ubijamy przez ok 5 minut, ale pilnujemy by masy nie zagotować i nie zważyć. Masę ściągamy z ognia, hartujemy ubijając tym razem w misce z zimną wodą. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie do sztywnej powoli wlewamy przestudzoną masę jajeczną. Mieszamy tylko do połączenia i dodajemy oczyszczone maliny. Przelewamy do sylikonowej keksówki lub foremki wyłożonej folią spożywczą. Wyrównujemy i układamy
Kuchnia w czekoladziedrobiowych wątróbek 1 łyżka miodu 1 ząbek czosnku – mały 3 łyżki , klarowanego masła 1/2 płaskiej łyżeczki ,mielonej gałki muszkatołowej 50 ml brandy 100 ml słodkiej kremówki 30 % sól , pieprz do smaku 1 cebulka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Cebulkę ,czosnek, obieramy , kroimy i dusimy na maśle ( 1 łyżka ) , jak już zmięknie , dodajemy wątróbkę . Dusimy lekko mieszając do czasu , aż wątróbka przestanie
Ogrodnik w podróżypieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni C przez 35 minut. Po szczegółowe wykonanie ciasta, kremu i przełożenie zapraszam na youtube: Składniki na krem: ½ litra śmietany kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 250 g serka mascarpone Wykonanie: Śmietanę ubić na sztywno. Dodać cukier puder i ubić. Ubijając partiami dodawać serek mascarpone. Dodatkowo: Marmolada z malin 1 rządek
Przepisy Babcimleka roślinnego (nie weganie mogą użyć mleka skondensowanego) 5-6 łyżek ksylitolu albo drobnego cukru ( lub do smaku ) opcjonalnie dla nie przestrzegających diety wegańskiej - około 300 g śmietany kremówki (36%) pół szklanki (lub więcej) posiekanych pistacji do posypania Jak zrobić wegańskie lody z awokado Awokado obrać ze skórki i wypestkować. Dodać sok z limonki, mleko, sos Tabasco, cukier
Kulinaria - potrawy z różnych stron światażółtko Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 puszka śmietanki kokosowej 5 jaj 2 budynie śmietankowe bez cukru Krem: 1 szklanka śmietany kremówki 30-36% 2 łyżki mascarpone 1 łyżka cukru pudru ½ świeżego mango Wiórki kokosowe do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Spód: Do miski wsypać mąkę, dodać masło, cukier, proszek do pieczenia i żółtko, zagnieść
Wanilia i Kardamonsorbet: ok 250g mrożonych truskawek sok z połowy cytryny 1 łyżka wody 1/4 szklanki cukru (ok. 3 łyżki) krem: 1/2 opakowania serka mascarpone (ok. 125 g) 1/2 kubeczka śmietany kremówki (ok. 100g) 1/4 szklanki cukru pudru (ok. 3 łyżki) 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżka gorącej wody kawa: ok 400 ml mocnego naparu kawy mleko - wg upodobań cukier
Nie do chrzanu!deserem ;) Sernik jest bez pieczenia i bardzo szybko się go robi. Użyłam chudego sera twarogowego i dodałam stałej części mleka kokosowego (można go zastąpić ubitą śmietaną kremówką), a zamiast cukru oczywiście ksylitol. Chyba bardziej od masy sernikowej smakował mi spód zrobiony z orzechów (u mnie była to mieszanka w większości migdałów, orzechów laskowych i włoskich), daktyli i kakao. Natomiast
Healthy food explorerCiasto leśny mech miałam w planach już od dłuższego czasu. Oczywiście w wersji lekko uzdrowionej. Do tego ciasta na krem zawsze pasowała mi śmietanka z mleka kokosowego, a nie kremówka, dlatego to właśnie jej użyłam w przepisie. Myślę, że lekko kokosowy posmak doskonale sprawdza się w tym cieście, a do tego użycie stałej części mleczka kokosowego powoduje, że do zrobienia
Healthy food explorerzachęcam Polecam , naprawdę dobra i prosta potrawa Składniki : 1 kg szynki wieprzowej – wybrać ładny, spójny kawałek -tzw kulkę 4 duże cebule 0,4 kg boczniaków 300 ml śmietany kremówki 1/2 kostki masła 1 łyżka, słodkiej musztardy , najlepiej figowej 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku 1 łyżka, smalcu wieprzowego 1/2 szklanki bulionu ( może
Ogrodnik w podróżyCotta ze śliwkami i koniakiem Przepyszny włoski deser ze świeżymi śliwkami. Przepis zaczerpnięty z zagranicznej strony. Zrobiłam go pierwszy raz, ale i nie ostatni, bo zachwycił gości. Składniki: śmietana kremówka 36% - 500 ml mleko -125 ml 15 g żelatyny cukier 2 łyżki Sos śliwkowy : śliwki - 15 szt koniak -2 łyżki cukier - 3 łyżki woda -3 łyżki Dodatkowo śliwki
Kuchnia Danusiwafli 2 pokruszone wafle 1/2 l śmietanki 30% 200 g wiórków kokosowych 2 tabliczki białej czekolady ( po 100 g) 2 opakowania bitej śmietany w proszku przepis Do garnka wlewamy kremówkę, do śmietany dodajemy połamaną białą czekoladę i całość podgrzewamy na małym ogniu aż czekolada się rozpuści, cały czas mieszając. Nie doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną masę zdejmujemy z ognia, studzimy. Wystudzoną
Smakowite Daniamomentu aż bezy lekko się zarumienią. Bezy powinny być suche na zewnątrz a w środku – delikatne, piankowe. Bezy zostaw w piekarniku do wystudzenia przy uchylonych drzwiczkach. Kremówkę ubij – pod koniec dodając cukru pudru. Krem wyłóż na wystudzone bezy, udekoruj ulubionymi owocami. Smacznego! Artykuł Mini Pavlova z owocami pochodzi z serwisu Moja Pasja Smaku
Moja pasja smakuSkładniki na galaretkę z malinami: 2 puszki brzoskwiń w syropie 4 galaretki brzoskwiniowe (każda na 500 ml wody) 1 litr gorącej wody Składniki na krem: 500 ml śmietanki kremówki 36% 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 2 płaskie łyżeczki żelatyny 50ml gorącej wody Składniki na bezę z migdałami: 4 białka z jajek klasy M, w temperaturze pokojowej
Kulinarne Przeboje500g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 1 jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą
Mała w garnku mieszamasła 150 g cukru pudru 100 g gorzkiej czekolady, 70% kakao 2 łyżeczki nescafe w proszku 1 budyń śmietankowy 3 żółtka 700 ml mleka Krem śmietankowy 400 ml śmietanki kremówki 50 g utartej czekolady złota posypka do ciasta 2 łyżki kakao 2 łyżki złotej posypki Nastaw piekarnik na 200ºC. Ubij jajka z cukrem i solą na puszysto. Ubijaj około
codojedzenia