Czasem tak jest, że mam zamiar przygotować jakieś ciasto, ale w czasie robienia zmieniam składniki i wychodzi, coś innego. Tak też było i tym razem. Miało być ciasto z masą sezamową, a wyszły biszkopty sezamowe. Ale też pyszne i bardzo lekkie. Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pysznieciasto z sezonowymi owocami, w połączeniu z delikatną śmietankową pianką to niebo na talerzu. Jest idealnym wypiekiem na gorące, letnie dni, gdy nikt nie ma ochoty na ciężkie ciasta z masami. Świetnie sprawdzi się w roli piknikowego deseru czy porannego dodatku do kawy. Czytaj więcej
Czekoladowa muffinkaoddzielić od białek i utrzeć je z cukrem kryształem i 1 łyżką wrzątku. następnie dodać startą czekoladę, zmielone migdały, wymieszać. białka ubić na sztywną piane i połączyć z masą żółtkową. ciasto przełożyć do natłuszczonej tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku w 180stC przez ok 35-40 minut. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, przestudzić i przekroić na pół. żelatynę namoczyć
Camilla w kuchniżeby wyrósł. Pozostałe składniki łączymy ze sobą w dużej misce, dodając szczyptę soli. Następnie dolewamy wyrośnięty zaczyn i dokładnie mieszamy do połączenia się w jedną masę. Potem ciasto wyrabiamy ręką, żeby odchodziło od miski i od ręki. Tak wyrobione odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 30-120 min. Następnie ciasto zagniatamy, dzielimy na pół i wyrabiamy chlebki
chleba naszegoDrożdże rozpuścić w letniej w wodzie ze szczyptą cukru i odstawić aby lekko urosły. następnie przelać je do mąki, dodać oleju i wymieszać. Dolewać wody aby powstała masa na ciasto. Odstawić na 30 min aby ciasto urosło 2. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przyprawić i podsmażyć 3. Paprykę i cebulę w kostkę, marchewkę i ser zetrzeć na tarce o grubych
Zdrowie i pysznie na talerzucukrem waniliowym. Miękkie masło ucieramy mikserem z brązowym cukrem i jajkiem, stopniowo dodając mieszankę mączną. Wszystko wyrabiamy mikserem, aż do uzyskania jednolitej i pięknej jak brudny piasek masy ;) Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i na 5 minut wkładamy do zamrażarki. Z ciasta formujemy małe kuleczki, układamy je na blaszce i ozdabiamy tym, co lubimy ;) U nas obowiązkowo
Lawendowe Nieboparmezan, doprawić solą i pieprzem oraz niewielką ilością soku z cytryny. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, środkową część, delikatnie przycisnąć, ugnieść papierowym ręcznikiem, aby była płaska i równa. Ciasto posmarować masą serową, ułożyć na niej przesmażone warzywa oraz zielony groszek, na wierzchu położyć rukolę lub inna ulubioną zieleninę. Natychmiast podawać. Smacznego
Codzienne Gotowaniediecie redukującej, a dzięki niskiej zawartości sodu pomagają utrzymać niskie ciśnienie. Więc jedzmy na zdrowie! Wiosna w pełni czas nabrać nowych sił witalnych :) Firma HELIO jest producentem bakali, mas do ciast, polew i dekoracji, a także popcornu do mikrofalówki, zachęcam do zapoznania się z szeroką ofertą, zapewne każdy znajdzie coś dla siebie: http://www.helio.pl/produkty Nie byłabym sobą, gdybym zaraz
Kuchnia z widokiem na ogródupieczeniu przestudzić. Na początku ciasto było strasznie twarde - myślałam, że będę musiała użyć siekiery do jego porąbania. Ale po dwóch dniach całość zmiękła i miała konsystencję ciasta kruchego. Masa chałwowo - orzechowa 200 g chałwy mały kubeczek śmietany 30% 100 g masła/ margaryny 1 szkl orzechów włoskich Całość wrzucić do garnka i podgrzać do rozpuszczenia. Należy cały czas mieszać, żeby masa
Ze smakiem bez glutenuściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem: --> Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy serek mascarpone i cukier puder. Mieszamy. Umyte i osuszone truskawki kroimy w kostkę. --> Wykonanie: --> Ostudzone ciasto rozwijamy, masę śmietankową rozsmarowujemy na całej powierzchni biszkoptu. Wierzch posypujemy pokrojonymi truskawkami i zwijamy ponownie. Roladę owijamy w folię aluminiową i przekładamy do lodówki. --> Przed podaniem rolady posypujemy ją cukrem pudrem
Marta GotujePyszne ciasto,z masą kajmakową ,orzeszkami i czekoladą-mniam,błyskawicznie znikło ze stołu,polecam wszystkim spróbować.... Składniki: masa budyniowa : 650 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego (proszek) 1/2 szklanka cukru pudru 100g masła masa krówkowa: ok. 250 g masy kajmakowej firmy Helio(niecałe opakowanie) 100g masła 120 g orzeszków ziemnych solonych dodatkowo: 2 opakowania po 220 g herbatników
Swojskie jedzonkoMetrowiec to od dawna znane ciasto. Ja nie jadłam go chyba całe wieki i piekłam dopiero pierwszy raz. Przepis na ciasto i masę znalazłam w starym zeszycie znalezionym na dnie szuflady. Do tego zrobiłam polewę z tego co miałam akurat w domu i wyszło pyszne ciacho idealne na każdą okazję. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnimąkę,żółtka,proszek do pieczenia,cukier puder,cukier waniliowy oraz sól dokładnie łączymy za pomocą miksera na jednolitą masę.Białka ubijamy na sztywną pianę,następnie delikatnie łączymy z masą. Gotowe ciasto nakładamy chochelką na dobrze nagrzaną gofrownicę,rozprowadzamy po całej powierzchni bardzo dokładnie i pieczemy ok 3 - 5 min ( w zależności od mocy gofrownicy). Gotowe przekładamy na kratkę
Niespełnione zdolności kulinarnepudru 2 łyżki kakao skórka otarta z jednej pomarańczy 3 łyżki suszone żurawiny szczypta soli 2-3 łyżki wody (opcjonalnie) Wykonanie: Żurawinę posiekać. Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Gdyby ciasto było zbyt sypkie dodać wodę i ponownie zagnieść. Ciasto włożyć na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować (najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami folii spożywczej) i foremką wykrajać kształt serc
zadanie-gotowaniepodzielić na cztery równe części.Jedną część wyjąć i puste miejsce uzupełnić mąką ziemniaczaną. Następnie dołożyć wyjętą część ziemniaków,dodać szczyptę soli i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę.Z ciasta ziemniaczanego formować jednakowej wielkości małe kuleczki,lekko je spłaszczając,a na środku każdej zrobić niewielkie wgłębienie. Gotowe kluseczki wrzucać partiami do posolonego wrzątku i gotować
Niespełnione zdolności kulinarne