łagodnym zielonym groszkiem. Krem podany z ptysiowym groszkiem lub ziołowymi grzankami smakuje znakomicie i jest bogactwem witamin. Składniki: 500g pora 1 szklanka zielonego groszku 2 łyżki masła 200g śmietany kremówki 200g serka topionego śmietankowego 750ml bulionu drobiowego szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz Wykonanie: 1. Por oczyścić i pokroić w talarki, zeszklić na maśle i dodać groszek. Zalać bulionem i gotować
Szalona Kuchnia Ewelinyczasu ..jakby mniej Składniki : 1 opakowanie makaronu w typie kolanka 2 piersi , pojedyncze z kurczaka – filety 8-9 pieczarek 3 pomidory śliwkowe , typu pasta 100 ml śmietany kremówki 30 % kawałek pancety lub boczku wędzonego na zimno 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1/1 płaskiej łyżeczki drobno siekanego rozmarynu 2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka cukru sól do smaku
Ogrodnik w podróżybatonika Lion. Karmelowo – śmietankowe ciasto z czekoladą, któremu ciężko się oprzeć. Polecam! Składniki: ok 55 sztuk herbatników 1 puszka masy kajmakowej 5 batoników Lion 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 1 śmietan-fix 250g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru pół tabliczki gorzkiej czekolady *** Na dnie formy układamy warstwę herbatników (użyłam blaszki o wymiarach
Blog z Apetytemdekoracji Banany pokroić w krążki,przełożyć do miski i skropić sokiem z cytryny.Poukładać na wystudzonej tarcie.Wystudzony krem patissiere wymieszać (żeby krem był lżejszy można dodać 330 ml kremówki,lekko ubitej) ,wyłożyć na banany.Na krem rozsmarować masę śmietanową i udekorować czekoladą.Wstawić do lodówki
Anielskie wypiekiżeby takimi słodkościami świętować ten piękny dzień Ściskam !! Składniki / 6 porcji: – 4 białka – 220g cukru – 250 g mascarpone + 3 łyżki cukru – 250 ml śmietanki kremówki – świeże lub mrożone maliny – dżem malinowy (opcjonalnie) Przygotowanie : Piekarnik nagrzewamy do temperatury 120 stopni (góra – dół). Ubijamy białka na pianę ale nie idealnie sztywną żeby uniknąć „ przebicia piany”. Następnie
I LOVE LIFEkryształu 4 łyżki mąki tortowej 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru II. Masy: 500 g serka mascarpone 5 łyżek likieru kokosowego 2 tabliczki białej czekolady 1/2 szklanki śmietany kremówki 100 g wiórków kokosowych III. Bezy (Pavlova): 5 białek szczypta soli 300 g cukru IV. Poncz: 30 ml gorącej wody 7 łyżek likieru kokosowego 1 łyżka cukru V. Dodatkowo: konfitura
DominikaDolcifrutti, bo warto nim od czasu do wymienić owsiankę. Ryż użyty w tym przepisie przypomina ten do risotto . Ryż na śniadanie można zrobić w wersji luksusowej. Wystarczy lekko ubić kremówkę i wymieszać z ostygniętym ryżem. Dodatki do ryżu wybieram takie, na które mamy ochotę. Ostatnio dodaję wszędzie suszone płatki owoców róży. Są pyszne i bogate w odżywcze składniki. Idealne
codojedzeniakości); 2 szklanki rosołu drobiowego; 1/2 szklanki drobno posiekanych, marynowanych papryczek jalapeno; 1 duża cebula; 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; 1/2 słodkiej śmietanki 30 lub 36 % (tzw. kremówki); 1 szklanka kwaśnej, gęstej śmietany 18 %; 2 i 1/2 szklanka startego żółtego sera (najlepiej białego cheddara, u mnie gouda); Pęczek świeżej kolendry; 3 łyżki oleju; 2 łyżki masła; 2 łyżki mąki
Gospodyni Miejskamarchwi 2 korzenie pietruszki kawałek selera szyjka indycza 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki świeżego tartego imbiru szczypta curry 1 szklanka mleczka kokosowego 1/2 szklanki śmietanki kremówki 30% parmezan tarty sól i pieprz do smaku oliwa z oliwek Wykonanie W garnku umieść szyjkę indyczą, obrane korzenie pietruszki oraz seler. Zalej wodą (1,5l) i gotuj. Marchew obierz, podziel na części
Raj dla Podniebieniałyżki tartych migdałów 180 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu migdałowego Składniki na krem: 750 g serka mascarpone 500 ml śmietanki kremówki (36%) 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki cukru pudru Składniki na poncz: szklanka wystudzonej herbaty sok z połowy cytryny Ponadto: słoik dżemu jagodowego ½ słoiczka dżemu z aronii (dodaje pysznego, kwaskowatego
Kuchnia u KrysiPolecam do kawy i zapewniam że na kawałku nie poprzestaniecie. spód: 170 g ciastek 2 łyżki kakao 50 g masła sernik: 75 dkg sera twarogowego półtłustego 250 ml śmietany kremówki 30 % 250 ml jogurtu greckiego 4 jajka 1 budyń 2/3 szklanki cukru pudru 1 cytryna 1 mango galaretka: 1 mango duże 1 łyżeczka czubata żelatyny 2 łyżki jogurtu greckiego
wesoła kuchniadeserów. Na dno każdego z nich wsypać po około 2 łyżek ciasteczek. Wyrównać warstwę. Czekoladę mleczną rozpuścić w kąpieli wodnej. Kiedy czekolada będzie już płynna, dodać 100 ml śmietany kremówki. Wymieszać razem. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Następnie wlać do pucharków po 2 łyżki masy czekoladowej. Wstawić do lodówki. Do dość dużej miski przełożyć 6 żółtek i 3 łyżki cukru pudru
Świat Domowej Kuchnimarkizów kakaowych 50 g gorzkiej czekolady 60% kakao 50 g stopionego masła Mus czekoladowy: 10 dag mlecznej czekolady 15 dag gorzkiej czekolady 60% kakao 2 łyżki rumu ½ litra śmietany kremówki 1 listek żelatyny 2 szklanki wiśni osączonych z syropu (latem można użyć świeżych wydrylowanych) 2 łyżki drobno posiekanych orzechów arachidowych Tartę zaczynamy od przygotowania spodu: Czekoladę rozpuszczamy do płynnej
Wanilia i Kardamonubić na sztywno, a następnie zmiksować z serkiem mascarpone i na końcu delikatnie połączyć (łyżką) z preparowaną pszenicą. Przygotować masę ciemną. Czekoladę mleczną również roztopić w kąpieli wodnej, ostudzić. Kremówkę ubić na sztywno i wymieszać z rozpuszczoną czekoladę. Formę wysłać papierem do pieczenia i wyłożyć herbatnikami. Na ciastkach kolejno ułożyć masę jasną, ponownie warstwę herbatników oraz masę z czekoladą mleczną
Di gotujegęste, jak dobra śmietana ”. ok 500 ml ciepłego mleka, 10 g suchych drożdży (używam suchych drożdży, jest mi wygodniej) , 750 ml mąki pszennej krupczatki, 2 jajka, 120 ml śmietany kremówki, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka cukru, „ Ciasto najlepiej rozczynić na 4 – 6 godzin przed wydaniem ”. 400 ml ciepłego mleka wymieszać z drożdżami i 560 ml mąki. Przykryć ściereczką i odstawić
królestwo garów