jabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg
Moje domowe kucharzeniezaglądałam do niej, gdyż przy wymianie okien gdzieś się zapodziała. Na szczęście się znalazła i oto z tejże książeczki prosty przepis na aromatyczne, mocno imbirowe, nie za słodkie ciasto z gruszkami. Przepis jest banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne. Na blaszkę o średnicy 21 cm potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody(...)kroimy w plasterki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, wsypujemy cukier i imbir. Dodajemy masło i jajka – całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Niebieski kubek z kawanutę, którą można dostosować do własnego gustu. Ciasto kusi smaczną polewą i idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu 2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata(...)suchego patyczka) w 180 stopniach. Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem i połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżeczkami masy.) Ostudzone ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce - aby serek całkowicie stężał. (Ostudzone ciasto wyjęłam z formy, a następnie polałam serkiem - dla efektu rozpływającej się polewy.) (*) Ciasto
Di gotujesól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę
Blondynka Gotujecukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze(...)garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusikulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie(...)łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej
To co kochamsztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie(...)pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt
kulinarnyswiatdomizaczął. Dlatego użyłam jagód ze słoiczka :) Wcześniej odcedziłam je na durszlaku, żeby obciekły z soku. Rozczyn: 30 g świeżych drożdży 1 łyżka cukru 0,5 szklanki letniego mleka Ciasto: 0,5 szklanki cukru 2,5 szklanki mąki pszennej 100 g masła 3 jajka Kruszonka: 7 łyżek mąki 4 łyżki masła 3 łyżki cukru 8 g cukru wanilinowego 3 łyżki wiórków(...)minut). Następnie przesiewamy do miski mąkę, dodajemy jajka, cukier oraz wyrośnięty rozczyn, dokładnie mieszamy i na koniec dodajemy ostudzone masło. Wszystko mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę, żeby mogło wyrosnąć. Do wyrośniętego ciasta dosypuje mąkę do momentu, gdy przy wyrabianiu zacznie ładnie odchodzić od ręki. Odstawiamy jeszcze
The Sweet DamselPyszne ciasto na upalne dni. Trzeba korzystać z sezonowych owoców ile się da, zanim przyjdzie jesień, a później zima ;-) SKŁADNIKI 150 g masła 100 g cukru 1 opakowanie cukru waniliowego szczypta soli 4 jajka 80 ml oleju rzepakowego 250 g mąki pszennej tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g borówki amerykańskiej 450 g jeżyn cukier puder WYKONANIE Wszystkie składniki(...)dodawać po jednym jajku nadal miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Do mokrej masy wlać najpierw olej rzepakowy, po czym stopniowo wsypać mąkę miksując całość na jednolitą masę. Gotowe ciasto przelać do formy, wyrównać górę, rozsypać na wierzchu owoce lekko je wciskając w ciasto i piec na środkowej półce piekarnika około 40 minut. Upieczone ciasto ostudzić i posypać cukrem
Passions hobbies liferobię na wolnych obrotach mikserem. Ciasto przelewamy do formy wysmarowanej masłem i pieczemy około 45-50 minut w temp. 170-180 C . Ciasto makowe(...)kokosowe.Wszystko delikatnie mieszamy ł y ż k ą . Blach ę z piekarnika wy ś cielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią powsta łą masę na ciasto. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C oko ł o 16-20 minut - do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy
w mojej kuchnimocno jestem fanką ciast czekoladowych, tak samo mocno uwielbiam ciasta przekładane masa lub kremem. Zdecydowanie wolę takie niż "suche". Tym razem nie miałam zbyt wiele czasu na przygotowanie deseru więc zrobiłam klasycznego murzynka z bitą śmietaną, polewą kakaową i posypką z płatków migdałowych. Klasyk sam w sobie. Składniki na biszkopt kakaowy: 1 ½ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 250g masła(...)pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić. Odlewamy pół szklanki, aby polać nią wierzch ciasta. Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy ubite białka, mieszamy delikatnie. Przelewamy do kwadratowej formy
Słodki Zakątekjednym żółtku ubić na sztywno. Dodawać stopniowo przesianą mąkę, sodę i kakao mieszając drewnianą łyżką dodać olej. wymieszać do połączenia składników. Tortownicę wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do tortownicy. Piec w temp. 180*C do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić i przeciąć na 3 równe krążki. Krem: Puszkę z kajmakiem wstawić do gorącej wody na około(...)następnie rozpuścić w 50 ml gorącej nie wrzącej pozostawić do wystudzenia. Kremówkę, mascarpone ubić z cukrem na puszystą i gęstą masę. Gruszki pokroić w kostkę dodać do masy. Pierwszy krążek ciasta wkładamy do tortownicy, nasączamy sokiem z gruszek( robimy tak z każdym krążkiem ciasta),smarujemy rozpuszczonym kajmakiem zostawiając 3-4 łyżki. Zakrywamy kolejnym nasączonym blatem. Do masy z gruszkami
Garnkowe fanaberieDziś zapraszam Was na bardzo znane i lubiane ciasto 3 Bit. W moim domu gości bardzo często i zawsze znika z talerzy jako pierwsze. Ciasto jest dość słodkie i duża w tym zasługa masy kajmakowej. Dlatego przygotowując kolejne warstwy używam mniej cukru. Co do masy kajmakowej oprócz cukru zawiera ona sporo nie potrzebnych składników, więc możemy ją przygotować sami. Masę(...)ziemniaczanej, 1 cukier waniliowy, 4 łyżki cukru, 1 puszka mleka skondensowanego lub masy kajmakowej, 2 op. herbatników ( po 300g ) 0,5 czekolady mlecznej lub gorzkiej Wykonanie: Ciasto rozpoczynamy od przygotowania masy budyniowej. Do półtorej szklanki mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną i zwykłą. Dokładnie mieszamy. Resztę mleka gotujemy z cukrem waniliowym i zwykłym. Jak już się zagotuje to dodajemy
Passion of CookingCiasto meksykańskie jest podobne do murzynka (przepis TU ), z tym,że dodajemy więcej składników. I to właśnie one powodują ,że jedząc je... jemy zupełnie inne ciasto. Dodam,że jest wilgotne, pełne owoców i pyszne! Składniki: kostka margaryny 2 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 4-5 łyżek gorzkiego kakao 4 jajka 2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia(...)dołożyłam do bakalii. Na koniec włożyłam ubitą pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszałam. Brytfankę wysmarowałam masłem, posypałam bułką tartą i wlałam do niej bakaliowo-kakaową masę. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego piekarnika na około 40 minut i piekłam w temp.180 stopni. Po upieczeniu odstawiłam do ostygnięcia. Pozostało już tylko polać je polewą (odlane wcześniej pół
potrawyregionalneCiasto powstało bardzo szybko. Moja córka chodziła za mną i prosiła o coś słodkiego. Ciast z masami oraz innych przekładanych nie lubi, więc postanowiłam upiec zwykłego biszkopta który znikł natychmiast! Składniki; 5 jajek 3/4 szkl. cukru pół szkl. mąki pszennej (ja uzyłam tortowej) pół szkl mąki ziemniaczanej 1 łyzeczka proszku do pieczenia 3 łyzki kakao 2 łyzki wiórków kokosowych(...)jednym żółtku i nadal ubijamy. Na samym końcu dodajemy przesiane mąki, proszek do pieczenia i kakao. Teraz mieszamy delikatnie łyżką (ja mieszam drewnianą). Foremke wykładamy papierem i natłuszczamy. Wylewamy ciasto i równomiernie rozprowadzamy. Jabłka umyte i obrane kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Nastepnie każdą ćwiartke kroimy na cienkie plasterki. Jabłka ukłądamy na cieście delikatnie wpychając je do środka
Radość kipiąca uśmiechem.