sami. Składniki (3-4 porcje): Krem: 5 (ok. 500 g) korzeni pietruszki 2 nieduże gruszki (u mnie Abate) 1 średni ziemniak 3 łyżki oleju 1/2 szklanki (125 ml) śmietanki kremówki 30% 200 ml koncentratu bulionu drobiowego Krakus (lub koncentratu bulionu warzywnego) 700 ml gorącej wody 1-2 łyżki soku z limonki 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru biały pieprz sól
Fitsweet.meml.kremówki 30% 1/2 łyżeczki cukru pudru kakao do posypania **************************************** W rondelku podgrzewamy mleko z cukrem trzcinowym ,miodem , kawą rozpuszczalną i piure z dyni, przyprawami, mieszać co jakiś czas . Kremówkę wlać do miski dodać cukier puder i ubić na bitą śmietanę. Do szklanek rozlać kawę z dyni , przybrać bitą śmietaną i posypać kakao.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiduże jajka 1 1/3 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru wanilinowego 1 1/3 szklanki oleju 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 400 ml śmietanki kremówki 250g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 100 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i odsączyć używając sitka. Następnie zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem wanilinowym
Przepisy kulinarne babci AntoninyWarstwa ciasteczkowa: 2/3 szklanki pokruszonych ciasteczek Petit Beurre, 2 łyżki cukru pudru, 6 łyżek stopionego masła. Krem z ricotty: 250 g ricotty, 150 ml śmietany kremówki 30%, 2,5 łyżki cukru pudru, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego. Krem bananowy: 4 żółtka, 1 łyżka cukru, sok z 1 cytryny, 2 średnie banany. Warstwa śmietanowa: 500 ml schłodzonej śmietanki 30%, 2 łyżki cukru
Świat Domowej Kuchniserowa: 250 g sera (ja użyłam naturalnego President) 400 g serka waniliowego homogenizowanego 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszku ) Składniki masa śmietanowa: 150 ml śmietany kremówki 30% 1 jako 1 łyżka cukru 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru (proszek) Polewa malinowa: około 400 g malin u mnie mrożone 1 łyżka mąki ziemniaczanej
kruche babeczkijajka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki margaryny "Kasia" - do wysmarowania blaszki 500 ml śmietanki kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 4 łyżki gorącej wody 300 g jeżyn mrożonych 3/4 szklanki jagód (lub borówek amerykańskich) 2 opakowania galaretki czerwonej (u mnie poziomkowa) Przygotowanie: Owoce rozmrażamy. Białka
Alutka-Gotujetemu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Przepis na krem śliwkowy. 500 g śliwek 2/3 szklanki cukru (do smaku - dodajcie więcej lub mniej) 300 g śmietany kremówki 1-2 łyżki cukru pudru (do smaku) 2 łyżeczki żelatyny. 1/2 łyżeczki cynamonu Śliwki umyć, usunąć pestki. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym rozcięciami ku górze, i wstawić do piekarnika. Piec
Piekarz-Kucharz-Garkotłukżółtka 1 całe jajko 140g cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej ziarenka z 1/2 laski waniliii 300g masła w temperaturze pokojowej 500ml dobrze schłodzonej śmietanki kremówki 30-36% łyżka cukru pudru 1 1/2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żółtka i jajko utrzeć z cukrem, dodać 1/2 szkl. mleka, dodać obie mąki i dobrze utrzeć, aby nie było grudek
Swojskie jedzonkomakaronu małe kokardki Lubella 15-20 szt brukselki (wybieramy raczej te małe) 3-4 plastry surowego boczku 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano 2/3 szkl śmietany kremówki parmezan do posypania sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente. Brukselkę obieramy z zewnętrznych liści, przecinamy na połówki lub jeśli są większe to na ćwiartki. Boczek kroimy
Bon appetit mon amiewszystkiego... no prawie do wszystkiego 💗. Ja przetestowałam go przy robieniu waniliowych lodów . Zapraszam po przepis. Solony karmel Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 100 g brązowego cukru 150 g kremówki 30% 20 g masła w temperaturze pokojowej 1/3 łyżeczki grubej soli morskiej Wykonanie: Na suchą patelnię wsypujemy cukier, podgrzewamy na średnim ogniu, aż cukier się rozpuści. Ważne
Kulinarne przygody GatitySmacznego. Rady: Aby uzyskać 70 dag obranych jabłek, należy kupić ich około 1 kg. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku
Izabelawkuchninajlepiej na całą noc. Przed podaniem dekorujemy granatem, kroimy i podajemy. 7. Smacznego. Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast Śnieżek można ubić 2 szklanki śmietanki kremówki 30 %. Tortownica o średnicy 23 cm. Ciasto najlepiej składać na talerzu na którym będzie podane, ponieważ jest dość ciężkie i sypkie i trudno jest je przenosić
IzabelawkuchniRady: Tortownica o średnicy 18 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Tort można pokroić na 8 sporych kawałków. Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %. Zamiast margaryny ,,Kasia'' można użyć 20 dag masła
Izabelawkuchniskładników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Zamiast Śnieżki można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 %. Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków. Cukierki Monti można kupić w Biedronce
Izabelawkuchnigodziny. 5. Podanie: Gotowe ciasto kroimy i podajemy. 6. Życzę smacznego . Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Zamiast ,,Śnieżki'' można ubić 250 ml śmietanki kremówki 30 % z cukrem pudrem do smaku. Można użyć dowolnej ulubionej galaretki
Izabelawkuchni