ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:345/3191)

MAGDALENKOWE MUFFINKI 230

przygotowuję je z ciasta na magdalenki, uważam, że smakują równie dobrze w kształcie muffinek co magdalenek. Ale jeśli posiadacie foremki do magdalenek, to możecie oczywiście przygotować z poniższego ciasta magdalenki.   Dla 6 osób Przygotowanie: 15 minut Pieczenie 15 minut   125 g miękkiego masła 125 g mąki pszennej (typ 450) 125 g drobnego cukru 4 jajka Starta skórka(...)drugim, a następnie mąkę, cukier waniliowy i drobno startą skórkę z cytryny, dokładnie wymieszaj. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli i połącz je delikatnie z przygotowaną masą. Wlewaj ciasto do wyłożonych papierowymi papilotkami (lub wysmarowanych masłem) foremek na muffinki (lub do wysmarowanych mąką i oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Mini Focaccia z pomidorami i jalapeño 180

przekąskę czy przystawkę: malutkie, mięciutkie i białe focaccie z farszem warzywnym na ostro. Włożyłam ciasto do foremek sufletowych, by bułeczki ładnie wyrosły do góry. Składniki: (na 2 małe sztuki) ciasto: 100 g mąki pszennej szczypta soli 10 g drożdży 60-70 ml wody letniej 1 łyżka oliwy z oliwek- ja dodałam oliwy z aromatem suszonych pomidorów. farsz: pół pomidora jalapeño(...)odrobina oliwy z oliwek odrobina startej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Przygotować foremki- opcjonalnie wysmarować je oliwą z oliwek i podsypać mąką bądź bułką tartą. Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Wyrabiać ciasto. Następnie odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około 30 min do godziny. Podzielić na 2 placuszki i włożyć je do foremek. Palcem zrobić duże wgłębienia w cieście. Poczekać

KreatywnePiny
Fit ciasto z rabarbarem i kruszonką 207

resztę ciasta wsadzić do woreczka, a następnie do lodówki na 1 godzinę. Karmel : Daktyle przełożyć do blendera i zmiksować z masłem orzechowym oraz 3-4 łyżkami wody. Przygotowaną masą posmarować spód ciasta, który następnie włożyć do piekarnika nagrzanego do 190ºC. Piec przez około 10 minut. Wyciągnąć i odłożyć. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka lub na dużą(...)średnim ogniu przez około 5 minut, dodać miód, zmniejszyć ogień i gotować aż rabarbar zmięknie. Odstawić do wystudzenia. Spód posmarować dżemem, a na to wyłożyć masę z rabarbaru. Na tarce zetrzeć pozostałą część ciasta. Piec 30 minut w piekarniku nagrzanym do 190ºC

Healthy food explorer
Pierogi z makiem i bakaliami 218

migdałowego, Dodatkowo: 80g masła, 1 łyżka cukru. PRZYGOTOWANIE: 1. Farsz makowy: Do maku dodaję jajko, cukier, rozpuszczone masło, rodzynki, posiekane orzechy włoskie oraz aromat. Dokładnie mieszam masę, aby wszystkie składniki się połączyły. 2. Ciasto(...)Mąkę przesiewam na stolnicę. Dodaję jajko, olej oraz odrobinę wody. Zagniatam ciasto (powinno być elastyczne).  3. Ciasto cienko rozwałkowuję. Szklanką wykrawam w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nakładam porcję masy makowej. Zlepiam pierogi. 4. Przygotowane pierogi wrzucam do gotującej się, osolonej wody.  Gotuję 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane pierogi wykładam na talerz. Polewam podrumienionym masłem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Orzechowiec 226

prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych(...)budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało. Smacznego Bardzo dziękuję firmie Helio za produkty i zaufanie

PatiGotuje
Orzechowiec 705

prażone orzechy laskowe od firmy Helio . Orzechowiec Składniki: Ciasto: 500 g mąki 150 g cukru pudru 200 g margaryny 2 łyżki miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody 2 łyżeczki mleka Orzechy: około 300 g orzechów laskowych (u mnie Helio Natura ) 2 łyżki miodu 100 g margaryny 100 dag cukru pudru Masa budyniowa: 500 ml mleka 2 opakowania budyni waniliowych(...)budyniowej i chwilę ucieramy, tylko do połączenia składników, uważając żeby się nie zwarzyła. Wystudzone ciasto (to bez orzechów) smarujemy dokładnie powidłami i wykładamy na nie całą masę. Rozsmarowujemy ją równomiernie i przykrywamy drugim ciastem (tym z orzechami). Ciasto odkładamy w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby skruszało. Smacznego Bardzo dziękuję firmie Helio za produkty i zaufanie

