SKŁADNIKI 300 ml śmietany kremówki 250 g ricotty 70 g cukru pudru 50 g czerwonej porzeczki 50 g borówek 1-2 brzoskwinie 6 g żelatyny w płatkach **** INGREDIENTI 300 ml di panna da montare 250 g di ricotta 70 g di zucchero a velo 50 g di ribes rosso 50 g di mirtilli 1-2 pesche
La grande e la piccola cuocaBiszkopt: 4 duże jajka ( lub 5 mniejszych ) 100 g mąki pszennej tortowej 40 g mąki ziemniaczanej 140 g cukru Krem: 500 g serka mascarpone ( 2 opakowania ) 400 ml śmietany kremówki 36% około 60 g cukru pudru ( lub więcej/mniej, do smaku ) 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub płaska łyżka cukru wanilinowego około 60 g gorzkiej czekolady, startej * Nasączenie
Opowieści z piekarnikasycącym nadzieniem. To nie może nie posmakować :) Jeśli z różnych powodów nie po drodze Wam z syropem klonowym - spokojnie, drożdżówki udadzą się i bez niego, wystarczy zastąpić go śmietanką kremówką. Ale to właśnie dzięki syropowi są takie pyszne.. ;) Dodam, że na drugi dzień też wspaniale smakują - wilgotne nadzienie sprawia, że dłużej utrzymują świeżość. Bardzo bardzo polecam! Składniki na około
Opowieści z piekarnikawanilii Masa serowa : 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego 5 dużych jajek 200 g cukru pudru lub drobnego cukru kryształu 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml śmietanki kremówki 30 % lub 36 % skórka otarta z 1 - 2 pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej 2 - 3 łyżeczki ekstraktu z pomarańczy lub kilka kropel olejku pomarańczowego Żelka pomarańczowa : 250 ml soku pomarańczowego, świeżo
Opowieści z piekarnikałyżka zimnej wody Masa serowa: 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, może być ser z wiaderka, ale tylko dobrej jakości 5 dużych jajek 200 g cukru 100 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii lub 1 opakowanie ( 16 g ) cukru wanilinowego Ponadto
Opowieści z piekarnikadowolnych kruchych ciastek czekoladowych/kakaowych ( u mnie ciastka HIT z nadzieniem czekoladowym ) 50 g masła Składniki na masę serową: 500 g dobrej jakości serka homogenizowanego waniliowego 500 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej około 5 łyżek cukru pudru, np. Cukier puder Królewski , lub więcej/mniej, w zależności od upodobań 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej + 100 ml gorącej, przegotowanej wody 2 łyżki
Opowieści z piekarnikaziemniaków 1-2 cebule pieprz, sól 2 - 3 łyżki mąki pszennej 1- 2 łyki mąki ziemniaczanej 2 jajka olej roślinny do smażenia Składniki na sos: świeże kurki cebula śmietana kremówka świeże zioła: tymianek gałka muszkatałowa sól, pieprz miód Przygotowanie: Ziemniaki obieramy i płuczemy pod bieżącą wodą. Teraz czas na najgorszą część, a mianowicie tarcie ziemniaków, szczególnie dla tych, którzy
Karczma Honoriettywiśniami i sosem wiśniowym Bracia Koala bita śmietana listki świeżej mięty Przygotowanie: Jak przygotować prosty domowy sos czekoladowy: 100 g mlecznej czekolady 200 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietany, kremówki 2 łyżki wody Połamaną czekoladę, śmietanę i wodę umieszczamy w małym garnku. Podgrzewamy, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i połączenia składników. Przygotowanie deseru: Na dno pucharka łamiemy
Słodkie okruszkiszpinaku (ja użyłam świeżego z ogrodu ale możesz zastosować mrożony) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Krem: 300 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone sok z połówki cytryny (do smaku) 2 łyżki ksylitolu Dodatkowo: 2 garści malin Jajka ubijam z ksylitolem na puszystą masę, wlewam
Bon Appetit Małgorzatycukru 50 g masła, temperatura pokojowa 1 cytryna, sok i otarta skórka 1 łyżka pszennej mąki ½ łyżki ziemniaczanej mąki 125 ml śmietanki lub mleka Do podania 100 ml śmietanki kremówki 2 czubate łyżki gęstego jogurtu 150 g borówki Jeśli nie masz zapasów kruchego ciasta na spód, to przygotuj je z podanych wyżej składników. Zimne masło posiekaj nożem z mąką, solą
codojedzeniaobrotach miksera. Na koniec mąkę i mak. Mieszamy drewnianą łyżką. Pieczemy w 160 stopniach przez ok 30 minut, do tzw. suchego patyczka. Studzimy. Krem śmietanowy: 300 ml śmietanki kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Podgrzewamy do rozpuszczenia, nie zagotowujemy, studzimy. Śmietanę miksujemy na sztywno, pod koniec
kulinarnyswiatdomijuż jakiś czas temu, gdy było bardzo gorąco ale jakoś nie było czasu na dodanie ich na bloga. Do przygotowania tych lodów wystarczy mieć w lodówce 2 składniki: kremówkę i mleko skondensowane słodzone. Nie potrzebna jest maszynka do lodów gdyż wychodzą naprawdę doskonale kremowe. Gdy jest bardzo gorąco nie potrzeba nawet wyciągać ich wcześniej przed podaniem bo mają
Smakołyki Asitaka zupa smakuje, wypróbujcie koniecznie ten prosty przepis. składniki: 750 ml bulionu warzywnego lub mięsnego 1 kg świeżych ogórków gruntowych 1 cebula 3 ząbki czosnku 100 g śmietany kremówki sól, pieprz koperek lub pietruszka groszek ptysiowy ser typu feta wykonanie: Obraną cebulę kroję i podsmażam na niewielkiej ilości oleju razem z posiekanym czosnkiem. Ogórki myję i obieram ze skórki
babka w formieobiad będzie należał do udanych! Makaron z kurkami i szpinakiem: Składniki Ilość porcji: 2 Twój ulubiony makaron – 150 g Kurki – 300 g Szpinak – 200 g Śmietanka kremówka – 200 ml 1 niewielka cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka orzeszków pini 1 łyżka parmezanu Oliwa z oliwek Sól i pieprz Przygotowanie Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
ale Pysznieminut. Formę dwukrotnie owinąć z zewnątrz folią aluminiową, ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej. Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego minimum dwukrotnie 250 ml śmietany kremówki 3 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do naczynia przełożyć wszystkie składniki. Zmiksować tylko do połączenia. Masę serową wylać na schłodzony
Domowa cukiernia Ewy