muszę, z minusów to zdecydowanie lenistwo i niechęć do pracy, a przecież nikt za mnie pracy magisterskiej nie napisze do końca. Ale może znajdą się chętni na zjedzenie dzisiejszego ciasta? Zrobiłam je z przejrzałych bananów i ostatnich schowanych w pojemniczku orzechów. Wyszło pyszne! Składniki:5 bardzo dojrzałych bananów (średniej wielkości)150 g cukru250 g mąkijajko + białkopół łyżeczki ekstraktu(...)ponownie mieszamy.Orzechy drobno siekamy, mąkę z proszkiem do pieczenia mieszamy i razem z orzechami dodajemy do masy bananowej.Ciasto przekładamy do długiej, prostokątnej formy 'keksowej' wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie wstawiamy do nagrzanego do 180`C piekarnika i pieczemy około 70 minut. Ciasto powinno się zarumienić.Posypujemy cukrem pudrem albo polewamy roztopioną czekoladą.Smacznego
Słodkie Przyjemnościmasę, następnie dodać mleko, ostudzone masło, sodę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki lub miksera. Mąkę przesiać i dodać do masy, dokładnie wymieszać na gładką masę. Odstawić ciasto na 15 minut, żeby odpoczęło. Smażenie – mocno rozgrzać patelnię do smażenia naleśników i wylać część ciasta.Boki naleśnika lekko zsunąć do środka za pomocą płaskiej łyżki. Smażyć na średnim
Kuchnia Pokoleńodcedzić, i przecisnąć przez praskę. Odstawić do ostudzania. Twaróg zmielić przez maszynkę i dodać do ziemniaków. Jajka z solą lekko ubić i dodać do masy. Ugnieść na gładką masę. Podzielić ciasto na dwie części. Uformować wałki o średnicy 5 cm, posypując stolnicę mąką. Pociąć na 2 cm kawałki. Każdy kawałek lekko zmiażdżyć, położyć połówkę lub całą śliweczkę. Zlepić knedla dokładnie
Kuchnia PokoleńRzadko zdarza mi się przygotowywać ciasta bez zwykłej mąki, ale ta wersja nawet wyszła bardzo ciekawie. Delikatne ciasto pomarańczowe, konsystencją przypominające piankę. Idealne do popołudniowej kawki. Składniki: - 200 g cukru kryształu - 200 g mąki ziemniaczanej - 2 pomarańcze - 6 jajek Przygotowanie: Pomarańcze sparzamy i ścieramy delikatnie skórkę. Miąższ pomarańczy obieramy z białej skórki i błonek a następnie kroimy(...)nich skórkę pomarańczową i cukier, stale ucierając dodajemy po jednym żółtku oraz po łyżce mąki ziemniaczanej. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i łączymy delikatnie z masą pomarańczową. Ciasto przekładamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 30 cm x 23 cm i pieczemy w 180 C przez około
Zainspirowana w kuchniCała słodycz tych ciastek zawarta jest w marmoladzie/powidłach, których użyjemy jako nadzienia. Ciasto nie zawiera w sobie ani grama cukru, jest lekkie i kruche. Ciasteczka te "prześladowały" mnie i uśmiechały się do mnie, kiedy przeglądałam blogi kulinarne - co chwilę na nie trafiałam. :) Postanowiłam je wypróbować i nie żałuję! 200 gram mąki pszennej 200 gram twarogu200 gram masła(...)twarde, wtedy wkładam je na kilka sekund do mikrofalówki) dodajemy do mąki i wszystko razem siekamy. 2. Dodajemy rozgnieciony widelcem twaróg i ugniatamy do momentu utworzenia zwartej masy. Jeśli ciasto się klei, dodajemy więcej mąki. 3. Ciasto schładzamy w lodówce przez około 30 minut (latem dłużej). 3. Ciasto rozwałkowujemy i za pomocą obrotowego noża do pizzy, kroimy
Szefowa kuchniduże łyżki posiekanego koperku, pieprz czarny świeżo mielony, 1-2 łyżki kapary, 1 płaska łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą. Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Rada: wody dodajemy stopniowo, jej ilość zależy od wielkości jajka. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodajemy mąki. Ciasto rozwałkowujemy, podsypując mąką, dokładnie wylepiamy dno i ścianki formy, nakłuwamy(...)pomocą robota), do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Doprawiamy do smaku pieprzem czarnym, młotkowanym z kolendrą,(NIE dodajemy soli!) Dodajemy koperek i mieszamy z masą. Masę przelewamy na lekko przestudzone ciasto. Dodajemy kurki, kapary i pieczemy
Moniki Smakołykipustymi rękami, więc upiekłam ciasto jogurtowe i zrobiłam słoik bananelli . Znajoma zaimprowizowała, kiedy okazało się, że kolejny gość ma akurat urodziny i powstał torcik. Na bazie najprostszego jogurtowca... Ciasto wspaniale uniwersalne i niesamowicie pyszne. Składniki: (keksówka 21/9cm, lub okolice; tortownica/foremka 20cm też jest idealna) 1 1/2 szklanki białej maki z proszkiem do pieczenia (self-raising) 1/2 szklanki brazowej maki(...)sporej miski wsyp maki i cukier. Następnie wlej jogurt, olej i wbij jajka. Całość wymieszaj dokładnie łyżka, lub krótko mikserem na niskich obrotach, aż do uzyskania gładkiej masy. Przelej ciasto do foremki i piecz przez około 40-50 minut, lub do czasu, aż wetknięty w środek patyczek/wykałaczka/nitka surowego spaghetti będzie sucha i czysta po wyjęciu. Wyjmij z foremki
