ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:345/3191)

Placek jabłkowy z owocami jeżynowymi i masą z migdałów 212

SKŁADNIKI: 4 kwadraty mrożonego ciasta francuskiego (maślanego) 1 łyżki dżemu malinowego 3 kulki kandyzowanego imbiru 2 łyżki syropu w którym jest kandyzowany imbir 100 g masy marcepanowej lub z mielonych migdałów (patrz niżej) 2 słodko-kwaskowe twarde jabłka 125-150 g mrożonych jeżyn lub mix owoców jeżynowych na masę migdałową: 100 g białych migdałów 1 surowe jajko 100 g cukru(...)masą z marcepanową. Jeśli jej nie masz zrób masę z podanych składników powyżej mieląc najpierw same migdały a potem wraz z jajkiem, cukrem i skórką cytrynową. Rozłożyć powstałą masę równomiernie na cieście lekko dociskając. Jabłka pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda i pokroić je w kostkę ok. 1x1 cm Kostki jabłek wymieszać z wciąż zamrożonymi jeżynami lub owocami leśnymi. Owoce rozłożyć

Sztuka gotowania w/g Samiry
Tarta migdałowa z gruszkami 195

ucierać, aż powstanie jednolita puszysta masa. Thermomix masa – do naczynia miksującego dodać masło i cukier puder, obroty 5 czas 30 sekund dodać jajka, ajerkoniak , obroty 5 czas 1 minuta dodać zmielone migdały, mąkę, proszek do pieczenie, obroty 5, czas 1 minuta Gruszki obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Ostudzone ciasto, rozwałkować używając dwóch(...)płatów foli spożywczej lub po prostu wyłożyć ciasto na przygotowaną blaszkę, wykładając również boki blaszki. Wstawić ponownie do lodówki, żeby schłodzić ciasto. ( na około 10 minut ) Wylać puszystą masę na ostudzone ciasto, rozłożyć plasterki gruszek i obsypać płatkami migdałów. Piec 50 minut w temperaturze 200 C, piekarnik musi być nagrzany do wskazanej temperatury. 10 minut przed końcem pieczenia polać ciasto

Kuchnia Pokoleń
Baklava 301

spód w sumie wykładamy 8 takich warstw ciasta posmarowanych masłem i olejem. Na to wykładamy połowę przygotowanej masy z orzechów. Następnie wykładamy kolejne 4 warstwy ciasta, każda wysmarowana masłem. Wykładamy pozostałą masę z orzechów i ponownie układamy 10 warstw ciasta, każde wysmarowane masłem. Musimy pamiętać żeby ciasto pokroić przed upieczeniem. Później będzie trudno man go kroić. Ciasto kroimy w kwadraty

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Sernik wiedeński 145

Wspaniały przepis na przepyszny, tradycyjny sernik wiedeński z niewielką ilością cukru i polewą czekoladową. Sernik jest bez spodu, jest to jedynie masa serowa i polewa przez co ciasto jest jeszcze smaczniejsze i wykwintne. Składniki (na tortownicę o średnicy 28 cm): 800 gram twarogu zmielonego trzykrotnie 5 jaj (osobno białka i żółtka) 2 białka 100 gram miękkiego masła 3/4 szklanki cukru(...)Następnie dodaję ziarenka wanilii oraz stopniowo zmielony twaróg. Na końcu dodaję przesianą mąkę. W osobnym naczyniu ubijam 7 białek na puszystą masę i stopniowo, drewnianą łyżką, mieszam z masą serową. Gotowe ciasto przekładam do tortownicy, wyłożonej papierem do pieczenia (wypuszczonym poza obręcz), i piekę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni. Zaraz po umieszczeniu sernika w piekarniku obniżam temperaturę

Mango Papaja
Orzechowa kokosanka z jabłkami 225

dodać wiórka kokosowe, proszek do pieczenia i mąkę ziemniaczaną, delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć ostrożnie na ciasto orzechowe na całej powierzchni. Piec w 180 st.C około 40 minut. Upieczone ciasto wystudzić. Masa jabłkowa: 1 kg jabłek; 1 łyżka masła; 3-4 łyżki wody; 1 galaretka cytrynowa; 1 opakowanie biszkoptów;  Jabłka obrać, pokroić na cieniutkie plasterki. Masło roztopić w garnku, dodać(...)wodę i dusić pod przykryciem, aż jabłka będą uprażone. Do gorących jabłek dodać galaretkę i cukier, dobrze wymieszać (już nie prażymy jabłek). Jabłka odstawić do wystudzenia. Zimne wyłożyć na ciasto orzechowo-kokosowe i wyrównać. Na jabłkach ułożyć biszkopty. Krem budyniowy: 500 ml mleka; 3/4 szklanki cukru kryształu; 1 cukier waniliowy; 1 budyń śmietankowy lub waniliowy (na 500 ml mleka

