ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:375/3191)

Szybkie i łatwe kluski leniwe / pierogi leniwe 132

mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.  2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia

Szefowa kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 128

minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Jajka – ugotować na twardo, wystudzić. Na ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry. Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia tartę posyp startym

Ciastka - domowe słodkości
Knedle z truskawkami 146

jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną

Gosia gotuje
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 136

miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które nie są wyłożone papierem posmaruj tłuszczem np. smalcem. Ciasto wyrównaj łyżką , posyp ziarnami, lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopciki sezamowe 137

Czasem tak jest, że mam zamiar przygotować jakieś ciasto, ale w czasie robienia zmieniam składniki i wychodzi, coś innego. Tak też było i tym razem. Miało być ciasto z masą sezamową, a wyszły biszkopty sezamowe. Ale też pyszne i bardzo lekkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kruche ciasto z budyniową pianką 130

ciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami 149

oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową. ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół. żelatynę namoczyć

Camilla w kuchni
Chleb maślany 150

żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki

chleba naszego
PIZZA NA GRYCZANYM SPODZIE 155

Drożdże rozpuścić w letniej w wodzie ze szczyptą cukru i odstawić aby lekko urosły. następnie przelać je do mąki, dodać oleju i wymieszać. Dolewać wody aby powstała masa na ciasto. Odstawić na 30 min aby ciasto urosło 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć 3. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka z mąki orkiszowej 141

cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy mikserem z brązowym cukrem i jajkiem, stopniowo dodając mieszankę mączną. Wszystko wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej i pięknej jak brudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 5 minut wkładamy do zamrażarki.  Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blaszce i ozdabiamy tym, co lubimy ;)  U nas obowiązkowo

Lawendowe Niebo
Tarta z zielonymi warzywami 133

parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa. Ciasto posmarować masą serową, ułożyć na niej przesmażone warzywa oraz zielony groszek, na wierzchu położyć rukolę lub inna ulubioną zieleninę. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Współpraca z firmą HELIO i moje odkrycie Goldenberry miechunka suszona. 175

diecie redukującej, a dzięki niskiej zawartości sodu pomagają utrzymać niskie ciśnienie. Więc jedzmy na zdrowie! Wiosna w pełni czas nabrać nowych sił witalnych :) Firma HELIO jest producentem bakali, mas do ciast, polew i dekoracji, a także popcornu do mikrofalówki, zachęcam do zapoznania się z szeroką ofertą, zapewne każdy znajdzie coś dla siebie: http://www.helio.pl/produkty Nie byłabym sobą, gdybym zaraz

Kuchnia z widokiem na ogród
Mazurek bezglutenowy na spodzie migdałowym 143

upieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę musiała użyć siekiery do jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny 1 szkl orzechów włoskich Całość wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Należy cały czas mieszać, żeby masa

Ze smakiem bez glutenu
Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki :) Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną 221

kukurydzianej 200 gramów mąki pszennej (typ 450) 3/4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Rozpuszczamy drożdże w wodzie.  Mąkę przesiewamy. Łączymy wszystkie składniki i miksujemy w robocie na gładką masę. Odstawiamy ciasto pod przykryciem, w ciepłe, ciemne miejsce do wyrośnięcia na godzinę. Włączamy piekarnik na temperaturę 200 ℃ z termoobiegiem. Kiedy ciasto podwoi objętość oprószamy mąką ręce i formujemy niewielkie bułeczki

Krupeczki
Rolada z truskawkami i mascarpone 168

ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania