składniki: 200 g czekolady gorzkiej, dobrej jakości 180 g śmietany kremówki 30% szczypta soli chilli w proszku wg własnego uznania kakao do obtoczenia wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól oraz do smaku chili i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia. Przykrywamy folią lub papierem
Domowy Smak Jedzeniaskładniki: 180 – 200 g czekolady gorzkiej 200 g śmietanki kremówki 30 % 1 szczypta soli wykonanie: Śmietankę podgrzewamy, nie doprowadzając do zagotowania. Zestawiamy z ognia i zalewamy nią połamaną na kawałeczki czekoladę. Dodajemy sól i mieszamy na gładki lśniący krem. Odstawiamy do wystudzenia, aż lekko stężeje. Gotowym jeszcze płynnym kremem możemy polewać ciasta, torty. Aby uzyskać krem czekoladowy do przełożenia
Domowy Smak Jedzeniaproszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj
Słodko-Słony Świat Ilonysię przechwalać, ale to najlepsza beza na świecie! Polecam! Składniki : * 6 białek * 300g cukru * łyżka soku z cytryny * łyżka mąki ziemniaczanej * 200g mascarpone * 300ml śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * sok i skórka z limonki * truskawki i limonka do dekoracji Przygotowanie : Białka ubić na gęstą masę razem z cukrem. Dodać sok z cytryny i mąkę. Wymieszać
Magiczne Życie Martyciemnego kakao Polewa czekoladowa 100 g gorzkiej czekolady 200 g mlecznej czekolady 3 kieliszki wódki (50 ml) 125 ml mocnej kawy rozpuszczalnej z 3 łyżeczek Krem 1 L śmietany kremówki 30% / 36 % 5 łyżeczek żelatyny 4 łyżki cukru Dodatkowo duża paczka okrągłych biszkoptów kakao do obsypania Wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy
W Moim Magicznym Domugóra-dół, bez termoobiegu. Z termoobiegiem krócej. Ciasto wystawiamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Ja moje polewam delikatnie lukrem (moi domownicy tak lubią) z mielonego pudru trzcinowego z kremówką i kilkoma kroplami olejku migdałowego, to nasz ulubiony lukier marcepanowy. Smacznego
Smaczne Zdrowetrzykrotnie mielonego tłustego twarogu 8 jajek 20 dag margaryny "Kasia" 1 szkl. cukru pudru 1 szkl. drobnego cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 cukry wanilinowe 3 łyżki śmietany kremówki rodzynki skórka cytrynowa Masło ucieramy z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym na puszysty krem. Dodajemy po jednym żółtku i porcji sera. Wlewamy rozmieszaną w śmietance mąkę
Pyszności Słodkościupieczeniu możemy pozostawić w foremkach do wystudzenia. Wyciągamy z foremek. dodatkowo: np. galaretka z czarnej porzeczki (przepis tutaj ) konfitura składniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii wykonanie: Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 100 g masła zimnego 1 jajko 2 żółtka 3 łyżki cukru pudru szczypta soli 1 łyżka zimnej wody masa serowa: 200 g sera twarogowego 1 szklanka śmietany kremówki 36 % 1 łyżka budyniu śmietankowego 3 jajka 1 pomarańczo 1 cukier cytrynowy 2 łyżki cukru pudru nadzienie: 2 puszki mandarynek w syropie 1 galaretka pomarańczowa Ciasto : Do miski przesiewam mąkę
wesoła kuchniadzień jest szaro i pochmurno, a do tego wietrznie; styczeń w takim wydaniu zdecydowanie nie nastraja optymistycznie. Myślałam o gorącej czekoladzie, ale okazało się, że nie mam w domu kremówki. A gorąca czekolada bez bitej śmietany to już zdecydowanie nie to... Na szczęście znalazłam u Leny przepis na niezwykle kuszącą kawę zbożową; akurat mam w lodówce otwartą puszkę z kajmakiem
Pożeraczka, czyli raz adobrzekulę, zawinąć ją ciasno w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Nadzienie: 150 g suchego mielonego maku 200 g masy marcepanowej 260 g śmietany kremówki 36% 2 łyżki rumu 80 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki z pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu Marcepan pokroić na małe kawałki. Śmietanę zagotować. Dodać mak. Wymieszać, dodać marcepan. Podgrzewać masę
maniapieczeniadomu rodzinnego... Do takiej dawki słodkości - "mała czarna" będzie idealnym dodatkiem 😊 Składniki: (na dość dużą porcję) 400 g cukru 200 g masła 1 cukier waniliowy 500 ml śmietany kremówki Wykonanie: Śmietanę mieszamy z cukrem. Stawiamy na kuchenkę, dodajemy masło i doprowadzamy do wrzenia. Następnie odrobinę zmniejszamy gaz i gotujemy do momentu, aż masa stanie się gęsta i kleista
Walijskie Pichcenieskładniki na krem patissiere: 250 ml mleka 250 ml śmietanki kremówki (lub mleka) 100 g cukru (mniej lub więcej, do smaku) 4 żółtka 2 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 laska wanilii wykonanie: Mleko zagotowujemy ze śmietanką oraz przeciętą wzdłuż laską wanilii (najlepiej wyciągnąć ziarenka z wanilii). W osobnym naczyniu miksujemy na puszystą masę żółtka
Domowy Smak Jedzeniaciasto :) Miałam ochotę na ciasto z galaretką, ale kupiłam też mascarpone. Plan był taki, że posmaruję nim wierzch ciasta pod brzoskwinie. Okazało się, że w lodówce mam śmietankę kremówkę, więc powstał już inny pomysł :) Żeby nie było nudno pokombinowałam jeszcze z białą czekoladą i krem wyszedł pyszny. Mam nadzieję, że chociaż trochę zachęciłam Was do tego ciasta :) Składniki na biszkopt
Agusiowe smakołykiherbaty. Składniki: 3 paczki krakersów pół tabliczki startej gorzkiej czekolady pół szklanki rumu 2.5 szklanki mleka 2 budynie waniliowe 5 łyżek cukru 200g masła Mleczko skondensowane słodzone 750ml śmietanki kremówki 30% lub 36% dwie łyzki cukru pudru 3 śmietan-fixy Zaczynamy od przygotowania kajmaku. Przeczytaj cały przepis - Krakersowa pychotka at AleTorcik
AleTorcik