ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:336/3191)

3 BIT 180

Troszkę inna wersja 3 bita jakiego znamy. Przepis wynalazłam w magazynie kropka i parę razy go piekłam, domownikom bardzo smakował. Placek składa się z miodowych ciast przełożony krówką oraz budyniową masą z dodatkiem cytrynowych galaretek, oblany polewą czekoladową. Więc jak tu się na niego nie skusić?   Smacznego :) SKŁADNIKI : 4 szklanki mąki 4 żółt ka kostka margaryny 4 łyżki(...)mieszając. Studzimy. Masło rozcieramy na puch i dodajemy po łyżce budyniu aż do wyczerpania oraz zimne cytrynowe galaretki. Dobrze ucieramy, krem będzie dość gęsty.  SKŁADANIE CIASTA : Na jeden placek wykładamy masę krówkową i przykrywamy drugim, następnie smarujemy kremem budyniowym i przykrywamy trzecim ciastem. WYKONANIE POLEWY : Wszystkie składniki  oprócz żelatyny rozpuszczamy i doprowadzamy do wrzenia. Żelatynę rozpuszczamy

Pani na deser
Cynamonowe bułeczki - wianuszki 144

ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 45-60 minut).   Przygotować nadzienie: miękkie masło wrzucić do miseczki, dodać cukier oraz cynamon i dokładnie wymieszać na jednolitą masę.     Wyrośnięte ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie na prostokąt o wymiarach ok. 60 x 30 cm i cały dokładnie posmarować przygotowanym nadzieniem. Następnie ciasto złożyć na trzy (najpierw lewy

Simply Food
Ciasteczka z mąki graham - z czekoladą i otrębami 144

solą, proszkiem do pieczenia oraz sodą i następnie dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując odpowiednie odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć (dłonią lub widelcem; rosną do góry) i wstawić

Di gotuje
Ciasteczka z czekoladą na wzór amerykańskich chocolate chip cookies (z mąki amarantusowej) 128

solą oraz proszkiem do pieczenia (ew. sodą) i dodać do reszty składników. Całość dokładnie wymieszać. Czekoladę posiekać (nie na drobno) i wmieszać (najlepiej dłonią lub łyżką) do ciasta.  Z masy uformować kulki o wielości orzecha włoskiego. Każdą kulkę ułożyć (zachowując spore odstępy) na blasze wysłanej papierem do pieczenia, leciutko spłaszczyć i wstawić o rozgrzanego piekarnika. Piec około

Di gotuje
Miodownik teściowej 161

nazwa wskazuje jest to ciasto, które 1-2 razy do roku przygotowuje moja teściowa. Miodownik to typowy przekładaniec. Składa się z kruchego ciasta, białej masy budyniowo-maślanej, dżemu porzeczkowego oraz warstwy orzechów włoskich. Miodownik najlepiej smakuje 2-3 dni po przygotowaniu, ponieważ po tym czasie będzie bardzo miękki, a wszystkie smaki świetnie się ze sobą połączą :)  Składniki na blaszkę

Ugotować
Babka adwokatowa 257

mieszać. Połączyć dokładnie masę z żółtkami. Odlać pół szklanki masy. Do reszty masy dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Białka ubić na sztywno, delikatnie wmieszać do masy. Ciasto wylać do formy. Piec około 50 min w 160 st. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą babkę posmarować odłożoną masą (pół szklanki). Odłożyć do wystudzenia. U mnie forma silikonowa

Ala piecze i gotuje
Sernik domowy na kruchym cieście 233

aromatu waniliowego Przygotowanie: Ciasto: 1. Zmieszaj wszystkie składniki, zagnieć ciasto, owiń folią spożywczą  i włóż na 30 min do lodówki. 2. Po tym czasie wyłóż połowę ciasta na spód tortownicy Masa serowa: 1. Utrzeć margarynę  z cukrem i jajkami. 2. Dodać twaróg, aromat i budyń w proszku, 3. Pod koniec dodać bakalie 4. Masę serową ułożyć na spód(...)masę serową ułożyć drugą połowę ciasta, robiąc małe kawałki, bądź trąc je na tarce z dużymi oczkami Piec: 45-30 min  w temperaturze 220 stopni. Podawać ostudzone, nie kroić po upieczeniu, czekać do całkowitego ostudzenia ciasta. Studzić  2-4 godziny. Smacznego

