czekoladowo śliwkowy: 50-80g suszonych śliwek 100ml wódki 300g miękkiego masła 250g kremu typu nutella Dzień wcześniej ,wieczorem śliwki zalewamy wódką, odstawiamy Warstwa śmietanowa: 500ml śmietanki kremówki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fix Schłodzoną śmietanę ubijamy , pod koniec ubijania dodajemy cukier puder oraz śmietan-fix Poncz ( w oryginalnym przepisie biszkopt nie był
Słodkie zapomnienieRoman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 40g cukru pudru 1 jajko 100g masła Masa chałwowa: 170g chałwy 30g masła 50ml śmietanki kremówki 30% Wszystkie składniki czyli pokruszoną chałwę, masło oraz śmietankę wkładamy do rondla, podgrzewamy na niewielkim gazie ,aż do zagotowania masy,( uwaga lubi się przypalać więc trzeba cały czas mieszać), ściągamy
Słodkie zapomnienieodstawiam do wystudzenia. Schłodzone ciasto można posypać mielonym ksylitolem lub pudrem, lub tak jak u nas polukrować lukrem marcepanowym z pudru trzcinowego z kilkoma kroplami olejku migdałowego i kremówki. Dodatkowo posypałam potłuczonymi migdałami i posypałam makiem. Smacznego
Smaczne ZdroweSkładniki: okrągła foremka o średnicy 18 cm i wysokim brzegu Spód do sernika 15 pierników 50 g zmielonych migdałów 50 g masła Nadzienie 5 listków żelatyny 3 dl śmietanki kremówki, 36% 3 żółtka + 1 białko 180 g cukru 200 g philadelphia 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 2 łyżeczki kakao 1 mała pomarańcza, sok- 50 ml i otarta skórka Czekoladowa polewa
codojedzeniaSchłodzić w lodówce ok. 20 minut. 5. Wszystkie składniki masy serowej powinny być w temperaturze pokojowej. Do misy miksera włożyć ser, jajka i cukier. Miksować ok. minuty. 6. Wlać kremówkę, wsypać proszek budyniowy i znów miksować. 7. Na koniec wlać likier i ostatni raz miksować. Całe miksowanie masy nie powinno trwać dłużej niż 4 minuty. Składniki powinny się dobrze połączyć
W mojej kuchniSkładniki: Spód: ● 1 kubek wiórek kokosowych ● 2 jajka ● 2 łyżki mąki Masa serowa: ● 1 op serka mascarpone ● 1 op serka ricotta ● cukier Mus kokosowy: ● 1 op śmietanki kremówki (30/36%) ● 1 łyżka żelatyny ● cukier ● laska wanilii ● likier kokosowy ● 1 puszka mleka kokosowego Oraz: ● 50 g suszonej żurawiny ● 0,5 kubka soku malinowego/ żurawinowego ● 2 łyżki mąki ● 1 budyń z białą
Luźna Kuchniaprzyprawa do piernika 1 starta marchewka Masa pomarańczowa: kostka masła 2 kisiele pomarańczowe z cukrem 2 szklanki soku marchewkowego 1 galaretka pomarańczowa Masa śmietanowa: 0,5 l. śmietany kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Dodatkowo 40 dag pierników w czekoladzie 1 suszona starta marchewka Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Masło ucieramy
Podróż w kulinariapowstaje. Nie wierzycie? Sprawdźcie sami… Składniki (4 porcje): 1 duże opakowanie (64 g) budyniu śmietankowego 1,5 szklanki (370 ml) mleka 1 duży kubek (330 g) śmietanki kremówki 30% 12 sztuk (80 g) biszkoptów kakaowych “kocie języczki” 0,3 tabliczki (30 g) gorzkiej czekolady 2 banany 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki (125 ml) gorącej wody
Fitsweet.mepszennej 0,75 kostki (150 g) masła 1 jajko 0,5 łyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 1/2 pęczka cienkich zielonych szparagów 2 jajka 1 szklanka (250 ml) śmietanki kremówki 30% 70 g tartego parmezanu 80 g szynki prosciutto pęczek cebuli dymki 1/5 cebuli 1/2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz do smaku Przygotowanie: Ciasto
Fitsweet.medelikatnie ugnieść. 2) Do misy miksera dodać serek mascarpone, cukier puder oraz cukier waniliowy i miksować przez 2-3 min. 3) Cały czas mieszając dodać jogurt naturalny. 4) Śmietankę kremówkę ubić na sztywno i dodać, miksując na małych obrotach. 5) Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie. Kiedy lekko przestygnie, dodać 3 łyżki masy serowej i dokładnie wymieszać. 6) Nie przestając miksować
Fitsweet.meopakowanie (16 g) cukru waniliowego 2 łyżki (40 g) mąki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki (6g) proszku do pieczenia Polewa: 0,5 tabliczki (50 g) białej czekolady 2 łyżki śmietanki kremówki 30% Dodatkowo: 0,75 szklanki borówek 0,5 łyżki mąki pszennej 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej Przygotowanie: 1) Borówki umyć, delikatnie osuszyć i obtoczyć w mące pszennej wymieszanej z ziemniaczaną
Fitsweet.meprzy stole. Bo udany dzień wcale nie zależy od tego, którą nogą wstaniemy. Koniecznie wypróbujcie. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm): 3 jajka 1 garść kurek 2 łyżki śmietanki kremówki 30% 1 łyżka mąki 1 cebulka dymka 1 łyżka masła 0,5 kulki mozzarelli świeżo mielony pieprz sól Przygotowanie: 1) Kurki oczyścić, umyć, dokładnie osuszyć i w razie potrzeby pokroić
Fitsweet.mespróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko
Fitsweet.mesami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 700 ml gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól
Fitsweet.mewodę z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień, i gotować, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie miała bursztynowy kolor (nie wolno mieszać, jedynie potrząsać naczyniem). Ściągnąć z palnika, dodać kremówkę i wymieszać. 12) Wystudzony sernik udekorować polewą i podawać polany karmelem. Artykuł Korzenny sernik dyniowy pochodzi z serwisu FitSweet
Fitsweet.me