noworoczne świętowanie. Na tę okazję wybrałam tort cappuccino (uwielbiamy wszystko co kawowe). Upiekłam klasyczny kakaowy biszkopt rzucany, środek tortu to kokosowe ciasto z przepisu Siostry Anastazji ( ciasto cappuccino ), natomiast masa cappuccino z białą czekoladą pochodzi ze strony Moje Wypieki. Tak oto powstał mój tort idealny, pierwszy z którego jestem naprawdę zadowolona. W przepisie możemy pominąć ciasto kokosowe, zamiast(...)oraz mąkę zmieszaną z proszkiem i lekko mieszamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia (samo dno), boki natłuszczamy, całość obsypujemy bułą tartą. Wlewamy ciasto i pieczemy 30 minut w 160-180 stopniach. Odstawiamy do wystudzenia. Masa cappuccino: czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Kremówkę ubijamy na sztywno, wlewamy lekko ciepłą czekoladę, miksujemy. Dodajemy proszek cappuccino
Smak mojej kuchnimasą kokosową Makowo kokosowe z żurawiną Brazylianka Keks na białkach Kubanka Odwrócone ciasto z jabłkami i bitą śmietaną Ciasto cygan Brzoskwiniowe wydmy Ciasto z prince polo Ciasto cytrynowe Kruche z masą kokosową jeżynami i gruszką Szarlotka na biszkopcie z bitą śmietaną Ciasto kawowe z powidłami i bitą śmietaną Szarlotka z lukrem Marcepanowe ciasto z śliwkami Rolada biszkoptowa z jabłkami Ciasto
Ala piecze i gotujePiekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkowujemy na prostokąt. Przekładamy na blachę , na której układamy papier do pieczenia. Na cieście układamy masę serową. (Lub pomijamy jeśli zdecydowaliśmy się na wersję bez sera) . Wykładamy śliwki. Zostawiamy około 5 cm bez nadzienia z każdej strony aby zawinąć ciasto. Śliwki smarujemy powidłami. Brzegi smarujemy rozmąconym jajkiem i oprószamy(...)piekarnika smarujemy marmoladą (1 łyżka, która pozostała). DODATKOWO 1 żółtko rozkłócone z odrobiną wody 1,2 łyżki cukru brązowego do oprószenia Przepis inspirowany pomysłem na placek ze śliwkami i masą serową zamieszczony w magazynie Apetyt nr 5/2015
WYSPA SZCZĘSLIWAKajmak własnej roboty ? jak najbardziej tak :) Pyszny serniczek ? ależ owszem ;) Zastanawiacie się nad ciastem na weekend majowy ? Proponuję zrobić ten sernik . Delikatna masa polana pyszną polewą . Jako spód sernika użyłam ciasta z tego przepisu , również z sernika ;) klik . Można sernik zrobić bez spodu . Wymiary blaszki : 38x25 cm Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 20 min. + 60 minut Składniki(...)dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy . Następnym krokiem jeśli skorzystamy z przepisu na spód - podpiekamy spód ok. 20 minut w temp. 180 C po czym wylewamy masę serową na podpieczone ciasto. Pieczemy ok. 1 godz. w temp. 180 C. Kajmak : Wlewamy mleko do rondelka , wsypujemy cukier . Gdy masa zacznie się gotować , cały czas mieszamy do momentu aż zgęstnieje i nabierze
Słodkości i nie tylkolodówki - posłuży do wykonania paseczków na wierzchu sernika. Pozostałe ciasto rozwałkować i wyłożyć nim dno formy. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem. Piec około 10 minut, do lekkiego zarumienienia się ciasta. Wyjąć, wystudzić. Masa serowa: 1kg tłustego twarogu zmielonego przynajmniej dwukrotnie 8 jajek 225 g drobnego cukru 200 g masła 35 g mąki ziemniaczanej lub budyniu waniliowego 100 g drobnych rodzynek(...)ubijania dodać pozostałe 25 g cukru. Delikatnie wmieszać ubitą pianę do masy serowej, mieszając całość łyżką lub szpatułką. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 ° C. Wyłożyć masę serową na podpieczony spód. Wyrównać wierzch. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować, wyciąć z niego nożem lub radełkiem paseczki o szerokości 1 cm. Paseczki ułożyć na wierzchu masy serowej w formie kratki. Żółtko roztrzepać widelcem. Przy
maniapieczeniadługo, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki, czyli około 7-10 minut. Miskę smarujemy odrobiną oliwy, wkładamy do niej ciasto. Przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 60 minut. 3. W między czasie przygotowujemy masę: rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na drobne kawałki. Wkładamy do małego garnuszka, zalewamy wodą, zasypujemy cukrem. Gotujemy na średnim ogniu, często(...)masy dodajemy amarantus i dokładnie mieszamy. 4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto przekładamy na blat i cienko rozwałkowujemy na prostokąt - krótszy bok powinien mieć długość keksówki. Na ciasto równomiernie wykładamy masę rabarbarową, zawijamy w rulon zaczynając od krótszego boku i przekładamy do keksówki. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego podrośnięcia na 20 minut. 5. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni
My Culinary Artpieczenia, przelewamy ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka. Ciasto studzimy i przecinamy na pół. Migdały prażymy na suchej patelni i odstawiamy do przestygnięcia. Do garnka przekładamy ser, margarynę, cukier i cukier z wanilią. Mleko mieszamy z jajkami, budyniem i kaszą. wlewamy do masy serowej i mieszamy. Podczas gotowania masę zblendowałam dzięki temu była gładziutka bez żadnych grudek.Mas(...)ciągle ją mieszamy żeby się nie przypaliła. Spodnią część ciasta przekładamy do blaszki i nasączamy herbatą. Wykładamy masę serową z tym że odkładamy około 1.5 szklanki. N masę serową wykładamy drugi blat ciasta i dobrze dociskamy.Wierch smarujemy resztą masy i posypujemy prażonymi migdałami. Odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Życzę Wam smacznego :) Asia
Sama słodycz i szczypta chilitego przepisu podchodziłam już parę razy i za każdym razem wygrywał inny przepis. Tym razem zdecydowałam się i nie żałuję. Jest to przepis Anny Olson. Ciasto kruche - przepyszne, masa cytrynowa delikatnie cytrusowa i na pewno nie po raz ostatni ją piekłam . Na drugi dzień jeszcze lepsza, taka schłodzona smakuje jak kruche ciastko z lodami :) Średnica blaszki : 26 cm Temp. pieczenia(...)Jajka mieszamy ze skórką z cytryny i dodajemy sok z cytryny i cukier. Dodajemy śmietanę kremówkę i ubijamy aż masa będzie gładka. Tarta cytrynowa : Na zimne upieczone ciasto wylewamy masę cytrynową. Pieczemy ok. 25-30 minut w temp. 175 C . Można na tarcie ułożyć dowolne owoce tj. świeże maliny, truskawki, brzoskwinie. Ja udekorowałam pokrojoną cytryną. Smacznego
Słodkości i nie tylkoprzy pomocy robota kuchennego z opcją wyrabiania ciasta. Gotowe ciasto ciasto rozwałkowujemy na wymiar foremki (takiej samej jak piekliśmy ciasto makowe). Pieczemy w 180 st. C przez na złoty kolor. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na masę kawową 1 jajko 1 żółtko 100 g cukru 1 i 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 100 – 125 g masła, w temperaturze(...)miksujemy z kawą na puszystą masę, dodajemy wystudzoną masę jajeczną i miksujemy do połączenia się składników. wykonanie ciasta: Ciasto kruche smarujemy dżemem porzeczkowym. Kładziemy jeden blat ciasta makowego, na którym wykładamy równomiernie masę kawową i przykrywamy drugim blatem ciasta makowego. Wierz polewamy polewą czekoladową. Dowolnie dekorujemy. składniki na polewę czekoladową: 60 g masła lub margaryny 1 i 1/2 łyżki kakao
Domowy Smak JedzeniaMoja kolejna propozycja nie tylko Wielkanocna to ciasto orzechowe po brzegi wypełnione masą oraz pysznymi delicjami. Fajnie prezentuje się po przekrojeniu a jak smakuje :) Składniki: ciasto - 8 jajek - 250 g cukru pudru - 250 g zmielonych orzechów włoskich - 4 łyżki bułki tartej - 6 łyżek mąki tortowej - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia masa - 5 żółtek - 1/2 l mleka(...)gotujemy budyń. Masło ucieramy dodając stopniowo wystudzony budyń. Placek orzechowy kroimy na pół, przekładamy połową masy budyniowej, na której ciasno układamy delicje, przykrywamy je drugą połową masy a wierzch przykrywamy drugim kawałkiem ciasta
