szczęścia. Bezglutenowy tort potrójnie czekoladowy W związku z tym, że czekolada dzisiaj obchodzi swoje święto postanowiłam uczcić ją potrójnie. Przepis na bezglutenowy tort zawiera czekoladę zarówno w masie na ciasto, kremie jak i w polewie. W torcie nie znajdziecie natomiast ani grama mąki, cukru oraz nabiału. Do jego przygotowania użyłam aż 3 tabliczki czekolady więc nie jest to deser, który(...)Muszę przyznać, że ciasto wyszło wyśmienite. Warto sobie zaserwować kawałeczek takiego deseru przy okazji jakiegoś wyjątkowego święta lub właśnie w światowy dzień czekolady :) Przepis jest stosunkowo prosty a przygotowanie ciasta wcale nie zajmuje dużo czasu. Wypróbuj go koniecznie! Jeśli lubisz czekoladę, a akurat nie masz ochoty na tort to wypróbuj przepis na mocno czekoladową granolę w wersji klasycznej z płatkami
Book of spellsZapraszam na słodką babkę z dodatkiem kwaskowatego rabarbaru. To ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i tanie. Babka wyszła delikatna i wilgotna. Polecam Składniki: 4 jajka 3/4 szkl cukru pudru 100 masła 250 g rabarbaru 2 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Masło roztapiamy i odstawiamy do ostygnięcia. Rabarbar myjemy i odcinamy końcówki a następnie kroimy(...)podwoi swoją objętość i zrobi się gęstsza. Potem dolewamy roztopione masło i miksujemy. Na koniec wsypujemy przesianą mąkę razem z proszkiem do pieczenia i jeszcze chwilę miksujemy. Przekładamy masę do ciasta do blaszki (keksówka 12x26cm), na wierzch wykładamy rabarbar. Wstawiamy ciasto do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę w temperaturze 180 stopni
słodkie i nie tylko historie kulinarneProste, szybkie i pyszne, a w dodatku praktycznie z niczego. Ciasto wręcz idealne. Ciasto czekoladowe składniki: 80 g masła 100 g czekolady (może być mleczna, może być gorzka i może być mieszanka deserowej i mlecznej) 1/2 szklanki mleka 2 jajka 150 g cukru 150 g mąki 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia. Sposób przygotowania: Czekoladę wraz z masłem rozpuścić. Dodać mleko i odstawić. Białka ubić z cukrem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, cały czas mieszając wlać wcześniej przygotowaną masę czekoladową. Ciasto wylać do foremki posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Piec w temperaturze ok 180 stopni, przez ok 30 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Smacznego
Pani domowaSmak jesieni czyli pyszne ciasto ze śliwkami pod bezą i kruszonką Składniki: Ciasto 2 pełne szklanki mąki pszennej 5 łyżek cukru pudru 4 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g masła 1 cukier waniliowy Beza: 3/4 szklanki cukru 4 białka szczypta soli Dodatkowo: cynamon 1 kg śliwek(...)papier do pieczenia Wykonanie: Mąkę, cukier puder przesiewamy na stolnicę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy posiekane masło, cukier waniliowy, żółtka i wszystko razem ugniatamy do jednolitej gładkiej masy, jeżeli ciasto się jeszcze nie co lepi można dodać trochę mąki. Ustawiamy piekarnik na 180*C Ciasto dzielimy na dwie kulki: 1/3 i 2/3 - mniejszą kulkę wkładamy do lodówki, drugą kulką
W Moim Magicznym Domuwyszła moja Arktyka. Niektórzy kupują gotowy biszkopt a ja jestem zwolennikiem własnego pieczenia. Przepis na biszkopt podawałam już przy tarcie biszkoptowej. Pasuje on tu idealnie. Składniki na ciasto biszkoptowe: - 3 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1/2 szklanki mąki pszennej - 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia Reszta składników: - 1/2 szklanki cukru - 6 białek - szczypta sody - szczypta soli - 1 litr(...)zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy prostokątnej i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 minut jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Po ostudzeniu biszkoptu wycinamy z niego kółka
