ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:332/3191)

Torcik z malinami 166

włóżcie ją na kilkanaście minut do zamrażalnika- szybko stężeje. Dobrze gdyby miała konsystencję budyniu. Wkładam na chwilę do lodówki (na tacy od trortownicy z obręczą zapiętą w połowie ciasta) by masa stężała i wytrzymała ciężar galaretki i malin   Wyjmuję torcik z lodówki, układam maliny i wykładam tężejącą galaretkę. Żeby dodatkowo dać galaretce oparcie zapinam obręcz tortownicy tak by objęła

MojaQchnia.pl
Szczypanki z farszem twarogowym 252

torebki i zostawiamy na 20 minut aby odpoczęło. 2. W tym czasie przygotowujemy farsz. Biały ser miksujemy z żółtkami, mąką, cukrem , kardamonem oraz skórką pomarańczową do uzyskania puszystej masy. 3. Ciasto wałkujemy. Wycinamy foremką kółka. Mnie wyszło 28 sztuk. 4. Brzegi każdego dosłownie szczypiemy w 6-8 miejscach. Powinniśmy uzyskać formę niewielkiej miseczki. 5. Napełniamy każde ciasteczko farszem i pieczemy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kanelbullar, czyli szwedzkie bułeczki cynamonowe. 216

miejsce do wyrośnięcia (na około 60 minut). NADZIENIE: 65 g miękkiego masła 35 g brązowego cukru 1 łyżka cynamonu      Wszystkie składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat lub stolnicę, chwilę wyrabiamy i wałkujemy na prostokąt o grubości około 5 mm. Na cieście równomiernie smarujemy nadzienie i składamy na pół lub trzy części. Teraz

Rozpustne gotowanie
Słodko-słone batoniki orzechowe 247

Przełóż ją do miski, następnie dodaj masło i wmieszaj je w okruchy. Wlej ostrożnie mleko sojowe i ponownie wymieszaj wszystko do momentu uzyskania zwartej mieszaniny. Najwygodniej jest ugnieść ciasto rękami. Masę rozprowadź równomiernie na beztłuszczowej formie o wymiarach 20x20cm. Czekoladę połam lub posiekaj, przełóż do miski i rozpuść wraz z mlekiem w kąpieli wodnej. Mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozpuszczoną

Roślinna - blog wegański
CUSZIMA 161

Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami. Biszkopt ciemny: 7 jajek 1 szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2-3 łyżki kakao łyżeczka proszku(...)szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix. Dodatkowo:   duża paczka okrągłych biszkoptów 2 galaretki truskawkowe truskawki na wyłożenie na wierzch   Przełożenie ciasta: Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami

Niespełnione zdolności kulinarne
wyjątkowa "tarta od serca" z jabłkami z budyniem czekoladowym... 166

Składniki: TARTA: zimne masło lub palma 20 dag, mąka tortowa 30 dag, żółtka 2 sztuki, cukier 10 dag, zimna woda 4 łyżki, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki MASA JABŁKOWA: jabłka 8 sztuk średnie, cukier 2 łyżki, woda 3/4 szklanki, przyprawa do szarlotki Delecta 1/2 opakowania, duży budyń czekoladowy Delecta 1 opakowanie DODATKI: lukier: cukier puder 3 łyżki + 1 łyżeczka(...)brzegach formując ręką, nakłuć widelcem i w 180 C, grzanie góra/dół podpiec 15 minut resztę ciasta rozwałkować cienko i powycinać foremką serduszka na podpieczone ciasto nałożyć masę jabłkową, ułożyć serca i piec dalej 45-55 minut wystudzoną tartę przełożyć na talerz, posmarować lukrem, posypac posypkami Decorada Delecta i schować w chłodne miejsce na 2-3 godziny tarta jest

W Mojej Kuchni Lubię
Gruszki z marcepanem w cieście francuskim - zdjęcia krok po kroku 218

Moje Gotowanie '. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 6 porcji: 3 gruszki podobnej wielkości 1 duża pomarańcza 2 krople aromatu waniliowego 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) 1 żółtko 100 g cukru żelującego 2:1 Składniki na masę marcepanową: 100 g obranych migdałów 3 krople aromatu migdałowego 2 łyżki cukru trzcinowego szczypta soli 1 białko CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN POZIOM TRUDNOŚCI(...)Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni Celsjusza. Na przygotowanej blasze rozkładamy papier do pieczenia. Ciasto francuskie rozwijamy i kroimy na pół. Na jedną połowę wykładamy 2/3 masy marcepanowej i przykrywamy drugą połówką ciasta. Ciasto kroimy na 6 równych prostokątów. Żółtko mieszamy z 4 łyżkami wody - przy pomocy pędzelka, dokładnie smarujemy każdy kawałek ciasta. Na każdym z nich kładziemy kuleczkę masy marcepanowej

My Culinary Art
Królewski chleb Jagiełły z cebulką prażoną 196

kontrolować stopień wilgotności ciasta - ze wzgl. na użycie maki żytniej, która bardziej chłonie płyny, musiałam tu jeszcze dolać 2-3 łyżki wody dodatkowo . Wyrobić na elastyczne ciasto - aż masa będzie odchodzić od boków miski . Jako że jestem "leniwcem kuchennym" w wyrabianiu pomogłam sobie mikserem z mieszadłami hakowymi - nie trzepakami! W zależności od użytej formy do pieczenia, mamy dwa warianty postępowania

