ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:308/3191)

TARTA MAKOWA Z WIŚNIAMI 168

Zaczęłam od kruchego ciasta. Przesiałam mąkę, Dodałam cukier, proszek do pieczenia i pokrojone zimne masło. Wbiłam jajko. Wszystkie składniki szybko zagniotłam w jednolitą kulę. Ciasto zawinęłam w folię i włożyłam do lodówki. Kolej na masę makową. Mak wypłukałam na sitku. Wsypałam go do garnka i zalałam wodą. Gotowałam przez pół godziny. Następnie przełożyłam  do gazy i odcisnęłam z niego(...)dodać zapach migdałowy, skórkę z pomarańczy i ulubione bakalie. Wszystko dokładnie wymieszałam. Ciasto wyjęłam z lodówki. Formę na tartę ( 24 cm)  wysmarowałam masłem i wylepiłam ją ciastem. Podziurkowałam je widelcem. Masę makową wylałam na spód kruchego ciasta. Wstawiłam ciasto do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Piekłam około 45 minut. Smacznego!      Przepis na:  makowiec

potrawyregionalne
Muffiny kokosowe 259

połączenia się skałdników.Do ciasta dodać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać masę łyżką (najlepiej drewnianą).Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno. Sztywne białka dodać do ciasta. Delikatnie wymieszać masę.Powstałą masę przełożyć do formy na muffinki wypełnionej papilotkami.Piekarnik nagrzać do 180 stopni (grzałka góra i dół). Muffiny piec w nagrzanym piekarniku (3 półka) przez około

Gospodyni Miejska
Mazurek czekoladowy z owocami 146

się największym powodzeniem. Możecie do ciasta wykorzystać dowolne sezonowe owoce. Ja miałam jeżyny, kiwi, truskawki i winogron. Polecam! Ciasto 250 g mąki 100 g masła 2 żółtka 1 łyżka kwaśnej śmietany 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru pudru Masa czekoladowa 100 g śmietany kremówki 100 g czekolady mlecznej 1 łyżka masła Śmietanę rozgrzać wraz z masłem w rondelku(...)widelcem spód ciasta. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia ułożyć ciasto i piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C do momentu aż ciasto będzie rumiane. Na przestudzone ciasto wlać masę czekoladową i poczekać aż lekko zastygnie. Na czekoladzie układać pasami pokrojone owoce. Posmarować rozpuszczoną galaretką. mazurek czekoladowy z owocami

O kuchni z uczuciem
Niebo-placek z jabłkami i orzechami 152

Masa jabłkowa: Jabłka zetrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać cukier, sok z cytryny i dusić na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie ciepłą masę rozłożyć na jednym placku kruchego ciasta i przykryć drugim plackiem. Lekko docisnąć. Masa orzechowa: Orzechy zblenderować drobniutko i zalać gorącym mlekiem. Masło utrzeć, dodawać stopniowo cukier puder(...)ostudzoną papkę z orzechów z mlekiem. Masę orzechową wyłożyć na drugi placek kruchego ciasta. Wstawić do lodówki na 2 godziny . Ciasto polać polewą. Wstawić na całą noc do lodówki-ciasto jest najlepsze na drugi dzień

Kubki smaku
Kakaowy jabłecznik z budyniem 120

pieczenia,szczyptą soli i szklanką cukru. Dodajemy następnie posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagniatamy. Dzielimy masę na dwie części i jedną wkładamy do lodówki ( ja daję do zamrażalki) na 30 minut, a pierwszą wkładamy do lodówki na 10 minut, następnie wykładamy ciasto(te krócej trzymane w lodówce) na blaszce posmarowaną wcześniej i wysypaną mąka albo bułką tartą, mocno dociskając palcami(...)mleka wsypujemy dwa opakowania budyniu, a resztę mleka zagotowujemy i następnie jak do budyniu wlewamy rozmieszany proszek z mlekiem uzyskując budyń. Gotujemy tak długo aż uzyskamy gęstą masę. Wierz ciasta wysypujemy bułką tartą, układamy jabłka , następnie wylewamy gorący budyń i rozkładamy go na blaszce zakrywając owoce. Wykładamy z lodówki drugą część ciasta i ścieramy  je na tarce z dużymi

