ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:365/3191)

Kruche ciasteczka z serka topionego 93

/margaryny 2 żółtka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki chili (opcjonalnie) Dodatkowo: przyprawy do posypania Wszystkie składniki umieścić w misce i wyrobić na jednolitą masę. Następnie ciasto należy rozwałkować na grubość około 3-5 mm i wykrawać z niego dowolne kształty. (Ciasto można lekko podsypywać mąką lub schłodzić w lodówce.) Ciasteczka ułożyć na blasze wyłożonej papierem

Di gotuje
Klasyczna jajecznica z kajzerką 220

Tego przepisu chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Chyba każdy z nas wie jak przygotować klasyczną jajecznicę. Najlepiej smaku podana ze świeżym pieczywem, kajzerką… Składniki 4

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Naleśniki z soczewicy 130

namoczyć . Wodę z moczenia musisz wylać i wlać nową, by jej poziom był nieco poniżej poziomu ziaren w garnku/miseczce. Dodaj sól i zblenduj soczewicę z wodą na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany . Teraz można smażyć – ze szklanki soczewicy nam wychodzą 4 smażenia, w każdej turze na patelni robimy około 5 małych naleśniczków (z podanych powyżej składników

PaleoSMAK
Ciasto kokosowo orzechowe 165

Świetne ciasto połączenie masy a'la bounty i słodkiego karmelu oraz orzechów. Ważne aby masę kokosową robić w większym garnku najlepiej z podwójnym dnem ponieważ łatwo ją przypalić. Robiłam w formie o wymiarach 35 cm x 23 cm. Czytaj więcej

Pychotkaaa
Domowy sok pomidorowy 180

Domowy sok pomidorowy najlepszy jest w okresie kiedy można kupić świeże, pachnące pomidory. Aczkolwiek w zimie, wczesną wiosnę również warto go przygotować bo dostarczy nam odpowiednich

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
MINI PĄCZKI BANANOWE 183

mleko, mieszamy do masy   bananowej dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder, cynamonu oraz szczyptę soli, mieszamy aż uzyskamy gęstą i jednolitą masę ( gdyby ciasto było za rzadkie dodajemy 1-2 łyżki mąki i ponownie mieszamy) olej rozgrzewamy do około170ºC ciasto najwygodniej nabierać za pomocą łyżki do lodów i wkładać do rozgrzanego oleju, smażymy

Słodkie zapomnienie
Naleśniki ziemniaczane (bezglutenowe) 149

zastąpić zwykłą pszenną) – 2 łyżki oleju ( u mnie rzepakowy) – 1 łyżka kurkumy – sól wg smaku Wszystkie składniki połączyć ze sobą i zmiksować (zblendować) na gładką masę. Jeśli ciasto wyjdzie zbyt gęste należy dodać jeszcze troszkę wody gazowanej. Gotowe ciasto odstawić na około 30 minut by odpoczęło. Nieprzywierającą patelnie mocno rozgrzać i posmarować olejem (jednorazowo). Smażyć naleśniki

Smaki Armine
Wegańskie magdalenki z mąki gryczanej czekoladowe 129

kokosowego 1 łyżki oleju rzepakowego aromat waniliowy lub  pomarańczowy Suche składniki przesiewamy do miski następnie wlewamy mleko kokosowe lub migdałowe, olej i mieszamy składniki na jednolitą masę. Jeśli ciasto będzie za gęste dodaj jeszcze ok dwóch łyżek mleka migdałowego. Wysmaruj tłuszczem foremki i przelej ciasto łyżką do foremek. Pieczemy w 180 stopniach C. około 15 minut

AZgotuj!
Naleśniki bezglutenowe 153

miarki mleka (zwierzęcego lub roślinnego) Sposób przygotowania: Do dużej miski dodajemy mąkę kukurydzianą, gryczaną, ziemniaczaną oraz mleko. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy ze sobą do utrzymania jednolitej masy. Gotowe ciasto odstawiamy na ok. 15 minut. Jeżeli ciasto jest zbyt gęste, dodajemy odrobinę wody. Ciasto smażymy na złoty kolor z obu stron. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Artykuł Naleśniki bezglutenowe pochodzi z serwisu

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
10 niezbędnych gadżetów w kuchni do 30 zł bez których nie wyobrażam sobie pracy 108

robienia pulpetów. Gałkownicę wykorzystuję również do formowania kokosanek PRZEKONAJ SIĘ TU (link) . Ogólnie ten gadżet świetnie sprawdza się jako urządzenie do porcjowania różnych mas. Odmierzysz nią porcję ciasta, mięsa mielonego czy masy na placki. Warto się w nią zaopatrzyć.     Numer 7.   Na 7 miejscu plasuje się obieraczka Victorinox Julienne ZOBACZ

kuron.com.pl
Szare kluski ziemniaczane z boczkiem i cebulką 219

zlewu. Na dnie miski pozostanie skrobia ziemniaczana, która będzie nam potrzebna *** *** Do odsączonych ziemniaków dodajemy mąkę, jajka, skrobie ziemniaczaną oraz łyżeczkę soli *** *** Całość mieszamy, aż powstanie jednolita masa. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie należy dosypać troszkę więcej mąki *** *** W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli i oleju. Ciasto przekładamy porcjami na talerzyk i za pomocą łyżki wrzucamy nieduże kluski

Blog z Apetytem
Placek serowy 110

piekarnika nagrzanego do 180 - 190 stopni na około 10 minut. Jajka lekko ubić, dodać śmietanę, wymieszać. Dodać starty ser, większą szczyptę gałki muszkatołowej i sól. Na podpieczone ciasto wylać masę jajeczno - serową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni, na około 20 -25 minut. Można jeść na ciepło i na zimno

królestwo garów
kruche ciasteczka migdałowe 358

koniecznie :-) składniki: 2 szklanki mąki 1 szklanka zmielonych migdałów 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka soli 250 g masła cukier puder - do obtaczania wykonanie: Wszystkie składniki wyrobiłam na gładką masę. Z ciasta odrywałam niewielkie kawałki i formowałam kuleczki, które ułożyłam na blaszce, spłaszczyłam widelcem i piekłam około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Jeszcze ciepłe obtoczyłam w cukrze pudrze

babka w formie
Kluski śląskie z dziurką 142

miękkości.  Odcedzamy i przeciskamy przez praskę do miski. 1/4 ziemniaków odkładamy, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy jajko i odłożone ziemniaki. Całość łączymy w jednolitą masę. Z ciasta formujemy kulki. Spłaszczamy je i robimy dziurkę.  Kluski najlepiej gotować partiami. Kluski wrzucamy na osolony wrzątek.  Trzymamy w wodzie przez nie dłużej niż 12 minut.  Jeśli woda

Moja smaczna kuchnia
Kruche ciasteczka kakaowe z cukrem trzcinowym 186

kakao. Dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki margarynę, którą rozkruszamy. Możemy też szybko, krótko zmiksować. Dodajemy cukier puder, jajko i całość wyrabiamy (ręcznie lub w malakserze) do uzuskania gładkiej masy.  Z ciasta formułujemy wałek i zawijamy ją w folię spożywczą. Wstawiamy do lodówki na ok. 2 godz. Ciasto porcjami rozwałkowujemy na  grubość maksymalnie 5 mm, wycinamy wzory np. choinki

Moniki Smakołyki