ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:352/3191)

Sernik na zimno z brzoskwiniami 176

Połowę lekko tężejącej masy wlać do tortownicy wyłożonej folią spożywczą lub folią aluminiową. Na masę wyłożyć pokrojone brzoskwinie z puszki (1 brzoskwinię zostawić), po czym zalać pozostałą częścią masy. Gdy ciasto stężeje wyjąć z tortownicy i przełożyć na patere lub duży talerz i udekorować. 1 opakowanie bitej śmietany ubić na sztywno. 1 brzoskwinię zblendować po czym wymieszać z bita śmietaną

Państwo Wojtczuk gotują
Ciasto makowo-jabłkowe z bakaliami ^ 211

trochu kaszę mannę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i dalej ucierać, na koniec dodać jabłka i bakalie.Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno i delikatnie wymieszać z masą makową.Ciasto wylać do formy (24/30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w temp. 180 stopni, ok. 50 min, przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem czy upieczone

Mix smaku
Ciasto z czekoladą i morelami 178

obok sernikow lubimy najbardziej i pieke je caly okragly rok.Latem gdy wybor owocow jest najwiekszy i sa najsmaczniejsze, bo sa swieze to ciasta smakuja wyjatkowo.Dzis bardzo proste i smaczne ciasto z morelami .Aromatyczny,delikatnie czekoladowy spod i miesista wilgotna gora morelowa.Owocow jst naprawde sporo.PychaSkladniki na blaszke250 maki orkiszowej 1050 (lub pszennej)4 jajka L100 g gorzkiej czekolady o smaku pomaranczowym150(...)masa czekoladowo-maslanabialka ze szczypta soli ubic na sztywna piane i przy pomocy szpatulki wymieszac z masa czekoladowaciasto rozprowadzic rownomiernie na blaszce.Ulozyc na ciescie morelepiec 30-35 minut w 175°Cw miedzyczasie podgrzac konfiture z moreli i przetrzec przez sitko. Jeszcze gorace ciasto posmarowac konfitura

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 187

wyjadania kogla-mogla Jeżeli wypróbujecie przepis to koniecznie podzielcie się ze mną wrażeniami w komentarzu. A jeśli szukacie innych pomysłów na ciasto to kliknijcie tutaj -> klik ! Korzenne Ciasto z Kremem Zabajonym 8 porcje (1 porcja to ok. 300 kcal) użyłam blaszki o wymiarach Składniki: masło roztopione 45g ksylitol lub cukier 90g jajka 2 sztuki miód 1 i 1/2 łyżki(...)mleko) po czym ponownie miksujemy. W oddzielnej misce łączymy mąkę, proszek, sodę i przyprawy. Suche składniki przesiewamy do miseczki z mokrymi i delikatnie mieszamy do całkowitego połączenia. Masę na ciasto wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika na ok. 25 minut. W międzyczasie przygotowujemy krem. Masło ucieramy z pozostałymi składnikami na krem, po czym przenosimy

rabarbarowo
Pierniczki "last minute" 176

miód umieścić w rondelku. Pogrzać, aż składniki się połączą i rozpuszczą. Ostudzić. Wbić jajko, wymieszać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Dodać do masy, wyrobić ciasto. Rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Piec w 170 stopniach około 13-15 minut (trzeba wyczuć swój piekarnik). Ostudzić. Lukier: 1 białko jajka 1,5 szklanki cukru pudru Białko z cukrem

Moja Galeria Smaku
Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście 233

Zagotowa\u0107, odstawi\u0107\u00a0do wystygni\u0119cia.\r","\r","Ciasto dzielimy na po\u0142ow\u0119.\r","Wyk\u0142adamy jeden, rozwa\u0142kowany p\u0142at ciasta do blaszki ok 20x20 cm \r","Na to wyk\u0142adamy mas\u0119 cukiniow\u0105. \r","Ca\u0142o\u015b\u0107 przykrywamy drugim p\u0142atem ciasta.\r","Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach."]} Drukuj Szarlotka(...)połowie szklanki wody budyń. Zagotować, odstawić do wystygnięcia. Ciasto dzielimy na połowę. Wykładamy jeden, rozwałkowany płat ciasta do blaszki ok 20x20 cm Na to wykładamy masę cukiniową. Całość przykrywamy drugim płatem ciasta. Pieczemy ok 40-50 min w 180 stopniach. 4.14 http://mieszamwgarnku.pl/desery/inne/szarlotka-cukinia-pysznym-kruchym-ciescie/ MieszamWGarnku   Artykuł Szarlotka z cukinią na pysznym kruchym cieście pochodzi z serwisu Przepisy na dania

