szalotki 400 g grzybów (najlepiej mieszanka grzybów leśnych typu kurki, borowiki ale można dodać też pieczarki) 300-500 ml bulionu warzywnego 200-400 mleczka kokosowego (normalnie dodaje się kremówki) 3 gałązki pietruszki tłuszcz do smażenia sól, biały pieprz do smaku Grzyby obrać, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Podsmażyć razem z szalotką na maśle aż będą rumiane i miękkie
Szybko Tanio Smacznieproszku do pieczenia 10 dag mąki 5 dag mąki ziemniaczanej 3 łyżki ciemnego kakao 2 łyżki wody Składniki na krem; 600 ml śmietany kremówki (30%) 1 puszka kajmaku 500g 5 płaskich łyżeczek żelatyny 3 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru Składniki na gruszki w syropie; 4 gruszki
Radość kipiąca uśmiechem.szczypta mielonego kardamonu 2 łyżeczki mielonego cynamonu szczypta przyprawy do piernika 2 łyżeczki cukru 60 ml mleka 3,5 % 180 g rzadkiego puree z dyni ( przepis ) 400 g śmietany kremówki 36% 1 opakowanie cukru wanilinowego + 1 łyżeczka cukru 1 śmietan-fix dodatkowo: nieco kakao do dekoracji WYKONANIE Do garnuszka wsypać kawę Inka, zalać przegotowaną, gorącą wodą, po czym dodać
Passions hobbies lifepodwieczorek!. Składniki: - 2 niepełne szklanki mąki pszennej - 5 łyżeczek naturalnego kakao - 1/2 szklanki cukru - 20 dag masła - 3 żółtka - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem śmietankowy: - 1/2 szklanki śmietany kremówki 30-36% - 1 łyżka cukru pudru - 2 płaskie łyżeczki żelatyny - 1/4 szklanki gorącej wody 1. Wszystkie składniki na ciasto połączyć ze sobą i zagnieść elastyczne ciasto. Mąkę dostosować
Apetyczna babeczkapłaska łyżka tłuszczu (masła lub margaryny) Składniki na krem: 1 opakowanie serka Mój ulubiony (450 g) 2 galaretki (dowolny kolor) 5 łyżeczek cukru i 1 łyżka cukru 2 śmietany kremówki (0,5 l razem) lub śmietana wiejska 18% (opakowanie 350 g i 180 g) Składniki polewy: 1/2 kostki margaryny 5 łyżek cukru pudru 3 łyżki kakao 2 łyżki wody
Przepisy kulinarne babci AntoninyOgry mają warstwy. Jak cebula i kremówka. I jak tort. W Shreku to porównanie miało zobrazować, że nie wszystko jest takie jak się wydaje. Pod zieloną, grubą i szorstką skórą ogra, może się kryć dobre serce. A pod nazwą tort, bardzo sycące, wytrawne danie. Nie wierzycie? To odkryjcie wraz z nami włoski Torta Rustica. Jeśli śledzicie fejsbukowy lub instagramowy profil
les mirabellesdnie naczynia, w którym będzie podawany deser - należy umieścić warstwę pokruszonej (przełamanej na 4 części) słomki ptysiowej. Następnie wyłożyć warstwę bitej śmietany, ponownie pokruszoną słomkę i na końcu kremówkę. Całość udekorować wg uznania. Deser można podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub po schłodzeniu w lodówce. (Ja wybieram drugą opcję, ponieważ wtedy krem jest smaczniejszy, a słomka w zależności od odstania - chrupiąca
Di gotujeDziś serwuję najbardziej klasyczny przepis, ale z czasem pewnie pojawi się ich więcej ;) Uwielbiam crème brûlée i jadam go często, dlatego przygotowuję go ze śmietany 18-procentowej, bo użycie kremówki 36% mnie przeraża. Składniki (na 8 niskich kokilek lub 4 wysokie): 400 g (duży kubek) gęstej śmietany 18% laska wanilii 6 żółtek (białka można wykorzystać do wykonania ciasta na bazie
Weekendy w domu i ogrodziepieczenia 5 kropli olejku migdałowego Galaretka: 2 galaretki wiśniowe 400 g -500 g wydrylowanych wiśni ( u mnie wiśnie z nalewki) 700 ml gorącej wody Bita śmietana 500 ml kremówki 30% 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny 1/5 wody Warstwa z bezą: 6 białek 3/4 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 50 g płatków migdałów Wykonanie: Z podanych
W Moim Magicznym Domurumu PONCZ 100 ml soku pomarańczowego 50 ml rumu PONADTO ok. 30 sztuk podłużnych biszkoptów 3-4 łyżki konfitury malinowej 4 łyżki płatków migdałowych Szklankę mleka zagotowujemy. Pozostałe mleko, kremówkę, żółtka, cukry i obie mąki miksujemy. Mieszankę wlewamy do gotującego się mleka. Doprowadzamy do wrzenia, dobrze mieszając, by nie powstały grudki. Ugotowany budyń przykrywamy i odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło
Moje-pitraszenieutrzymaniu tego ciepła na dłużnej ;) Wszystkie z tych warunków spełnia Janssons frestelse (co za geniala nazwa!). Sycące, gorące i dość...tłuste, dlatego w wersji, którą przygotowałam, zamieniłam śmietankę kremówkę na tę o zawartości 18% tłuszczu, a masło, na olej roślinny. Dodatkowo podałam do zapiekanki, jako polski akcent, surówkę z kiszonej kapusty z marchewką, coby zbić odrobinę absorbowany cholesterol ;P Było
Kuchnia w Słońcu Skąpanakokosowych + 2 łyżki do obsypania boków 50 g masła 2 łyżki cukru Masa serowa: 500 g serka białego z wiaderka 2 galaretki cytrynowe 500 ml wrzątku 200 g kremówki 30% sok z 1 limonki Wykonanie: Dwie łyżki wiórków odkładamy na później. Do garnuszka wsypujemy szklankę wiórków, dodajemy masło i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu podgrzewamy, aż masło
Kulinarne przygody Gatityprzepis Drukuj Biszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem z białej czekolady 500 g białej czekolady 650 ml śmietany kremówki 36% Frużelina wiśniowa 600 g wiśni 3,5 łyżeczki żelatyny 135 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej Nasączenie 250 ml zaparzonej herbaty 1 łyżka cukru 3 łyżki soku z cytryny
Wędrówki po kuchni1/4szkl zimnego espresso. Kiedy napęcznieje, delikatnie podgrzewaj, aż się rozpuści. Jogurt utrzyj z cukrem, wlej pozostałe espresso i dokładnie wymieszaj. Ucierając wlej cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Śmietankę kremówkę ubij i dodawaj porcjami w krem kawowy delikatnie mieszając. Kiedy zacznie tężeć wylej połowę na pierwszy blat ciasta, przykryj drugim i wyłóż resztę kremu. Odstaw do całkowitego stężenia
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakropel ekstraktu śmietankowego 150 g miękkiego masła poncz: 6 łyżek soku z cytryny 3 łyżki wody opcjonalnie można dodać likier dodatkowo 50 g białej czekolady 300 ml śmietanki kremówki 36% (zimnej) 1 opakowanie śmietan-fix 60 g wafelka kakaowego typu Prince Polo wykonanie: Żółtka ubić z 100 g cukru pudru. Białka ubić z 100 g cukru pudru. Trzeba ubijać dwie
Ania i Marcin gotują