ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:353/3191)

Śnieżny puch 339

jednak na niego wtedy przepisu, a później o nim zapomniałam, do czasu aż zobaczyłam je na blogu Po Prostu Pycha. Zrobiłam je na Święta, aby przypomnieć sobie tamten smak ciasta, które jest niezbyt słodkie, orzeźwiające i lekkie. Coś pomiędzy sernikiem, a pianką typu ptasie mleczko. Dodatkowym atutem jest prostota jego przygotowania. Jedynie musimy uzbroić się w cierpliwość, aby całość stężała(...)garnuszku, dodać cukier (1/2 łyżki) oraz wiórki kokosowe i smażyć kilka minut, aż kokos się lekko zarumieni (uważać, aby nie spalić). Gdy wiórki przestygną to posypać nimi wierzch masy serowej. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego, Anulla

Fabryka pomysłów
Faworki bezglutenowe 248

śmietany 18% - 2 łyżeczki octu jabłkowego - cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy masło, żółtka sól, ocet i śmietanę. Wszystko dokładnie zagniatamy tworząc jednolitą masę. Jeśli ciasto za bardzo jest klejące należy dosypać mąki. Jeśli za twarde to dodajemy śmietany.  Ciasto rozwałkujemy na cienkie placki. Wycinamy pasy, które kroimy na mniejsze kawałki.  Po środku

Pan i Pani Smith w kuchni
Kruche ciasto z jabłkami i ze śmietaną według Siostry Anastazji 1190

dwie części ciasta rozwałkować. Jedną wylepić dno natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy o wym. 24x27cm. Rozłożyć równomiernie jabłka i przykryć drugą rozwałkowaną częścią ciasta. Piec około 30-35 minut w temp. 180st. Ostudzić. Masa(...)śmietanowa:  800ml śmietanki 36%,  1/2 szklanki cukru pudru,  łyżka cukru waniliowego. Mocno schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, w między czasie dodając stopniowo cukry. Na cieście z jabłkami rozsmarować połowę masy śmietanowej i przykryć jednym kruchym ciastem. Wyłożyć resztę śmietany i na wierzchu pokruszyć ostatnie upieczone kruche ciasto. Ciasto przechowywać w lodówce.     Źródło:  Siostra Anastazja

Z miłości do słodkości
Kokosowa roladka z białą czekoladą i truskawkami 278

ubić na sztywno. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem oraz łyżką cukru waniliowego. Dodać wszystkie zmieszane, przesiane mąki, dokładnie utrzeć. Powoli dodawać do ubitych białek. Miksować chwilę, do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelać na przygotowaną blaszkę o wym. 38x42cm. Piec ok. 12-15 min w temp. 180st. Ciepłe ciasto wyjąć na ściereczkę oprószoną cukrem waniliowym. Pozostawić do ostygnięcia(...)Śmietanę połączyć z połamaną na kawałki czekoladą, podgrzać, ale nie gotować!! Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia, po czym mocno schłodzić. Dodać likier amaretto i zmiksować na puszystą masę. Na zimny biszkopt wyłożyć krem, równomiernie rozsmarować. Truskawki umyć, usunąć szypułki, ułożyć wzdłuż dłuższego boku biszkoptu. Ostrożnie zrolować. Schłodzić. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem oraz drobno posiekanymi orzechami, pokroić

Z miłości do słodkości
Sernik w kropki z polewą czekoladowo owocową 285

następnie po jednym – jajka – cały czas miksując na niskich obrotach. Na koniec wsypujemy budyń i miksujemy, aż się połączy z masą serową. Odlewamy 1 miarkę (250 ml) masy. Boki tortownicy z ciastem wykładamy przyciętymi paskami papieru do pieczenia. Ponieważ sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej tortownicę umieszczamy w dużym worku (używam worka do pieczenia indyka) i zabezpieczamy przy górnej zewnętrznej(...)płynnej czekolady (jeżeli zdążyła zastygnąć trzeba ją rozpuścić i ponownie wystudzić). Mieszamy masę z czekoladą i przekładamy do worka cukierniczego z okrągłą 1 cm końcówką. Do masy serowej w tortownicy wciskamy porcje ciasta czekoladowego zachowując odstępy (aby się podczas pieczenia nie połączyły), tworząc kropki. Do brytfanny, w której umieściliśmy tortownicę wlewamy wrzątek do ok. połowy wysokości tortownicy. Wstawiamy do piekarnika