Mieszam w Garnku
Jabłecznik z połówkami jabłek 170

Ciasto do niedzielnej kawki. Słodkie, kruche, a zarazem lekko wilgotne. Do tego ciasta najlepiej wybrać jabłka kwaskowe. Składniki: 3 jabłka średniej wielkości, 1 1/2 szklanki mąki, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia, 5 łyżek cukru, 170 g masła, 150 g jogurtu typu greckiego jajko Przygotowanie: Składniki muszą mieć temperaturę pokojową. Mąki przesiewamy wraz z proszkiem(...)Dzielimy na dwie równe części. Dno i boki okrągłej formy smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy połową masy dno. Jabłka obieramy, kroimy na pół,usuwamy pestki. Układamy na cieście. Drugą część masy rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka. Pieczemy 35-40 minut w temparaturze 180 stopni. Gdy ciasto ostygnie lukrujemy

Lena Gotuje
Clafoutis- wiśnie pod kremowym ciastem 249

Wiśnie zapiekane pod waniliową warstwą ciasta, zwieńczone chrupiącymi płatkami migdałów i oprószone cukrem pudrem, czyli oryginalnie Clafoutis- deser pochodzenia francuskiego. Ciasto biszkoptowe na kremówce- puszyste, miękkie i wilgotne- które z powodzeniem można upiec do tortu- a co do owoców, to można wykorzystać każde inne lub swoje ulubione, mogą być i świeże, mrożone, jak również te z puszki. Prosty i nieskomplikowany(...)oraz przesianą mąkę i całość wymieszać. Ubite białka delikatnie połączyć z masą. Do wysmarowanej masłem formy do zapiekania przelać połowę masy, ułożyć mrożone wiśnie i zalać pozostałą częścią masy. Wierzch ciasta posypać płatkami migdałowymi. Piec 35 minut. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Sernik wiedeński z suszonymi morelami 402

ponieważ unikam ciast w których trzeba osobno ucierać żółtka i osobno ubijać białka :-P To takie nudne i pracochłonne! Ale za to uwielbiam je jeść! Chyba nie ma lepszego ciasta na świecie jak sernik wiedeński. W związku z tym, że mamy noworoczny koncert wiedeński to i musimy mieć upieczony w domu sernik wiedeński ! :) Przy okazji odsyłam Was do innego mojego(...)dodajemy białka ubite na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Białka delikatnie mieszamy z masą serową przy pomocy drewnianej łyżki. Następnie bakalie obtaczamy w mące i dodajemy do masy. Mieszamy. Ciasto wlewamy do tortownicy (średnica ok. 25 -27 cm) wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Pieczemy pierwsze 30 minut w 180 stopniach, następne pół godziny 160 stopniach i następną

Bon Appetit Małgorzaty
Drożdżowe ciasto ze śliwkami 161

ułożonymi (dachówkowo) owocami wygląda bardzo efektownie. Jeżeli trafiły się Wam bardziej kwaśne śliwki możecie po upieczeniu posypać je dodatkowo cukrem, a dla nadania ładnego połysku posmarować odrobiną dżemu morelowego. Ciasto jest bardzo smaczne i łatwe w przygotowaniu także nawet początkujący nie powinni mieć problemu z jego zrobieniem :) Wspaniale smakuje ze szklanką mleka lub z kubkiem gorącej kawy, czy herbaty podczas(...)Mąkę przesiewamy do miski i dokładnie mieszamy z drożdżami. Dodajemy cukry, jajko, sól oraz mleczno-maślany płyn. Wyrabiamy przy pomocy miksera przez ok. 5 minut do uzyskania gładkiej masy. Jeżeli ciasto będzie się bardzo kleiło można dodać odrobinę mąki. Ciasto przykrywamy ściereczką i trzymamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyjmujemy z miski i przekładamy na oprószony mąką

