Ciasto kajmakowo-kawowe 268podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej. Po wystudzeniu ciasto nasączyć ok. 150 ml mocnej inki. Masa kajmakowo-kawowa: 400 ml kremówki 800 ml jogurtu greckiego 500 g masy kajmakowej 1 czubata łyżka kakao 1 łyżka kawy rozpuszczalnej 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: gorzka czekolada, posypka etc. Kakao i kawę zaparz trzema łyżkami
Kulinarna (nie)codzienność
Czekoladowa tarta z malinami 214szklanki mąki 1/3 szklanki kakaa 1/2 szklanki cukru 150g zimnego masła szczypta pieprzu cayenne szczypta soli 2 łyżki wódki :) 3 tabliczki białej czekolady 200 ml śmietanki kremówki ok. 130g mascarpone - pół opakowania maliny Zaczynamy od ciasta czekoladowego Mieszamy w misce suche składniki, czyli mąkę, kakao, cukier, sól i pieprz cayenne. Dodajemy pokrojone masło i wódkę i wyrabiamy ciasto. Następnie
Pora na pora
Pralinki czekoladowe 195jeszcze 9 dni, a poza tym jest to z pewnością chyba najważniejsze ŚWIĘTO każdego łasucha, w tym mnie. Na około 15 pralinek/trufli, jak kto woli : ok 100 ml śmietanki kremówki Tabliczka czekolady gorzkiej pół tabliczki czekolady mlecznej łyżeczka masła 3-5 łyżki wódki lub rumu kakao i kilka orzechów włoskich Zaczynamy od zagotowania śmietanki, następnie zdejmujemy z ognia i wrzucamy
Pora na pora
Kostka alpejska 179blasze. Nasączenie biszkoptu: 100ml zimnej wody + 4 łyżki wódki lub likieru kawowego Dodatkowo: Mały słoiczek dżemu z czarnej porzeczki 50g tartej gorzkiej czekolady do dekoracji 900ml schłodzonej śmietanki kremówki 150g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru W razie potrzeby ( wyższej temperatury otoczenia, latem) dodać 1 saszetkę śmietan fix dla pewności, że śmietana będzie trzymać formę. Składniki masy: 400g masy kajmakowej
W garach u Gosi
Solony Kajmak i Cukierki Toffi 247przepis, bo i Wy chętnie przygotujecie takie cukierki dla siebie lub swoich pociech. No to lecimy z przepisem! Składniki (wyszło pół średniego słoiczka): 200 ml mleka 200 ml śmietanki kremówki 36% 120 g cukru lub ksylitolu szczypta soli Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieściłam w garnku, zamieszałam i postawiłam na średni płomień. Do pierwszego wrzenia stałam przy garnku, bo autorka uprzedziła
Blondynka Gotuje
Tort koszula 197wyglądała jakby się zważyła, ale się nie przejmujcie- to chwilowe. Krem jest gotowy jak mieszając wydaje takie klaskanie, obijając się o miskę. Krem czekoladowy 500 ml śmietany kremówki 400 g czekolady deserowej posiekanej na kawałki Śmietanę podgrzać i do gorącej wsypać pokruszoną czekoladę. Odstawić na 10 minut, następnie wymieszać na gładki krem. Schłodzić w lodowce mieszając od czasu
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pavlova na bogato 229będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois 239żeby uzyskać piękny, zrumieniony top. A więc… do dzieła. Kuchnia francuska i francuska zapiekanka ziemniaczana gratin dauphinois czeka :) Składniki: 1 kg ziemniaków 1-2 ząbki czosnku 250ml śmietany kremówki sól, pieprz, gałka muszkatołowa mielona masło ok. 100g sera gruyer tartego albo parmezanu, ewentualnie żółtego Wykonanie: Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie obficie masłem. Ziemniaki obieramy i ścieramy
Pociąg Do Kuchni
Tort tiramisu 459wyłożonej papierem do wypieków i piec ok 40 minut w temperaturze 170*C. Gdy biszkopt wystygnie przekroić go na 3 części. Składniki na masę: 150 ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 750 g schłodzonego serka mascarpone 100 g cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski wanilii Wykonanie: Wszystkie składniki zmiksować na jednolity krem
The Sweet Damsel
KOKOSOWO - LIMONKOWE CIASTO UCIERANE (PRZEPYSZNE) 204proszku do pieczenia sok i skórka otarta z 1 limonki 3 łyżki mleka 1 szklanka wiórków kokosowych SKŁADNIKI NA LUKIER: 1 szklanka cukru pudru 2 pełne łyżki gęstej śmietany kremówki (polecam "Piątnicę") sok z 0,75 limonki 1 szklanka wiórków kokosowych WYKONANIE: CIASTO: Piekarnik nagrzej do temperatury 175 stopni C . Keksówkę o wymiarach 26 x 11 cm wysmaruj
Słodko-Słony Świat Ilony
GORĄCA CZEKOLADA Z WINEM 213się idealnie... Zaskoczcie zatem swoją drugą połówkę tym przepysznym afrodyzjakiem... 💕 SKŁADNIKI (na 2 duże porcje lub 4 małe): 1,25 szklanki mleka 0,75 szklanki śmietany kremówki 36% 1,5 tabliczki czekolady (użyłam pół na pół mleczna i gorzką - można użyć samej gorzkiej) 0,75 szklanki wina (użyłam czerwonego półwytrawnego, może być również wytrawne lub białe
Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa krem z cukinii 177zalewamy wszystko bulionem i gotujemy około 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia, a następnie miksujemy na gładki krem. Ponownie podgrzewamy. Doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Do garnuszka wlewamy kremówkę, dodajemy też pokrojony na kawałki serek topiony. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, aż do połączenia. Serek możemy rozcierać widelcem, by szybciej się roztopił. Nie doprowadzamy do zagotowania. Gdy składniki się
Smaki Na Talerzu
Klopsiki z makaronem w sosie pieczarkowo-porowym 9088mąka pszenna to otoczenia klopsików 200 g makaronu rurki 1 por (biała część, ok. 24 cm długości – ok. 170g) 200 g pieczarek 2 ząbki czosnku 100 ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 330g śmietany gęstej 18% do sosów pół pęczka natki pietruszki sól i pieprz do smaku olej do smażenia i do gotowania makaronu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Klopsiki
Kulinarne Przeboje
Pavlova na bogato 257będziecie potrzebowali: 6 białek 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Na wierzch bezy użyłam 350 g śmietany kremówki 100 g mascarpone świeże owoce rozpuszczona(przestudzona ale cały czas płynna) gorzka czekolada Groszki czekoladowe Wykonanie. Do misy miksera przelać białka i ubijać na sztywną piane -uważać
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto z coca-colą i kremem mascarpone. 1669swojej roboty) 3 pełne łyżki kakao 1 szklanka coca-coli 4 jajka szczypta soli 2 i 1/2 szklanki mąki 1 łyżeczka sody (czubata) Składniki na masę: 250 ml. śmietany kremówki 500 g. mascarpone 2 łyżeczki cukru waniliowego Polewa: 100 g. margaryny 4 pełne łyżki cukru pudru 2 pełne łyżki kakao 4 łyżki coca-coli Dodatkowo: 1/4 szklanki coca-coli
Agusiowe smakołyki