Składniki 1,5 kg dyni 200 ml mleka 200 ml bulionu warzywnego 200 ml śmietanki kremówki 4 ząbki czosnku szczypta gałki muszkatołowej 4 garście łuskanych pestek dyni sól morska pieprz biały Sposób Dynię obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem i bulionem. Dodać szczyptę soli morskiej i gotować do miękkości. Dodać rozdrobniony czosnek i jeszcze chwilę pogotować
Kuchenne aromatySkładniki: Spód : ● 4 jajka ● cukier ● 1 kubek mąki tortowej ● 1 budyń z białą czekoladą ● 2 łyżki sypkiego niebieskiego maku Mus czekoladowy : ● 1 kubek śmietany kremówki ● 1 op serka mascarpone ● cukier ● 2 łyżki kakao ● 1 łyżka żelatyny ● 0, 5 kubka ciepłej wody ● 1 op bezików Do nasączenia biszkoptu: 50 ml limocello 2 łyżki żurawiny w formie dżemu Polewa
Luźna Kuchniaoczyszczonej -50 g posiekanych orzechów włoskich Do przełożenia: -250 g powideł śliwkowych -50 g miodu Dodatkowo: -400 g masy marcepanowej -100 g orzechów włoskich Polewa czekoladowa: -100 ml śmietanki kremówki 30% -100 g czekolady deserowej -100 g czekolady mlecznej -20 g miękkiego masła -30 g miodu Przygotowanie --> Ciasto: --> Masło roztapiamy razem z miodem w rondelku. Dodać przyprawę piernikową, kardamon, kakao
Marta Gotujejajek – 200g cukru pudru – 1 i 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej – 1 płaska łyżka mąki pszennej Dodatkowo : – 80 g gorzkiej czekolady – 80 ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej (chociaż jak widać i bez tego jest szansa że się uda ). Wszystkie składniki wrzucić do miski i krótko zmiksować. Do momentu
Relaxtimeżurawiny – 200 g migdałów w płatkach – 100 g orzechów laskowych – 50 g mąki pszennej – 120 g masła – 120 g cukru – 50 ml śmietany kremówki 30% – 200 g czekolady mlecznej Przygotowanie : W garnuszku rozpuść masło i cukier. Podgrzej aby masło się rozpuściło + 2-3 minuty, cukier zostanie jeszcze grudkowaty, ale to nie szkodzi. Zdejmij
nietylkopasta.plżółtek 1 opakowanie budyniu waniliowego 3 łyżki mąki pszennej 200 g masła 1 łyżka spirytusu 1 saszetka waniliowej kawy cappuccino (18g) Polewa: 100 g czekolady mlecznej 3 łyżki kremówki Dodatkowo: 1 słoiczek powideł śliwkowych Miękkie masło lub margarynę ucieramy razem z cukrem na puch. Nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 jajku. Suche składniki przesiewamy razem, i na przemian z mlekiem
Smaki Na Talerzucuore! SKŁADNIKI Biszkopt 120 g cukru 75 g m ą ki ziemniaczanej 75 g m ą ki pszennej 5 jaj szczypta soli Krem chantilly 500 g śmietany kremówki 30% 50 g cukru pudru laska wanilii 100 g czerwonej porzeczki 100 g ziaren granatu **** INGREDIENTI Pan di spagna 120 g di zucchero 75 g di fecola di patate
La grande e la piccola cuocaopakowania przyprawy do piernika lub 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 małe żółtka 3 łyżki słodkiej płynnej śmietany kremówki Szablony domku wykonałam z papieru: - przednia i tylna ściana o wymiarach: wysokość ok 15 cm, szerokość 12 cm w połowie, na dole 10 cm, dach 10cm, - boczna x2 o wymiarach
Kurnikowobudyniu i odstawić do całkowitego wystudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę i ucierając dodawać stopniowo budyń. Krem powinien być gładki. Polewa 100 g czekolady deserowej 100 g śmietany kremówki Śmietanę mocno podgrzać, ale nie gotować, a następnie dodać do niej pokruszoną czekoladę. Wszystko wymieszać aż polewa będzie gładka. Składanie ciasta blat ciasta nasączyć syropem z śliwek w którym się moczyły
O kuchni z uczuciemmnie. Krótko mówiąc ciasto jest zarówno efektowne, jak i bardzo smaczne, a na dodatek proste w przygotowaniu. Zdecydowałam się na wersję z krem na bazie śmietany kremówki i serka mascarpone , natomiast zamiast pestek granatu , użyłam maliny i jagody, które bardziej pasują według mnie do nazwy ciasta Leśny mech. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband
Słodkie zapomnienieSkładniki: 1 szklanka wody 125g masła 1 szklanka mąki pszennej szczypta soli 3 średnie jajka olej do smażenia Dodatkowo: cukier puder do oprószenia 150g czekolady 100 ml śmietanki kremówki Do gorącej śmietanki dodajemy połamaną czekoladę, mieszamy aż do jej rozpuszczenia i mamy gotowy sos czekoladowy Wykonanie: wodę zagotowujemy razem z masłem i szczyptą soli, kiedy masło się rozpuści do wrzątku
Słodkie zapomnienie180g miękkiego masła 250g mąki pszennej 2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia ¾ szklanki drobnego cukru 1 łyżeczka ekstrakty waniliowego 3 duże jajka ( osobno żółtka i białka) 150ml mleka lub śmietanki kremówki Wykonanie: Ciasto czerwone: masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym, na jasną i puszystą masę, nie przerywając miksowania dodajemy po jednym żółtku , następnie śmietanę oraz czerwony barwnik następnie
Słodkie zapomnienieSkładniki na krem: 300ml śmietanki kremówki 30/36% skórka otarta z połowy cytryny 1 łyżka cukru pudru 200g świeżych malin Dodatkowo: 300g świeżych malin na wierzch bezy Wykonanie: Beza: wszystkie składniki na bezę powinny być w temperaturze pokojowej przygotowujemy 2 blaszki, na których układamy papier do pieczenia( można blaszki wcześniej posmarować masłem i dopiero nałożyć papier, chodzi
Słodkie zapomnienielaski wanilii 125g miękkiego masła 1 żółtko 50-60g wody Dodatkowo do wypełnienia tartaletek: mix owoców u mnie jagody, maliny i morele 125g serka mascarpone 200g śmietany kremówki 2-3 łyżki cukru pudru Wykonanie: do miski lub na stolnicę wykładamy wszystkie składniki czyli mąkę, cukier, cukier waniliowy i masło, które najlepiej posiekać teraz nożem, następnie
Słodkie zapomnienierzepakowego ½ szklanki jogurtu naturalnego 2 jajka ½ łyżeczki aromatu waniliowego ( pominęłam) 1 szklanka cukru ⅔ szklanki puree z dyni 100g posiekanej gorzkiej czekolady (pominęłam) Dodatkowo na polewę: 200ml śmietanki kremówki 200g gorzkiej czekolady Do rondla wlewamy śmietankę, podgrzewamy , gdy jest gorąca ściągamy z gazu i wkładamy posiekaną czekoladę, mieszamy aż czekolada się rozpuści i powstanie gładka polewa czekoladowa, odstawiamy
Słodkie zapomnienie