mojewypiekiinietylko
Klasyczna babka kresowa 239

cukrem. Stopniowo dodawać po jednym żółtku i łyżce mąki. Zmiksować na gładką masę. Dodać posiekane migdały, ekstrakt waniliowy, wymieszać. Białka ubić na sztywno. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy. Przełożyć ciasto do przygotowanej foremki, wygładzić wierzch. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Piec babkę około 45 minut, do momentu aż wbity w ciasto patyczek będzie suchy. Wyjąć, wystudzić. Wyjąć

maniapieczenia
Marchew do pieca! 248

niż zwykły dodatek do dania głównego. Nie będzie tradycyjnej surówki, ani świeżo wyciskanego soku. Udostępnię Wam dziś przepis na ciasto, w którym pierwsze skrzypce gra marchewka. Zajadajcie na zdrowie! Ciasto marchewkowe z bakaliami 4 jaja 2 szklanki mąki pszennej  szklanka cukru (najlepiej brązowego) pół szklanki miodu szklanka oleju 2 szklanki startej marchwi (na tarce o małych oczkach, odciśniętej(...)wraz z sodą, proszkiem, cynamonem i kakao. Na koniec - najlepiej drewnianą łyżką - dodajemy marchewkę i delikatnie mieszamy. Teraz dorzucamy sparzone i obtoczone w mace bakalie, delikatnie mieszając łączymy z masą. Ciasto wstawiamy do lekko nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na około 40 minut.  Po ostygnięciu możemy dowolnie ozdobić.   Dla większych łasuchów mogę polecić krem chałwowy, którym

Sajkofanka smaku
Proste ciasto kawowe, bez jajek i bez mleka 283

torebki Gellwe) - zmielone migdały (posypka na polewę, dowolna) - masło (do nasmarowania blaszki) Wszystkie suche składniki zmieszać, dodać składniki płynne, wymieszać łyżką do ich połączenia. Blaszkę wysmarować masełkiem, wlać masę na ciasto. Piec w 180C, przez ok. 40 minut, badać patyczkiem czy gotowe/suche. Po upieczeniu ostudzić, rozprowadzić polewę i posypać zmielonymi migdałami

upichcona
Kruche rożki z makiem 254

się rozsmakowałam w przedświątecznych wypiekach z dodatkiem maku, że postanowiłam upiec kruche rożki z masą makową, będące ciekawą propozycją na święta i alternatywą dla świątecznego makowca. Bardzo kruche ciasto i aromatyczna masa makowa, połączone w małych rożkach, to duet idealny, który będzie gościł na moim stole nie tylko w okresie świątecznym. Kruche rożki z makiem Składniki: ciasto(...)aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli cukier puder i białko jajka jako składniki lukru Wykonanie: - ze wszystkich składników zagnieść ciasto, będzie ono dość luźne - ciasto schłodzić w lodówce - masę makową wykonać jak w przepisie na  struclę makową - ciasto rozwałkować cienko, dość mocno podsypując mąką   - z ciasta wykrawać kwadraty, na środek każdego nakładać trochę masy makowej

