ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:373/3191)

Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 166

łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka

Di gotuje
Wegańskie ciasteczka bananowe a'la mini bułeczki (bez jajek i mleka) 147

łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) Opcjonalnie: cukier puder do posypania polewa czekoladowa/krem czekoladowy Banana należy rozdusić za pomocą widelca, a następnie z pozostałymi składnikami  wyrobić na jednolitą masę. Z ciasta uformować wałki o średnicy 3-4 cm, a następnie każdy wałeczek pokroić na odcinki o grubości 1 cm.  Można też formować kuleczki wielkością przypominające spory orzech włoski. Ciasteczka

Di gotuje
Babka waniliowo cytrynowa 116

smaku. Polecam Wykonanie jest bardzo proste – do dużej miski dodać jajka, cukier puder i zmiksować na puszystą masę. Następnie dodać wszystkie pozostałe składniki i zmiksować na gładką masę. Wykonanie ciasta w thermomix do naczynia miksującego dodać cukier zwykły, zmiksować 10 s, obroty 10 dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać 30 s, obroty 5 Pieczenie – formę do pieczenia babki posmarować

Kuchnia Pokoleń
Gofry czekoladowe 205

kefirem, olejem, przesianą mąką, kakao oraz proszkiem do pieczenia zmiksować do połączenia. W innej czystej misce ubić na sztywną pianę białka ze szczyptą soli. Ubite delikatnie wmieszać do masy szpatułką.  Ciasto partiami wylewać na rozgrzaną gofrownicę. Nie nakładać za dużo ciasta- może wypłynąć. Zamknąć, piec kilka minut. Upieczone gofry wyjąć z gofrownicy podważając drewnianą lub silikonową łopatką. Przenieść

Nastoletnie Wypiekanie
Snickers na herbatnikach 123

Pyszne ciasto z masą krówkową, orzechami i czekoladą. Błyskawicznie znikła ze stołu :) Składniki: - 1 szklanka mąki kukurydzianej - 1/2 szklanki cukru pudru - 5 szklanek mleka - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - 1 puszka masy krówkowej o smaku orzechowym - 150 g gorzkiej czekolady - szczypta soli polewa - 1/2 puszki orzechowej masy krówkowej oraz - 2 duże opakowania herbatników - garść posiekanych orzechów Przygotowanie: Do garnka wlewamy

Zainspirowana w kuchni
EKSPRESOWE CIASTECZKA PLUS NIESPODZIANKA 153

Szampanie    PRZYGOTOWANIE: Masło kroimy w cienkie plastry , przekładamy do miski .  Do masła dodajemy wszystkie pozostałe składniki ciasteczek.  Dokładnie zagniatamy , tak by powstała jednolita masa.  Z ciasta formujemy kulę , zawijamy np. w folię spożywczą a następnie umieszczamy ciasto w zamrażarce lub lodówce na ok 1 godzinę.  Po tym czasie , ciasto dokładnie rozwałkowujemy na grubość

Gotowanie Patki
Pieczone faworki 177

szczypta soli + cukier puder Mąkę przesiej do miski, następnie dodaj jajka, masło, sok wyciśnięty z połowy cytryny, szczyptę soli i cukier. Całość dokładnie zagnieć, tak, aby otrzymać zwartą masę. Gotowe ciasto obwiń folią i wstaw do lodówki na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto podziel na 3 części. Każdą z nich rozwałkuj na ok. 0,5cm. Za pomocą radełka

365 dni dookoła kuchni
Ciasto Makowe fale 197

Masa serowa: 1 kg serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego 2 opakowania budyniu waniliowego 2 łyżki mąki pszennej Serek wymieszać z budyniem i mąką. Masę przełożyć do woreczka, odciąć róg. Na warstwie makowej „rysować” kratkę. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec przez około 30-40 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudzić. Krem kokosowy(...)Całość dokładnie wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno. Schłodzony budyń zmiksować Budyń delikatnie połączyć ze śmietanką, dodać żelatynę (kilka łyżek kremu wymieszać z żelatyną i wlać do całości kremu). Masę wyłożyć na ciasto, schłodzić w lodówce, najlepiej przez całą noc. Smacznego

