ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:360/3191)

Ciasto kokosowe 68

takie. Żeby sobie siedzieć przed TV (tak na marginesie to od kilku miesięcy nie ogarnąłem się żeby podłączyć antenę do telewizora), sączyć z wolna herbatkę i zagryzać tym właśnie ciastem :) Idealnie się do tego nadaje. Po południu jechaliśmy do mojej mamy to zabraliśmy kawałek. Gdyby mamuśka była ogarnięta w komputerze i internecie to by potwierdziła, że niezłe wyszło(...)pieczenia i sól. Dodajemy masło i miksujemy mikserem, aż zrobią się "zacierki". Dosypujemy wiórki i cukier i chwilę miksujemy dalej. Dodajemy jajka i mleko i miksujemy na gładką masę. Przekładamy ciasto do formy, wygładzamy wierzch i pieczemy przez 45 minut w 160 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy w foremce żeby ciasto trochę przestygło. Potem wyjmujemy na kratkę do całkowitego wystygnięcia. --------------------------------------------------------------------- Chcesz

Marder&Marder Manufacture
Szybki biszkopt z owocami 194

blaty biszkoptowe przekłada się…. kwaśną śmietaną, i już:) żadnego ubijania, żadnego ucierania czy gotowania budyniu. Śmietana pod wpływem temperatury z biszkoptu zamienia się w pyszny krem. Na wierzch ciasta wystarczy wyłożyć owoce: brzoskwinie, a w sezonie – truskawki, które przykrywamy galaretką. Prawda, że proste? I pyszne, spróbujcie:) Biszkopt: 4 jajka 1 szkl. drobnego cukru (ew. kryształ) 1 szkl. mąki(...)dodając na początku szczyptę soli. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier. Nie przerywając ubijania dodajemy po 1 żółtku. Cienkim strumieniem wlewamy olej, miksujemy chwilę, po czym mikser odkładamy. Do masy wsypujemy przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy szpatułką. Gotową masę przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy (21x28cm ewentualnie 21×32). Pieczemy w piekarniku nagrzanym

Smaki Na Talerzu
Czekoladowy orzechowiec ze śliwkami 208

sprawdziły, tworząc niepowtarzalne i niebanalne ciasto. Po prostu zapraszam Was serdecznie do spróbowania. Ciasto przed oprószeniem cukrem pudrem - widać wyraźnie część czysto orzechową i czekoladową oraz wierzch przepełniony śliwkami. ... ciasto jest puszyste, delikatne i wilgotne za sprawą śliwek. A orzechy i orzechowa czekolada nadają mu niepowtarzalnego, indywidualnego charakteru. Składniki: orzechy laskowe 60 g 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech(...)obrotach tylko do czasu połączenia składników. W rondelku rozpuszczamy 5 kostek czekolady Goplana Złoty orzech z 1 łyżeczką śmietanki kremówki 30%. Czekoladę delikatnie łączymy z 1/3 masy naszego ciasta. Do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej tortownicy przekładamy ciasto orzechowe, następnie dowolnie (tworząc "esy-floresy") umieszczamy część czekoladową. Śliwki obieramy, usuwamy pestki i kroimy na drobniejsze kawałki. Umieszczamy w cieście

Słodkie okruszki
Babka majonezowa 128

szklanka cukru 4 jajka 3 łyżki majonezu 1 łyżka kakao 2 łyżki mleka   Wszystkie składniki poza kakao i mlekiem wrzucić do miski  i zmiksować na gładką masę. 3/4 ciasta wlać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej bułką formy, do pozostałego w misce ciasta przesiać kakao i dolać mleko. Zmiksować i wylać na jasne ciasto. Piec przez