W Moim Magicznym Domu
Truskawkowiec z migdałami 135

Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia w osobnej misce. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Później dodajemy cały czas miksując żółtka. Delikatnie mieszając masę łyżką dosypujemy mąkę. Blachę od ciasta (20x35) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto. Biszkopt pieczemy w tem. 180 stopni około 30 minut. Truskawki pozbawiamy szypułek, wkładamy do garnka i zalewamy szklanką wody. Dosypujemy(...)ostudzenia. Śmietanę ubijamy mikserem. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i schłodzoną żelatynę. Biszkopt przekrawamy na pół. Na biszkopt wykładamy 2/3 masy truskawkowej i przykrywamy go drugim blatem ciasta. Na wierzch wykładamy pozostałą masę truskawkową, śmietanę. Całość posypujemy płatkami migdałów

Pobite gary Barbary
Drożdżówki z dżemem lub z serem 174

gdyż jest ciastem wymagającym. Lecz jeśli potraktujemy je z miłością odwdzięczy nam się pięknymi, pulchnymi i pachnącymi drożdżówkami :) Warto nad nim popracować, bo efekt końcowy nam to wynagrodzi Składniki: 2 szklanki ciepłego mleka  100 gram drożdży 1/2 szklanki  cukru 1/2 kostki roztopionego masła 4 żółtka szczypta soli mąka Nadzienie: 1 słoik dżemu (marmolada będzie lepsza: Masa serowa(...)smaruję polewą, którą ucieram jak lukier, czyli cukier ucieram dolewając po trochu gorącej wody, dzięki czemu, po wystygnięciu, drożdżówki  wyglądają jak posypane kryształkami. Rozwałkowuję drugą część ciasta, składniki na masę serową ucieram, wykładam na ciasto i składam tak jak poprzednio. Kroję, przekręcam, układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym białkiem i piekę do zrumienienia

Ciasteczkowy Potwór
Piernik staropolski z masą chałwową 197

świecie! Pierwszy raz upiekłam go rok temu i stwierdzam, że nie ma sobie równych. W tym roku dla odmiany przełożyłam go masą chałwową. Do pieczenia użyłam margaryny Palma z murzynkiem, wg mnie najlepszej do wypieków. Z otrzymanej porcji ciasta odłożyłam 1/3 i upiekłam pierniczki. Resztę rozwałkowałam na dużą blaszkę (24x36cm) i upiekłam ciasto na piernik.  Ciasto: 25 dag miodu(...)upiec w 160 stopniach przez ok 20 minut. Ostudzić. Masa: miękkie masło i margarynę utrzeć do białości, na koniec dodać pokruszoną chałwę. Ucierać do czasu aż masa będzie gładka.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół. Przełożyć marmoladą i masą. Wierzch również posmarować marmoladą i masą. Piernik polać polewą i udekorować cukrowymi ozdobami

Smakołyki Asi
Tort w kolorach jesieni 237

oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dodaj do banana, cukier i olej. Zblenduj całośc na gładką masę. Do powstałej masy dodaj mąkę z poszkiem do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz na środkowej półce piekarnika w temp. 180 C przez 22-25 minut. Piecz na środkowej półce piekarnika(...)cukru 100 ml oleju roślinnego płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu Na gładką masę zblenduj upieczoną dynię, banana, cukier, cynamon i olej. Do masy dodaj mąki i proszek do pieczenia, wymieszaj. Przełóż ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 25-30 minut na środkowej półce piekarnia w temp. 180C. 4 warstwa (zielona) szpinakowa: 150 g świeżego szpinaku

greenscarf
Porzeczkowa fantazja 178

fototapetynawymiar.com/ , porządny wybór, przystępne ceny, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie, podobnie jak ciasto, które Wam dzisiaj zaprezentuję ;) Przygotowane "na gościnnych występach", wspólnie z kuzynem Kamilem :) Ciasto z kawałkami czekolady i ajerkoniakiem, masa śmietanowo - twarogowa z czarnymi porzeczkami, a na wierzchu owocowa frużelina. Pysznie! Lubię takie wspólne pieczenie, my z Kamilem już planujemy powtórkę ;) Polecam, równie dobrze smakuje z jagodami(...)sztywno, odstawić. Ajerkoniak ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać twaróg i wymieszać. Masę serową połączyć z przestudzoną żelatyną i ubitą śmietaną, dodać porzeczki i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na wystudzone ciasto, schłodzić w lodówce. Frużelina porzeczkowa: 250 g czarnych porzeczek 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 ml wody Porzeczki zagotować, mąkę wymieszać z wodą i cukrem, dodać