Domowa cukiernia Ewy
Korzyści z jedzenia orzechów włoskich 129

zawartość szczawianów muszą ich także unikać osoby cierpiące na kamicę nerkową czy artretyzm.  Biją na głowę inne orzechy swoim smakiem moim zdaniem. Często dodaje je do ciast, do masy czy tylko na posypkę. Oczywiście odsyłam do zakładki orzechy , gdzie znajdziecie przepisy na wykorzystanie orzechów. 👉Dbają o układ krążenia. Zawarte w orzechach wielonienasycone kwasy tłuszcze i sterole roślinne obniżają poziom

Zdrowie i pysznie na talerzu
Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku 203

smutki i smuteczki. Moja wersja nie zawiera glutenu, laktozy ani innych polepszaczy smakowych. W dodatku idealnie sprawdzi się nie tylko jako budyniowa przekąska, ale również jako baza pod masy do ciast. Oczywiście proporcje można dostosowywać do własnych potrzeb, ponieważ z podanych przeze mnie, wychodzi dosyć sporo budyniu Domowy budyń bez glutenu i laktozy – przepis krok po kroku Do przygotowania budyniu

Okiem Blondynki by McBlondi
3-składnikowe ciasteczka z mlekiem skondensowanym (bez jajek) 121

Zachwycają swoją kruchością, delikatnie mlecznym smakiem i kuszącym aromatem. Koniecznie spróbujcie! (około 10 sztuk) 70g mleka skondensowanego słodzonego 100g masła 125g mąki pszennej Wszystkie składniki połączyć na jednolitą masę. Gotowe ciasto chłodzić w lodówce przez minimum 30 minut, a następnie uformować z niego kulki o wielkości małego orzecha włoskiego. Wszystkie kuleczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i dość

Di gotuje
Makowiec 178

będzie się chciało połączyć. 3/4 ciasta przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok 15 minut w 180 st. C na złoty kolor. Pozostałe ciasto chłodzimy w lodówce Masa makowa: 500 g maku 120 g miękkiego masła 3 jajka 2 łyżeczki ekstraktu z migdałów szczypta soli 3/4 szkl płynnego miodu 2 łyżki cukru waniliowego 100 g rodzynek(...)koniec dodajemy zmielony mak, orzechy, skórkę pomarańczową i rodzynki dokładnie mieszamy Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli i delikatnie mieszamy z masą makową. Masę wykładamy na podpieczone ciasto, a wierzch posypujemy resztą ciasta wyjętego z lodówki. Pieczemy w 170 st. C przez ok 50 minut. Smacznego

Cynamonowe szczęście
Cantuccini 147

Przygotowanie: Na drobno posiekane migdały przesiewamy mąkę. Dodajemy szczyptę soli, proszek do pieczenia, cukier trzcinowy oraz skórkę otartą z 1 cytryny, 2 duże jajka oraz całe migdały.Ciasto zagniatamy na jednolitą masę. Z tak przygotowanego ciasta formujemy wałek o średnicy 3-4 cm i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopnic

I LOVE LIFE
Ciasto marmurkowe czekoladowo-dyniowe czyli poWeekendowe Łakocie odc.165 175

kąpieli wodnej. W misce łączymy z cukrem i jajkami, mieszamy. Wsypujemy mąkę, proszek i sól. Mieszamy. 1/3 ciasta czekoladowego wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Na ciasto czekoladowe nakładamy masę dyniową i kolejną warstwę czekoladowego ciasta. Ciasto pieczemy ok 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.C

Dzieje kuchennej Wiewióry
Ciasteczka owsiane z daktylami i chia 120

następnie dosypać do mąk; - wbić jaja, cukier, proszek do pieczenia oraz nasiona chia - wszystko razem wymieszać z mąkami; - dodać pokrojone cząstki masła i wszystko razem ugniatać na gładką masę, gdyby ciasto się lekko kleiło, można podsypać jeszcze delikatnie mąką; - kolejny krok to wałkowanie ciasta i wykrawanie ulubionych kształtów ciasteczek - ja wybrałam standardową foremkę okrągłą; - piec w temperaturze 180 stopni przez

MintTaste