pyszny posiłek. Składniki: 1 polędwiczka wieprzowa (około 400g) 300 g kurek 2 łyżki masła klarowanego Jedna duża biała cebula kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion) 200 ml śmietanki kremówki 30% sól, pieprz, majeranek Sposób przygotowania: Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać
Pyry na Gazwyjęciu z piekarnika upuśćcie na podłogę z wysokości 40 cm- dzięki temu biszkopt nie opadnie.Wystudzić. Przekroić na trzy części. Krem 250 g mascarpone 600 ml śmietany kremówki 3 łyżki lub więcej cukru pudru 450 g malin(można użyć mrożonych ) Mascarpone, śmietanę i cukier puder zmiksować na gładki stabilny krem. Masa maślana do posmarowania z wierzchu tortu(pod masę
Piekarz-Kucharz-Garkotłukprzez 15 minut. Następnie zdjąć papier z obciążeniem i ponownie podpiec 5 minut, na złoty kolor. Krem cytrynowy 5 jaj 120 g drobnego cukru do wypieków 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej otarta skórka z dwóch wyparzonych i wyszorowanych cytryn 150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny Wszystkie składniki krótko zmiksować - nie miksujcie za długo aby niepotrzebnie
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksoli ● ok. 50 ml wody Składniki na farsz: ● 350 g dyni zważonej po obraniu (np. hokkaido lub zwyczajnej) ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 3 duże jajka ● 250 ml śmietany kremówki 30% ● 100 g fety ● 40 g startego żółtego sera typu Ementaler ● 30 g pestek dyni ● 3 szczypty gałki muszkatołowej ● sól, pieprz Przygotowanie : Przygotuj ciasto : w misce wymieszaj przesianą mąkę
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaspód 150 g herbatników kakaowych 5 łyżek whisky 2 łyżeczki oleju masa serowa 900 g twarogu półtłustego 150 g stopionej czekolady 70% kakao 3 duże jajka 150 g śmietanki kremówki 100 g suszonych śliwek (namoczonych wcześniej w whisky) 1 szklanka + 1 płaska łyżka cukru pudru wierzch – polewa czekoladowa 1 łyżka masła 1 łyżka cukru pudru 2 kopiate łyżeczki kakao
Raj dla Podniebieniawiele innych. A skoro o grzybach mowa zapraszam na grzybowa ze świeżymi podgrzybkami. Składniki: 500 g grzybów u mnie dzisiaj podgrzybki 2 łyżki masła 1 cebula 200 ml śmietany kremówki 1 litr wody garść natki pietruszki 5 ziemniaków 1 marchewka 1 pietruszka liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy, myjemy, pozostawiamy na durszlaku do osuszenia. Małe grzybki zostawiamy
Życie zaczyna się w kuchnikoniecznie spróbujcie. Nas zaskoczył i powiem Wam, że mina pana męża kiedy dowiedział się z czego zrobiony deser - bezcenna. Przepis na cztery małe porcje (kokilki ceramiczne) 125 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 125 ml tłustego mleka 2 łyżeczki żelatyny 40 gram drobnego cukru plus 1 czubatą łyżkę 1 łyżeczka esencji waniliowej (użyłam domowej nalewki waniliowej na spirytusie) 1/2 łyżeczki
Piekarz-Kucharz-Garkotłukzapiekać przez około 35 - 40 minut (mrożone kilka minut dłużej), bez pokrywki. Wyjąć, wystudzić, zmiksować blenderem na puree. Masa serowa: 750 g twarogu zmielonego minimum trzykrotnie 250 g kremówki 2 jajka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 1 i 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego + 2 opakowania prostokątnych herbatników W misie miksera umieścić wszystkie składniki (oprócz herbatników). Zmiksować tylko
Domowa cukiernia Ewymąki pszennej 1 żółtko szczypta soli 100 g masła 1/4 szklanki cukru masa serowa: 90 dkg sera twarogowego 2 i 1/2 szklanki malin 2/3 szklanki śmietany kremówki 2/3 szklanki cukru 4 jajka wielkość M 1 budyń śmietankowy sos malinowy: 1i 1/2 szklanka malin 2 łyżki galaretki malinowej dekoracja: maliny mięta Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól, żółtko, masło zimne
wesoła kuchniamąki i delikatnie mieszamy szpatułką. Przelewamy do foremki i pieczemy około 30 min. w 180 stopniach. Ciepły biszkopt rzucamy na dywan z wysokości kolan. Masa : – 700 ml śmietanki kremówki 30% – 3 śmietan fixy – 250 g mascarpone – dowolne owoce, u nas około 250 malin, 250 g borówki oraz 250 g odsączonych brzoskwiń z puszki Śmietankę ubijmy wraz
Relaxtimeubitej śmietany, powoli wszystko miksując. Na końcu, bardzo powoli, dodajemy wystudzony mus borówkowy z galaretką, cały czas mieszając masę. Masę wkładamy na chwilę do lodówki. Masa śmietanowa: Schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy mikserem na sztywną masę razem z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Torcik: Wystudzony biszkopt lekko ścinamy z wierzchu, a następnie kroimy na 4 części. Na spodzie rozsmarowujemy 1/3 masy
Kuchnia MagdaLenyszklanki dowolnych pokruszonych orzechów lub migdałów około 2 lub 3 łyżki drobnego brązowego cukru 150-200 g bardzo gęstej marmolady lub dżemu 100 ml mleka lub gęstej śmietany kremówki *** 80 g masła lub dobrej margaryny 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego 2 łyżki dobrej jakości kakao np. VanHouten. (ilość kakao można zmniejszyć, jeśli używamy resztek ciemnych ciast tj. piernik
Kulinaria - potrawy z różnych stron światagrubości 1 cm,układać na przemian,przekładając kremem.Wierzch posmarować pozostałym kremem i polać czekoladą. Polewa czekoladowa: 200 g czekolady mlecznej 100 g czekolady gorzkiej 200 ml śmietanki 30% Kremówkę zagotować,zestawić z ognia i dodać połamane czekolady,odstawić na ok.10 min. i dokładnie wymieszać.Ostudzoną i tężejącą czekoladą polać ciasto. *Kroimy po skosie *Dobrze jest aby ciasto pozostawić
Anielskie wypiekiurodzinowy , który sprawi, że ten dzień będzie naprawdę wyjątkowy:) Jest to typowo wilgotny tort, mocno naponczowany rozcieńczonym sokiem z cytryny. Warstwy przełożone są pysznym kremem waniliowym, przygotowanym na bazie kremówki i serka mascarpone oraz dżemem wiśniowym. Uwieńczeniem całości jest słodka zielona polewa lustrzana (mirror glaze) , która otula tort i robi jednocześnie za dekorację. Cudownie odbija światło i jest niezwykle efektowna
Krokusowy Domspróbujcie. Składniki (2-3 porcje): 200 g pełnoziarnistego makaronu tagliatelle 2 szklanki pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko
Fitsweet.me