Grunt to przepis!
Najlepsze! Ciasto z połówkami jabłek 1773

razy. To są fakty, a z nimi się nie dyskutuje :). Śmiało mogę polecić. Ciasto robi się bardzo szybko, w dodatku nie jest kosztowne. Czego chcieć więcej? Jestem pewna, ze każdy Pan mąż, i wszystkie dzieci w domu będą zadowolone. Składniki na dużą blachę 36×24 cm: Masa: 2,5 szklanki mąki 1 kostka (200 g) masła lub margaryny 2 łyżki(...)były w temperaturze pokojowej. Suche składniki (mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i cukier puder) wymieszać w misce. Dodać jajko, masło i serek waniliowy i wyrobić na jednolitą masę. Gotowe ciasto podzielić na dwie części. Na wysmarowanej tłuszczem (papierkiem po margarynie) blaszce ułożyć rozwałkowaną pierwszą połowę ciasta. Na nim ułożyć obok siebie obrane i wydrążone z nasion połówki jabłek wgłębieniem

Mojewlasne.pl
Sernik marcepanowo-jeżynowy 144

orzeźwiająca warstwa owoców lasu z galaretką daje niesamowity efekt smakowy. Sernik wprost rozpływa się ustach, polecam na poczęstunek dla letnich gości. Przynajmniej raz trzeba upiec w sezonie takie ciasto. Składniki: Masa serowa 60 dag  chudego twarogu Mlekoma 1/2 szklanki cukru 10 dag marcepanu 1/2 szklanki  mleka w proszku      1/2 szklanki   mleka

Wanilia i Kardamon
Biszkopt z jogurtową pianką 186

żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, partiami, oraz żółtka. Następnie wsypujemy mąki, które łączymy z masą za pomocą szpatułki (mikser wszystko zepsuje). Blaszkę (u mnie keksówka) wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy nań ciasto. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 30 minut lub do "suchego patyczka". Studzimy i nasączamy niewielką ilością alkoholu. Składniki(...)mnie cytrynowa) + jeszcze jedna na wierzch o innym smaku Przygotowanie masy jogurtowej: 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wrzątku. Przestudzamy i przy użyciu miksera łączymy z jogurtami. Powstałą masę wylewamy na ciasto. Schładzamy. Trzecią galaretkę robimy według opisu na opakowaniu. Przestudzamy. Gdy masa jogurtowa stężeje, wylewamy na nią ostatnią galaretkę i raz jeszcze chłodzimy. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
Ciasto Staszka 190

łyżkami ciepłej wody. Gdy masa będzie już  dobrze utarta, dodać szklankę mąki, proszek do pieczenia, kakao. Ubić  sztywną pianę z białek. Dodać do masy i jeszcze przez chwilę ucierać.  Ciasto wyłożyć na blachę wysmarowaną tłuszczem oraz posypaną mąką lub do  małych okrągłych foremek. Piec 40 minut w temp. 180 st. C. Kawę  zaparzyć w małej(...)pozostawić 2 łyżki) i czterema łyżkami  wody. Wiórki kokosowe wysypać na patelnię. Dodać 2 łyżki masła lub  margaryny i pół szklanki cukru. Smażyć kilka minut. Masę wyłożyć na  ciasto, na wierzch wyłożyć zasmażone wiórki. Smacznego

Zielona Kuchnia
MAKOWIEC 161

masła,dodać 5 dkg drożdży rozpuszczonych w 3 łyżkach śmietany,dodać 2 czubate łyżki cukru pudru,1/3 łyżeczki soli,2 całe jaja i 1-2 żółtka. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia(...)Smarujemy lekko ubitym białkiem i wykładam po 1/3 masy makowej na każdą część zostawiając wzdłuż 3 boków pas bez masy szerokości ok.3 cm. - -mak po wierzchu też smaruje białkiem ,aby nie odstawał od ciasta . Zwijamy makowiec .Zawinięte w papier do pieczenia makowce nakłuwamy cienkim szpikulcem Wkładam do zimnego piekarnika włączając go na 175 stopni. Pieczemy ok.40-50 minut,aż makowce wyrosną

w mojej kuchni
Bananowa chmurka 539

ciasto. Uformowane w kulę wstawiamy na co najmniej 30-45 minut do lodówki. Schłodzone ciasto wyjmujemy z lodówki i wylepiamy dno prostokątnej blaszki (23x33cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy ciasto widelcem, po czym wstawiamy do nagrzanego do 190-200 stopni piekarnika na 15-20 minut. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Białka na bezę ubijamy na sztywno zwiększając obroty miksera. Stopniowo(...)papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmarowujemy na papierze na wielkość blachy. Pieczemy w temperaturze 140ºC przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłużamy (lub skracamy) czas pieczenia. Galaretki rozpuszczamy w 3,5 szklankach wrzącej wody. Odstawiamy. Osączonego ananasa kroimy na cząstki. Banany obieramy i wykładamy na kruche ciasto, jeden przy drugim

Smaki Na Talerzu