MyCookBook.pl
Majowe przysmaki 184

Wiem, ze bardzo podobne tarty przygotowalam 2 lata temu klik , ale kazda modyfikacja przepisu zasluguje na uwage. Tak wiec dzis pyszna quiche ze szparagami i parmezanem. skladniki: przepis na ciasto masa: 300g zielonych szparagow 20g masla 4 szalotki 150ml mleka 4 jajka 100g parmezanu w platkach sol, pieprz do smaku Na rozgrzanym masle podsmazamy pokrojona w plasterki szalotke.  Szparagi(...)wystudzamy. Kroimy na 3  kawalki. Jajka mieszamy z mlekiem, dodajemy podsmazona szalotke, szparagi i parmezan w cieniutkich plasterkach. Doprawiamy sola i pieprzem. Calosc wylewamy na przygotowane wczesniej ciasto. Pieczemy prze okolo 40-50 minut w temperaturze 200°C. Aby gora quiche sie nie przypalila polecam pod koniec pieczenia, gdy juz bedzie ladnie przyrumieniona, przykryc ja aluminium. Smacznego

Przysmaki Karolki
Muffinki podwójnie czekoladowe 210

Imię ma wpasowane idealnie! W kuchni spędza chętnie czas z nami i uwielbia wszystko co związane z gotowaniem i pieczeniem! Smażenie, tłuczenie kotletów, miksowanie ciast czy nawet jak pieczemy ciasta on potrafi usiąść przed piekarnikiem i obserwować co się w środku dzieje :) Wszystko dla niego jest niesamowicie fascynujące! Trochę nas nie było, więc mamy całkiem sporo zaległych przepisów, które uparcie(...)maślankę i jajka) wraz z cukrem. Wymieszać zawartość obu misek - suche składniki dodać do mokrych i wymieszać do ich połączenia. Następnie dodać 3/4 posiekanej czekolady i wmieszać w masę. Nakładać ciasto do foremek do pieczenia muffinek wyłożonych papilotkami, następnie posypać pozostałą czekoladą.  Piec przez około 20 minut, do tzw. suchego patyczka.  Ps. Piekliśmy muffinki z połowy podanej porcji

Plate of Joy
Piernik herbaciany w lśniącej polewie. 309

kakao  3 łyżki śmietany 12% lub mleka  1 łyżka żelatyny 4 łyżki gorącej wody Wykonanie : Ciasto piernikowe: Jajka ubijamy z cukrem na gęstą , jasną masę . Następnie  wciąż  miksując ciasto dodajemy kolejne składniki w kolejności jaka jest wymieniona w liście składników.. Tak przygotowana masę dzielimy na 3 części i każdą z nich pieczemy oddzielnie(...)temp. 170 'C przez 15 min . Wszystkie przygotowane blaty ciasta odstawiamy do wystygnięcia. Krem budyniowy: W 1,5 szklanki mleka rozmieszać proszek budyniowy i mąkę . Pozostałe 1,5 szklanki mleka zagotować  z 3 łyżkami cukru i na to gotujące mleko wlać  mleko z budyniem . Gotować ciągle mieszając , aż masa zgęstnieje. Odstawić do wystudzenia. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem

Malinowa Kawiarenka
piernik na już! szybki i pyszny 187

Olaboga! Zaraz Święta, a Ty właśnie uświadamiasz sobie, że w amoku nie nastawiłaś ciasta na piernik staropolski ...I co teraz, Święta bez piernika? No jak to tak...Już już, spokojnie - przychodzę z wybawieniem :) Upiecz TEN piernik. Całość zajmie Ci max. godzinę, a Święta będą uratowane - piernika nie zabraknie :) Jest przepyszny, mocno aromatyczny i znika bardzo szybko, tak więc albo gdzieś(...)Masa będzie gęsta więc na koniec dodajemy olej i powoli dolewamy mleko, może się okazać, że będzie potrzebne mniej lub więcej, ale nie powinno się zbyt mocno rozrzedzić masy! Przekładamy ciasto do keksówki i pieczemy ok. 40 minut w 180*C. Wyłączamy piernik, lekko uchylamy drzwiczki i pozostawiamy w nim piernik do ostudzenia. Można udekorować piernik dowolnie - polewą czekoladową, lukrem

chili & sugar