Zainspirowana w kuchniIdealne babeczki na święta. Słodkie i sycące, więc z pewnością starczy ich dla wszystkich gości. Z kruchego ciasta na ciasteczka, z masą czekoladowo-orzechową, która pachnie piernikiem. Z dodatkiem kwaśnej żurawiny, stanowi pyszną kompozycję. Połączenie kruchego ciasta na ciasteczka, z pachnącą piernikiem masą czekoladowo-orzechową. Całość przełamana lekko kwaśną żurawiną. Z małym pomocnikiem przygotowałam je w mgnieniu oka :) ciasto(...)Schłodzone ciasto dzielimy na 2 cześci (70 i 30%). Rozwałkowujemy większe i wykrawamy z niego 12 krążków o średnicy około 10 cm. Z mniejszego kawałka wycinamy ciasteczka w świątecznych kształtach. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną mieszamy z łyżką kakao. Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. […] Artykuł Kruche babeczki z masą czekoladowo-orzechową
Mienta blogwaniliowegoSposób przygotowaniaNa stolnice wysypujemy mąkę, dodajemy pokrojone ma male kawałki masło.Do małej miseczki wbijamy żółtka, dodajemy cukier i ubijamy tworząc kogiel mogiel. Do mąki dolewamy masę jajeczną i ugniatamy. Następnie wkładamy ciasto na 30 minut do lodówki.Ciasto rozwałkowujemy i rozkładamy w tortownicy lub w formie do tarty. Wkładamy do piekarnika na 15 minut na 180`C. Bądź(...)wody5 jajSposób przygotowania:Wodę wlewamy do rondelka i dodajemy masło i szczyptę soli. Gdy masło całkowicie się rozpuści dodajemy mąkę i mieszamy tak aby nie powstały grudki . Ciasto zdejmujemy z gazu gdy masa będzie odchodzić od ścianek - po około 6 minutach podgrzewania. Odstawiamy do wystudzenia - ja pozostawiam na 10-15 minut.Ostudzone ciasto przekładamy do miski i miksujemy na wysokich
Słodkie Przyjemnościpieczenia 1/2 słoiczka powideł lub marmolady 1. Z podanych składników oprócz kakao zagniatamy ciasto. 2. Dzielimy nasze ciasto na na 2 nierówne połówki, jedną trochę większą. Do tej większej dodajemy kakao i zagniatamy natomiast resztę chowamy do lodówki. Masa Kokosowa: 200 ml mleka 80 gr kokosa 1/2 szkl cukru 3. Do mleka wsypujemy cukier i gotujemy z około(...)kopytka, następnie wałkujemy na takie jęzory na długość naszej blaszki i nakładamy wzdłuż jednego boku cała długością marmoladę lub powidła. 6. Wystudzoną masę kokosową wykładamy na ciemne ciasto, następnie na tą masę układamy wzdłuż nasze rulony. 7. Wstawiamy do piekarnika nastawionego na 170 stopni na 1 godzinę. Studzimy. Masy Śmietanowe 400-500 ml śmietanki 36 % 2 płaskie łyżki żelatyny
Gotowanie...to proste !suszonej Margarynę rozwierciłam z cukrem i wbijałam kolejno jajka. Dodałam przesianą mąkę, sodę, kakao, słoiczek dżemu, przyprawę do piernika i wlałam mleko. Wszystkie składniki uwierciłam mikserem na jednolitą masę. Przelałam ciasto do formy ( ja miałam foremkę 21x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piekłam przez 50 minut w nagrzanym piekarniku do 180 stopni. Kiedy ciasto przestygło, przekroiłam je na pół(...)dodałam garść pokrojonej śliwki suszonej. Chwilkę jeszcze mieszałam aż polewa zaczęła gęstnieć. Wylałam polewę na ciasto i odstawiłam do całkowitego wystygnięcia. Z moich obserwacji: * jeśli nie mamy ochoty na piernikową wersję, zamiast przyprawy do piernika można dodać łyżeczkę kakao więcej * przełożyć można masą np. budyniową, smakuje wyśmienicie Smacznego! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąurodziny mamy. A ciasto dla mamy musi mieć w sobie to, co mama lubi. A mama lubi słodkości, lubi banany, lubi karmel. Nic więcej chyba już nie trzeba ;) Wszystkiego najlepszego Mamo! TORCIK BANANOWO-KARMELOWY przepis własny // forma 18x18cm ~3 jajka ~3 łyżki mąki pszennej ~3 łyżki cukru ~łyżeczka proszku do pieczenia ~300g (1 pełna szklanka) masy krówkowej z puszki(...)masę. Całość przelać do formy 18x18cm wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na ok. 20 min. Po upływie tego czasu wyjąć biszkopt i przestudzić. Na ciasto wyłożyć masę krówkową, banany pokroić w plasterki i ułożyć na wierzchu. Całość posypać kakao i odstawić do lodówki na ok. 1,5h. Smacznego
chili & sugar