KreatywnePiny
Tarta Biały Puch z malinami 378

Delikatna masa budyniowa, kruchy spód i świeże owoce tworzą idealną całość :)  Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki 200 gram margaryny 2,5 łyżki cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtek jaja Składniki na masę: 4 białek jaja ¾ szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1,5 opakowań budyniów waniliowych ½ szklanki oleju + maliny (około 1 szklanka) + konfitura malinowa (ja użyłam(...)cukier waniliowy i budynie. Wyrabiamy masę mikserem na małych obrotach, dodajemy olej i jeszcze chwile miksujemy na małych obrotach. Podpieczony spód smarujemy konfiturą, a następnie wlewamy masę układamy owoce, a na górę trzemy ciasto z zamrażarki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 30 minut. Po upieczeni posypujemy cukrem pudrem

Tradycyjna Kuchnia
Pomarańczowa Babka Twarogowa 190

Masło/margarynę ucieramy z cukrem na puszysta masę. Dodajemy twaróg, a następnie po jednym jajku cały czas miksując. Teraz ocieramy skórkę z pomarańczy która wcześniej powinna być porządnie wymyta i sparzona. 2. Na koniec dodajemy partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy teraz końcówkami do gęstego ciasta (hakami) 3. Ciasto pieczemy w 180 stop przez około(...)suchego patyczka. 4. Polewę szykujemy rozpuszczając masł/margarynę razem z mlekiem i cukrem, dodajemy mleko w proszku i mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji polewy, Polewamy nią wystudzone ciasto. Ps. masę trzeba bardzo dokładnie rozetrzeć ponieważ ma tendencję do tworzenia grudek, tak jak u mnie

Gotowanie...to proste !
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 171

imbir: 2 łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy na papier do pieczenia i wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 1 cm.  Imbir z cukrem umieszczamy w rondelku i gotujemy do momentu rozpuszczenia cukru. Studzimy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Muffinki bananowo - rumowe z cytrusową nutą / Muffins banana and rum with a addition of citrus 154

sobą (jajka, oliwa, mleko, cukier cytrynowy, skórkę z cytryny i aromat). Dodajemy suche składniki do mokrych i mieszamy. Potem dodajemy zmiksowane banany i mieszamy aż do uzyskania jednolitego masy . Wlewamy ciasto do foremek na muffiny (jeśli nie używamy gumowych form, to formę trzeba wysmarować oliwą lub masłem). Potem na wierzch kładziemy trochę kandyzowanej skórki z pomarańczy. Muffiny wkładamy do rozgrzanego

Projekty ze smakiem
.1242. ciasto! 169

Rabarbar i truskawki myjemy i kroimy na kawałki. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy olejem. Następnie aquafabę ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z ciastem. Wykładamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki i rabarbar i posypujemy całość 2 łyżkami cukru kokosowego. Pieczemy ok. 15-20 minut w 150*C, następnie zwiększamy temp

breakfast of dreams
Śmietanowiec na mleku skondensowanym 145

końca się spodziewać. Spody są fajne i tu mimo małej ilości składników co mnie trochę przeraziło wychodzi całkiem gruba warstwa. Myślę, że można je fajnie wykorzystywać do różnych mas. Ogólnie ciasto nie jest słodkie powiedziałabym, że bardziej wytrawne z lekko kwaskowatym posmakiem. Zapraszam... Skala smaku 6/10 ja wolę jednak bardziej słodkawe ciasta ale wśród gości kosztujących znalazły się osoby zachwycone

Kubki smaku
Smak Lata - relacja z warsztatów 165

konfitur, które "gotują się same" wracali hojnie obdarowani produktami Dr.Oetkera, wśród których znalazły się nie tylko te już uznane, ale i sporo wprowadzanych na rynek nowości, np. śmietanowe masy do ciast ( klik ).  Jeszcze raz dziękuję wszystkim uczestnikom i partnerom za wspólne wędrówki pośród smaków lata.  Do zobaczenia znowu przy kolejnym stole:) P.S. I jeszcze ważna informacja - rozwiązanie konkursu

KUCHARNIA
Pumpkin Pie czyli amerykański placek dyniowy 179

Listki upiec na rumiano. Spód do tarty podpiec na blado złoty kolor. Nadzienie: Połączyć jajka, śmietanę, cukier i przyprawy, dodać dynię i wymieszać. Wyłożyć powstałą masę na ciasto. Piec 30-40 min aż nadzienie się zetnie na całej powierzchni. Wyjąć, ozdobić listkami. Schłodzić. Podawać z bitą śmietaną lub lodami waniliowymi

maniapieczenia