Domowa cukiernia Ewy
Dacquoise (Dakłas) 203

Torcik ten zrobiłam całkiem spontanicznie, z lekką obawą i pewnym nastawieniem, że nie wyjdzie… Efekt? Torcik wyszedł niebiańsko;)! Nie było osoby, której by nie smakował

Smaki Na Talerzu
Ambasador z galaretką 126

efektownie prezentowało na świątecznym stole. Dla każdego znajdzie się w nim coś dobrego. Ciasto jest Bogate w smaku, nie jest mdłe, można zjeść duży kawałek i poprosić o dokładkę. :) Potrzebujemy (na dużą blachę): Biszkopt: 6 jaj 3/4 szklanki cukru 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej Masa podstawowa: 1 l mleka 400 g masła 13 łyżek cukru 3 budynie śmietankowe Emix(...)Dodajemy po łyżce budyniu i ciągle ubijamy. Do połowy masy dodajmy pokrojone w kosteczkę galaretki. Do drugiej części dodajemy startą czekoladę, kakao i rodzynki. Składanie: Blat ciasta nasączamy ponczem i smarujemy białą masą z galaretkami. Nakładamy na to drugą warstwę ciasta. Tę również nasączamy i smarujemy ciemną kakaową masą. Nakładamy ostatnią warstwę i tej już nie nasączamy. Polewę rozpuszczamy według

MamaOskarka
Kajmakowe muffinki 200

Coś dla fanów kajmaku. Wilgotne, lekko kakaowe Kajmakowe muffinki wkładką i … bonusem w postaci kajmakowej polewy. Pokochają je nie tylko dzieci. Ciasto nie jest za słodkie, więc przyjemnie równoważy słodycz samej masy kajmakowej. Ale jeśli wolicie mało słodkie muffinki możecie jeszcze ograniczyć ilość cukru. Nie napracujecie się przy nich, jak to przy muffinkach. Wystarczy kwadrans na przygotowanie, kolejny(...)proszkiem do pieczenia, cukier i sól. Do sypkich składników wlewamy płynne i lekko mieszamy. Do formy do muffinem wkładamy papierowe papiloty i do każdej wkładamy łyżkę ciasta, na to łyżkę masy krówkowej i znów łyżkę ciasta . Pieczemy ok 15-18 min w 180 C. Smacznego Artykuł Kajmakowe muffinki pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Ekspresowy makowiec 113

gotowej masy makowej 10 dag bakalii 2 łyżki miodu 1 opakowanie ciasta francuskiego 1 białko jajka Wykonanie: Gotową masę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Ciasto francuskie dokładnie rozłożyć i nałożyć masę makową po czym zwinąć w roladę. Wierzch rolady posmarować białkiem i poprószyć orzechami. Piec około 30 minut w temp. 180 stopni

Tradycyjna Kuchnia
Ciasto z serem i rabarbarem 95

łyżek cukru waniliowego, jajko Rabarbar - rabarbar obrać, pokroić na 1 centymetrowe kawałki, wymieszać z cukrem i odstawić. Masa serowa – żółtko utrzeć z cukrem i serem. Masa ma być słodka i waniliowa. Ciasto: Mleko podgrzać. Masło roztopić. Jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę z mlekiem i drożdżami. Wyrobić, następnie dodać roztopione masło i skórkę z cytryny. Dalej wyrabiać(...)przełożyć na sito, aby odsączyć. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat oprószony mąką. Można ciasto podzielić na trzy części – pierwszą wyłożyć dno formy do pieczenia, przykryć je masą serową, na której ułożyć drugą część ciasta, na niej ułożyć rabarbar. Przykryć ostatnią częścią ciasta, posmarowac rozbełtanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piec około godziny. Ja przygotowałam małe

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania