malinami. Moją tartę polałam dodatkowo sosem waniliowym. Pyszny deser:) TARTA Z PANNA COTTĄ I MALINAMI SPÓD 250 g maślanych herbatników 100 g masła PANNA COTTA 250 ml śmietanki kremówki 250 ml mleka 1/3 szkl cukru 1 laska wanilii 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody DODATKOWO maliny sos waniliowy Herbatniki zblendować na miazgę, dodać rozpuszczone masło i połączyć ze sobą
Pieguskowa Kuchniaszkl cukru 80 g masła 1 łyżka mąki ziemniaczanej 30 g płatków migdałowych skórka starta z połowy cytryny cukier waniliowy aromat migdałowy ( opcjonalnie ) szczypta soli DODATKOWO 1 szkl śmietanki kremówki 1 łyżeczka cukru pudru ulubione owoce Żółtka utrzeć z cukrem, dodać miękkie masło, mąkę ziemniaczaną i opcjonalnie olejek. Masę jajeczną, skórkę z cytryny, sól i płatki migdałowe dodać do sera
Pieguskowa Kuchniabardziej intensywny, zielony kolor posypki proponuję dodać więcej herbaty do cukru pudru TRUFLE Z HERBATĄ MATCHA 225 g białej czekolady dobrej jakości 2 łyżeczki herbaty matcha 1/3 szkl śmietanki kremówki 100 g masła szczypta soli POSYPKA 1 łyżeczka herbaty matcha 2 łyżki cukru pudru Białą czekoladę drobno posiekać i przełożyć do szklanej miski. W rondelku podgrzać śmietankę i masło
Pieguskowa KuchniaZUPA Z DYNI Z PRAŻONYMI MIGDAŁAMI 1 kg dyni ( u mnie hokkaido ) 0,5-0,7 l wywaru warzywnego 2-3 średnie ziemniaki kawałeczek papryczki chili 100 ml śmietanki kremówki garść płatków migdałowych 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka natki pietruszki szczypta mielonego imbiru szczypta świeżo zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki cynamonu sól, pieprz Dynię przekroić na pół, wyjąć
Pieguskowa Kuchniabidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 5 białek szczypta soli 7 łyżek cukru 350 g śmietanki kremówki 36 % Wszystkie składniki powinny być schłodzone (co najmniej 24 godziny). Białka z solą ubić na sztywno, dodać 5 łyżek cukru, stopniowo, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Odstawić. Śmietankę ubić
kulinarnyswiatdomikiedy robimy następne ;) następnym razem na pewno z podwójnej porcji ;) Polecam :) 330 ml śmietanki 30% 250 ml mleka skondensowanego słodzonego 5-6 ciasteczek oreo Ciasteczka drobno posiekać. Zimną kremówkę ubić, dodać mleko i ciasteczka, wymieszać. Wlać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na kilka godzin. Wyjąć na ok 10 minut przed podaniem. Lody przed schodzeniem można posypać
Smakołyki Asiskładniki: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki oleju 3/4 szklanki mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 galaretki cytrynowe 330 ml śmietany kremówki 400 g jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru 50 g masła 4 łyżki cukru 100 g wiórków kokosowych wykonanie: Galaretki rozpuszczam w 500 ml wrzątku, odstawiam do ostygnięcia. Całe jajka
babka w formiezacznie tężeć (ważne! inaczej przecieknie przez spód formy), jabłka obrać i pokroić w drobną kosteczkę, dodając szybko do galaretki. Masę wyłożyć na spód i wstawić do lodówki. Kremówkę ubić na sztywno, posłodzić cukrem pudrem według uznania, dodać stopniowo tężejącą żelatynę i wyłożyć na galaretkę. Przechowywać w lodówce. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyskusić i poczujcie, jak cudownie jest delektować się włoską pysznością w polskich smakach lata! Jagodowa panna cotta Potrzebujesz: 200g jagód 3 łyżki soku z cytryny 60g cukru 300ml śmietanki kremówki (30%) 100ml mleka 3 łyżeczki żelatyny w proszku/ 3 listki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody Dodatkowo: cząstki brzoskwini jagody listki melisy lub mięty Sposób przyrządzenia: 1. W małym rondelku zagotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanablaszka o wymiarach 20x26 cm 4 jajka, 1 budyń czekoladowy, ½ szkl. cukru, 1 łyżka kakao, 2 czubate łyżki mąki, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 250 ml śmietanki kremówki, 200 g masy krówkowej, 2 płaskie łyżeczki żelatyny, ¼ szkl. wrzątku Słonecznik: 100 g słonecznika, 2 łyżki masła, 2 łyżki cukru Polewa: 100 g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła
słodki bratekszklanki cukru 125g masła 4 łyżki kakao 2 łyżki domowego cukru waniliowego 250 g herbatników 125 ml mleka do moczenia herbatników owoce Polewa 100 g masła 60 ml śmietanki kremówki 70g cukru 2 łyżki kakao Sposób przygotowania Masło ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym. Dodajemy po kilka łyżek sera. Masę dzielimy po połowie. Do połowy dodajemy kakao i mieszamy. Herbatniki
Mieszam w Garnkuwszyscy z was ufają przepisom, w których występują surowe jajka. Wierzcie mi, miałam takie samo zdanie i bardzo długo, uparcie do kremu używałam ser mascarpone zmieszany z kremówką. Zmieniłam zdanie po moim pierwszym oryginalnym kremie do tiramisu. Smak jest naprawdę nieporównywalny Ale do dziś został mi nawyk zalewania jajek wrzątkiem i porządnego ich szorowania. Deser polecam zwłaszcza teraz, schłodzony
Relaxtimenowy letni przepis. Domowe lody bananowe Składniki na 2 pół standardowego pudełka po lodach (np. Algidy czy inne): 3 banany (im bardziej dojrzałe tym lepiej) 100 ml śmietanki kremówki (lub gęstego jogurtu naturalnego) - ze śmietanką będą miały moim zdaniem bardziej kremową konsystencję. dowolne owoce do ozdoby (i smaku :-) Wykonanie: Banany obieramy ze skórki, kroimy w grube plastry
Marta próbujeTemp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 - 30 minut Składniki: Masa serowo - śmietanowa 800 g sera białego mielonego ( może być ser z wiaderka ) 500 ml śmietanki kremówki 30 % 250 g cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny (dodałam 6 łyżeczek , jeśli ktoś lubi masę bardziej zwartą to proponuje 7, 8 łyżeczek) cukier wanilinowy ( 16 g ) 1 gorzka czekolady 1/2 szkl. wody Biszkopt
Różne smaki w kuchniSKŁADNIKI (4 porcje) 250 g śmietany kremówki 36% 250 ml mleka kokosowego 70 g cukru 3 listki żelatyny lub 3 łyżeczki żelatyny w proszku * dekoracja - gorzka czekolada, listki mięty **** INGREDIENTI (4 porzioni) 250 g di panna fresca liquida 250 ml di latte di cocco 70 g di zucchero 3 fogli di colla
La grande e la piccola cuoca