ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:353/3191)

Waniliowe muffiny motylki z kasztanowymi skrzydełkami (bez glutenu, cukru białego) 104

misce wymieszać mąkę gryczaną i mąkę kasztanową, cynamon oraz sodę. Do suchych składników dodać masło orzechowe, rozpuszczony tłuszcz ze słodem. Rozbić jajka, roztrzepać widelcem i dodać do masy. Wyrobić ciasto. Wstawić je na ok 1 godz. do lodówki. Ciasto rozwałkować między dwoma foliami (np. reklamówka jednorazowa)  i wycinać serduszka. Przełożyć je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Piec(...)cały płyn). Mniej więcej w połowie gotowania po przykryciem dodać wanilię i ksylitol. Po ugotowaniu, kaszę odkryć i gdy odparuje oraz ostygnie dodać śmietankę/jogurt i blendować na gładką masę. Masą udekorować muffiny, serduszka delikatnie przyciąć na rogu i wbić w jaglany krem. Uwaga!: Muffinki są bez glutenu dlatego obsuszają się delikatnie gdy długo stoją w nie zamkniętym pojemniku. Najlepiej

Candy Pandas
Sernik z rosą i kawą 127

pieczenia 2 jaja Masło ucieramy z pudrem na puch, stopniowo dodajemy żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Składniki na masę serową: 1 1/12 kg sera białego dwukrotnie zmielonego 5 żółtek 2 jaja 1 szklanka oleju skórka otarta z 1 cytryny ½ szklanki śmietany 2 szklanki cukru pudru 2 budynie śmietankowe(...)Dodatkowo: 2 czubate łyżki sypanej kawy Składniki na warstwę z rosą: 5 białek 5 łyżek cukru pudru Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając puder. WYKONANIE : ciasto ucierane   posypujemy przez sito ½ ilości kawy   masa serowa   PIECZEMY 60 MINUT W TEMP. 200-220 STOPNI   wyjmujemy z piekarnika i posypujemy ½ ilości kawy   wykładamy piankę   PIECZEMY

Domowe ciasta
Makowiec japoński (z jabłkami) 141

makiem (choć jabłka nie są wyczuwalne). Makowiec w przygotowaniu jest łatwy, szybki i smakuje rewelacyjnie.  Moja masa makowa miała już bakalie, ale możecie dodać ich więcej.   Ciasto: 1 puszka masy makowej z bakaliami (850g)  10 łyżek kaszy manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 szklanka cukru 6 jabłek (dużych) 1 opakowanie cukru waniliowego Lukier(...)cukru puder 30g ciemnego kakao 3 łyżki mleka 1 płaska łyżka masła   Masę makową przełożyć do dużej miski. Dodać obrane i starte (na dużych oczkach tarki) jabłka, kaszę oraz proszek do pieczenia. Jajka z cukrami utrzeć na biały puch i połączyć z resztą składników. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 60 minut w 190 stopniach

Di gotuje
malinowa pianka - ciasto kruche z malinami 155

margaryny *  5 żółtek * 3 łyżki cukru pudru * 2 łyżeczki proszku do pieczenia Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia, wszystkie składniki  razem zagniotłam .....i tyle. Podzieliłam wygniecione ciasto na dwie dość niezbyt równe części i zapakowałam do zamrażalnika  na czas szykowania obiadu sobotniego. Jak już zjedliśmy obiad, wyciągnęłam zamrożoną większą część i starłam na tarce jarzynowej. Można też(...)pół szklanki oleju. Wylewamy na podpieczony spód. Można go schłodzić troszkę, jednak ja robię szybko. Wyciągam, wylewam, układam, trę i pakuję do piekarnika. Tłumacząc z mojego języka: Wylewam masę na ciasto, układam maliny, ścieram drugą zamrożoną część ciasta. Wsadzam do piekarnika na ok. 1 godzinę. Nie ma potrzeby więcej. Spali się....ot co. Smacznego! Lidka

Pieprzyć z Fantazją
domowe kluski śląskie z buraczkami i gulaszem 207

Odstawiamy do przestudzenia. Następnie dzielimy na 4 części. Jedną część wykładamy, puste miejsce uzupełniamy mąką ziemniaczaną. Następnie dodajemy wyciągniętą część, dodajemy jajko, doprawiamy solą. Dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Z ciasta formujemy jednakowe wielkości kuleczki, lekko spłaszczamy, na środku każdej robimy wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucamy na gotującą się osoloną wodę. Gotujemy ok. 3-5 min. po wypłynięciu na powierzchnię

