Domowy Baileys. 1518Składniki na domowy Baileys: na około 1 litr likieru 300 ml dobrej, irlandzkiej whiskey 1 puszka masy krówkowej (ja użyłam gostyńskiej o wadze 510 g) 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% 2 łyżeczki kawy instant 2 łyżeczki słodkiego kakao 2 łyżki wrzątku 1 łyżeczka pasty waniliowej (lub ziarenka z połowy laski wanilii, ewentualnie 1-2 łyżki ekstraktu
Rozpustne gotowanie
Malinowe praliny 178możecie smarować foremkę czekoladą w międzyczasie. Polecam serdecznie Składniki na 12 czekoladek: – 100 g białej czekolady – około 100 g malin (świeżych lub mrożonych) – 25 ml śmietanki kremówki – 1 łyżeczka cukru – 100 g gorzkiej czekolady – silikonowa foremka do pralin oraz pędzelek Zanim przystąpimy do jakichkolwiek działań, najlepiej od razu wstawić foremkę do lodówki, żeby była
Relaxtime
pyszne risotto z warzywami i leśnymi grzybami 230nadaje, bo się nie sklei. Składniki: 1szklanka ryżu na risotto 0,5 szklanki białego wina--- niekoniecznie 1 cebula 100 g boczku mały kawałek cukinii pokrojonej w słupki 100ml kremówki 80-100g tartego sera żółtego 700ml bulionu z kurczaka oliwa z oliwek 1 marchewka pokrojona zielenina -u mnie lubczyk 1 szkl. gotowanych grzybów leśnych Wykonanie Przygotować 700 ml bulionu
w mojej kuchni
miodek jabłkowo śmietankowy 268małym ogniu od czasu do czasu mieszamy. Następnie pod koniec smażenia dodajemy suchą galaretkę i dokładnie mieszamy. Ciepłą masą przekładamy placki. składniki na masę śmietanową: 500 ml śmietany kremówki cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny trochę wody wykonanie: W niewielkiej ilości wody rozpuszczamy żelatynę. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy rozpuszczoną żelatynę i miksujemy
Domowy Smak Jedzenia
Deser karmelowy z ryżem preparowanym – pyszny 186garnuszku z gorącą wodą, by była bardziej płynna – u mnie nie było takiej potrzeby). Wszystko razem dokładnie mieszamy, do połączenia. Następnie wykładamy przygotowany ryż na dno pucharków. Schłodzoną kremówkę ubijamy. Do wciąż płynnej śmietany dodajemy pozostałą masę krówkową oraz sól morską. Następnie dodajemy mascarpone i miksujemy jeszcze chwilę, by wszystkie składniki ładnie się połączyły. Karmelową masę przekładamy do pucharków
Smaki Na Talerzu
Eggnog, likier jajeczny 239warto posypać go odrobiną gałki muszkatołowej. Będzie pysznym i aromatycznym dodatkiem do deserów lub do kawy. Eggnog, likier jajeczny Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 ml mleka 100 ml kremówki 2 jajka 1/3 szklanki cukru 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/3 łyżeczki cynamonu ziarenka z 1 laski wanilii 150 ml rumu Wykonanie: Jajka z cukrem ucieramy na puszystą masę. Cukier powinien
Kulinarne przygody Gatity
Śnieżny puch czyli sernik bez pieczenia dla leniwych 1120średnicy 24 cm. Spód: - 2 łyżki masła - 1 szklanka wiórków kokosowych Masa sernikowa: - 60 do 70 dag gotowego mielonego sera z wiaderka - 2 galaretki cytrynowe - 1 szklanka śmietany kremówki 30-36 % - 2 szklanki wrzątku do rozpuszczenia galaretek Wierzch: - 4 łyżki wiórek kokosowych Można również użyć do dekoracji dostępne sezonowe owoce: truskawki, maliny, jagody. Do sera można również dodać wanilię
Apetyczna babeczka
Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową 230śmietanki, można wtedy dodać trochę mniej cukru. Bardzo polecam i życzę smacznego! Waniliowa panna cotta z szampanem i konfiturą malinową Składniki na 4 porcje: 1 i 1/2 szklanki śmietanki kremówki 36% 1 szklanka wina musującego (szampana) + 1/4 szklanki (użyłam półwytrawnego różowego wina musującego, możemy użyć również prosecco) 4 łyżeczki żelatyny 1 laska wanilii 4-5 łyżek jasnego brązowego cukru
Mała Cukierenka
Ciasto "3 bit" 334ciastkach, wyrównując jej powierzchnię. Następnie układamy kolejną warstwę herbatników, na której rozprowadzamy krem budyniowy. Na masie budyniowej ponownie układamy ostatnią już warstwę z herbatników. Wykładamy na nią ubitą kremówkę i wyrównujemy powierzchnię. Wierzch ciasta posypujemy startą czekoladą. Ja użyłam deserowej, ale można użyć też gorzkiej lub mlecznej. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego
MyCookBook.pl
Śnieżny makowiec 211dodatku bardzo smaczne i wilgotne. Składniki: Biszkopt: 1, 5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 8 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 36 % 3 łyżki cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżeczki żelatyny Dodatkowo: 1 puszka gotowej masy makowej Helio 1 polewa czekoladowa Helio Posypka cukrowa Forma 25x40 cm. Papier
Bajeczna Kuchnia
Ciasto śnieżny puch z granatem 262obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru ziarenka z 1/2 granata Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% 1 łyżeczka domowej esencji waniliowej Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło
Kulinarne przygody Gatity
Tort Royal 265stopni około 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze 15 minut. Bezę wyjmujemy i studzimy. Krem czekoladowy: 200g ciemnej czekolady 375g mascarpone 250g śmietanki kremówki 30% 1/3 szklanki cukru pudru Czekoladę roztapiamy i mieszamy z mascarpone. Mascarpone dodajemy po łyżce, za każdym razem mieszając. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem i dodajemy powoli do masy
Pyszności Słodkości
Ciasto krówka 22320x37cm): Ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 4 łyżki miodu 100 g masła 16 g cukru wanilinowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 szklanki cukru Krem: 500 ml śmietany kremówki 30-36% 1 śmietan-fix 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka cytrynowa 200 g orzechów włoskich 1/2 puszki masy kajmakowej Przygotowanie: Ciasto: Ze składników zagnieść ciasto i podzielić
Malinowo w kuchni
BISZKOPT Z MADARYNKAMI W MASIE ŚMIETANKOWEJ 217szklanki mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 p łaskie łyżki t łuszczu (mas ło lub margaryna) Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: 6 mandarynek cukier
Przepisy kulinarne babci Antoniny
BISZKOPT DWUKOLOROWY Z MASĄ ŚMIETANKOWĄ 234szklanki mąki 2 łyżeczki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 p łaska łyżka t łuszczu (mas ło lub margaryna) Składniki masy śmietankowej: 500 ml śmietany kremówki 30% 4 łyżki cukru pudru 4 łyżki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Składniki na poncz: 1 szklanka zimnej przegotowanej wody sok z 2 cytryn 4 łyżeczki cukru Dodatki: rodzynki
Przepisy kulinarne babci Antoniny