In my kitchen
Malinowo gruszkowe ciasto z żurawiną 187

trzy składniki, tworząc pyszne ciasto z ich dodatkiem. Wyszedł majstersztyk! Koniecznie do ciągłego powtarzania w tej czy innej kombinacji. Polecam :)Składniki:150 g cukru170 g mąki3 jajka2 płaskie łyżeczki proszku1/3 szklanki olejułyżka miodugarść suszonej żurawinyszklanka malin1 duża gruszkaSposób przygotowania:Do miski wbijamy jajka i ubijamy do podwojenia objętości. Następnie dodajemy cukier i dalej ubijamy. Gdy masa będzie jednolita dolewamy olej

Słodkie Przyjemności
Sernik z brzoskwiniami 501

szklanka cukru1 łyżka mąki ziemniaczanejMasa serowa:1 kg twarogu (2-krotnie zmielony)2 jajka3/4 szklanki cukru2 budynie waniliowe3/4 kostki margaryny3/4 szklanki mleka1 puszka brzoskwiń1. Wszystkie składniki na ciasto wyrobić na gładką masę. 3/4 masy wyłożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Resztę owinąć folią i wstawić do zamrażarnika. 2. Ucierać margarynę dodawać stopniowo jajka i cukier. Jeśli masa się(...)białka aż zaczną się robić sztywne, a następnie po trochu dodawać cukru cały czas miksując aż cukru nie będzie czuć a na koniec dodać mąkę. Wyłożyć masę na warstwę sera i brzoskwiń. 4. Ciasto z zamrażarki zetrzeć na tarce na wierzch bezy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny.Smacznego  Post Sernik z brzoskwiniami pojawił

UgotujmyTo.pl
SERNIK PIERNIKOWY (keto, LCHF, bez glutenu i cukru) 370

aromatu waniliowego lub wanilii burbońskiej opcjonalnie słodzik np. ksylitol , erytrytol, stewia do smaku (pod gości dodaję max 100 g erytrolu) Przygotowanie – sernik piernikowy: Wszystkie składniki na ciasto wymieszać dokładnie na gładką masę. Można użyć blendera lub miksera choć ja zagniatam ciasto ręcznie. Blachę o wymiarach 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić dno używając(...)długiego miksowania by nie napowietrzyć masy za bardzo, ponieważ wtedy sernik lubi za mocno rosnąć, pękać i opadać podczas pieczenia. Na zapieczony spód wylać gotową masę serową a na wierzchu pokruszyć pozostałą część ciasta piernikowego tworząc kruszonkę. Piec przez 60 minut w temperaturze 170°C (termoobieg). Jeśli wierzch jest zbyt przypieczony przełączyć grzałki tylko na dół (można połączyć z termoobiegiem

Ola la LCHF
Kruche ciasto z truskawkami 613

sezonowych owoców jakimi są truskawki. Tym razem coś do kawusi- ciasto! Mniaaaam! Kruche ciasto z truskawkami     Składniki: Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki, 250 g zimnej margaryny, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 5 żółtek, 3 łyżki cukru pudru, Masa: 5 białek, szklanka cukru, łyżeczka cukru waniliowego, 2 budynie waniliowe, 1/2 szklanki oleju, + 1/2 kg truskawek, 1/4 szklanki cukru(...)cukrem pudrem i delikatnie mieszamy. Białka z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier waniliowy, cukier, wsypujemy budynie i na końcu wlewamy olej. Na upieczone ciasto nakładamy przygotowaną masę, na której układamy truskawki. Pozostały w zamrażalce kawałek ciasta musimy zetrzeć na grubych oczkach tarki na truskawki. Przygotowane ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około

paapilotkaa
Tarta biszkoptowa z owocami i galaretką 156

Niestety nie mam specjalnej formy owocowej żeby z ciasta uzyskać brzegi typowe dla tarty ale myślę że i tak fajnie wyszło a co najważniejsze że smakowało   Składniki na ciasto biszkoptowe: - 2 jajka - 5 łyżek cukru - 3,5 łyżki mąki pszennej - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 banan - 1 puszka mandarynek - 2 różne smakowe galaretki(...)zaczynamy od ubijania białek z cukrem. Po ubiciu piany wrzucamy żółtka i delikatnie łączymy. Następnie mieszamy ze sobą poszczególne mąki z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodajemy do masy. Gotowe ciasto wylewamy do formy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni i pieczemy ok.20-30 min jak biszkopt nam lekko zbrązowieje. Podczas pieczenia biszkoptu przygotowujemy sobie galaretki i owoce

Kuchenne Wariacje
Obracane ciasto ze smażonymi wiśniami 149

dodawać po jednym jajku, każdorazowo miksując do połączenia składników. Na koniec przesypać przez sitko mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i zmiksować na wolnych obrotach miksera. Ciasto przelać do formy tortowej z masą wiśniową, wyrównać wierzch i włożyć do piekarnika. Piec około 60 minut. Upieczone ciasto wyciągnąć z piekarnika, lekko przestudzić, po czym wyciągnąć z formy i obrócić masą wiśniową(...)góry. Od masy wiśniowej delikatnie odkleić papier do pieczenia. Ciasto podawać całkowicie ostudzone.  Uwagi: Ciasto można również przygotować w tradycyjny sposób z dodatkiem dowolnych świeżych owoców, np. śliwek, truskawek itp. Jednakże ilość owoców należy wtedy zmniejszyć

Passions hobbies life
Lane pączki z anyżem, pycha 142

cukier, anyż , szczyptę soli wymieszać za pomocą miksera. Masło rozpuścić i przestudzić. Mąkę i proszek do pieczenia i przestudzone masło dodać do masy i znowu wymieszać na gładką masę. Włożyć ciasto do rękawa cukierniczego. Rozgrzać olej, następnie trochę zmniejszyć temperaturę. Do gorącego oleju wyciskać ciasto i smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Smażą się bardzo szybko. Wyjąć za pomocą

Kuchnia Pokoleń
Mazurek z masą kajmakową i dżemem 195

Tradycja podtrzymana - mazurki upieczone. W takim razie dziele się przepisem, gdyż jest  bardzo dobry. Spód bez cukru, ale w połączeniu z bardzo słodką masą komponuje  się  znakomicie. Ciasto  (   na dwa spody ). 50  dag. mąki krupczatki 25 dag mąki tortowej  łyżeczka proszku do pieczenia; 4 żółtka 25 dag. masła. 1 łyżka śmietany gęstej Dodatki(...)wianka.  Pieczemy  ok. 20 min.  w nagrzanym do 180 stopni piekarniku.  Po wystudzeniu, na płaskie ciasto nakładamy dżem porzeczkowy. Przykrywamy ciastem z obwódką. Na wierzch smarujemy masę kajmakową. Rozprowadzamy równo. Dekorujemy.                         SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj

W kuchennym oknie Ewy
pychotka, pani Walewska :-) 198

drugą rozwałkowujemy, i wykładamy nim dno blaszki. Jeśli ciasto Wam się targa to wylepcie po prostu nim dno blaszki.  Ciasto smarujemy połową dżemu porzeczkowego. Beza: -białka z ciasta i masy 8 białek -1 szkl cukru pudru -4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO  - posiekane orzechy włoskie do posypania około 3 porządne garście Najpierw przygotowujemy bezę z połowy skałdników czyli ubijamy(...)mąkę ziemniaczaną.   Całość wykładamy na blat, posypujemy orzechami. Pieczemy około 10-15 minut w temp 170 stopni, do zezłocenia się bezy. Tak samo postępujemy z drugą połową ciasta, i drugą połową składników na bezę. Musimy mieć 2 spody. Teraz przechodzimy do przygotowania kremu.  -3 szkl mleka -2 łyżki mąki pszennej -4 żółtka -2 małe budynie śmietankowe

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Proste ciasto bananowo-karmelowe czyli poWeeendowe Lakocie odc.89 152

przepisu z książki Donny Hay (odrobinkę zmodyfikowany) powstał ten placek. Bardzo wilgotny i bananowy w smaku co niestety przeszkadzało Córci. Mi smakował bardzo więc polecam! Proste ciasto bananowo-karmelowe ciasto: 175 g masła, miękkiego 150 g cukru trzcinowego lub brązowego 100 g zwykłego cukru 1 łyżeczka cynamonu 3 rozgniecione banany 3 jajka 300 g mąki 2,5 łyżeczki proszku(...)natłuszczonej i wyłożonej papierem keksówki. Pieczemy ok 1 godziny. Sprawdzamy patyczkiem stopień upieczenia. Przygotowujemy polewę. Do garnuszka wlewamy śmietankę i wsypujemy cukier. Gotujemy ok 10 minut by masa zgęstniała. Ciasto podajemy polane ciepłym sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry