ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:372/3191)

Naleśniki z czekoladową kaszą jaglaną i malinami 278

łyżki cukru waniliowego 100 g czekolady białej ok 200 g świeżych malin Przygotować naleśniki ucierając jajka z solą do białości. Dodać pozostałe składniki i zmiksować na jednolitą masę. Gdyby ciasto było za gęste, należy dodać odrobinę wody. Smażyć cienkie naleśniki. Wodę na kaszę zagotować. Kaszę jaglaną wypłukać w zimnej wodzie i tuż przed wrzuceniem do garnka przelać na sicie wrzątkiem

https:KKuchniaMniam
Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami i masą krówkową 179

dużych rożków. 1 arkusz ciasta francuskiego 1 jabłko 4 łyżki masy krówkowej, u mnie czekoladowa 1 jajko do smarowania 1. Jabłka kroimy w drobną kostkę, mieszamy z masą krówkową. 2. Ciasto francuskie kroimy na 6 dużych kwadratów. Na środek każdego kładziemy przygotowane wcześniej nadzienie. Składamy za przeciwległe rogi kwadratów tak by powstały trójkąty. Każdy z rożków nacinamy nożykiem. Smarujemy rozbełtanym

Szefowa kuchni
Meksykańskie ciastka czekoladowe z pieprzem cayenne 125

łyżeczki sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne 1/4 łyżeczki soli Masło z cukrami utrzeć do puszystości. Dodać jajko i po wymieszaniu - stopniowo resztę składników.  (Powinna powstać jednolita masa.) Z ciasta formować kulki - nie co mniejsze od orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. (Nie należy ich spłaszczać. Podczas pieczenia same "rozleją" się

Di gotuje
Słodkie środy - Muffiny z malinami i kruszonką 116

Przygotowanie : Do jednej miski przekładamy wszystkie mokre składniki - mieszamy. Do drugiej miski przekładamy sypkie składniki mieszamy. Do suchych składników wlewamy mokre składniki i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy ciasto na kwadrans. Do papilot muffinowych przekładamy ciasto - do około 3/4 wysokości. Nakładamy maliny, posypujemy kruszonką. Muffiny wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na 30 minut

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
"BUDYŃ" Z KASZY JAGLANEJ 265

Planowałam upiec ciasto z masą jaglaną, jednak w trakcie przygotowywania zmieniłam zdanie i poprzestałam na etapie gotowania - zmiksowaną kasze w formie budyniu zjadłam na podwieczorek Czytaj więcej

Kasia Sarna
Ciatka z kakao i liofilizowanymi owocami (ananas, truskawka) 138

solą do puszystości. Miksując - dodać jajka. Na końcu wsypać kakao oraz mąkę połączoną  z sodą i proszkiem do pieczenia. Owoce lekko pokruszyć  i wmieszać do jednolitej masy.  Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego. Każdą kuleczkę dość mocno spłaszczyć (ciastka sporo rosną w górę) i ułożyć (zachowując odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka piec

Di gotuje
Placuszki z czereśniami i mąką pełnoziarnistą 186

polania - opcjonalnie Wykonanie: Jajka wymieszać z jogurtem i cukrem waniliowym - najlepiej zmiksować. Dodać mąkę (2 rodzaje) przesianą z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na wolnych obrotach do uzyskania gładkiej masy. Nakładać ciasto łyżką na rozgrzaną patelnię i wciskać do niego po kilka sztuk czereśni (u mnie wydrylowane połówki). Najlepiej smażyć na patelni beztłuszczowej (z nieprzywierającą powłoką) jeśli takiej nie mamy

Mania Wypiekania
Muffinki z jagodami 165

miseczce połączyć jajka, olej, jogurt i śmietanę. W drugiej miseczce wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Do składników suchych dodać mokre. Połączyć do uzyskania jednolitej masy. Do ciasta dodać jagody. Delikatnie wymieszać. Formy do muffinek wyłożyć papilotkami i wypełnić ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 25 minut w temperaturze 200 stopni C. Sprawdzić patyczkiem. Źródło