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto Monte na kakaowym biszkopcie 172

pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto o nazwie Monte, nazwa ta nie bierze się  znikąd, ponieważ ciasto smakiem bardzo przypomina popularny deser jakim jest Monte. Ciasto składa się z kakaowego biszkopta, masy oraz czekoladowej pianki, całość posypana jest orzechami. Ciasto pięknie wygląda i rewelacyjnie smakuje, gorąco Wam polecam i zapraszam :) SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm BISZKOPT -3 jajka(...)jakości-wtedy ładnie się roztopi. Roztopioną czekoladę chwilkę studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, dodajemy czekoladę i miksujemy na gładką masę.  Powstałą masę wykładamy na krem. Orzechy mielimy i posypujemy nimi ciastoCiasto wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wtedy pianka ładnie się zetnie i nabierze musowej konsystencji. Polecam gorąco, ciasto jest pyszne

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Sernik o smaku piernika. 292

piernika, proszek do pieczenia i sodę, całość dokładnie ucieramy. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm ( ciasto jest dość gęste i takie ma być ). 2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem(...)cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wbijamy po jednym jajku i ucieramy, następnie wsypujemy przyprawę do piernika i budynie w proszku, dodajemy ser i całość dokładnie ucieramy. Masę serową wykładamy na ciasto. 3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 70-80 minut do ładnego zrumienienia sera w temperaturze 170 stopni. Sernik studzimy. Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam do lodówki

Izabelawkuchni
Jogurtowe gofry 175

rozwiązania znajdziecie  tutaj Przygotowanie: jogurt zmiksuj z jajkami, szczyptą soli i cukrem. Cały czas miksując dodawaj olej, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, aż powstanie gładka masa na ciasto. Ciasto piecz w gofrownicy nasmarowanej tłuszczem, aż się ładnie zarumieni. Następnie ostudź je na kratce, tak aby było chrupiące z obu stron, a następnie oprósz cukrem pudrem

Niezły Młynek
Prosta Tarta Czekoladowa z Malinami 528

ponakłuwać widelcem i wstawić do lodówki na godzinę. 3. Schłodzone ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 170oC na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut, aż ciasto się przyrumieni. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Krem: 4. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pastę waniliową i zagotować. 5. Obie(...)około 20 sekund i po tym czasie mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie jednolity krem. 6. Ostygnięty spód posmarować konfiturą malinową i na wierzch wylać ciepłą masę czekoladową. Ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 7. Schłodzoną tartę wyjąć z lodówki i na wierzchu poukładać maliny, ja ułożyłam je w kształcie serca. 8. Galaretkę zalać

Mała Cukierenka
Tort cynamonowo-migdałowy 157

dodajemy do nich, zmniejszając obroty miksera do minimun, mąkę przesianą z cynamonem, proszkiem do pieczenia i migdałami. Dno tortownicy (22 cm) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy do niej ciasto. Pieczemy około 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Biszkopt po wyjeciu z piekarnika upuszczamy na podłogę z wysokości około 60 cm. Przekrawamy na 3 blaty po całkowitym wystudzeniu(...)około 80 ml wody i odstawiamy do napęcznienia. Mascarpone miksujemy z cukrem, a następnie dodajemy amaretto i cynamon. W osobnym naczyniu ubijamy śmietanę na sztywno i delikatnie łączymy obie masy. Żelatynę podgrzewamy krótko w kuchence mikrofalowej, łączymy z 1-2 łyżkami masy, a następnie dodajemy do całości, miksując na najmniejszych obrotach miksera. Jeden z biszkoptowych blatów umieszczamy ponownie w tortownicy

Smaki Na Talerzu
Bananowiec 430

Bananowiec! Uwielbiam takie szybkie torciki na zimno! Dzisiaj propozycja bananowca na zimno. Ciasto na biszkoptach o bardzo charakterystycznym smaku, zwieńczone na górze cytrynową galaretką. Idealne dla dzieciaków. ;-) SKŁADNIKI: - 4 dojrzałe banany - 400 ml jogurtu greckiego -150 ml serka waniliowego - biszkopty - 1 galaretka cytrynowa - kilka ziaren wanilii - opakowanie żelatyny Dno tortownicy wyłóż biszkoptami. Żelatynę 3/4 opakowania zalej 1/3 szklanki wrzątku, wymieszaj(...)lodówki na minimum 4 godziny. W między czasie galaretkę rozpuść w 300 ml wrzątku. Jak całkowicie wystygnie delikatnie wylej na wierzch masy bananowej. Wstaw do lodówki, aż masy stężeją. Ciasto można przechowywać do 3 dni w lodówce.  Smacznego! Zapraszam Was na instagrama i facebooka. ;-) Pięknego dnia

