ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:343/3191)

Sernik Izaura 178

Przepyszny sernik , a dokładnie mówiąc połączenie murzynka z delikatną, wilgotną i bardzo puszystą masą serową. Całość wieńczy szybka polewa czekoladowa (sporządzona z pozostawionej masy kakaowej). Przygotowanie ciasta nie jest trudne, a efekt końcowy jest wyśmienity. Izaura to doskonały sernik na wyjątkowe okazje: święta, czy imieniny. Znakomicie smakuje również w niedzielne popołudnie przy kawie. Gorąco polecam! Do jego przygotowania dobrze jest(...)rondelka wkładamy margarynę, dodajemy cukier, kakao, wodę i zagotowujemy ciągle mieszając. Z powstałej masy odlewamy 1/3 szklanki na polewę. Masę lekko studzimy i dodajemy jajka, mąkę i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Wylewamy cienką warstwę ciasta na blachę (25x36cm) wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Ser przekładamy do miski, wbijamy żółtka, dodajemy pozostałe składniki i miksujemy na gładką masę, następnie

Krokusowy Dom
PIEROGI Z MIĘSEM Z PEŁNOZIARNISTEJ MĄKI 161

odmierzoną ilość mąki oraz sól i olej. Ciągle mieszając w mikserze z hakiem (lub ręcznie) dodajemy stopniowo bardzo gorącą wodę. Kiedy mąka z wodą połącza się z zwartą masę wyrabiamy ciasto ręką. Otrzymujemy ciasto sprężyste i miękkie. Jeżeli przygotowałaś/eś danie z tego przepisu, bardzo proszę o jego zdjęcie :). Wyślij je na adres slodki.zakatek123@gmail.com. Fotografię opublikuję w komentarzach oczywiście

Słodki Zakątek
Dieta okruszkowa 175

płynne, przestudzone masło. Łączymy suche i mokre składniki- grudki mile widziane.  Foremki wypełniamy ciastem do 1/3 wysokości, na cieście robimy ciapkę z 1/2 łyżeczki masy karmelowej. Solimy masę i przykrywamy ciastem (nie może być go zbyt dużo w poszczególnych foremkach, bo się rozleje przy pieczeniu). Pieczemy 20-25 minut. Wychodzą z tego fajne, pachnące i delikatne babeczki, przełamane bardziej

les mirabelles
Ciasteczkowa frustracja. I serduszka z marcepanem 149

obsypane pistacjami. A kiedy przeczytałam przepis wiedziałam, że muszę je przygotować do świątecznej puszki (która, swoją drogą, w tym roku była dość uboga w różnorodność). Połączenie kruchego migdałowego ciasta z masą marcepanową i cieniutką warstwą powideł śliwkowych, a do tego cytrynowy lukier - czy może być coś lepszego? Migdały i marcepan to takie duńskie smaki, wiedziałam więc, że zasmakują Rodzinie(...)Zabrałam się więc do pracy...Wyszła mi cała masa serduszek. Najpierw wycinałam zupełnie maleńkie, ale po jednej blasze doszłam do wniosku, że to lekka przesada, i przerzuciłam się na rozmiar m z mojej serduszkowej kolekcji foremek. I taki rozmiar Wam polecam - inaczej istnieje możliwość, że nigdy z kuchni nie wyjdziecie...Wycinanie i pieczenie to jednak dopiero początek. Później trzeba wyciąć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Drożdżowe makowe ślimaczki i nowa, słodka książka od Lidla 227

włoskich 100 g rodzynek - można namoczyć w śliwowicy PRZYGOTOWANIE Ciasto: Mąkę przesiewamy do miski, robimy zagłębienie. Ucieramy drożdże z łyżeczką cukru - do uzyskania jednolitej masy, mieszamy z podgrzanym mlekiem i wlewamy do mąki. Mieszamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Do rozczynu dodajemy sól oraz utarte z pozostałym cukrem żółtko. Dolewamy wystudzone masło i wyrabiamy ciasto do momentu(...)wodą i pozostawiamy na gęstym sicie, aż woda całkowicie odcieknie. Dodajemy do maku cukier trzcinowy, jajko, miód, roztopione masło, orzechy, pestki i rodzynki. Dokładnie mieszamy masę. Gotową masę równomiernie rozkładamy na cieście i zwijamy całość w rulon. Zawijamy w papier do pieczenia i wkładamy na godzinę do zamrażarki. Ostrym nożem kroimy ciasto w 1-centymetrowe krążki, które układamy na blasze

Moje Kuchenne Rewelacje
Ciasto styropian 1556

cukier a następnie posiekaną margarynę i żółtka. Szybko zagnieść ciasto i podzielić na dwie części ( 3/4 i 1/4 ). Do mniejszej części  wgnieść kakao i  schłodzić w zamrażarce, a drugą wyłożyć na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia i podpiec przez 15 minut w temp. 180°C. Masa:4 białka3/4 szkl. cukru1 op. budyniu śmietankowego (proszek)2 łyżki maki(...)inny najlepiej kwaskowatyWykonanie:pianę Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać cukier, cały czas miksując. Następnie dodać proszek budyniowy , mąkę ziemniaczaną,  wiórki kokosowe oraz śmietanę. Podpieczone ciasto posmarować dżemem , masę śmietanową wymieszać  i delikatnie wylać na ciasto.Wierzch  posypać startym na grubych oczkach kakaowym ciastem z zamrażarki.Całość piec jeszcze  przez około 60 minut w temp

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placek z wydmami 162

części. Do jednej części należy dodać kakao i wyrobić. Wszystkie części włożyć do lodówki na ok. 15 minut. Po tym czasie należy wyjąć ciemne ciasto i wyłożyć nim brytfannę wysmarowaną margaryną. MASA KOKOSOWA: mleko z cukrem zagotować, aż powstanie karmel, dodać wiórki kokosowe i gotować aż masa zrobi się gęsta. Odłożyć do ostudzenia, wyłożyć na ciasto ciemne. Teraz należy wyjąć(...)Włożyć do piekarnika i piec w 180 st na złoty kolor. Upiec i ostudzić. Śmietanę ubić, dodać przygotowaną i ostudzoną żelatynę. Połowę wyłożyć na wystudzone ciasto, przykryć biszkoptami z niewielkimi odstępami i wyłożyć pozostałość masy. Udekorować startą czekoladą, roztopioną czekoladą lub gotową polewą. Odłożyć do lodówki na ok. 1 godzinę

Gotuję Testuję
Makowiec na kruchym spodzie 232

Makowiec na kruchym spodzie to tradycyjne ciasto na Święta Bożego Narodzenia. Kruche ciasto przełożone domową masą makową z dużą ilością bakalii i słodki lukier tworzą razem przepyszne połączenie. Ciasto wymaga troszkę pracy, ale dla takiego efektu końcowego warto!   Składniki na ciasto kruche: 500g mąki tortowej 125g cukru pudru 300g zimnego masła 4 żółtka 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta

AleTorcik
pizzerinki-kwiatki ze szpinakiem 219

szpinak, przykryć, zmniejszyć ogień do minimum, podgrzewać od czasu do czasu mieszając aż szpinak się rozmrozi i odparuje. Wystudzić, dodać ser, doprawić solą i pieprzem, wyrobić na gładką masę. Wyrośnięte ciasto ponownie krótko zarobić na oprószonej mąką stolnicy. Rozwałkować na grubość ok 5 mm. Wycinać kółka jak na pierogi. Na połowę z nich nałożyć po łyżce nadzienia, przykryć "pustym" kółkiem

6niebo
Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy 199

rafinacji, czyli oczyszczaniu, dlatego doskonale nadaje się do użycia w  wysokich temperaturach . Ciasto wyszło puszyste, delikatne, wilgotne, ze wspaniałym cytrusowym aromatem. Zdecydowanie do powtórki ! Ciasto dyniowe z nutką pomarańczy Składniki: 250 g zmiksowanej   pieczonej dyni 200 g oleju rzepakowego, u mnie   Olej Beskidzki Bielmar 1 szklanka cukru 2 łyżeczki   domowej esencji waniliowej(...)miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Do mąki dodajemy masę dyniową i żółtka. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę wylewamy na tortownicę i pieczemy około 45 minut. Gdy ciasto jest już gotowe wyjmujemy je z piekarnika i studzimy. Do odlanej masy dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto jogurtowe z rabarbarem 148

tego ciasta, w zależności na co jest sezon. Po więcej rabarbarowych inspiracji odsyłam Was 👉 tutaj. Składniki: 3 łodygi rabarbaru 2 jajka 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego 2 szklanki mąki pszennej (300 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki oleju rzepakowego 1 szklanka jogurtu naturalnego Przygotowanie: Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy esencję(...)proszkiem do pieczenia. Zmiksuj do połączenia się składników w jednolitą masę. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, obręcz smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Do foremki przelewamy masę na ciasto, wierzch dekorujemy kawałkami rabarbaru. Ciasto pieczemy w temperaturze 180 st C, grzanie góra/dół około 30 minut lub do suchego patyczka

Smakowity Blog Kulinarny
Ciasto z batatów 184

ksylitolem na puszystą masę. Następnie dodajemy olej, proszek do pieczenia, cynamon i oba rodzaje mąk. Wszystko ponownie blendujemy. Kolejno dodajemy ugotowane i ostudzone bataty. Całość blendujemy na gładką masę. Surowe ciasto przelewamy do natłuszczonej keksówki. Pieczemy przez 35-40 minut w 180 stopniach. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Pizza z rukolą na cienkim cieście 181

godziny, aby podrosło.   W międzyczasie przygotować sos: pomidory z puszki wrzucić do garnuszka, doprawić, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, zagotować i zblendować na gładką masę.   Na cieście rozsmarować sos, piec przez ok. 7 minut w temp. 250 stopni C, wyjąć ciasto z piekarnika, rozłożyć na nim pokrojoną w plastry mozzarellę i zapiekać jeszcze przez ok. 5 minut

Simply Food
Tort makowy z pomarańczą 147

cukrem na jasną masę, wlać olej i esencję. Do maku dodać kaszę mannę, kakao, skórkę pomarańczy oraz masę jajeczną, wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą makową. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50minut w temp. 170stC do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąc z piekarnika, studzić w formie

Obiad gotowy
KOPIEC KRETA 181

Dziś na blogu przepis na jedno z najpopularniejszych ciast... kopiec kreta. Kakaowe ciasto z masą śmietanową z kawałkami czekolady i bananami swoim kształtem przypomina kopiec :)  Składniki: Na biszkopt: * 340 g mąki pszennej * 220 g cukru * 210 ml oleju * 250 ml mleka * 2 jajka * 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 4 łyżki kakao Masa śmietanowa(...)cukrem. Wszystkie sypkie składniki przesiać przez sitko i wymieszać dokładnie ze sobą. Do jajek dodawać na przemian suche składniki, mleko i olej i na wolnych obrotach wszystko mieszać mikserem. Ciasto wylać do blaszki okrągłej ( u mnie średnica 22 cm), wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160'C i piec ok. 50 minut

Zrób to smacznie