ciastka kremówki - 13380 przepisów (strona:524/892)

Indyk tikka masala z soczewicą i cukinią 72

imbiru sól i pieprz kolorowy danie 400g filetu z indyka tłuszcz do smażenia 1 puszka pomidorków 2 ząbki czosnku 1 średnia cukinia 150g soczewicy 1 marchewka 4 łyżki śmietany kremówki 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki kolendry w proszku 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól i pieprz Wykonanie: Mięso pokroić w kostkę. Do naczynia wlać jogurt, dodać przyprawy i przełożyć pokrojonego indyka

Raj dla Podniebienia
Semifreddo z malinami i bezami 100

Przygotowuje się go bardzo szybko, potrzeba tylko czasu na mocne schłodzenie i już możemy uraczyć naszych gości niecodzienną porcją słodkości. Gorąco polecam! Składniki:  /inspiracja White Plate/ 450g śmietanki kremówki 100g bezów 3 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1/2 łyżeczki pasty waniliowej lub ziarenka z 1/2 laski wanilii 100g mrożonych malin 2 opakowania rureczek wafelkowych (użyłam Crispy Rolls Milky

Raj dla Podniebienia
Sernik kokosowo-cytrynowy dla Ewy Wachowicz 129

Składniki: spód: 1 paczka biszkoptów 1 łyzka wiórków kokosowych 4 łyżki likieru kokosowego 1 łyżka mielonych migdałów masa: 700g twarogu półtłustego mielonego 250g serka mascarpone 3 łyżki śmietanki kremówki 1/2 puszki mleka skondensowanego słodzonego 3 jajka 2 żółtka, 1 łyżeczka esencji waniliowej, sok z 1 cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 7 łyżek likieru kokosowego wierzch: 4 łyżki śmietany

Raj dla Podniebienia
Sernik orzechowo-krówkowy z kremem z orzeszków ziemnych (ulepszony przepis) 113

sernik 100g orzechów włoskich 100g orzechów laskowych 50g orzeszków nerkowca kilka migdałów mała filiżanka mocno zaparzonej kawy 1kg twarogu półtłustego 150g margaryny Palma w złotym opakowaniu 4 łyżki śmietanki kremówki 5 jajek 3 łyżki kremu z orzeszków ziemnych 5 łyżek kajmaku 1 łyżka budyniu krówkowego otarta skórka z 1 cytryny otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki mleka na krem

Raj dla Podniebienia
Sernik kajmakowo-pomarańczowy z bananami i cynamonem i dla Mojej Babci i Dziadka… 95

naszym życiu.       Składniki: 250g ciasteczek czekoladowych np. Łakotek 5 łyżek mocnej herbaty 1 łyżka miodu 800g tłustego sera twarogowego 250g serka mascarpone 4 łyżki śmietanki kremówki 2 duże banany 1 budyń toffi 5 jajek 300g masy kajmakowej 4-5 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka olejku pomarańczowego skórka otarta z 1 pomarańczy 2 łyżeczki cynamonu 1/2 tabliczki białej

Raj dla Podniebienia
Panna cotta z pomarańczą i marakują 87

banalnie prosty w wykonaniu, delikatności i ostrożności wymaga jedynie wyjęcie go z kokilek. A smak? No przepyszny!   Składniki: (na 5 małych kokilek) 200ml mleka 3,2% 200ml śmietanki kremówki 60g brązowego cukru 3 łyżeczki żelatyny 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego 5szt marakui skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie: żelatynę zalać 2 łyżkami wody i pozostawić do napęcznienia. W rondelku umieścić

Raj dla Podniebienia
Sernik bakaliowy 59

łyżki sezamu 2 łyżki rumu 6 łyżek mocnej herbaty masa serowa 150g masła 1kg twarogu (0,5kg półtłustego i 0,5kg tłustego) 3 łyżki serka mascarpone 2 łyżki śmietanki kremówki 6 jajek 6-7 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka esencji pomarańczowej 1 łyżeczka esencji waniliowej skórka otarta z cytryny skórka otarta z pomarańczy skórka otarta z limonki 150g rodzynek moczonych

