ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:331/3191)

Mazurek z kajmakiem 195

ciasta (opcjonalnie) Jak zrobić mazurek z kajmakiem? Masło kroimy na mniejsze kawałki i zostawiamy w temperaturze pokojowej żeby zmiękło. W misce zagniatamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Kulkę ciasta zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez min. pół godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stole podsypując w razie potrzeby mąką. Nawijamy na wałek i przekładamy do foremki. Dociskamy

Ciastkozercy
SZARLOTKA KRÓLEWSKA 162

łyżką. Dodać olej, przesianą przez sitko mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ponownie wymieszać drewnianą łyżką. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 170'C około 25-30 minut. Biszkopt wystudzić i lekko ściąć wierzch. Składniki na masę jabłkową: * 1 kg kwaśnych jabłek * cukier do smaku (ja dodałam pół szklanki) * opcjonalnie cynamon * 1 galaretka(...)łyżki cukru pudru Wykonanie: Schłodzoną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać serek mascarpone i cukier puder. Wszystko ze sobą połączyć. Masę śmietanową przełożyć na stężałą masę jabłkową.  Ciasto najlepiej przechowywać w lodówce. Każdy kawałek ciasta udekorowałam wzorem z szablonów do dekoracji , które nabyłam w sklepie internetowym  Goodest

Zrób to smacznie
Kibiny (kibinai), czyli pierogi Karaimów litewskich oraz migawki z Troków 233

Rozwałkować ciasto na podłużny placek o grubości do pół centymetra. Wykroić z niego koła o średnicy 15 cm (robiłam to miseczką). Na środku placka ułożyć solidną łyżkę mięsnej masy.  Brzegi ciasta skleić ze sobą, tworząc sklejenie wysokie na około centymetr. Potem zawinąć sklejenie (patrz zdjęcie obok). Powtarzać czynności 10-12 do wykończenia ciasta. Ostatni placek rozwałkować z resztek ciasta

Weekendy w domu i ogrodzie
Wyniki konkursu z okazji trzeciej rocznicy bloga... 194

osób do herbaty 6/15 w klasycznej dekoracji ( 6 filiżanek, 6 spodków, 6 talerzyków deserowych, mlecznik, cukiernica i dzbanek) od Porcelana Bogucice, otrzymuje Iwona Cieplik  za Czterosmakowe ciasto z masą serową wg siostry Anastazji http://takietampichcenie.blogspot.com/2014/01/czterosmakowe-ciasto-z-masa-serowa.html oraz-Schab w mleku -domowa wędlina- http://takietampichcenie.blogspot.com/2015/03/schab-w-mleku-domowa-wedlina.html  Książki powędrują do  Justyna Dragan (Pascal i Okrasa)  za  Ciasto makowe

Takie tam pichcenie
Ciastka francuskie z migdałami i jabłkiem czyli poWeekendowe Lakocie odc.90 129

pieczenia. Ciasto rozkładamy na blacie podsypanym lekko mąką, Rozwałkowujemy bo otrzymać prostokąt 30 na 40 cm lub o podobnej powierzchni. W miseczce mieszamy miód, imbir, cynamon, wanilię. Rozprowadzamy masę na cieście zostawiając 3 cm wzdłuż dłuższego boku ciasta. Całość posypujemy jabłkami i migdałami, i dość ciasno zwijamy tak by otrzymać roladę. Kroimy ją na ok 10-12 plastrów (każdy powinien

Dzieje kuchennej Wiewióry
CZEKOLADOWE MUFFINY Z BANANEM I WIŚNIAMI Z NALEWKI 114

lekko przestygnie połączyć ją z jajkiem, jogurtem i olejem. Mokre składniki przelać do suchych i całą masę dokładnie wymieszać. Dodać wiśnie i wiśniówkę, znów wymieszać na jednolitą masę. Gdy ciasto będzie zbyt gęste, można dolać odrobinę mleka. Formę do muffin, wyłożyć papilotkami, które zapełnić ciastem do 3/4 wysokości, a na wierzchu ułożyć pokrojone kawałki banana. Piec 20 minut w piekarniku

Kuchnia w opałach
Torcik gruszkowy z kajmakiem 224

zasmakuje. Jego ulubionym owocem są gruszki... i w związku z tym padło na torcik gruszkowy z masą kajmakową. Tort wyszedł bardzo delikatny, lekki i mało słodki. Kakaowe ciasto z dodatkiem masy śmietanowo-kajmakowej, obsypanej kawałkami czekolady, z dodatkiem miękkich gruszek - to czysta poezja smaku. I mimo, że jest przy nim "troszkę" pracy - to naprawdę warto pokusić się o jego wykonanie.Zaczynamy(...)Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Na wierzch masy przesiać mąkę i delikatnie wymieszać na gładką masę. Przygotować tortownicę o średnicy 24 cm. Wysmarować ją tłuszczem i wysypać bułką tartą lub kaszą manną. Przygotowane ciasto przełożyć do torownicy. Piec w temperaturze 160°C na funkcji termoobieg przez około 40-45 minut. Odstawić do ostygnięcia najlepiej