Simply Food
Ciasto kokosowe Rafaello I 664

super pomysł, bo również i to ciasto okazało się wyśmienite w smaku. Delikatne, nie za słodkie, smaczne. Nawet niektórzy członkowie rodziny, którzy kręcili nosem na wieść, że będzie ciasto z kokosem, nie mogli się go nachwalić:) Biszkopt: 6 dużych jajek 1 szklanka cukru 1 op. cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka octu 10% 1 szklanka mąki tortowej(...)dodajemy cukier oraz cukier wanilinowy, ubijamy dalej. Żółtka mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz octem (uwaga, by po czasie nie uciekły ze szklanki;) ). Do ubitej piany z białek dodajemy masę żółtkową i ubijamy jeszcze chwilę, tylko do połączenia. Obie mąki przesiewamy, delikatnie mieszając szpatułką, łączymy z masą jajeczną. Przelewamy do formy (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego

Smaki Na Talerzu
Ciasto wyśmienite 1108

cukrem na puszystą masę, dodając po jednym żółtku. Mąkę ( dwie odłożyć )  wymieszać z proszkiem do pieczenia i połaczyć z utartą masą. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy. Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać mak, do drugiej kakao, do trzeciej odłożoną mąkę. Blaszkę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą.   Ciasto wyśmienite: Ciasto makowe wylać

Słodkości i nie tylko
Czekoladowa rozkosz 164

/Di.gotuje     http://digotuje.blogspot.com Przepis pochodzi z książki "Krój, gotuj, wow" , w której znajdują się typowo włoskie przysmaki.  Minimalnie go zmodyfikowałam. Czekoladowa rozkosz - nazwa idealnie odzwierciedla smak ciasta. Jest ono niesamowicie delikatne, miękkie i lekko wilgotne.  Jednym słowem - rewelacja! (Tortownica o średnicy 18 cm) 100g czekolady (w oryginale gorzkiej; użyłam mlecznej) 5 jajek 50g masła 200g cukru(...)czekoladę. Przesiać kakao, mąkę ze skrobią kukurydzianą i całość dokładnie wymieszać. Białka z solą ubić na sztywną pianę, połączyć z resztą cukru pudru i delikatnie wmieszać w masę czekoladową. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (lub wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Piec (w rozgrzanym piekarniku) 40 minut (wg przepisu; piekłam 2 razy dłużej) w 150 stopniach. Ostudzić

Di gotuje
Trójplacek 368

sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Ubijamy. Na sam koniec dodajemy pozostałe składniki. Mieszamy łyżką do ich połączenia. Formę o wymiarach 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto orzechowe, wyrównujemy. Pieczemy około 20-25 minut w 170 stopniach. Odstawiamy do ostygnięcia. Krem: 5 żółtek 500 ml mleka 125 g cukru kryształu 2 łyżeczki cukru waniliowego 2,5 łyżki mąki(...)doprowadzamy do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z palnika. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do ostygnięcia. Masło ucieramy na puch. Do utartego dodajemy stopniowo ostudzony budyń. Ucieramy na gładką, puszystą masę. Przełożenie: Ciasto kruche Krem Ciasto orzechowe Krem Ciasto kokosowe Krem Ciasto kruche Polewa Polewa: 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej 1 łyżka masła Czekoladę z łyżką masła roztapiamy w kąpieli wodnej

Made By Mom And Son
Kruche babeczki z makiem i kokosem 256

misie miksera i na wolnych obrotach zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto wyjąć uformować kulę owinąć folią spożywczą i włożyć na co najmniej 2 godziny do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotować masę makową. Masa makowa: Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Następnie wlać lekko zrumienione masło, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały i  wymieszać. Masę odłożyć do ostudzenia(...)jednakowo pochłania mleko, dlatego jeśli masa makowa będzie zbyt rzadka przełożyć na gęste sitko by odsączyć z nadmiaru płynu.  Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać dno i boki foremki. Do środka włożyć po łyżeczce masy makowej. Po napełnieniu foremek ubić zimne białka na sztywno następnie dalej miksując dosypywać porcjami cukier. Miksować do momenty, aż cukier się rozpuści. Do białek

Ala piecze i gotuje
Pączki dyniowe - faworki 133

jednej szklance osolonej wody. Następnie odcedzić, dodać startą skórkę z pomarańcza i wymieszać. Połączyć z mąką, żółtkami , winem i odstawić na godzinę. Białka ubić na sztywno, połączyć z masą, wymieszać. Ciasto kłaść łyżką na rozgrzany olej, smażyć z obu stron na złoty kolor. Wyjmować łyżką cedzakową i posypać cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Biszkopt pełnoziarnisty z brzoskwinią i żurawiną 144

Kolejny przepis na dietetyczny placek. Dietetyczne ciasta też istnieją J . Ten zrobiłam na miodzie, jak widać tak też można. Domownikom zdecydowanie smakował. A Was zachęcam do wypróbowania przepisu. Składniki: na 6 porcji 4 jajka 4 czubate łyżki mąki pełnoziarnistej Garść suszonej żurawiny Brzoskwinia z puszki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka octu 50 g miodu Wykonanie: Żurawinę zalewamy(...)oddzielnej miseczce ubijamy żółtka i octem. Do białek stopniowo dodajemy żółtka, proszek do pieczenia i mąkę. Przez cały czas ubijamy. Tortownicę ( okrągłą blaszkę ) wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy masę. Na ciasto wykładamy pokrojoną i odsączoną  brzoskwinię oraz żurawinę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 o C przez około 30 minut. Wartość kaloryczna jednej porcji : około 155 kcal (function

Smaki Ewy
Babeczki nadziewane krówką w tęczowych papilotkach 152

połączenia składników. Tak, aby masa była napowietrzona (bąbelki).   Formę na muffinki wykładamy kolorowymi papilotkami. Do każdej papilotki nakładamy po 1 łyżce ciasta. Następnie nakładamy czubatą łyżeczkę masy krókowej, całość przykrywamy ciastem kakaowym (około 3/4 łyżki).   Blaszkę z babeczkami przekładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Babeczki pieczemy około 20 minut.   Babeczki wyciągamy z piekarnika

Słodkie okruszki
Porzeczkowiec 1847

mąkę z sodą i proszkiem ciągle mieszając mikserem . Na końcu dodać ubitą pianę i delikatnie wymieszać łyżką. Dużą tradycyjną blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto. Piec w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka . Masa śmietanowa : Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)waniliowym i cukrem pudrem. Stopniowo dodawać śmietanę  ciągle mieszając mikserem .  Następnie dodajemy śmietanę fix , wszystko mieszamy. Zimne ciasto przeciąć na pół . Na jedną połowę ciasta wyłożyć słoiczek dżemu , następnie wykładamy połowę masy śmietanowej . Przykrywamy drugim plackiem . Wierzch smarujemy resztą dżemu i masy śmietanowej. Na wierzch ścieramy czekoladę. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego :) Zapraszam do wypróbowania przepysznych

Sama słodycz i szczypta chili
Malinowa chmurka 135

malinowe galaretki 4 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuścić w 4 szklankach wrzącej wody. Wystudzić, wymieszać z malinami. Schłodzić do lekkiego stężenia. Tężejącą galaretkę wylać na zimny spód ciasta. Krem śmietanowy: 500 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru Wszystkie składniki przełożyć do miski. Zmiksować do otrzymania gęstego kremu. Krem wyłożyć na całkiem(...)dnem, wyłożyć papierem do pieczenia. Bezę rozsmarować na papierze na wielkość blachy, posypać płatkami migdałowymi.  Pieczemy w 140 stopniach przez 60 minut. Wystudzić. Zimną bezę przełożyć na masę śmietanową. Ciasto przechowujemy w lodówce. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Kasztanowo-orzechowe płatki śniadaniowe (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 135

misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać za pomocą noża kwadraciki. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem

Candy Pandas