Smaki Natalii
PYZY ZIEMNIACZANE Z CEBULKĄ 158

małych oczkach, przekładamy na lnianą ściereczkę i dokładnie wyciskamy sok, który odstawiamy.  W misce mieszamy ziemniaki oraz mąki. Wylewamy sok i osadzoną skrobię również dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto, gdyby bardzo się kleiło dosypujemy mąki. Z ciasta, mokrymi rękoma formujemy małe pyzy które wrzucamy, partiami na osolony wrzątek. Gotujemy około 4 minuty od momentu wypłynięcia, wyciągamy łyżką cedzakową

Kulinarne Fantazje Marioli
Bajgle 213

około 30 minut. Gdy zaczyn podrośnie wbijamy do niego 2 całe jajka. Dosypujemy 2 łyżki cukru i dodajemy roztopione masło. Mąkę mieszamy z solą i dodajemy do masy. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż zacznie odchodzić od ręki. W przypadku, gdyby było zbyt lejące dosypujemy po odrobinie mąki. Wyrobione ciasto nakrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około30 minut. Wyrośnięte ciasto

Jacob Tastes
Kluski ziemniaczane z kaszą manną + film 183

ziemniaki przeciskamy przez praskę i dokładnie studzimy. Do ziemniaków dodajemy jajko i kaszę mannę, całość doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i wszystkie składniki łączymy razem i dłonią wyrabiamy ciasto. Z masy formujemy okrągłe kuleczki ( trochę większe od orzecha włoskiego ) a następnie gotujemy je w lekko osolonym wrzątku około 7 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Ugotowane kluski wyjmujemy łyżką

Smakowite Dania
Knedle serowe z truskawkami 423

ładne duże truskawki Truskawki umyć, osuszyć i szypułkować. Ser rozgnieść na miazgę tłuczkiem lub praską do ziemniaków. Do twarogu dodać jajka, mąkę i sól. Całość zagnieść na gładką masę. Jeśli ciasto lepi się do rąk należy posypać je mąką (nie dodawać więcej do ciasta, ponieważ wyjdzie za twarde). Ciasto podzielić na mniej więcej 22-24  równe części. Każdy kawałek

talerz przyjemności
Placuszki z mascarpone i cytrynową nutką 144

łyżka otartej skórki z cytryny łyżka soku z cytryny Mascarpone + cukier + mleko + jajka + ekstrakt + skórka + sok z cytryny = miksujemy. Proszek do pieczenia przesiewamy z mąką i dodajemy do masy. Uwaga! Ciasto wychodzi gęste. Kładziemy je łyżką na rozgrzany na patelni olej. Smażymy z dwóch stron. fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Pikantne stripsy z piersi kurczaka z kardamonem 216

około 1/3 szklanki mleka + łyżka wody Wykonanie: Piersi myję, odkrawam błonki, kroję w lekko cieńsze paski. Obtaczam je dokładnie w przyprawach, wyrabiam ciasto mieszając wszystkie składniki na ciasto do uzyskania gładkiej masy. Piersi obtaczam w cieście, potem w płatkach kukurydzianych rozdrobnionych ręką na malutkie kawałki. Smażę na rozgrzanym tłuszczu do około 5 - 7 minut na średnim ogniu. Jak uzyskają

Zasmakuj Kuchni
Ciastka czekoladowe z wiórkami kokosowymi i czekoladą 148

dokładnie połączyć. W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Ciągle mieszając - wbić jajko i na końcu wsypać suche składniki. Czekoladę posiekać (na większe kawałki) i wmieszać do jednolitej masy. Z ciasta formować kulki o wielkości orzecha włoskiego i od razu układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  (Ciastek nie należy spłaszczać i pamiętać, aby zachować duże odstępy, ponieważ

Di gotuje