Świat Ciasta
ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria 101

ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę serową i galaretkę z arbuza. s er = W garnuszku wymieszać mleko i żelatynę ,pozostawić do napęcznienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do większej miski (dla bezpieczeństwa można(...)sera. Gotowy ser przelać na ostudzone ciasto .Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. galaretka= Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować na gładko. 1/3 musu arbuzowego doprowadzić do wrzenia ,dodać galaretki -proszek i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Połączyć mus z galaretką z reszta musu,wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy masa serowa jest już sztywna ,wlać

mojej kuchni
ciasto szpinakowe z arbuzem --- torta di spinaci con anguria 102

ciasto przełożyć do tortownicy o wy miarach 25 c m,wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 180'C przez okolo1 godzinę lub do"suchego patyczka" Podczas pieczenia ciasta przygotować masę serową i galaretkę z arbuza. s er = W garnuszku wymieszać mleko i żelatynę ,pozostawić do napęcznienia. Namoczoną żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do większej miski (dla bezpieczeństwa można(...)sera. Gotowy ser przelać na ostudzone ciasto .Wierzch wyrównać i odstawić do lodówki do stężenia. galaretka= Wypestkowanego arbuza pokroić na małe kawałki i zmiksować na gładko. 1/3 musu arbuzowego doprowadzić do wrzenia ,dodać galaretki -proszek i mieszać do rozpuszczenia galaretek. Połączyć mus z galaretką z reszta musu,wymieszać i odstawić do stężenia. Gdy masa serowa jest już sztywna ,wlać

w mojej kuchni
Kruche babeczki z kajmakowym środkiem 132

serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Do miski przesiewamy mąkę pszenną oraz cukier puder. Wsypujemy również cukier waniliowy. Dodajemy kawałki masła oraz żółtka jajek. Całość zagniatamy na gładkie ciasto. Z masy formujemy kulę, owijamy ją szczelnie folią spożywczą . Chłodzimy w lodówce przez 40-60 minut. Po tym czasie wylepiamy wysmarowane masłem foremki (u mnie średnica  7 cm). Pieczemy

VioletoweKucharzenie
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 142

świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych 50 g masła, roztopionego Składniki wrzucamy do misy miksera i blendujemy do uzyskania mokrej masy o miałkiej konsystencji. Tortownicę o średnicy(...)łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego wystudzenia

Chocolate Muffin Blog
Kruche babeczki z nadzieniem makowym 149

Pyszne babeczki z kruchego ciasta z nadzieniem z masy makowej to moja kolejna propozycja na świąteczne słodkości :) Prezentują się bardzo ładnie i same w sobie są ozdobą świątecznego stołu. Babeczki przygotowuje się dość szybko, a to też za sprawą gotowej masy makowej w puszcze (nic jednak nie stoi na przeszkodzie, aby wykonać ją samemu). Najlepiej przygotować je max. 1 dzień(...)usuwamy. Pozostałe ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 2-3 mm i wycinamy gwiazdki (o średnicy nie większej niż nasze foremki). Do każdej babeczki nakładamy łyżkę masy makowej, a następnie przykrywamy ją gwiazdkami z ciasta. Wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem. Babeczki pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 200 stopni, na jasno-złoty kolor. Po wystudzeniu babeczki wyjmujemy z foremek i oprószamy

MyCookBook.pl
Tarta a'la makowiec 187

Narodzenia. Ja proponuje wersję odmienioną na półkruchym spodzie uwieńczona masą z mascarpone. Taka propozycja mimo iż jest tradycyjna to z pewnością nie jest nudna, a masa śmietanową świetnie łagodzi dominujący charakter nadzienia. SKŁADNIKI: ciasto: 150g mąki 100g masła 50g drobnego cukru 2 żółtka masa makowa: 50 g masła 45g maku 60g rodzynek (ew. suszonej żurawiny) 10 suszonych śliwek 60g orzechów(...)dodatkiem dwóch łyżeczek cukru aż będą tworzyć się miękkie pagórki. Stopniowo dodajemy serek mascarpone oraz likier orzechowy i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy na masę makową. Dekorujemy przygotowanymi gwiazdami z ciasta oraz wiórkami startej czekolady