Smakołyki Bereniki
Zdrowe grillowanie 195

ryby, wołowina jedzmy dużo warzyw- zawierają dużo wody, więc są nisko kaloryczne  zioła i przyprawy - idealnie nadadzą się do marynat i sosów  fit desery - zamiast ciężkich ciast z masami użyj lekkich deserów np. sorbety owocowe, jogurt z owocami  nie siedź w miejscu - spotkanie z rodziną czy z znajomymi nie musi się zaczynać i kończyć na siedzeniu; zadbaj(...)pstrąg z cytryną i czosnkiem, łosoś w ziołach  szaszłyki z mięsem lub warzywami czy owocami grillowane warzywa np. cukinia, pieczarki lub bakłażan  grillowane owoce np banan, mango ciasta z bez mąki, cukru i masła np. z cieciorki, kaszy jaglanej czy fasoli  Pamiętajmy! Wszystko jest dla ludzi

Truskawkowa Fiesta
Pierniczki z Czekoladą 270

wersji pierniczków jakie możemy przygotow ać w naszych domach. Dodatek kolorowych posypek sprawia, że pierniczki nabi erają wyjątkowości i idealnie komponują się ze świąteczną atmosferą oraz magią Bożego Narodzenia. Ciasto na pierniczki przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem, a możemy je je ść już na drugi dzień . Pierniczki z Czekoladą - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru trzcinowego(...)oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość

Słodka Strona
Śląskie ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką, czyli kołacz 258

możecie go stosować do różnych owoców, marmolad, budyniu lub upiec go z samą kruszonką. Oczywiście najlepiej smakuje jeszcze świeże, ale jeśli dbacie o żołądek to poczekajcie z konsumpcją troszeczkę :) Ciasto drożdżowe: 5 dag drożdży (+ 1 łyżeczka cukru) 100g cukru ½ szklanki mleka 1 szklanka wody 1/3 szklanki oleju 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka soli 4 ½ szklanki(...)przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Margarynę i masło rozpuszczamy, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy i żółtka, mieszamy, a następnie dosypujemy mąkę i wyrabiamy kruszonkę na jednolitą masę. Wyrośnięte ciasto drożdżowe jeszcze raz mieszamy dodając resztę mąki, a następnie przekładamy na średniej wielkości blaszkę, wysmarowaną margaryną. Obrany rabarbar kroimy w kawałki około 2cm długości i układamy na cieście

Smakowy Raj
Pączki z różnych stron świata 219

wbijanymi kolejno jajkami. Przekładamy do szprycy cukierniczej, a z papieru pergaminowego wycinamy kwadraty o wymiarach 10 x 10 centymetrów i smarujemy je z olejem. Na każdy kawałek wyciskamy kółko ciasta o średnicy 6 centymetrów. W szerokim rondlu rozgrzewamy olej i partiami umieszczamy na nim pączki , smażąc po 5 minut z każdej strony. Wyciągamy i odsączamy. Na koniec przygotowujemy lukier, ucierając(...)Mąkę przesiewamy, mieszamy z suchymi drożdżami (w przypadku świeżych – w pierwszej kolejności przygotowujemy rozczyn). Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy mikserem przez kilka minut aż do uzyskania  gładkiej masy. Gotowe ciasto formujemy w kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1,5 godziny. Następnie, rozwałkowujemy je na grubość około 1 centymetra i wycinamy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami 239

orze różu? Czemu nie? Pierniczki zdobione różowymi barwa mi nabierają dziewczę cości i jeszcze większego uroku. Ciasto na pierniczki przygotowane zostało z przepisu na pierniczki z czekoladą, gdzie ciast o przygotowujemy ok. 2-3 dni przed pieczeniem , jednak oczywiście możemy użyć innego , ulubionego przepisu na pierniki. Różowe Pierniczki z Lukrem i Posypkami - Składniki: Pierniczki: 250 g miodu 25 0 cukru(...)oraz cukier trzc inowy przekładamy do miski i mieszamy ze s obą. Następnie doda jemy jajka oraz rozpuszczo ny miód z masłem i wszystko zagniatamy do otrzymania jednolitej mas y. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i umieszczamy w lodówce na 2-3 dni. Ciasto wyciągamy z lodówki ok. 30 minut przed przygotowywaniem. Rozwałkowujemy na grubość

Słodka Strona