SMYKWKUCHNI
Ciasto drożdżowe z marcepanem, gruszką i jabłkiem. 135

spróbować  tego połączenia. Przepis na ciasto drożdżowe , które zawsze się udaje i oczywiście kruszonkę podałam wcześniej- teraz reszta!   SKŁADNIKI: 4 gruszki "konferencja" 4 jabłka 10 dag. masy marcepanowej WYKONANIE: ciasto drożdżowe rozkładamy na blachę, posypujemy startą na  dużych oczkach masę marcepanową, gruszki i jabłka kroimy na ósemki i układamy na przemian, przygotowujemy kruszonkę(pamiętajcie jeśli chcemy

Kuchnia Beaty
Szybkie muffinki z rabarbarem 122

rabarbaru Jajka z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do ubitej masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej, mleko oraz zapach cytrynowy. Wszystko razem zmiksować na jednolitą masę. Gotowym ciastem napełniamy przygotowane foremki sylikonowe lub papilotki papierowe włożone do specjalnej formy na muffiny. Pamiętać, aby ciasta była nalane do 3/4 wysokości, a może być nawet mniej. Rabarbar oczyścić

talerz przyjemności
Babka cytrynowa 125

Maślana babka z orzeźwiającym smakiem cytryny. Puszysta, ale wilgotna, nie przesuszona. Dodatkowo nasączona syropem cytrynowym. Wspaniałe ciasto do poobiedniej kawy, ale też na świąteczny stół.  Składniki: 250 g masła 250 g cukru 5 jajek 250 g mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia skórka otarta z jednej niewoskowanej cytryny szczypta soli Nasączenie: 100 g cukru pudru 100 ml soku(...)utrzeć/zmiksować na puszystą masę. Dodawać kolejno i stopniowo po jednym jajku, ciągle intensywnie miksując. Dodać skórkę cytrynową. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy maślanej. Ciasto przełożyć do foremki i piec w piekarniku ok. 60 minut (do suchego patyczka). Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, chwilę przestudzić. Wyjąć babkę z formy, nakłuć wierzch patyczkiem i nasączyć

Rodzinka w kuchni
Chrupiące kąski z kurczaka 4242

podaję je na przyjęciach rodzinnych. Polecam z sosem paprykowo-pomidorowym, idealna przekąska na sylwestra. Składniki: podwójna pierś z kurczaka 0,5 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka Ciasto: 0,5 szklanki mąki pszennej ¼ szklanki mleka 1 jajko 0,5 łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Szczypta soli Dodatkowo: Płatki kukurydziane Olej do smażenia Sposób przygotowania(...)paprykę i przyprawę do kurczaka, dokładnie mieszamy, wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, paprykę słodką, jajko, mleko, miksujemy na gładką masę, gdy ciasto okaże się za gęste to wlewamy niewielka ilość mleka. Płatki kukurydziane przesypujemy do torebki foliowej, wałkiem delikatnie je rozkruszamy. Paski kurczaka obtaczamy w cieście i płatkach kukurydzianych, smażymy

Bajeczna Kuchnia
Słodka pomarańcza 312

dodać żółtka. Następnie przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, zmiksować. Wlać olej i sok z pomarańczy, połączyć składniki. 2. Spód tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować olejem, przelać ciasto do formy. Piekarnik rozgrzać do 180 C, czas pieczenia ok. 30 minut. Po upieczeniu formę z biszkoptem położyć na kratce kuchennej do góry nogami, aby biszkopt nie opadł, wystudzić(...)schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno mikserem. Do śmietany dodajemy małymi porcjami zimne mleko z żelatyną i mieszamy łyżką lub trzepaczką ( nie mikserem!), gotową masę śmietankową przekładamy na wystudzoną masę pomarańczową. Ciasto odstawiamy do lodówki na min. 2-3 godziny. Opcjonalnie wierzch można ozdobić świeżo startą skórką pomarańczy, a do warstwy pomarańczowej można dodać kawałki pomarańczy. Przepis bierze udział w zabawie

Apetyczna babeczka
Ciasto tres leches z owocami (Pastel de Tres Leches con Fruta) 187

czyli połączenia go z owocami. Jak smakuje? Powiedzieć, że jest mleczne, to mało. Wilgotne... to tylko pół prawdy. Smaczne? To duże niedopowiedzenie... ;) Składniki na formę 20 x 30 cm: Ciasto - wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową 80 g masła + odrobina do nasmarowania formy 4 jaja 140 g drobnego cukru 1½ łyżeczki ekstraktu z wanilii 1¼ szklanki mąki tortowej(...)masę (ok. 5-7 minut). Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, solą i gałką muszkatołową. Partiami przesiać do ubitych jajek. Po każdym dodaniu mąki delikatnie, ale dokładnie wymieszać masę szpatułą. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy. Piec ok 30-35 minut w 160 - 170°C, do suchego patyczka.* Upieczone ciasto odstawić na 10 minut do ostudzenia. W tym czasie przygotować syrop

Pełny talerz

Proponowane wyszukiwania