Pyry na Gaz
Pomarańczowe bułeczki. Ale bez pomarańczy 155

Nigdy nie widziałam tak intensywnie pomarańczowych bułeczek! Ogromnie mi się podobają. Luźną inspiracją był przepis z bloga Cook yourself, jednak pozmieniałam bardzo dużo. Zamiast płynów - jest marchewka. Ciasto jest bardzo delikatne, lekko lepkie, ale nie należy podsypywać mąką - bułeczki będą bardziej puszyste. Idealnie nadaje się do wyrabiania nawet słabszym mikserem - pójdzie szybciej niż rękoma. Polecam serdecznie - na każdym(...)Ostudzić.Mąkę przesiać do miski, wymieszać z drożdżami, solą, cukrem i kurkumą. Dodać puree z marchewki i żółtko, zagnieść ciasto. Masło rozpuścić i przestudzić, dodać do masy. Wyrobić gładkie ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na 1 godzinę, do podwojenia objętości.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz szybko zagnieść, podzielić na 10 równych części. Z każdej uformować okrągłą bułeczkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Paznokieć 119

równe części.  Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.  Na trzech pergaminach narysować 3 jednakowe prostokąty (20x30cm). Papier posypać mąką, rozwałkować ciasto na cienkie placki. Każdy placek posmarować masą bezową. Całość piec przez(...)minut w 150st C. Placki wystudzić na pergaminie.  Masę karmelową wraz z masłem utrzeć na gładką masę. Krem podzielić na 3 części, każdy placek posmarować masą.  Trzeba uważać przy składaniu ciasta, ponieważ placki są bardzo kruche. Wierzch obficie posypać płatkami migdałowymi. Pozostawić w chłodnym miejscu na noc. Smacznego. Dziękuję, że tutaj jesteś!  Zostaw komentarz, napisz, co sądzisz

Słodki Zakątek
Kokosanka 208

garnuszka, dodać cukier i podgrzewać. Gdy mleko zacznie wrzeć dodać rozmieszany budyń i gotować do czasu,aż będzie on gęsty. Przygotowaną wcześniej blaszkę wyłożyć ciastem, wyłożyć na niego gorący budyń. Następnie przygotować masę kokosową. Białka oddzielić od żółtek i ubić je na gęstą pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier i ubijać do czasu, aż masa będzie gładka, lśniąca(...)rondelku rozpuścić masło i je przestudzić. Do ubitych białek dodać żółtka, delikatnie wymieszać. Następnie dodać wiórki kokosowe i przestudzone masło- delikatnie wymieszać. Masę kokosową wyłożyć na masę budyniową, wyrównać. Gotowe ciasto włożyć do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec przez około 50 minut. Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Truskawkowiec 204

podobny pomysł. Dajcie mi jednak chwilę do dumy, że to ja na to wpadłem😉 Ciasto ma tylko jedną wadę – najlepsze jest, jak postoi przez noc w lodówce😉 Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej Masa truskawkowa: 350g truskawek 2 łyżki cukru 1 galaretka truskawkowa 100ml wody Masa waniliowa: 3 jajka(...)odrobinę ciepłej wody i dokładnie mieszam, aż do rozpuszczenia żelatyny. Na wystudzony biszkopt przełożyć masę truskawkową i równo rozsmarować. Odstawić do lodówki do stężenia. Na masę truskawkową wyłożyć masę waniliową. Ciasto udekorować truskawkami i polać tężejącą galaretką owocową. Latem proponuję, aby galaretkę rozpuszczać w mniejszej ilości wody. Znacznie szybciej tężeje i nie robi nam niespodzianek;) Gotowe ciasto wkładamy do lodówki

Jacob Tastes
KRUCHE CIASTO – jak zrobić idealne? 410

wałka. Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia. Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. 10 minut, a następnie studzimy – unikniemy w ten sposób zakalca. Jeżeli pieczemy spody do tart czy też babeczek formę bardzo dokładnie wylepiamy ciastem

Ostra na Słodko
Ciasto: pieczone jabłka pod pierzynką z cynamonu 423

delikatnym smaku pieczonych jabłek,  to znakomita uczta dla wielbicieli tychże cynamonowo -jabłkowych klimatów. Ciasto przygotowuję się troszkę inaczej niż tradycyjny jabłecznik. Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka drobnego cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 1,3 kg jabłek 1 litr soku jabłkowego z kartonika 6 łyżeczek żelatyny Masa(...)dokładnie mieszamy. Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Gdy serek zacznie się ścinać dodajemy kremówkę i delikatnie łączymy obie masy, szybko wylewając je na galaretkę i równo rozprowadzamy. Gdy masa stężeje ciasto posypujemy bardzo obficie cynamonem

Jadło i czytadło
kokosowe mini serniczki bez pieczenia, mąki i cukru z płatkami owsianymi 14133

daktyli  na masę serową  - 2 opakowania serków twarogowych po 200 g lub tofu w takiej samej ilości - pół puszki mleka kokosowego (200ml) - 2 - 3 łyżki miodu  Przygotowanie:  Spód : daktyle, moczyć w gorącej w wodzie przez ok 15 minut, następnie zblendować, wymieszać z płatkami owsianymi i wyrobić ciasto, można dodać trochę wody(...)której moczyły się daktyle, jeśli ciasto nie chce się połączyć. Masa serowa : Zmiksować serki (lub tofu) z mleczkiem kokosowym i miodem, wykładać na spód każdej foremki ciasto daktylowe, i wypełnić masą serową, następnie muffiny włożyć na ok 1- 2 h do zamrażarki, jak będą zamarznięte, wyciągnąć z foremek, i ułożyć na talerzyku, można poczekać jak się rozmrożą, wtedy będą miały

zdrowa vege kuchnia