Kuchenne Wariacjehansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Naleśniki dajemy wszystkie składniki do naczynia i przy pomocy miksera, mieszamy całość do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ciast jest zbyt wolne dodać mąki. Szykujemy farsz ser, cukier waniliowy, żółtko oraz cukier puder dajemy do miseczki i całość dokładnie ucieramy ja zrobiłem to przy użyciu miksera. Następnie smarujemy naleśnik(...)trójkąt i smażymy na masełku z każdej strony na delikatnie chrupką skórkę. Szykujemy nasz farsz, dodajemy wszystkie składniki i ucieramy lub miksujemy Tak powinien wyglądać nasz farsz jednolita masa. Smarujemy naszego naleśnika nie za grubo. Składamy na pół nasz naleśnik z farszem. I następnie znów na pół, i uzyskujemy pyszny trójkąt. Na masełku podsmażamy nasz naleśnik z każdej strony
Sprawdzone przepisy kulinarnedodajemy po jednym jajku i wszystko dokładnie wyrabiamy. Do wyrobionej masy dodajemy przesianą mąkę i sól. Wszystkie składniki mieszamy i dokładnie wyrabiamy drewniana łyżką aż do uzyskania jednolitej masy. Wyrobione ciasto wałkujemy na grubość ok 3 milimetrów i wycinamy foremką ciasteczka. Gotowe ciasteczka układamy na blachę wyłożone pergaminem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut
Pomysłowa kuchniaprzyjęcia, imieniny, spotkania w gronie przyjaciół, ale przede wszystkim na święta. składniki na tortownicę 26 cm ciasto makowo-kokosowe 5 białek 1/2 szklanki cukru pudru 150 g wiórków kokosowych 150 g suchego maku 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa serowa 1 kg twarogu z wiaderka 4 jajka 200 g miękkiego masła 3/4 szklanki cukru kryształu opakowanie budyniu waniliowego(...)zdejmujemy z ognia i studzimy około 10 minut. Odsączone z soku połówki brzoskwiń kroimy w większą kostkę i dodajemy do masy serowej i wszystko razem łączymy. Gotową masę wlewamy na upieczone ciasto i starannie ją rozprowadzamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na godzinę aby stężało. Kolejną warstwą ciasta są delicje które układamy na na masie serowej. Galaretki rozpuszczamy według przepisu
Smakowite Daniawidać nie na marne! ;) Wracając do ciasta, składa się ono aż z 6 warstw. Pierwsza to ciemny biszkopt, następnie krem maślano-budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, ponownie herbatniki, a na samej górze lekka pianka śmietankowa. Dekoracja ciasta wykonania jest z kakao. Polecam kochani! Składniki: (na blaszkę 25x35 cm) Biszkopt ciemny: 4 jajka 1/2 szkl cukru 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieEfektowne ciasto przełożone masą krówkową, bitą śmietaną, przełamane dżemem z czarnej porzeczki. Idealne na Sylwestra i rozpoczęcie Nowego Roku. SKŁADNIKI Biszkopt: blaszka 20 x 26 cm 4 jajka, 4 łyżki cukru 4 łyżki mąki, 2 płaskie łyżki kakao, 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem: 400 g masy kajmakowej, 200 g masła, 100 g bez, 2-3 łyżki ajerkoniaku(...)czekolady WYKONANIE Biszkopt: Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier, a następnie po 1 żółtku. Dodajemy resztę składników. Pieczemy ok. 18 minut. Po wystudzeniu przekrawamy ciasto na cienkie blaty. Krem: Kawę zaparzamy, studzimy. Masło ucieramy aż będzie puszyste, dodajemy partiami kajmak. Na końcu dodajemy fusy z kawy oraz ajerkoniak, a na końcu pokruszone bezy. Bita śmietana
