ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:323/3191)

Zimowa chata bartnika i "Lato leśnych ludzi" 206

przeczytałam je do końca. Do tej pory czytywałam sobie zimą sam początek z niesamowitymi opisami przyrody budzącej się do życia na przedwiośniu. Postać Rosomaka podsunęła mi na myśl zrobienie ciasta w postaci chaty pachnącej kwiatami i słodkiej od miodu. Składniki : 15 herbatników pół kilograma mielonego twarogu (dałam ricottę i twarożek naturalny) duża łyżka skrystalizowanego miodu lub 2-3 łyżki płynnego(...)wzdłuż. Na bananie ułożyć więcej masy, zostawiając ok. 1/4 całości na posmarowanie chaty z zewnątrz. Przytrzymując papier do pieczenia po bokach, złożyć zewnętrzne ciastka, by w przekroju ciasta otrzymać trójkąt. Rozsmarować resztę masy na zewnątrz. Udekorować orzechami. Ciastem można się częstować od razu, bo wilgotna ricotta szybko wiąże masę z herbatnikami. Można oczywiście schłodzić w lodówce przed podaniem. ----- Podobne: Bananowce

Weekendy w domu i ogrodzie
Happy birthday to You! 163

kajmakiem na gładką masę. 3 listki żelatyny rozpuścić, wymieszać z masą kajmakową. Wstawić do lodówki na 10-15 minut do lekkiego stężenia.Kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z masą kajmakową.Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. W garnku skarmelizować cukier z sokiem z cytryny, dodać jabłka. Gotować pod przykryciem 15-20 minut, aż większość jabłek się(...)cytryny wymieszać z wódką.Na paterze ułożyć pierwszy blat biszkoptu, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć 1/3 ponczu. Wyłożyć krem karmelowy, przykryć drugim blatem, nasączyć 1/2 pozostałego ponczu. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową, przykryć ostatni blatem, nasączyć pozostałym ponczem. Wstawić do lodówki do zastygnięcia - na około 30 minut.W tym czasie przygotować krem maślany.Białka z cukrem i solą umieścić w dużej misce

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Cygańskie ścieżki 2522

środka i nakładam w to samo miejsce, tak aby powstały kolorowe kręgi. Piekę około 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po przestudzeniu zdejmuję papier i przekrawam ciasto na dwa blaty. 3. Masa: Cztery galaretki rozpuszczam w 1 szklance wrzątku (każdą osobno). Galaretki wylewam na płaskie naczynia i odstawiam do stężenia. Następnie kroję(...)kosteczkę. Ostatnie opakowanie galaretki także rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Tężejącą galaretkę miksuję z serkami homo. Do masy dodaję pokrojone galaretki i mieszam.  4. Masą przekładam upieczone placki. Ciasto schładzam 1-2 godziny w lodówce, następnie oprószam je cukrem pudrem

Tradycyjna kuchnia Kasi
Pomarańczowy puszek 168

szczyptą soli, pod koniec wsypujemy cukier i miksujemy aż masa stanie się lśniąca. Po chwili dodajemy żółtka,delikatnie mieszamy, zmniejszamy obroty miksera do minimum i wsypujemy po łyżce wymieszanej mąki z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną, na przemian wlewamy rozpuszczone chłodne masło oraz skórkę startą z pomarańczy. Wylewamy ciasto(...)blaszki wyłożonej pergaminem. Pieczemy około 35 minut w temp 160*c  Po wystudzeniu kroimy wzdłuż na połowę dwa razy-najlepiej jest upiec biszkopt dzień wcześniej przed przełożeniem ciasta. 2. Masa: W szklance mleka rozrabiamy budynie z mąką pszenną tak aby nie było grudek,resztę zagotowujemy z cukrami, gotujemy budyń. Studzimy.  Miękkie masło ucieramy na puch dodajemy po łyżce

Wanilia i Kardamon
ciasto pocieszenia – tylko dla dorosłych ;) 5380

pieczenia, przesiewamy przez sito. Dodajemy do ubitych jajek i delikatnie mieszamy łyżką drewnianą. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach 21 cm ×31,5 cm. Pieczemy ok. 30 min. w temp. 170 st. C z termoobiegiem. Upieczony biszkopt odstawiamy do ostygnięcia. składniki na masę kokosową: 250g wiórków kokosowych 250 g czystej wódki 200 g drobnej kaszy manny(...)podgrzewamy, dodajemy jabłka oraz cukier, doprowadzamy do wrzenia i smażymy ok. 10 min. Następnie wsypujemy suchą galaretkę i mieszamy do momentu rozpuszczenia galaretki. Odstawiamy i delikatnie schładzamy. Wykonanie ciasta: biszkopt – masa jabłkowa – masa kokosowa – polewa czekoladowa (inspiracja z przepisu s. Anastazji

Domowy Smak Jedzenia
Szarlotka 390

Szarlotka  SKŁADNIKI: 0,5 kg mąka 5 szt żółtka 2 łyżki proszek do pieczenia 0,5 szkl cukier 1 kost margaryna MASA JABŁKOWA 1 opak galaretka cytrynowa 1.5 kg jabłka pokrojone cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE: CIASTO: Mąkę wsypać do miski. Do mąki dodać żółtka, margarynę, cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto podzielić na 2 części(...)spód. Ciasto lekko podpiec w piekarniku. Masa jabłkowa pokrojone jabłka, przełożyć do rondla i przesmażyć z cukrem. Przesmażone jabłka zdjąć z ognia, wsypać galaretkę cytrynową, dobrze wymieszać. Masę jabłkową wyłożyć na ciasto. Drugą część ciasta zetrzeć na jabłka. Ciasto włożyć do piekarnika na ok. 45 minut w 175 stop. Gotowe ciasto posypać cukrem pudrem

Kuchnia Danusi
CIASTO KOSTKA ALPEJSKA 149

ciasto, o posmaku adwokatu i orzechów. Bardzo smaczne, idealne na niedzielę, przyjęcia lub święta. Bardzo ładnie się kroi i  efektownie wygląda. Jeżeli nie chcemy aby ciasto było bardzo słodkie dodajemy do masy mniej bezy, ja użyłam tylko 70 g i wyszło idealne(...)studzimy i nasączamy słodką herbatą. Margarynę ucieramy mikserem, dodajemy partiami masę orzechową aż całą wyrobimy. Na koniec wlewamy ajerkoniak i wsypujemy pokruszone bezy. Masę wykładamy na biszkopt. Na masę rozkładamy herbatniki. Ciasto odkładamy do lodówki. Bardzo zimną śmietanę ubijamy mikserem z cukrami na sztywno, wlewamy ostudzoną żelatynę, chwilkę mieszamy. Śmietanę wykładamy na herbatniki i ciasto ponownie chłodzimy, najlepiej kilka godzin

Kulinarne Fantazje Marioli
torcik z masy makowej ( z kawą i wiśniami) 153

przełamały trochę mdły smak. Do kremu możecie dodać alkohol ale ja pominęłam go ze względu na to, że tort miały jeść dzieci.  *tortownica 21 cm Składniki na ciasto: puszka masy makowej (850 g) 5 jajek 100 g cukru 5 łyżek kaszy manny na krem kawowy: 750 ml mleka 2 opakowania budyniu waniliowego 4 łyżki cukru 2 łyżki sypkiej kawy(...)ubić na sztywną pianę.  Do utartych żółtek dodawać po łyżce masy makowej i kaszę mannę.  Na końcu delikatnie połączyć z pianą z białek. Podzielić na dwie części i przełożyć do dwóch tortownic wyścielonych papierem. Piec w 180*C około 30 minut.  Wystudzić i każde ciasto przekroić na dwa blaty.  Połowę mleka wymieszać z budyniami i cukrem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Ciasto bananowe do góry nogami 272

ciasto bananowe tak zwane do góry nogami. Banany ułożyłam na dnie formy do pieczenia, a następnie pokryłam masą. Mało tego przyrządziłam dwa rodzaje masy, jedną z orzechami, a drugą z czekoladą. W ten sposób powstało ciasto bananowe l ekko marmurkowe. Ciasto pachnące wanilią, bananami i orzechami. Ciasto bananowe do góry nogami Składniki: forma o rozmiarach(...)dodaj w trzech podejściach do masy jajeczno maślanej na przemian z mlekiem. Wyłóż masę czekoladową na wierzch masy orzechowej. Rozprowadź w miarę równo, a następnie łyżką pomieszaj z masą orzechową. Piecz ciasto w nagrzanym piekarniku przez około 45 minut. Ostudź ciasto, a następnie odwróć bananami do góry

codojedzenia
Sernik waniliowy 1259

ciasto: * 1 i 3/4 szklanki mąki * 3 żółtka * 1/2 kostki margaryny * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżka cukru pudru Na polewę: * 1 puszka gotowej masy krówkowej * płatki migdałów * 1 łyżeczka żelatyny Zagniotłam ciasto z podanych składników i schłodziłam w lodówce. Nagrzałam piekarnik do 180 stopni. W tym czasie rozwałkowałam schłodzone ciasto i wyłożyłam do blaszki. Blaszkę wcześniej wyłożyłam papierem(...)cukier wanilinowy. Zmiksowałam do momentu uzyskania jednolitej masy. Na sam  koniec wlałam śmietankę 30% - wymieszałam i pianę z ubitych na sztywno białek. Wymieszałam delikatnie. Tak zrobiona masę serową wylałam na podpieczone ciasto i piekłam przez ok. 55 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nalałam wody do naczynia żaroodpornego i postawiłam je na samym spodzie w piekarniku. Kiedy sernik już

