ciasto to taki mój sernikowy hit. Nie zawiera ani grama twarogu a zapewniam,że smakuje wybornie i w niczym nie odbiega od tradycyjnego sernika. Rolę twarogu pełni jogurt grecki i serek waniliowy. Piekłam go już kilkakrotnie,za każdym razem z innymi owocami. Był już z borówkami klik ,nektarynkami i malinami klik ,bananem i gruszką klik . Teraz postanowiłam wypróbować(...)białek dodać do masy jogurtowej, delikatnie połączyć. Gotową masę przełożyć na przygotowany spód z biszkoptów, wyrównać. Rabarbar dokładnie umyć,nie obierać,pokroić na kawałki i ułożyć na masie serowej. Ciasto wstawić do nagrzanego 180 stopni piekarnika . Piec 60 - 70 minut. Po upieczeniu wystudzić i polukrować. Kroić dopiero po całkowitym wystudzeniu
Kolorowa kuchnia Elkimiski śmietanę, 1/2 szkl. cukru i cukier waniliowy, oraz jajka i ubić mikserem. 3. Zmieszać mąkę, proszek do pieczenia, skórkę cytrynową i sól. Dodać powoli do masy. Wymieszać. 4. Wyłożyć ciasto na blaszkę i obłożyć kawałkami jabłek. Piec 10 min. 5. W tym czasie rozpuścić masło, dodać migdały lekko podsmażyć i powoli wsypywać 1/2 szkl. cukru. Powinno się ładnie(...)skarmelizować dosłownie do rozpuszczenia cukru i patelkę zdejmujemy z ognia. 6. Wyjąć ciasto z piekarnika rozprowadzić masę migdałową i wstawić do piekarnika na kolejne 20 min. zmniejszając temp
Kubki smakumrożę. Pierogi pieczone mają tak delikatne ciasto, że nie nadają się do mrożenia. Problem nadmiaru pierogów jednak nie zaistniał, postarali się o to domownicy, szczególnie dziecko. Składniki ciasta: 320 g mąki pszennej 200 g masła 100 g gęstej kwaśnej śmietany 1 duże jajko 1/2 łyżeczki soli żółtko do posmarowania pierogów Składniki farszu: 4 udka kurczaka(...)gotowanymi warzywami i zeszkloną cebulą, przy pomocy maszynki do mięsa. Dodać do farszu masło i doprawić do smaku solą, pieprzem, kolendrą i ziołami prowansalskimi. Wyrobić farsz na gładką masę. Przygotowanie ciasta: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, nie wyrabiać zbyt długo, bo będzie twarde. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w torbę foliową i schłodzić w lodówce przez godzinę. Ciasto rozwałkować
Codziennik Kuchennywyjdzie, zostałam zainspirowana licznymi fasolowymi wypiekami znajdującymi się na blogu Dietetycznie Siostro . Muszę przyznać nie spodziewałam się, że wyjdą tak dobre! nie czuje się fasoli, nawet w surowym cieście, które oczywiście z ciekawości musiałam spróbować;) dziś mój dzień będzie oparty głownie na słodkich potrawach, muszę poprawić sobie humor, nie udało mi się dostać tej pracy na której(...)przygotowania: Fasole przepłukujemy kilka razy wodą (ja dla pewności zostawiłam ją jeszcze na około 30 minut w wodzie) wrzucamy wszystkie składniki do blendera i miksujemy na jednolitą masę przekładamy ciasto do silikonowych papilotek na muffinki (do około 2/3 wysokości) pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka. Zapraszam do pieczenia! :)Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami:500 g mąki pszennej (użyłam tortowej)170 g cukru drobnego do wypieków2 łyżeczki sody oczyszczonej1/2 łyżeczki soli2 jajka1 szklanka śmietany 18%1 szklanka gęstego jogurtu(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników.2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary Artprzygotowania nawet na ostatnią chwilę :) Na cieście tworzy się chrupiąca skórka, a środek pozostaje mięciutki. Pomysł na ciasto znalazłam na stronie Mała Cukierenka . Zapraszam do pieczenia! :) Składniki na ciasto z przyprawą piernikową z suszonymi owocami: 500 g mąki pszennej (użyłam tortowej) 170 g cukru drobnego do wypieków 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka śmietany(...)suchych i mieszamy łyżką jedynie do połączenia się składników. 2. W szklance łączymy 80 g cukru, cynamon i przyprawę piernikową. Keksówkę smarujemy masłem, posypujemy mąką. Nakładamy 1/3 masy na ciasto, posypujemy 1/3 cukru z przyprawami i tak do końca, kończymy cukrem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni z termoobiegiem i pieczemy 65-70 minut. Wyciągamy, odstawiamy do ostygnięcia
My Culinary ArtSezon na gruszki więc u mnie tarta z gruszkami. Kruche, delikatne ciasto o smaku waniliowym z waniliową masą budyniową i pysznymi gruszkami to idealne połączenie... ...a jak polejemy całość roztopioną, ciepłą czekoladą...mniammmmm... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g(...)śmietankami, doprowadzamy do zagotowania szybko mieszając, odstawiamy do ostygnięcia mieszając co jakiś czas. Do chłodnego budyniu dodajemy żółtka i mieszamy mikserem żeby lepiej wymieszać na gładką masę. Wykładamy ją na chłodne ciasto, układamy cienko pokrojone gruszki, posypujemy delikatnie cynamonem wkładamy do rozgrzanego piekarnika 180 stopni na 30 minut, po tym czasie podpiekam jeszcze 10 minut tylko górna grzałką
Wypieki Renelato w pełni i pogoda nas rozpieszcza najlepiej sprawdzają się najprostsze pomysły na ciasto czy deser. Skusiłam się niedawno na pyszny jogurtowiec z owocami. Za sprawą śnieżki - niezwykle delikatny i lekki, w sam raz na letni czas ;-) W bardzo łatwy sposób przygotujecie znakomity deser. składniki: herbatniki do wyłożenia blaszki (u mnie 15 sztuk) 400 g jogurtu greckiego 1 szklanka(...)nieco rozgniatam i zasypuję cukrem. odstawiam na chwilę, by puściły sok. Do lekko tężejącej galaretki wiśniowej dodaję borówki i wydrylowane wiśnie razem z sokiem, mieszam i wykładam na masę jogurtową. Ciasto pozostawiam w lodówce do stężenia na co najmniej 12 godzin (choć czasem trudno wytrzymać
babka w formiejedno z ulubionych ciast mojej rodzinki " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki : Ciasto: 2,5 szklanki mąki tortowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki kakao Łyżka gęstej śmietany 18 % 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g masła Masa serowa: 1 kg mielonego sera z wiaderka 3 jajka 200 g miękkiego masła 200 g cukru(...)się puszyste , następnie dodajemy kolejno żółtka cały czas miksując. Obroty miksera zmniejszamy na najmniejsze i po łyżce dodajemy ser, cały czas mieszając . Białka ( te które zostały z ciasta i te od masy ) ubijamy na sztywną pianę i dodajemy do reszty, mieszając delikatnie łyżką. Masę serową wylewamy na spód ciasta, wyrównujemy, na wierzch kładziemy pokruszoną drobno , pozostałą część ciasta. Pieczemy
Ogrodnik w podróżyżółtko 100 gram masła 1 łyżka kwaśnej śmietany 1 łyżka kakao 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych 3 łyżki cukru pudru szczypta soli Masa serowa: 1 kg zmielonego trzykrotnie twarogu 3 jajka 200 gram czekolady deserowej 1 budyń czekoladowy 2 łyżki kakao 1 szklanka cukru pudru 1 łyżeczka cukru(...)czekoladę. Studzę. Twaróg, jajka i rozpuszczoną czekoladę miksuję na gładką masę. Dodaję budyń, mąkę, cukier, kakao i całość ponownie miksuję. Formę wykładam papierem do pieczenia i wylepiam spód ciastem kruchym. Wlewam masę serową i piekę sernik w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 75 minut. Po tym czasie studzę ciasto. Masło, śmietanę i czekoladę podgrzewam do połączenia wszystkich składników. Ostudzony
