ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:362/3191)

Makowiec 241

będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek(...)koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Cantuccini 208

Przygotowanie: Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jajka oraz całe migdały.Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic

I LOVE LIFE
Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.165 221

kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy. 1/3 ciasta czekoladowego wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto czekoladowe nakładamy masę dyniową i kolejną warstwę czekoladowego ciasta. Ciasto pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z daktylami i chia 167

następnie dosypać do mąk; - wbić jaja, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia - wszystko razem wymieszać z mąkami; - dodać pokrojone cząstki masła i wszystko razem ugniatać na gładką masę, gdyby ciasto się lekko kleiło, można podsypać jeszcze delikatnie mąką; - kolejny krok to wałkowanie ciasta i wykrawanie ulubionych kształtów ciasteczek - ja wybrałam standardową foremkę okrągłą; - piec w temperaturze 180 stopni przez

MintTaste
ciasto "adwokatek" 189

Żelatynę rozpuścić we wrzątku, przestudzić. Do bitej śmietany wlać likier i żelatynę, zmiksować.  Blaszkę wyścielić wysoko papierem, na dno położyć jedno ciasto. Wylać tężejącą galaretkę jabłkową. przykryć ciastem. Wyłożyć 3/4 masy advocatowej i położyć ostatni blat ciasta. Na wierzchu rozsmarować pozostałą piankę i posypać orzechami. Wstawić do lodówki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Pasta waniliowa 354

waniliową można przechowywać nawet 3 lata. Skład pasty waniliowej (marki Nielsen-Massey): cukier, woda, ekstrakt waniliowy (20%), ziarna wanilii (2%), zagęstnik naturalny: tragant. Jakie ma zastosowanie? Idealna do ciast, kremów, mas cukierniczych, deserów, sosów, a nawet moich ukochanych domowych lodów waniliowych. Wygodna i szybka w użyciu, a co najważniejsze niezwykle aromatyczna. Dla porównania: 1 łyżka = 1 laska wanilii = 1 łyżka

Słodkie okruszki
Muffiny z mąki orkiszowej z kakao 248

odżywczych. Składniki : 250 g mąki orkiszowej 1 szklanka mleka 1 jajo 2 łyżki miodu 100 g oleju 1 łyżka naturalnego kakao Przygotowanie : Wszystkie składniki mieszam mikserem na gładką masę. Gotowe ciasto przekłądam do foremek do muffin. Piekę 40 minut w 180 stopniach C. Smacznego! Jeśli spodobał Ci się mój przepis i chcesz docenić moją pracę, polub proszę posta i udostępnij

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Quiche grzybowy 261

kurkami. Dodajemy kawałki boczku oraz starty na dużych oczkach tarki ser cheddar. Formę do tarty smarujemy masłem lub olejem. Przenosimy na nią ciasto do pizzy. Nadmiar odkrawamy. Na ciasto przelewamy masę grzybową. Za pomocą dwóch łyżeczek w kilku miejscach wykładamy serek kozi. Tartę wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200-210 stopni. Kroimy po lekki przestudzeniu (najlepiej

Smaki Na Talerzu
Migdałowe księżyce 206

soli, 100 g drobno zmielonych migdałów oraz 80 g cukru pudru. Wszystkie składniki bardzo dokładnie ze sobą wymieszać. Dokładamy zimne pokrojone w kostki masło. Produkty zagniatamy na jednolitą masę. Z ciasta stworzyć wałeczek ( taki jak do kopytek) i kroimy w prostokąciki. Z każdego prostokącika tworzymy ciasteczko w kształcie księżyca. Układamy księżyce na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Księżyce pieczemy

Różne smaki w kuchni
Wegański sernik z orzechów włoskich, Lady M. 213

Przygotowując ten sernik skorzystałam ze świetnego przepisu Jadłonomii na wegański sernik. Moje zmiany: spód to wegańskie kruche ciasto , niepieczona masa sernikowa na bazie orzechów włoskich zamiast nerkowców (podwojona ilość składników, pominęłam wanilię, dodałam 1 szklankę borówki amerykańskiej), na wierzchu kakao i owoce. Smakuje rewelacyjnie! Lady M. (2016, William Oldroyd): Katherine żyje w świecie mężczyzn, którzy traktują ją wyłącznie jako piękną

Qlinarnie i Qlinarnie
Ciasteczka gryczane 2 czekolady 191

czekolady białej   Wszystkie składniki dokładnie połączyć. Połowę czekolady posiekać (nie na drobno; użyłam groszków czekoladowych), a  resztę zmielić np. w młynku do kawy. Całość wmieszać do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; zrobiłam kratkę za pomocą widelca

Di gotuje
Szybkie i łatwe kluski leniwe / pierogi leniwe 191

mąki 2 jajka Dodatkowo: 4 łyżki masła 1 łyżka bułki tartej 3 łyżki cukru owoce do dekoracji 1. Twaróg, mąkę i jajka zagniatamy ze sobą do powstania gładkiej masy. Z ciasta formujemy cienkie wałeczki, które spłaszczamy. Nożem odkrawamy kluski.  2. Kluski wrzucamy do wrzącej wody z odrobiną oleju (olej zapobiega sklejaniu klusek). Gotujemy przez około 4 minuty od wypłynięcia

Szefowa kuchni
TARTA ZE SZPINAKIEM I JAJKIEM 179

minut. Farsz – podsmaż pokrojoną cebulkę, dodaj szpinak i pokrojony czosnek. Smaż około 3 minut. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową do smaku. Jajka – ugotować na twardo, wystudzić. Na ciasto wyłóż masę szpinakową, następnie ułóż jajka pokrojone w plastry. Pieczemy 5 minut w temperaturze 210 stopni C i 30 minut w temperaturze 180 stopni C. Pod koniec pieczenia tartę posyp startym

Ciastka - domowe słodkości
Knedle z truskawkami 198

jajko 1 łyżka masła szczypta soli truskawki, cukier, śmietana Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, ugotować i jeszcze ciepłe rozgnieść. Dodać jajko i oba rodzaje mąki oraz szczyptę soli. Wyrobić ciasto na gładką masę. Formować w ręku kulki z ciasta i zawijać w nich truskawki. Gotowe wrzucać na lekko osolony wrzątek i gotować około 10 minut. Ja swoje podałam ze śmietaną

Gosia gotuje
Domowy chleb z otrębami żytnimi. 180

miski, podgrzej na ogniu tak, aby była letnia. Dodaj do wody cukier, sól, drożdże, wymieszaj wszystko razem. Wsyp mąkę i otręby, wymieszaj ręką lub drewnianą łyżką na jednolitą masę. Gotowe ciasto wyłóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia a boki, które nie są wyłożone papierem posmaruj tłuszczem np. smalcem. Ciasto wyrównaj łyżką , posyp ziarnami, lekko przyklep łyżką. Odstaw w ciepłe

Przepisy i porady kulinarne