Pieprzyć z Fantazją
Kopiec kreta z masą śmietanową 179

blaszkę o wymiarach 37x35cm. Piekę 15 minut w temperaturze 170 stopni. 2. Biszkoptem wykładam wnętrze miski o średnicy 20cm, lekko dociskając biszkopt do brzegu. Ciasto wystające poza miskę odcinam nożem i odkładam. 3. Masa: Galaretkę rozpuszczam w 1 szklance wrzątku. Studzę. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno(...)cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę i miksuję. Masę przekładam do miski wyłożonej biszkoptem, wyrównuję. Miskę z ciastem wstawiam do lodówki na około 3 godziny, aby masa stężała. Następnie m iskę z ciastem odwracam do góry dnem i wykładam ciasto na talerz. 4. Margarynę gotuję z wodą, cukrem i kakao. Chwilę studzę.   Przygotowaną polewą smaruję wierzch ciasta. Pozostawione resztki biszkoptu

Tradycyjna kuchnia Kasi
Szachownica – sernik siostry Anieli 323

wychodzi całkiem wielka blaszka ciasta, zawsze można podzielić porcję na połowę, choć ja upiekłam z całości, a ciasto znikło w zastraszająco szybkim tempie :) Ciasto biszkoptowe: 1 ½ szklanki mąki 1 ½ szklanki cukru ½ szklanki kakao 8 jajek Masa serowa: 1 kg twarogu 5 jajek 1 ½ szklanki cukru 25 dag margaryny 1 duży cukier waniliowy 1 olejek cytrynowy 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej(...)cienkie paski szerokości około 2cm i układamy na dużej blaszce wyłożonej pergaminem, w odstępach około 2cm. Wolne miejsca wypełniamy masą serową i na nich układamy następną warstwę ciasta, a odstępny wypełniamy masą serową. Czynność powtarzamy tak długo, aż zabraknie składników lub miejsca w blaszce. Po ułożeniu wszystkich warstw, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 40 minut w temperaturze

Smakowy Raj
Kruche ciasto z brzoskwiniami i budyniową pianką 195

dokładnie ostudzić. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawać po jednej łyżce cukru cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera. Otrzymana masa powinna być gładka i błyszcząca. Następnie stopniowo dodawać śmietankowe budynie co ciast i kremów Winiary, cały czas miksując. Na koniec cienką strużką wlać olej, dalej miksując(...)Bezowo-budyniową masę przełożyć na podpieczony spód. Brzoskwinie z puszki dokładnie odsączyć z zalewy na sitku i/lub papierowym ręczniku, a następnie pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć na ciasto wyłożone bezowo-budyniową masą, a następnie na górę równomiernie zetrzeć na dużych oczkach tarki pozostałą część ciasta schłodzonego w zamrażarce. Ciasto ponownie przełożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 C (termoobieg

Zasmakuj Kuchni
CIASTO CZEKOLADOWE Z KAJMAKIEM I KREMEM TOFFI – bardzo szybkie! 199

znów będzie bardzo słodko! Dziś mam dla Was przepis na przepyszne Ciasto czekoladowe ( takie niesamowicie wilgotne! ) z masą kajmakową/krówkową i kremem o smaku Toffie. Smakuje obłędnie – jest wilgotne, a zarazem bardzo puszyste! Jest fantastycznym pomysłem do popołudniowej kawki, jak i na deser przy rodzinnym obiedzie. Robi się je błyskawicznie i tak samo szybki znika – każdy(...)przyjemnością sięga po dokładkę! Koniecznie wypróbujcie! SKŁADNIKI: ( 12×20 ) CIASTO: * czekolada mleczna – 130 g * masa kajmakowa – 2 łyżki * syrop Victoria’s Toffi ( Victoria Cymes ) – 50 ml * masło – 100 g * jajko – 3 szt * cukier – 100 g * mąka pszenna – 70-80 g KREM TOFFI: * masło – 130 g * syrop Victoria’s Toffi

Ostra na Słodko
Sernik adwokatowy 157

całą noc. Tak bardzo chciałam go zjeść, jeszcze jeden większy kawałek. Niestety wieczorem nie mam jak robić zdjęć, więc męczyłam się cały wieczór.  To zdecydowanie moje ulubione, ukochane ciasto i mogłabym jeść je codziennie. Po pierwszym kawałku przychodzi ochota na jeszcze...  Składniki: Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style(...)adwokatową do tortownicy, przy wlewaniu ciasta biszkopty nie zostaną na miejscu, więc należy robić to delikatnie. Gdy biszkopty zostaną przykryte, wykładamy boki tortownicy biszkopcikami, lekko wbijając je w ciasto. Wlewamy resztę masy do tortownicy. Wkładamy do lodówki na 12 godzin.  Śmietankę zagotowujemy, do gorącej dodajemy czekoladę i mieszamy na gładką masę.   Sernik wyjmujemy z foremki, układamy na paterze

Gotowanie i blogowanie