znać....muszę zrobić zapasy:) Składniki: 3 pojedyncze piersi z kurczaka 2 czerwone cebule słoik suszonych pomidorów 10 dag szpinaku (użyłam świeżego) 10-15 dag sera (użyłam Grana Padano) szklanka kremówki szklanka bulionu 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz zioła prowansalskie tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Kurczaka przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstało 6 cienkich kotletów. Przygotowujemy marynatę do kurczaka
Pobite gary Barbarypudru na ½ litra śmietanki jak ktoś woli słodszą to więcej Jak przygotować truskawki z bitą śmietaną? Świeże truskawki płuczemy na durszlaku, odrywamy szypułki i odsączamy na ręczniku papierowym. Śmietankę kremówkę wlewamy do wysokiego naczynia i ubijamy na dosyć sztywno najlepiej mikserem, ale ręczną trzepaczką też można, pod koniec ubijania śmietany dodajemy cukier puder i ubijamy dalej, aż śmietanka będzie bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędużą płaską formę (u mnie 28 x 42 cm) wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy około 12 - 15 minut w temperaturze 180ºC. Masa chałwowa: 330 ml śmietany kremówki 30% 100 g białej czekolady 250 g chałwy 3 łyżeczki żelatyny g żelatyny 1/4 szklanki mleka 150 ml śmietany zagotowujemy, dodajemy pokruszoną czekoladą oraz ok 200 g, również pokruszonej chałwy
Cynamonowe szczęścieskrobi kukurydzianej szczypta soli Galaretka truskawkowa 1,2 kg truskawek, świeżych 200 g cukru 3 łyżki soku z cytryny 14 listków żelatyny 300 ml wody Dodatkowo 300 ml śmietanki kremówki truskawki do dekoracji Ubij białka na sztywno. Utrzyj żółtka z cukrem i solą do białości i delikatare wymieszaj. Przesiej obie mąki i delikatnie połącz z masą jajeczną. Formę wyłóż pergaminem
codojedzeniaszklanki cukru (chyba że nasza kawa latte jest słodka to wtedy dajemy mniej) 3 opakowania kawy latte w proszku (u mnie każde po 12,5 g) 3 żółtka Mleko, kremówkę i kawę w proszku łączymy w garnku o grubym dnie. Całość gotujemy na niewielkim ogniu, aż zacznie wrzeć. Zanim mleko się zagotuje, ubijamy żółtka z dodatkiem cukru na puszystą
PatiGotujejesienne dni trochę koloru może poprawić humor Galaretkowiec możecie wykonać tak jak ja na cienkim biszkopcie lub jako spodu użyć herbatników. Galaretkowiec Składniki: 2 szklanki mleka 2 szklanki śmietany kremówki (30%-36%) 1,5 szklanki cukru 1 opakowanie galaretki zielnej 1 opakowanie galaretki żółtej 1 opakowanie galaretki fioletowej 2 opakowania galaretki czerwonej 20 g żelatyny Biszkopt lub 2 opakowanie herbatników
PatiGotujemakaronu spaghetti lub bavette (połowa opakowania) 200 g wędzonego łososia 2 ząbki czosnku 4-5 suszonych pomidorów 2 garści rukoli 1/2 szklanki czarnych oliwek (opcjonalnie) 2-3 łyżki śmietanki kremówki 30% (opcjonalnie) 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyjcie tej z suszonych pomidorów) pieprz sól Do podania: tarty ser np. parmezan lub gran padano Makaron gotujemy al dente w osolonej
PatiGotuje360g schabu (5 plastrów) 5 plasterków sera 5 plasterków szynki pieprz, sól, papryka słodka do smaku 2 czubate łyżeczki musztardy delikatesowej łagodnej 3/4 szklanki wrzątku (150ml) pół szklanki śmietanki kremówki (125ml) natka pietruszki olej rzepakowy do smażenia 1 czubata łyżka mąki pszennej + 1/3 szklanki wody (do zagęszczenia sosu) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Roladki schabowe w sosie śmietanowo-musztardowym – Wykonanie: Schab
Kulinarne PrzebojeKruche ciasto 340 g mąki 200 g masła 1 jajko 50 g cukru pudru 40 g drobnych wiórek kokosowych 1/2 łyżeczki ekstraktu kokosowego Krem kokosowy 220 ml śmietany kremówki 200 g serka mascarpone 40 g drobnych wiórek kokosowych 35 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego 1 łyżeczka żelatyny spożywczej Dodatkowo 500 g truskawek 1 galaretka truskawkowa Kruche ciasto
Wędrówki po kuchniszczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół) 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła szklanka śmietany (użyłam kremówki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz cukier Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Bulion zagotowujemy
Pobite gary Barbaryjajek (najlepiej białka i żółtka oddzielnie) 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 1/4 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia bita śmietana : 1 l słodkiej śmietany kremówki 30 % 2,5 łyżki żelatyny 4 łyżki cukru pudru Mąkę przesiewamy przez sitko ,żeby była pulchna .Następnie wybijamy do miski jajka , oddzielając żółtka od białek , białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę
Ogrodnik w podróżycukru 0,20 szklanki (50 ml) wody Dodatkowo: 1 galaretka – u mnie arbuzowa Przygotowanie: 1) W gorącej wodzie rozpuścić żelatynę. 2) Do rondelka wlać mleko i kremówkę, dodać cukier oraz ekstrakt waniliowy. 3) Mieszając od czasu do czasu, podgrzewać na małym ogniu, aż do zagotowania. Następnie zdjąć z ognia. 4) Dodać ciepłą żelatynę i dokładnie wymieszać. 5) Rozlać
Fitsweet.megorzkiej czekolady 1 łyżeczka (4 g) proszku do pieczenia 40 g płatków migdałów Krem: 300 g serka mascarpone 2 łyżki (20 g) cukru pudru 200 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka (12-15 g) cukru z wanilią Przygotowanie: 1) Czekoladę z masłem rozpuścić w kąpieli wodnej. 2) Żółtka ubić z cukrem na jasną, puszystą masę. 3) Mieszając, stopniowo dodawać przesianą
Fitsweet.mekostki (100 g) masła 0,75 szklanki (150 g) cukru z wanilią 5 łyżek (125 g) mąki ziemniaczanej 4 łyżki (50 g) mąki pszennej 4 jajka 500 ml śmietany kremówki 30% 0,5 opakowania (125 g) serka mascarpone 1 łyżka (10 g) cukru pudru 0,5 tabliczki (50 g) gorzkiej czekolady Przygotowanie: 1) Na dnie formy ułożyć warstwę herbatników
Fitsweet.mełyżeczki soli 1 łyżka wody Nadzienie: 200 g sera (u mnie Pecorino i Cheddar) 2 (200 g-250 g) cebule 2 jajka 1 kubeczek (200 ml) smietanki kremówki 36% 1 łyżka oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Przygotowanie: Ciasto: 1) Do przesianej mąki dodać pokrojone masło, jajko, sól oraz wodę. Wszystkie składniki posiekać nożem i na koniec szybko zagnieść. 2) Przygotowane
Fitsweet.me