sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie bardzo słodkie , to polecam użyć więcej cukru ) cukier waniliowy 16 g 200 ml śmietanki kremówki 30 % 3 płaskie łyżki żelatyny 1/3 szkl. gorącej wody Glazura jagodowa: 300 g jagód galaretka o smaku owoców leśnych 150 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Spód: Ciasteczka rozgnieść na dość
Różne smaki w kuchnidodatkowi mięty jest intrygujące i stanowi ciekawą odmianę od najbardziej popularnych zup. Warto czasem poeksperymentować :) Składniki: 200 g filetów z piersi kurczaka 1/2 szkl. ryżu basmati 100 ml śmietany kremówki (30%) 2 średnie cebule 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 2 szkl. wody 5 gałązek liści mięty sól pieprz oliwa Wykonanie: Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Podsmażyć
zadanie-gotowaniebiałek w temperaturze pokojowej 300 g drobnego cukru (1,5 szklanki) 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka białego octu winnego szczypta soli krem: 250 g mascarpone 300 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru dodatkowo: świeże owoce ( borówki, czereśnie, truskawki, porzeczki, maliny) Jako pierwszą pieczemy bezę, najlepiej dzień wcześniej. Na papierze do pieczenia odrysowujemy dwa identyczne koła
KuchcikoweLoveWięc jeżeli uwielbiacie serniki, ta kawa będzie w sam raz dla Was. Do przygotowania sernikowej kawy mrożonej potrzebujecie: 4 filiżanki mocnej kawy 100 serka typu kanapkowego 1 kubeczek kremówki 8 kostek lodu cukier do smaku Zaparzcie kawę, posłódźcie i ostudźcie ją – ja dodałam po prostu kostki lodu. Ostudzoną kawę umieśćcie w wysokim pojemniku i delikatnie wymieszajcie z serkiem (jeżeli
Szybko Tanio Smacznieużyłam mięsa z rosołu) 1 duża biała cebula 1/2 szklanki tartego żółtego sera (można pominąć) 500 ml przecieru pomidorowego 2 litry bulionu np. rosołu (można zastąpić wodą) szklanka kremówki 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Bulion zagotowujemy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek w cienkie plasterki. Warzywa podsmażamy na maśle. Dodajemy
Pobite gary Barbaryjajek ¾ szklanki cukru 2/3 szklanki i mąki tortowej 1/3 szklanki ciemnego kakao 50 g gorzkiej czekolady 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem z michałkami: 500 g śmietany kremówki 100 g gorzkiej czekolady 10 sztuk orzechowych michałków ½ szklanki cukru pudru Poncz: 150 ml dowolnej nalewki owocowej (malinowa, śliwkowa, wiśniowa, porzeczkowa) 100 ml przegotowanej zimnej wody Dodatkowo: 1 galaretka malinowa
Wanilia i Kardamonprzepis, który prezentuje Aga! Tadadada... !!! Brawa i oklaski, a kwiaty i autografy przez telefon... 😃 Składniki: herbatniki lub inne ciastka (ja użyłam własnych maślanych) 2 galaretki (dowolny smak) 500ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny świeże owoce Przygotowanie: Dno tortownicy wykładamy ciastkami. Jedną galaretkę rozpuszczmy w szklance wody, a drugą tak jak jest w przepisie. Śmietanę przed ubiciem wstawić
Dieta Rozdzielna i Zdrowieszklanka jogurtu greckiego 1 szklanka śmietany 30 % 35 dkg jeżyn Jeżyny przekładam do wysokiego pojemnika i miksuję blenderem. Przecieram przez sitko i odlewam 1/4 szklanki musu. Śmietanę kremówkę ubijam na sztywno, dodaję mleko skondensowane, połowę porcji jogurtu i mieszam mikserem, na końcu dodaję sos malinowy. Pucharki do lodów okrągłe wykładam folią spożywczą wylewam łyżkę sosu jeżynowego, na to masę
wesoła kuchniakruszoną bezą i mascarpone Składniki 4 dojrzałe banany 6-8 małych bez ( dałam z 12 ) 250 g mascarpone sok z jednej cytryny łyżeczka cukru waniliowego 300 ml śmietany kremówki 50 ml rumu 400 g rabarbaru 200 g cukru 10 słodkich truskawek ( dałam więcej ) kilka listków mięty opakowanie żelfiksu Rabarbar drobno pokrojony zasypujemy cukrem i najlepiej na całą noc odstawiamy
Pieguskowa Kuchniajajek Masa rabarbarowo- truskawkowa 500 g rabarbaru 500 g truskawek 3 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 200 g konfitury malinowej 1 łyżeczka skórki pomarańczowej Ponadto 3 szkl śmietany kremówki 3 łyżki cukru płatki migdałowe cukier puder i truskawki do dekoracji Przygotować ciasto: masło rozpuścić w ciepłej wodzie, dodać sól i cukier zagotować. Wsypać mąkę, utrzeć, ostudzić. Ucierając wbijać kolejno
Pieguskowa Kuchniaszkl mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 8 dag cukru pudru cukier waniliowy 15 dag+3 łyżki wiórków kokosowych 12 dag masła 2 żółtka 1 jajko 250 ml śmietanki kremówki 2/3 szkl cukru 1 cytryna 2 białka Śliwki umyć, przekroić na pół, usunąć pestki. Mąkę pszenną i 3 łyżki mąki ziemniaczanej przesiać, wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodać
Pieguskowa Kuchniadyni 1 cebula ząbek czosnku 2 łyżki masła 1 łyżeczka świeżo startego imbiru 100 ml białego wytrawnego wina 300 ml soku pomarańczowego 300 ml bulionu warzywnego 100 g śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa Ziemniaki obrać, umyć i razem z dynią pokroić w małą kostkę. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać
Pieguskowa Kuchniacukru 2 łyżki cukru waniliowego 1 jajko 1 żółtko Nadzienie: 0,5 kg wiśni mrożonych 0,5 szkl cukru 3 łyżeczki żelatyny 20 dag gorzkiej czekolady 6 łyżek śmietany kremówki 2 łyżeczki masła migdały do dekoracji Mąkę przesiać, wymieszać z mielonymi migdałami i posiekać z masłem, jak kruszonkę. Dodać cukier, cukier waniliowy, jajko i żółtko, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę
Pieguskowa Kuchniapoprawi nastrój nawet w najbardziej pochmurny i deszczowy letni dzień. Beza 6 białek 300 g cukru 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej 1 łyżeczka białego octu winnego dodatkowo 500 ml śmietany kremówki owoce Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo po łyżce cukru. Ubijać do całkowitego rozpuszczenia się grudek cukru, na koniec dodać skrobię i ocet. Wymieszać do połączenia się
Pieguskowa Kuchniasmakuje obłędnie. Skuście się na nią koniecznie. ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę do pieczenia
Pieguskowa Kuchnia