ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:369/3191)

Quiche grzybowy 219

kurkami. Dodajemy kawałki boczku oraz starty na dużych oczkach tarki ser cheddar. Formę do tarty smarujemy masłem lub olejem. Przenosimy na nią ciasto do pizzy. Nadmiar odkrawamy. Na ciasto przelewamy masę grzybową. Za pomocą dwóch łyżeczek w kilku miejscach wykładamy serek kozi. Tartę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni. Kroimy po lekki przestudzeniu (najlepiej

Smaki Na Talerzu
Migdałowe księżyce 179

soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy

Różne smaki w kuchni
Wegański sernik z orzechów włoskich, Lady M. 183

Przygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 157

czekolady białej   Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a  resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca

Di gotuje
Szybkie i łatwe kluski leniwe / pierogi leniwe 159

mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.  2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia

Szefowa kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 146

minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Jajka – ugotować na twardo, wystudzić. Na ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry. Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia tartę posyp startym

Ciastka - domowe słodkości
Knedle z truskawkami 168

jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną

Gosia gotuje
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 152

miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które nie są wyłożone papierem posmaruj tłuszczem np. smalcem. Ciasto wyrównaj łyżką , posyp ziarnami, lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne
Biszkopciki sezamowe 157

Czasem tak jest, że mam zamiar przygotować jakieś ciasto, ale w czasie robienia zmieniam składniki i wychodzi, coś innego. Tak też było i tym razem. Miało być ciasto z masą sezamową, a wyszły biszkopty sezamowe. Ale też pyszne i bardzo lekkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Kruche ciasto z budyniową pianką 153

ciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy. Czytaj więcej

Czekoladowa muffinka
Tort motyl z bitą śmietaną i truskawkami 167

oddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową. ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół. żelatynę namoczyć

Camilla w kuchni
Chleb maślany 172

żeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki

chleba naszego
PIZZA NA GRYCZANYM SPODZIE 180

Drożdże rozpuścić w letniej w wodzie ze szczyptą cukru i odstawić aby lekko urosły. następnie przelać je do mąki, dodać oleju i wymieszać. Dolewać wody aby powstała masa na ciasto. Odstawić na 30 min aby ciasto urosło 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć 3. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych

Zdrowie i pysznie na talerzu
Ciasteczka z mąki orkiszowej 164

cukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy mikserem z brązowym cukrem i jajkiem, stopniowo dodając mieszankę mączną. Wszystko wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej i pięknej jak brudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 5 minut wkładamy do zamrażarki.  Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blaszce i ozdabiamy tym, co lubimy ;)  U nas obowiązkowo

Lawendowe Niebo
Tarta z zielonymi warzywami 155

parmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa. Ciasto posmarować masą serową, ułożyć na niej przesmażone warzywa oraz zielony groszek, na wierzchu położyć rukolę lub inna ulubioną zieleninę. Natychmiast podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie