mikser, łyżkę, kwadratową blachę do pieczenia, papier do pieczenia, wysokie naczynie do ubicia śmietany. Przygotuj składniki: 1 opakowanie kremu czekoladowego lub orzechowo-czekoladowego, 1 opakowanie sucharków, 500 ml śmietany kremówki, cukier puder do smaku, truskawki, 2 opakowania galaretki, ewentualnie opakowanie zagęstnika do śmietany, ewentualnie opakowanie serka mascarpone. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Sucharki rozkrusz. Najwygodniej jest je zawinąć w ściereczkę
blog.moje-pasje.infocukier waniliowy - 1 op jajka - 4 szt mąka pszenna - 50 dag proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki mleko 3,2% - 1/2 szkl napar z kawy - 3-4 łyżki śmietana kremówka - 40 dag cukier puder - 4-5 łyżek kakao - 1 łyżeczka tłuszcz do formy bułka- tarta do formy ziarenka kawy w czekoladzie Masło utrzeć na puszystą masę,stopniowo dodawać cukier oraz
Camilla w kuchniokoło 300 g herbatników (miałam zwykłe maślane, ale polecam wam pełnoziarniste lub kakaowe) – 100 g czekolady gorzkiej 70% kakao (lub mieszanki gorzkiej z mleczną) – 100 ml śmietanki kremówki 30% Masa chałwowa: – 0,5 litra mleka – 2 łyżki mąki ziemniaczanej – 2 łyżki mąki pszennej – 2 jajka – 3 łyżki cukru – 300 g chałwy (miałam akurat waniliową) – 150 g miękkiego
Relaxtimewyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Przekroić na trzy blaty. Krem pomarańczowy 2 galaretki pomarańczowe 750 g śmietany kremówki 200 ml wody Galaretki rozpuścić w 200 ml gorącej wody (według przepisu na opakowaniu) Wystudzić, ale nie dopuść aby stężała. Śmietanę zacząć ubijać na średnich obrotach. Jak zacznie gęstnieć zwiększyć obroty
Piekarz-Kucharz-Garkotłukindukcyjne i dostępne są o różnych pojemnościach. Składniki: 1 litr bulionu mięsnego lub warzywnego 3 ząbki czosnku 250 g świeżego szpinaku baby 100 g serka topionego 150 ml śmietany kremówki sól, pieprz jajka przepiórcze Przygotowanie: Jajka włożyć do wrzątku gotować 4 minuty. Wylać gorącą wodę i zalać jajka zimną wodą na około 10 minut. Po tym czasie obrać ze skorupki
Ala piecze i gotujedodałam domowy dżem z czarnej porzeczki. Składniki: 400g herbatników(dużych) typu petit beurre 1 puszka masy krówkowej u mnie pół na pół krówkowa i czekoladowa (500g) 400g śmietany kremówki 36% 1 śmietan-fix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 100g 1 łyżki cukru pudru Dodatkowo: domowy dżem z czarnej porzeczki Masa budyniowa: 500 ml mleka 3 żółtka 3 łyżki mąki ziemniaczanej
W garach u Gosiduże jajka 10 dkg gorzkiej czekolady 3 dkg ciemnego kakao 26 dkg mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki mleka Polewa : 120 ml śmietany kremówki 14 dkg gorzkiej czekolady Sposób wykonania : M asło utrzyj ( lub zmiksuj ) z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Dodaj po jednym jajku, cały czas ucierając ( miksując ). Czekoladę
Przepisy i porady kulinarnelekko zgęstnieje. Odstawcie z ognia i dodajcie rozpuszczoną żelatynę. Odstawić aby lekko stężało. Glazura czekoladowa 75 g cukru 25 g wody 25 g kakao 50 ml śmietany kremówki 1 łyżeczkę żelatyny Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić aby napęczniała. W garnuszku zagotujcie wodę z cukrem dodajcie kakao i śmietanę - jeśli będą grudki- przetrzyjcie przez sitko. Dodajcie rozpuszczoną
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwypełnienie: 140 g, drobno posiekanej truskawki 85 g, jagody 50 g cukier Skórka z 1 cytryny 60 ml wody 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej Szczypta soli bita śmietana 500 ml kremówki 50 g cukier 1 łyżeczka ekstrakt waniliowy 1 łyżeczka żelatyny opcjonalnie morele ze słoika przepis tutaj Wykonanie ciasto: Piekarnik nagrzać do 175 -180 °C . Wymieszaj mąkę, sodę
w mojej kuchnisosie z białej czekolady (2 porcje) Składniki: 250-300 g świeżych owoców jagodowych, u mnie truskawki i borówka amerykańska, umytych 100 g białej czekolady, posiekanej 200 g śmietanki kremówki, w temp. pokojowej mięta do podania Przygotowanie: Włóż owoce do 2 miseczek lub pucharków i wymieszaj. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub włóż na ok. 15 sekund do mikrofalówki. Wlej
karmelowydużą ilością zieleniny. Ja dodaję świeżą pietruszkę i szczypiorek. Składniki na 2 porcje: 150-200 g makaronu (u mnie pełnoziarnisty penne) 500 g brokułów świeżych lub mrożonych 250 ml kremówki 1 cebula 2 ząbki czosnku natka pietruszki szczypiorek sól, pieprz odrobina oleju lub masła klarowanego do podsmażenia Przygotowanie: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Brokuły zblanszować. Cebulę pokroić
Ze smakiem i z pasjąMożna przechowywać w lodówce nawet tydzień (u mnie nie utrzyma się długo, w tajemniczy sposób znika ;) Krem cytrynowy 300 g lemon curd 200 g mascarpone 200 g śmietany kremówki oraz resztę lemon curd który pozostanie Śmietanę z mascarpone wymieszać i ubijać na średnich obrotach, dodając łyżka po łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu. Lemon
Piekarz-Kucharz-Garkotłukdeserowa 1 szklanka cukru 0,5 litra śmietanki 30% 4 jajka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawki zmiksować z 2 łyżkami cukru na gładką masę, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Śmietankę kremówkę ubić na sztywną pianę. Białka oddzielić od żółtek. W drugim naczyniu ubić na sztywno białka, a w trzecim żółtka rozetrzeć z resztą cukru na kogel mogel. Ubite białka i żółtka
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieKlasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka
Anielskie wypiekiwłaściwie powstawał w trakcie robienia mojego „Rafaello” (tortownica średn. 26 cm) Składniki: 2 galaretki cytrynowe 200 g białej czekolady połamanej na cząstki 300 g wiórków kokosowych 600 ml śmietany kremówki (30%) biszkopty podłużne Wykonanie: Do rondelka wlałam 500 ml wrzącej wody, wsypałam galaretkę i dokładnie wymieszałam, żeby się rozpuściła. Do gorącej galaretki wsypałam kosteczki czekolady. Mieszałam tak długo
Kuchnia u Krysi