odstaw do przestygnięcia. Zimną galaretkę wlej do szklanek/pucharków, dodaj po kilka sztuk owoców i wstaw do lodówki do stężenia - naczynie ustaw pod kątem aby uzyskać odpowiedni kształt deseru. Kremówkę ubij na sztywno - pod koniec miksowania dodaj cukier puder. Bitą śmietaną wypełnij szklankę (za pomocą strzykawki cukierniczej). Deser udekoruj resztą owoców, migdałami, pralinką a czekoladę zetrzyj na tarce
Alutka-Gotujeporze roku. Przygotowanie: 15 min Pieczenie: 30 min Dla 6 osób ● 250 g ciasta francuskiego* ● 150 g szpinaku mrożonego rozdrobnionego HORTEX** ● 150 g serka gorgonzola ● 300 ml śmietanki kremówki ● 100 g startego sera parmezan ● 2 jajka ● 2 łyżki płatków migdałowych ● 6 szczypt gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Nagrzej piekarnik do temperatury 200°C. Szpinak rozmroź i odciśnij z nadmiaru
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaPiec 35-40 minut. Po tym czasie sprawdzamy patyczkiem,czy ciasto jest upieczone(patyczek musi być suchy). Studzimy ciasto. WSKAZÓWKI: Polewa z białej czekolady 3 łyżki kremówki zagotować, zestawić z ognia, dodać połamaną białą czekoladę, mieszając-rozpuścić. Rozsmarować na cieście, posypać orzechami lub migdałami
Kopystką po garachosób: ● 150 g mrożonych truskawek bez szypułek HORTEX ● 150 g mrożonych malin HORTEX ● 100 g mrożonych jagód HORTEX ● 4 jajka ● 250 ml mleka ● 200 ml śmietanki kremówki ● 125 g cukru ● 1 opakowanie cukru waniliowego ● 80 g mąki pszennej* ● 50 g masła + 20 g do wysmarowania formy ● 1 łyżka cukru pudru do posypania Przygotowanie: Owoce rozmroź i osącz. Truskawki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskajedno białko. Pavlova jest wtedy krucha, a w środku lekko ciągnąca. Pavlova Składniki: 4 białka 200 g cukru 1 łyżeczka skrobii kukurydzianej 1 łyżeczka octu 250 ml śmietanki kremówki ¼ łyżeczki ziarenek wanilii 50 ml kokosowego likieru ½ kg owoców, truskawki, jagody, kiwi, maliny 2 łyżki cukru pudru Nastaw piekarnik na 120ºC na termoobieg. Przyszykuj blaszkę. Przykryj papierem do pieczenia i narysuj
codojedzeniastopni z termoobiegiem i pieczemy ok. 50-60 minut (do "suchego patyczka"). Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia i oblewamy polewą czekoladową. Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) Przygotowanie: Podgrzewamy śmietankę w rondelku, a następnie roztapiamy w niej czekoladę. Tężejącą polewę rozprowadzamy po wierzchu ciasta. Smacznego
bistro mamastwierdziłam, że muszą być bardzo smaczne. Przygotowałam własną wersję trufli, która jest zdrowsza. Nie zawierają dużo cukru, a ser ricotta jest o wiele mniej tłustszy niż mascarpone czy śmietana kremówka. Środek pralinek jest delikatny o ewidentnym smaku kokosa, w którym znajduje się migdał. Polecam jak najbardziej. Wychodzi ich dużo, bo ok. 22-24 szt. i są większe niż
Kuchnia Paulettesmiksujemy na puszysty krem. Blaty przekładamy masą czekoladową i chłodzimy. GANACHE: (ja przygotowałam do dekoracji dodatkowo białe ganache z połowy składników) 200 g gorzkiej czekolady 250 ml śmietanki kremówki (30-36%) Śmietankę zagotowujemy, wyłączamy grzanie, dodajemy połamaną w kostki czekoladę i mieszamy do połączenia składników, studzimy, a następnie chłodzimy w lodówce około 4 godzin. Zimne ganache chwilę
Rozpustne gotowaniebiała część) - 1/2 korzenia selera - 2 pietruszki (u mnie jedna duża) - 1 ziemniak - 300g kalafiora (u mnie mrożony) - 200g ciecierzycy z puszki - 750ml bulionu - 250ml mleka - 125ml kremówki - 30g masła - 1 łyżeczka startego imbiru (pominęłam) - 1/2 łyżeczki białego pieprzu - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - sól do smaku Dodatkowo: - kawałki podsmażonej szynki włoskiej (surowej, wędzonej) lub boczku - lub grzanki W dużym
Smaczne Zdroweszklanki mąki krupczatki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju 4 jajka 1 opakowanie siekanego, mrożonego szpinaku 450g 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa, składniki: 500ml. Śmietany kremówki 30% 1 opakowanie masy śmietanowej , malinowej Dr.Oetker Dodatkowo: maliny Przygotowanie: Szpinak rozmrozić i dokładnie na sicie odcisnąć z wody, dodatkowo zblendować. Piekarnik nagrzać do 170-180stopni, przygotować tortownicę 24cm, wyłożyć
W garach u Gosiodrobiną śmietanki UHT 12%. Podczas pieczenia sos i tak zgęstnieje. Śmietankę UHT 12 % (w kartoniku, taką jak do zabielania kawy) można zastąpić słodką śmietanką 30 lub 36 % (tzw. kremówką). Boczek, w wersji bezmięsnej, można zastąpić pieczarkami, lub namoczonym, suszonymi grzybami. Źródło przepisu: Wielkie Żarcie
Gospodyni Miejskabrązowego cukru 1 szklanka mąki 2 kopiaste łyżki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 kopiasta łyżeczka proszku 125ml mocnej gorącej kawy krem: 100g czekolady z nadzieniem miętowym 400ml śmietanki kremówki polewa: 50g gorzkiej lub deserowej czekolady 60ml mleka do nasączenia: 3 łyżki likieru miętowego + 50ml kawy do dekoracji: listki mięty, wiórki czekoladowe i pralinki miętowe Ciasto: kefir, jajka, olej
Obiad gotowyposypaną płatkami chilli. A Ty, jaką lubisz najbardziej? ok. 700-800 g pieczarek 2 duże cebule + 1 mniejsza 3-4 ziemniaki marchewka korzeń pietruszki listek laurowy 200 ml śmietanki kremówki sól, pieprz płatki chilli Małą cebulę i 5-6 pieczarek odkładamy na bok. Pozostałe pieczarki kroimy na ćwiartki (lub jeśli są duże w większe plasterki). Dwie cebule kroimy w piórka
Smaki Na TalerzuSkładniki: TARTA: mąka tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej
W Mojej Kuchni Lubięłyżki jogurtu naturalnego 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Frużelina malinowa 300 g malin * 4 łyżki cukru 4 łyżeczki żelatyny spożywczej Krem waniliowy 300 ml śmietany kremówki 200 g mascarpone 50 g raspberry flavoured fudge ** 4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej Ciasto Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Przesiewamy przez sito
Wędrówki po kuchni