proszku do pieczenia szczypta soli Do nasączenia ciasta: 1/2 szklanki mocnej kawy lub cherry albo brandy Krem wiśniowy: 750g kg wydrylowanych wiśni (świeże lub mrożone) 0,5 litra śmietanki kremówki 6 łyżek cukru 25g (ok 6 łyżeczek) żelatyny 100ml wody Polewa czekoladowa 50g czekolady deserowej +3 łyżki mleka 50g białej czekolady + 3 łyżki mleka *** Białka jaj ubijamy
Blog z Apetytemwaniliowy lub śmietankowy około 130ml wody do rozmieszania budyniu 2 czerwone galaretki (użyłam wiśniowej i o smaku owoców leśnych) 250ml wody do wiśni 150g cukru Krem: 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% (śmietana do deserów) 450g wiśniowego jogurtu w temperaturze pokojowej 3-4 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g 15g żelatyny + 150ml wody w temperaturze pokojowej Dodatkowo
Mała Cukierenkajest trudne w wykonaniu. Polecam! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 4 łyżki kakao Krem z owocami: 250ml śmietanki kremówki 250ml serka mascarpone 2-3 łyżki cukru pudru ok 300g owoców (u mnie są to: maliny, jagody, porzeczki, brzoskwinie) *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru
Blog z Apetytemmożna się otulić przyjemną słodkością, wyglądając przez okno na śnieżne bałwany i mroźne bohomazy na szybach. Składniki: 1 00 g gorzkiej czekolady, 2 00 ml śmietany kremówki (30 lub 36%), 1 jajko, 1 łyżka cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Białko oddzielić od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. W drugim naczyniu
Moja kraina smakówniektórzy boją się surowych jajek, w odróżnieniu od poprzedniego przepisu , tym razem wersja bezjajeczna. D la złamania czekoladowej słodyczy dodałam zmiksowane truskawki. Składniki: 200 ml śmietany kremówki (36%), 100 g gorzkiej czekolady, 1 łyżeczka cukru pudru, kilka truskawek. Czekoladę połamać na drobniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić mikserem, dodać cukier puder
Moja kraina smakówcukru, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, 250 ml mleka, 90 ml oleju, 1 jajo, około 1/2 opakowania borówek (ok. 125 g) Do ozdoby śmietana kremówka 36% (200 ml), 1 łyżeczka żelatyny, druga połowa opakowania borówek, 1-2 łyżki cukru. W jednej misce wymieszać suche składniki, w drugiej mokre. Następnie połączyć wszystko razem, niedbale zamieszać (mają
Moja kraina smakówrazem wykorzystałam c zekoladę mleczną oraz białą, mus wyszedł w jasnym kolorze, stąd nazwa - blondi. Składniki: 50 g czekolady mlecznej, 50 g czekolady białej, 150 ml śmietany kremówki (użyłam 36%), 1 duże jajko, 2 łyżki cukru pudru. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Oddzielić białko od żółtka. Białko ubić na sztywną pianę z dodatkiem cukru pudru. W drugim naczyniu
Moja kraina smakówprzygotowaniu. Idealnie sprawdził się Eton Mess - bałagan w Eton. Bezy, słodka śmietana i borówki - poezja smaku i jednocześnie szybkość wykonania. Po prostu deser idealny. Składniki: 200 ml śmietany kremówki, 2 łyżeczki cukru pudru, 300 g borówek, 40 g bez. W zasadzie ilość poszczególnych składników zależy od indywidualnych preferencji, jedni wolą więcej owoców, inni więcej śmietany. Musicie wypróbować jaki Eton
Moja kraina smakówmiseczek żaroodpornych wysmarowanych masłem (4 małych lub 2 dużych). Piec w piekarniku przez około 10 minut (małe) lub 12 minut (duże). Podawać z cukrem pudrem, kleksem ubitej śmietany kremówki, gałką lodów waniliowych, malinami/truskawkami bądź musem malinowym/truskawkowym. W każdej wersji smakuje rewelacyjnie. Ps. Wszystkiego najlepszego córeczko z okazji urodzin
Moja kraina smakówdrugie orzeźwia, po trzecie jest banalnie prosty - mogą go przygotować nawet dzieci. Składniki: 1 galaretka cytrynowa, 1 galaretka z owoców leśnych/malinowa/wiśniowa/truskawkowa, 250 ml śmietany kremówki, szklanka borówek . Galaretkę cytrynową rozpuścić w 250 ml wody, wystudzić. Śmietanę zmiksować na sztywno, dodać wystudzoną, lekko tężejącą galaretkę, miksować chwilę razem, do uzyskania pianki. Do kieliszków
Moja kraina smakówzasmakuje każdemu. Polecam Składniki: Ciasto naleśnikowe: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki mąki pszennej (najlepiej krupczatki) + olej do smażenia Mus jagodowy: 150g śmietanki kremówki 30-36% 150g serka mascarpone 3/4 szklanki jagód 2-3 łyżki cukru + owoce do ozdoby *** Wszystkie składniki na ciasto dokładnie mieszamy ze sobą, aż powstanie jednolita masa
Blog z Apetytemmaliny trwa w najlepsze, więc łapcie przepis na Deser z bitą śmietaną i malinami .. Składniki na 2 porcje: 250 g malin 125 g serka mascarpone 125 ml śmietanki kremówki 30-36% 1-2 łyżki cukru pudru ciasteczka amaretti Sposób przygotowania deseru z bitą śmietaną i malinami: Ciasteczka amaretti rozdrabniamy. Odkładamy garść malin do dekoracji, pozostałe miksujemy blenderem. Ubijamy mikserem zimną
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGalaretka malinowa: Galaretkę rozpuszczam w 250 ml gorącej wody. Jak przestygnie dodaję do niej maliny. Jak lekko stężeje wylewam na biszkopt wstawiam do lodówki na 30 minut. Sernik malinowy: Kremówkę ubijam na sztywno, dodaję ser. Maliny przekładam do garnka, dodaję 150 ml wody i zagotowuję aż będą miękkie. Przecieram przez sito. Do musu gorącego dodaję galaretkę i rozpuszczam
wesoła kuchniaroztopionego masła lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego (użyłam ser z wiaderka) 6 jajek 130g cukru szczypta soli 1 mały cukier waniliowy 60g masła 225ml śmietanki kremówki 50g mąki ziemniaczanej Mus jagodowy: 750g jagód lub borówek (świeże lub mrożone) 1 łyżka soku z cytryny 100g cukru 30g żelatyny spożywczej +100ml wody 600ml śmietanki
Blog z Apetytem