Lejdi of the houseSłodkości ciąg dalszy tym razem przepis na bardzo proste ciasto ze śliwkami . Robi się go szybko i równie szybko znika ze stołu . Idealne do popołudniowej kawy . składniki na 4 porcje 3 szklanki mąki szklanka cukru pół kostki margaryny szklanka mleka 3 jajka łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli cukier waniliowy 0,5 kg dużych śliwek przepis(...)mieszamy ją z proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym, dodajemy szczyptę soli, wlewamy ciepłe mleko z rozpuszczoną margaryna i cukrem , mieszamy. Dodajemy jajka i znowu mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy ciasto do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, ozdabiamy połówkami śliwek i pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku 45 minut
Smakowite Daniajabłek 3 różne galaretki[ agrestowa, wiśniowa, pomarańczowa Wodzisław ] 10 dkg mąki 5 dkg cukru pudru 4 dkg margaryny kilka orzechów włoskich Wszystkie składniki zagnieść na jednolitą masę. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 1- 2 godz. Formę na tartę (o średnicy 28cm) wysmarować margaryną i oprószyć mąką. Ciastem wykleić formę, wyklejając również brzeg
Moje domowe kucharzeniezaglądałam do niej, gdyż przy wymianie okien gdzieś się zapodziała. Na szczęście się znalazła i oto z tejże książeczki prosty przepis na aromatyczne, mocno imbirowe, nie za słodkie ciasto z gruszkami. Przepis jest banalnie prosty, a składniki łatwo dostępne. Na blaszkę o średnicy 21 cm potrzeba : 200 g. miękkiego masła 175 g. mąki pszennej 175 g. drobnego cukru łyżeczka sody(...)kroimy w plasterki. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Do miski przesiewamy mąkę i sodę oczyszczoną, wsypujemy cukier i imbir. Dodajemy masło i jajka – całość miksujemy na gładką masę. Część ciasta przekładamy do blaszki i układamy kilka plastrów gruszki. Nakładamy pozostałe ciasto i ponownie układamy gruszki tak, aby pokryły wierzch. Posypujemy gruszki cukrem trzcinowym. Blaszkę wstawiamy do piekarnika i pieczemy
Niebieski kubek z kawanutę, którą można dostosować do własnego gustu. Ciasto kusi smaczną polewą i idealnie nadaje się do kubka herbatki, czy ciepłego/zimnego mleka. (Tortownica o średnicy 16-20 cm) (*) Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru/ksylitolu 2 szklanki startej marchewki (około 800g) 125g masła roślinnego 1 jajko (całe) 1 białko 2 łyżki kakao 1 łyżeczka cynamonu (czubata(...)suchego patyczka) w 180 stopniach. Przygotować polewę. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Serek wymieszać z cukrem i połączyć z przestygniętą żelatyną. (Uprzednio wymieszaną z 2 łyżeczkami masy.) Ostudzone ciasto polać polewą, posypać startą czekoladą i schłodzić w lodówce - aby serek całkowicie stężał. (Ostudzone ciasto wyjęłam z formy, a następnie polałam serkiem - dla efektu rozpływającej się polewy.) (*) Ciasto
Di gotujesól NADZIENIE: ser żółty Ementaler, starty na tarce na grubych oczkach jajka (1 jajko na 1 naleśnik) szynka ewentualnie świeża kolendra lub szczypiorek Wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy na jednolitą masę. Ciasto możemy pozostawić na min.1 h , ale nie jest to konieczne. Francuzi ciasto robią o 8 godzin przed smażeniem. Smażymy jak najcieńsze naleśniki. Podgrzewamy naleśniki, kładąc na nie ser, szynkę
Blondynka Gotujecukrem ubijać na parze, ciągle mieszając, następnie dodać masło, miód, sodę i kakao, mieszać do połączenia się składników, ostudzić. Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wlać do środka masę i zagnieść ciasto. Podzielić na pięć równych części. Ciasto bardzo cienko rozwałkować piec każdy placek oddzielnie położony na papierze do pieczenia, wysmarowanym tłuszczem, na blasze(...)garnka i na wolnym ogniu, ciągle mieszając, doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania masy budyniowej, ostudzić. Masło i margarynę palmę utrzeć do białości, następnie dodawać po łyżce masy budyniowej, ucierać. Gotowym kremem przekładamy placki, Ciasto odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id
Kuchnia Danusikulinarnych blogerek, bardzo popularny jest piernik staropolski, długo dojrzewający. Zagniata się go długo przed Świętami Bożego Narodzenia, najpóźniej do 11 listopada. Więc i ja zagniotłam takie ciasto. Co i kiedy dalej z nim zrobić dowiem się przed świętami od propagatorki przepisu, Asi (Biedronka w Kuchni), i opiszę niżej. Teraz leżakuje sobie(...)łyżki przyprawy do piernika Wykonanie: • Miód, cukier i masło zagotować i wystudzić. • Mąkę, sodę, przyprawę do piernika wymieszać, dodać jajka, mleko i wystudzoną masę. • Zagnieść ciasto. • Ja dodałam jeszcze pół szklanki mąki, bo było zbyt rzadkie. • Naczynie wyłożyć papierem dopieczenia i szczelnie zawinąć w niego ciasto. • Przechowywać w lodówce. Ja użyłam gotowej
To co kochamsztywną pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt będzie(...)pianę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier, miksując na najwolniejszych obrotach miksera. Kolejno dodajemy żółtka, jedno po drugim, miksując. Mąki i kakao przesiewamy razem. Stopniowo dodajemy do masy, wolno miksując. Gotowe ciasto przekładamy do formy o średnicy 24, wyłożonej papierem do pieczenia, tylko spód, i pieczemy w 160 stopniach przez 30 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Gdy biszkopt
kulinarnyswiatdomi