Raj dla Podniebienia
Sernik amaretto 115

sernik. Mój sernik amaretto. I wtedy pomyślałam: „Niech ich zaczaruje!”. Życzę, aby zaczarował i Was!   Składniki: 850g twarogu półtłustego 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka śmietany kremówki 4 jajka 3/4 szklanki cukru pudru 1 budyń waniliowy sok z 1/2 cytryny 4-5 łyżek amaretto polewa 2 łyżki masła 1 łyżka mleka 1 łyżeczka cukru pudru

Raj dla Podniebienia
Sernik z musem mandarynkowym, ricottą i goździkami 81

mandarynkami. Zróbcie!     Składniki (na małą tortownicę) spód 150g herbatników czekoladowych 50g stopionego masła masa serowa 70g miękkiego masła 600g twarogu półtłustego 200g serka ricotta 3 łyżki śmietanki kremówki 4 jajka 6-7 mandarynek + 1-2 do ozdoby 1 szklanka cukru 3-4 goździki 1/2 laski wanilii Wykonanie: Herbatniki pokruszyć lub rozdrobnić w blenderze. Wymieszać ze stopionym masłem

Raj dla Podniebienia
Risotto z kurkami, zielonym groszkiem i kiełbaską pepperoni 92

kabanosy pepperoni 170-200g ryżu arborio 1 łyżeczka kolendry w proszku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta suszonej bazylii szczypta suszonego tymianku sól, pieprz (do smaku) 3/4 szklanki śmietanki kremówki 100g tartego parmezanu świeża natka pietruszki oliwa z oliwek 1-2 łyżeczki masła Wykonanie Na średniej wielkości patelni roztop masło i podsmaż na nim drobno posiekaną cebulę. Gdy cebula lekko

Raj dla Podniebienia
Kokosowa czekolada na gorąco z cynamonem, czyli hit jesieni 107

Częstujcie się czekoladą, bo okazała się takim rajem dla podniebienia. Po prostu hitem tej jesieni! Składniki: (na 2 porcje) 100g ciemnej czekolady 70% kakao 50g mlecznej czekolady 200g śmietanki kremówki 30% 3-4 łyżki mleka 1/2 łyżeczki cynamonu 3 łyżki likieru kokosowego dekoracja jagody goji, cynamon, kulki jaglane, suszona żurawina, tarta czekolada Wykonanie: Większy rondelek napełniamy do połowy wodą. Stawiamy

Raj dla Podniebienia
Zupa marchewkowo – kokosowa 92

marchewki 2 litry bulionu jarzynowego (marchewka, pietruszka, por, seler, natka pietruszki, kapusta włoska, cebula) 400 ml mleczka kokosowego 100 g wiórków kokosowych 4 – 5 łyżek śmietanki kremówki 1/2 łyżeczki kolendry 1/2 łyzeczki imbiru spora szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz płatki migdałowe Wykonanie Marchew obieramy, kroimy wzdłuż na kawałki i rozkładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy

Raj dla Podniebienia
Sernik migdałowo – pistacjowy – przepyszny! 126

niech będzie zapamiętana i dobrze przeżyta! Dobrej Wielkanocy! Składniki spód 200 g herbatników 2 łyżeczki oleju winogronowego masa 1 kg twarogu półtłustego 250 g twarogu tłustego 5 łyżek śmietanki kremówki 30% 3 jajka 4 – 5 łyżeczek pasty pistacjowej (użyłam gotowej ze słoiczka) 2 – 3 łyżki kremu z migdałów 4 – 5 łyżek cukru pudru lub wg własnego uznania

Raj dla Podniebienia
Wiśniowiec. 173

cukier waniliowy 5 jajek 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 kopiaste szklanki mąki tortowej 3 łyżki kakao gorzkiego 400 g kwaśnej śmietany 250 ml śmietany kremówki 30 % 6 śmietan fix 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy  1 słoiczek kwaśnego dżemu z wiśniami blaszka o wymiarach 26/38 Do garnka wlewamy wodę, olej, dodajemy cukier, cukier waniliowy

Sama słodycz i szczypta chili
Czekoladowe muffinki z zieloną posypką. 124

masła 2 jajka 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kwaśnej śmietany (12 lub 18%) dżem malinowy polewa : 40 g deserowej czekolady, 40 g śmietany kremówki (30 lub 36%) posypka : garść zmielonych pestek dyni (mogą być solone) Wykonanie: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Wystudzić. Całe jajka ubić na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodawać

zadanie-gotowanie