słodki bratekskórki pomarańczowej Przygotowanie: rolada: Białka ubijamy na sztywno z cukrem. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem i makiem, a potem dodajemy delikatnie mieszając łyżka z masą jajeczną. Ciasto wylewamy na blaszkę z piekarnika wyłożoną papierem i pieczemy w 175 stopniach przez około 13- 15 minut (sprawdzić patyczkiem) Upieczony biszkopt odwracamy pergaminem do góry, przykrywamy ścierką(...)studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, a następnie łączymy z przestudzoną żelatyną. Mascarpone miksujemy, a kiedy zrobi się puszyste łączymy partiami z ubitą śmietaną. Do masy dodajemy skórkę pomarańczową i mieszamy Wykonanie: Roladę kroimy w plastry ok. 1 cm grubości i układamy w półokrągłej formie (najpierw po środku, potem boki) wyłożonej folią spożywczą. Środek wypełniamy
Bon appetit mon amietruskawkowym sezonie nie może zabraknąć przepisu na proste, a zarazem smaczne ciasto biszkoptowe z masą, truskawkami i galaretką. Taki owocowy torcik to idealna słodka propozycja na letnie przyjęcia. Biszkopt można upiec w prostokątnej blaszce lub w tortownicy. Korzystam z przepisu na biszkopt rzucany, zawsze mi wychodzi i jest bez proszku do pieczenia, więc śmiało częstuje tym ciastem maluchy. Przepis(...)rondlu doprowadzamy śmietankę z cukrem wanilinowym do wrzenia. W średniej misce łączymy całe jajko plus żółtko, brązowy cukier i mąkę ziemniaczaną, mieszamy. Następnie cienkim strumieniem dolewamy ciepłą śmietankę do masy jajecznej cały czas mieszając. Płyn z powrotem umieszczamy do rondla. Gotujemy na średnim ogniu nieustannie mieszając, bardzo zgęstnieje i zrobi się budyń. Gotowy budyń pozostawiamy do przestygnięcia. Szykujemy
Rusty ForkKiedyś sąsiadka mojej mamy upiekła to ciasto z truskawkami i poczęstowała mnie. Tak mi posmakowało, że postanowiłam zrobić je ale tym razem z rabarbarem Składniki: - 2 jajka - 1/2 szklanki cukru - 1 szklanka mąki - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka cukru migdałowego - 4 łyżki oleju(...)rabarbar W pierwszej kolejności ubijamy białka z cukrem na puszystą pianę a następnie dodajemy żółtka i miksujemy. Potem dodajemy kolejne składniki i wszystko dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Gotowe ciasto wylewamy do formy. Na ciasto dajemy surowy rabarbar pokrojony na małe kawałki. Na małą blaszkę wystarczą 2-3 łodyg rabarbaru. Gotowe ciasto wkładamy do piekarnika i pieczemy
Kuchenne Wariacjemiksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Dodajemy ostudzone masło i zblenowany ananasowy jogurt.Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy. Mieszamy.Ciasto przelewamy do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ciasta układamy pokrojonego w ćwiartki ananasa.Do małej miseczki wsypujemy cukier i mąkę, dodajemy miękkie masło i zagniatamy kruszonkę, którą następnie posypujemy wierzch ciasta.Wstawiamy do rozgrzanego
Słodkie Przyjemnościwiele nazw, ale smak ten sam, który zna każdy :) Lekko chrupiące i słodkie z wierchu i mięciutkie w środku, Idealne na każdą porę roku, nie tylko karnawał :D Składniki: Ciasto: 500 ml wody 150 g masła 300 g mąki pszennej 6 jajek 1-2 łyżki ekstraktu waniliowego (lub spirytusu) szczypta soli olej do smażenia Lukier: 200 g cukru(...)Przygotowanie: W garnuszku zagotować wodę z masłem i solą. Zdjąć z ognia, wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą łyżką. Wstawić ponownie na ogień i ucierać do uzyskania jednolitej masy. Gdy ciasto zacznie odstawać od ścianek – zestawićz ognia i ostudzić. Przygotować papierki di pieczenia - z papieru do pieczenia wyciąć kwadraty o boku 6 cm (około 50 sztuk). Po tym czasie miksujemy
Malinowo w kuchni