Mango Papajakremowej lśniącej pianki, wlać całą ostudzoną mieszankę kakaową i wymieszać mikserem na minimalnych obrotach. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą dodać do masy i wymieszać delikatnie szpatułką do połączenia tak aby nie naruszyć struktury piany .Wylać ciasto do wyłożonej pergaminem blachy-samo dno, boków nie natłuszczać. Piec 40 minut w temp 175*c-do suchego patyczka, studzić przy otwartych(...)ubić na sztywną pianę dodając pod koniec cukier puder oraz serki waniliowe, krótko zmiksować na wolnych obrotach dodając w trakcie płynną żelatynę. Pierwszy blat kakaowego ciasta dobrze nasączyć kawą, wyłożyć połowę masy śmietanowej , na masę ułożyć biszkopty maczane jednym zdecydowanym ruchem w ponczu z kawy, całość oprószyć gorzkim kakao, przykryć drugim blatem ciasta, skropić tak samo jak pierwszy kawowym
Wanilia i Kardamonidealny na każdą okazję i na co dzień -do tego prosty do zrobienia-polecam gorąco Składniki: na ciasto: 250 g margaryny(lub masła) 1 szkl.cukru 3 szkl.mąki 1 jajko 2 łyżki kakao 1/2 opakowania proszku do pieczenia na masę serową: 1 kg sera sernikowego(ja daję "Mój Ulubiony ") 4 jajka 200g masła 1,5 szkl.cukru 1 cukier waniliowy(...)serową: Żółtka utrzeć z cukrem,masłem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wsypać 2 łyżki mąki ziemniaczanej i ciągle ucierając dodawać po łyżce ser . Na koniec wymieszać masę ze sztywno ubitymi białkami . Ciasto wyjąć z zamrażalnika,większą część ciasta zetrzeć na tarce o dużych oczkach na dno dużej prostokątnej blaszki,wyłożyć na to masę serową i na wierzch zetrzeć
Swojskie jedzonkododaję dość dużo pieprzu cayane, żeby pierogi były ostre, ale jak ktoś woli wersję łagodniejszą może dodać mniej. Spróbujcie podsmażane w mojej wersji, ja takie uwielbiam najbardziej. Składniki: Ciasto: 500g maki pszennej 250 ml wody letniej 1 jajko łyżka oleju sól Farsz: 150g soczewicy 250ml bulionu kombu (opcjonalnie) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 250g pieczarek 1 jajko(...)cebuli pieczarki i dusimy kolejne 10 minut. Do blendera dodajemy soczewicę, pieczarki i pozostałe składniki. Mieszamy, ale nie mielimy. Składniki mają być drobno rozdrobnione, a nie gładka masa. Robimy ciasto. W mące robimy wgłębienie, dodajemy jako, sól, olej i stopniowo wlewamy wodę. Wyrabiamy ciasto przez około 8-10 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę. Ciasto dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy
Apetyt na Zielonetwaróg sernikowy, 500g jajka, 2 szt cukier, 2 łyżki cukier waniliowy, 2 opak żelatyna, 5 łyżeczek Przygotowanie Jajka z cukrem ucieramy na puch. Mąkę przesiewamy, dodajemy do masy jajecznej, delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do formy wyłożonej papierem(26cm). Pieczemy 20 minut w temperaturze 180st. Studzimy, odrywamy papier, przekładamy z powrotem do formy. Śliwki kroimy w kostkę, smażymy z cukrem(...)gorącą żelatynę. Na końcu dodajemy ubite białka, delikatnie mieszamy. Wykładamy całość na masę śliwkową. Pozostawiamy w lodówce na 2 godziny. Bezpośrednio przed podaniem, podgrzewamy delikatnie pozostawioną część masy śliwkowej, oblewamy wierzch ciasta
Gotowanie moimi oczamimąki i podgrzewać 1 min ciągle mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać ,aż ciasto zacznie odchodzić od ścianek garnka. Dodać jajka i 1 łyżeczkę proszku do pieczenia. Masę dobrze utrzeć. Ciasto nałożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na dno tortownicy o średnicy 24 cm . Z pozostałego ciasta wycisnąć małe kulki. Piec 20 min w temp.200 stop.Pozostawi
Kulinarny karnet Christophera