PatiGotuje
Babeczki piaskowe ze śliwkami 143

Babeczki piaskowe ze śliwkami Ciasta ze śliwkami to kwintesencja jesieni Dziś zapraszam na maślane, piaskowe babeczki z soczystymi węgierkami. Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Coś pysznego…!     Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 120g miękkiego masła 4 łyżki oleju 3/4 szklanki drobnego cukru 4 jajka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego(...)puch *** *** Dodajemy po jednym żółtku i dalej miksujemy, aż masa będzie jednolita i puszysta. Dodajemy jogurt, miksujemy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy, mieszamy – ciasto zrobi się bardzo gęste *** *** Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy piana będzie już sztywna dodajemy stopniowo resztę cukru i ubijamy, aż cukier się rozpuści a piana zrobi

Blog z Apetytem
Ciasto z truskawkami i kokosem bez pieczenia + film 1103

Rewelacyjnie smaczne a do tego bardzo proste w przygotowaniu ciasto truskawkowe z kokosem, bez pieczenia, to świetny deser dla wszystkich wielbicieli truskawek i kokosu. Wszystkie składniki ciasta doskonale się ze sobą komponują, tworząc idealny smakołyk na upalne dni.     składniki na tortownicę 23 cm 180 g małych biszkoptów 500 ml śmietany 30% 2 tabliczki białej czekolady(...)rozsmarowujemy. Na masie kokosowej układamy połówki truskawek jedna obok drugiej. Na truskawkach rozprowadzamy drugą warstwę masy kokosowej, a na masie układamy pozostałe biszkopty. Na biszkoptach rozsmarowujemy ostatnią część masy. Wierzch ciasta dekorujemy drugą warstwę truskawek. Tak przygotowane ciasto wstawiamy do lodówki na na całą noc.   Artykuł Ciasto z truskawkami i kokosem bez pieczenia + film pochodzi z serwisu Smakowite Dania

Smakowite Dania
Rewelacyjne muffinki marchewkowe 178

wymieszać za pomocą miksera. Na koniec dodać potartą marchew i posiekane drobno orzechy i sól, znowu dokładnie wymieszać. Musicie być pewni, że marchew dokładnie się wymieszała z pozostałą masą. Wlać ciasto do foremek od muffinek do 3/4 wysokości. Nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20-25 minut. Wyjąć muffinki z foremek jak lekko przestygną. Polecam bardzo te muffinki, ponieważ

Kuchnia Pokoleń
Ekspresowe wegańskie ciasto z owocami 194

Przedstawiam Wam ciasto które można przygotować praktycznie z każdymi owocami: brzoskwiniami, morelami, jabłkami, malinami i co tam jeszcze macie pod ręką. Jest ekspresowe, jego przygotowanie zajmuje maksymalnie 20 minut a pieczenia 40, zatem do dzieła! Składniki: 200 g mąki pszennej 60 g mąki pszennej pełnoziarnistej 100 ml oleju roślinnego/lub 120 g rozpuszczonego masła roślinnego 1 średni banan(...)owoców 100 g suszonej aronii Przygotowanie: Olej, banana i 120 g cukru utrzeć na gładką masę, dodać do przesianej mąki wraz z proszkiem do pieczenia, wymieszać na gładką masę. Przełożyć ciasto do wysmarowanej olejem/masłem roślinnym formy, udekorować owocami, posypać aronią i resztą cukru. Piec w temp. 200 C około 40 minut. Ot cała filozofia. Smacznego

greenscarf
GRYCZANA TARTA SERNIKOWA Z OWOCAMI 199

Fantastyczna tarta bezglutenowa z mąki gryczanej, wypełniona sernikiem na zimno, z dodatkiem truskawek i borówek oraz galaretką krystaliczną. Masa sernikowa wykonana jest z twarogu sernikowego z dodatkiem jogurtu greckiego zamiast śmietanki kremówki, dzięki temu jest mniej kaloryczna, a w smaku delikatna i rozpływająca się w ustach. Jeżeli chodzi o spód gryczany to dla mnie jest on bezkonkurencyjny i o niebo(...)natłuszczoną wcześniej formę do tarty (średnica ok. 30 cm). Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 min. Studzimy. Po ostygnięciu ciasta przygotowujemy masę. Zagotowujemy około 400 ml wody i we wrzątku rozpuszczamy galaretkę krystaliczną. Chłodzimy. Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim żelatynę. Studzimy. Truskawki i borówki myjemy, osuszamy. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy

Kuchnia MagdaLeny
Babka pomarańczowo-cytrynowa 244

dlatego, jak mogłabym je zostawić? Nie, nie, to się nie zdarzy. Dziś dla przykładu mam dla Was przepyszną babę idealną na zbliżające się święta i nie tylko (kwestia dekoracji ciasta i chęci przygotowania). Babka jest mięciutka i aromatyczna. Bardzo łatwa w przygotowaniu. Nic tylko robić i jeść! Dziś przygotowałam przepisna Babkę pomarańczowo-cytrynową.  Składniki : 5 jajek 100 g cukru(...)potrojenia objętości. Gdy masa się połączy dodajemy syrop i drobno pokrojoną skórkę z cytrusów. W oddzielnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia - dosypujemy do wcześniej przygotowanej masy. Gotowe ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem/olejem i obsypanej mąką pszenną formy z kominem. Wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 35 minut - do suchego patyczka. Studzimy w formie

Słodkie Przyjemności
Kremówka papieska- przepis krok po kroku 182

mną ten przepis- ale przyznam szczerze ze względu na pracochłonność jaką zajmuje jego przygotowanie, przekładałam to w czasie. W końcu się udało :) wyszedł po prostu pyszny! Składniki na ciasto francuskie: ¼ kg masła ¼ kg mąki 1 żółtko szczypta soli ½ szklanki wody Składniki na bitą śmietanę: ½ litra śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy Składniki na krem waniliowy: 2 szklanki(...)zagotować. Po całkowitym ostudzeniu dodać masło i mieszać do chwili uzyskania jednolitej masy. Wykonanie bitej śmietany: Mocno ochłodzoną śmietankę ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Wykonanie ciasta francuskiego i składanie: Masło zagnieść z 1/5 mąki, uformować kostkę i ochłodzić. Z pozostałej mąki, żółtka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto o takiej gęstości jak masło z mąką. Chłodzić

Tradycyjna Kuchnia
Jajka-brownie 202

ciastek w skorupkach jajek krążył kiedyś po internecie, postanowiłam sprawdzić, czy rzeczywiście można upiec takie ciastko-jajko. Można, i to z przeróżnym rodzajem ciasta - dobrze sprawdzi się tu także ciasto muffinkowe, jak np na muffinki czekoladowo-bananowe albo murzynkowe, jak np. z przepisu na ten tort (oczywiście z podanych w przepisach proporcji wyjdzie więcej ciastek, dlatego należy przygotować więcej wydmuszek(...)masłem umieścić w kąpieli wodnej, roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę, ciągle miksując wlać czekoladę. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, razem z migdałami wsypać do masy. Wymieszać. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego z długą okrągłą końcówką (trochę grubszą, niż do nadziewania pączków), napełnić wydmuszki do 2/3 wysokości. Napełnione skorupki ustawić w formie na muffinki (większą dziurką

Obiad gotowy
Fasolowe brownie z karobem (bez cukru, bezglutenowe) 265

naprawdę jest godne wypróbowania w takim kształcie. Starałam się trzymać przepisu, ale zmieniłam rodzaj fasoli (na białą) i sposób przygotowania - pod koniec dodałam ubitą pianę z białek, przez co ciasto uzyskało konsystencję pianki. Jest pyszne zarówno jeszcze ciepłe, jak i po przestudzeniu :) Dodatkowo robi się je błyskawicznie i bez użycia mąki.  Fasolowe brownie z karobem foremka(...)przełożyć do misy blendera. Dodać banana, żółtka, kakao, etytrol, proszek do pieczenia i ojej kokosowy. Całość zblendować na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę, wmieszać do zblendowanej masy. Gotowe ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy i piec przez 45 minut. inspiracja

FitKot