dostępu. Jednak zachwycił mnie smak zupy. Lekko zblendowana, przez co aksamitnie kremowa. Z dodatkiem siekanego jajka. 2 litry wywaru warzywnego 2 wiązki szczawiu ogrodowego 50 - 100 ml śmietany kremówki / lub śmietany sojowej 4 jaja oliwa z oliwek sól i pieprz po smaku 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego Ugotuj wywar z warzyw z liściem laurowym i zielem angielskim. Ugotuj
AZgotuj!Zdejmijcie delikatnie papier do pieczenia i zwińcie w wzdłuż dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. W tym czasie zróbcie krem malinowy. Będziecie potrzebować : 400 ml śmietany kremówki (double cream) 1 galaretkę malinową 100 ml gorącej wody Około 300 g malin (użyłam mrożonych - nie rozmrażałam ich) Galaretkę rozpuścić w 100 ml gorącej wody i dokładnie wymieszać do rozpuszczenia. Schłodzić
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbezowe blaty, że przecież nie przełożę kremem w sobotę, by na niedzielę był gotowy, bo blaty tak nasiąkną, że zrobi się jedna wielka papka. Dlatego krem jest najzwyczajniejszy, na kremówce, z mascarpone i jagodami ze słoiczka. Na przygotowanie tortu "do końca" miałam w niedzielę mało czasu, więc i dekoracja skromna i nie powala ;) Przełamałam się też i postanowiłam spróbować przygotować
Kuchnia w czekoladzieplaster o grubości około 3-4 mm 4-5 szt. szparagów kilka sztuk mini pomidorków 2 małe ząbki polskiego czosnku 1/4 cukini odrobina masła sól, pieprz do smaku śmietanka kremówka 30% około 150-200 ml parmezan W szerokim naczyniu podgotowujemy szparagi w lekko osolonej wodzie. Około 7-8 min. Na suchej patelni podsmażamy boczek pokrojony w paski. Ręcznikiem papierowym usuwamy
Rusty ForkSchłodzony, dość gęsty krem nakładamy do koszyczka z bezy (tak żeby wystawał), wykładamy owoce. Ja polałam także dodatkowo stopioną czekoladą. Zamiast kremu żółtkowego można przygotować krem z mascarpone i kremówki, wg przepisu z tradycyjnej Pavlovej . Smacznego
Smaczne Zdroweróżyczek brokuła. Najbardziej smakowała mi ona wieczorem, po odgrzaniu. 200g makaronu brokuł 250 g łososia wędzonego na gorąco 200 g żółtego sera (np cheddar) 250 ml mleka 50 ml kremówki 125 g serka śmietankowego np Philadelphia 100 g sera pleśniowego (u mnie Lazur błękitny) 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól, pieprz Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Brokuła dzielimy
Smaki Na Talerzuprzeróżne smaki, akurat na takie na jakie mamy ochotę. Takie lody najlepiej przygotować rano, aby wieczorem móc już się cieszyć ich smakiem. :) Przepis: Składniki: 500 ml śmietany kremówki 36% lub 38% puszka (397g) mleka skondensowanego słodzonego 1,5 łyżeczki cukru waniliowego 1,5 łyżki kakao 3 łyżki dżemu brzoskwiniowego, lub takiego jaki akurat mamy w domu Wykonanie: Zanim
Mój pomysł naznać....muszę zrobić zapasy:) Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka
Pobite gary Barbarypudru na ½ litra śmietanki jak ktoś woli słodszą to więcej Jak przygotować truskawki z bitą śmietaną? Świeże truskawki płuczemy na durszlaku, odrywamy szypułki i odsączamy na ręczniku papierowym. Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na dosyć sztywno najlepiej mikserem, ale ręczną trzepaczką też można, pod koniec ubijania śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy dalej, aż śmietanka będzie bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Masa chałwowa: 330 ml śmietany kremówki 30% 100 g białej czekolady 250 g chałwy 3 łyżeczki żelatyny g żelatyny 1/4 szklanki mleka 150 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladą oraz ok 200 g, również pokruszonej chałwy
Cynamonowe szczęścieskrobi kukurydzianej szczypta soli Galaretka truskawkowa 1,2 kg truskawek, świeżych 200 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 14 listków żelatyny 300 ml wody Dodatkowo 300 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem
codojedzeniaszklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej) 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g) 3 żółtka Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą
PatiGotujejesienne dni trochę koloru może poprawić humor Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Galaretkowiec Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników
PatiGotujemakaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów) pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub gran padano Makaron gotujemy al dente w osolonej
PatiGotuje360g schabu (5 plastrów) 5 plasterków sera 5 plasterków szynki pieprz, sól, papryka słodka do smaku 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3/4 szklanki wrzątku (150ml) pół szklanki śmietanki kremówki (125ml) natka pietruszki olej rzepakowy do smażenia 1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie: Schab
Kulinarne Przeboje