cukru szczypta soli 2 łyżeczki cynamonu Dodatkowo: mus jabłkowy serek o smaku pieczone jabłko Przygotowanie: Ciasto: Jajka krótko zmiksować z cukrem, dodać pozostałe składniki i połączyć w jednolitą masę. Jeśli ciasto byłoby zbyt gęste należy dodać mleka. Smażyć najlepiej bez dodatku masła na nieprzywierającej patelni z obydwu stron na złoty kolor (bądź na niewielkiej ilości masła - jeśli występuje taka konieczność
My sweet a lifekruszonka łyżka smalcu, łyżka masła, 3 łyżki cukru, 5 łyżek mąki. Sposób przygotowania Ciasto Składniki ciasta wkładać do miski w kolejności podanej powyżej. Wymieszać widelcem do powstania jednolitej masy (ok.10min.). Ciasto wylać/wyłożyć (będzie bardzo gęste) do posmarowanej tłuszczem blaszki. Rabarbar umyć, pokroić w 2-3 cm kawałki. Na wierzchu położyć rabarbar (zamiast owoców można użyć pokruszonego twarogu
Mieszam w Garnkuwyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. W środek kładziemy pół naszej parówki
Tanio szybko zdrowowyrośnięcia. Roztrzepać jajko i wlać do ciasta razem z ciepłym mlekiem i wyrabiamy. Gdy ciasto będzie w połowie wyrobione dodajemy drożdże i wrabiamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Takie ciasto przykrywamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na około 1h. Po tym czasie wykładamy ciasto na blat i rękoma rozciągamy i wykrawamy nasze bułeczki. Na wierzchu, środek wciskamy
Tanio szybko zdrowojajka- 250g mąki pszennej pełnoziarnistej- 250g mąki tortowej- 2 łyżki rozpuszczonego masła- sól- cukier waniliowy- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Wszystkie składniki miksujemy, do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy ciasto na 15 minut, po czym smażymy na rozgrzanej patelni.Usmażone naleśniki przełożyłam masą z twarogu domowego (ok. 60dag zmiksowałam z cukrem pudrem, 2 całymi jajkami i esencją waniliową) oraz złożyłam
mojewypiekiinietylkoblachę. Truskawki umyć i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na truskawki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem
Przepisy kulinarne babci Antoninypestki, podzielić na połówki i ułożyć na ciasto na blasze. Zmiksować białka z 1/2 szklanki cukru na sztywną masę. Wylać na śliwki, rozprowadzić wzdłuż całej blachy. Drugą cześć ciasta zetrzeć na masę białkową na tarce na grubych otworach. Piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po upieczeniu wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Wymiary spodu blachy
Przepisy kulinarne babci AntoninyCiasto, które skradnie Wasze kubki smakowe! Przygotowane z niewielkiej ilości składników i nadziane dużą ilością świeżych truskawek. Poniższe ciasto najlepiej kroić i podawać po ostudzeniu, ponieważ masa truskawkowa musi lekko stężeć. Na sam koniec dodam, że płatki owsiane wchłoną nadmiar soku truskawkowego, więc ciasto nie będzie twarde (jedynie będzie miało chrupiący wierzch) :) Składniki na blachę o wymiarach(...)kruchego ciasto. Spód lekko ubić. Truskawki pokroić na mniejsze części (połówki) i wymieszać je ze skrobią ziemniaczaną. Przygotowane owoce przełożyć na kruchy spód. Na sam koniec, wierzch ciasta posypać pozostałą kruchą masą. Delikatnie wyrównać i lekko ubić. Przygotowane ciasto piec około 35-40 minut w 180ºC (aż do zarumienienia wierzchu ciasta). Ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem i ewentualnie ozdobić
UgotowaćKruche czekoladowe ciasto, masa serowo-śmietanowa i mnóstwo malin... Moja rodzinka bardzo lubi takie kruche ciasta z serem i dużą ilością świeżych owoców, dlatego często je robię;) Ale żeby nie było nudno, to zawsze staram się je zrobić nieco inaczej. Ciasto: 200 g maślanych herbatników, 100g gorzkiej czekolady, 2 łyżki masła lub margaryny. Czekoladę połamać(...)łyżeczka esencji waniliowej. Twaróg zmielić, utrzeć ze śmietaną i cukrami na gładką masę. Dodać esencję waniliową, wymieszać. Masę wyłożyć na schłodzony spód. Wstawić ponownie do lodówki. Dodatkowo: 500 g świeżych malin. Na wierzchu ciasta rozłożyć maliny. Tartę przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościupieczenia takiego. Ponieważ jednak chciałam jakoś uczcić ten dzień specjalnie na tę okazję upiekłam sernik. Nie taki zwykły, to prawdziwy sernik w wersji de luxe! Pyszne, kruche ciasto na spodzie, masa serowa z dodatkiem serka mascarpone, masa krówkowa, banany oraz krem na bazie serka mascarpone zwieńczony płatkami migdałów. Wygląda wspaniale, smakuje - słyszałam - obłędnie:) Upiekę sobie podobny, gdy tylko będę mogła(...)krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru łyżka soku z cytryny ponadto: 1/2 puszki masy krówkowej 2 banany 2 łyżki płatków migdałów Masło posiekać z mąką. Dodać pozostałe składniki, szybko wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Wstawić na godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować na oprószonym mąką blacie. Rozwałkować i przenieść na dno wyłożonej papierem
6niebosuchego patyczka - ciasto wyrośnie z lekką górką, można jeszcze ciepłe obrócić do góry nogami, aby nieco się wyrównało lub po ostygnięciu ściąć wierzch - ostudzone ciasto przełożyć z powrotem do tortownicy MASA BUDYNIOWA - 2/3 mleka wlać do rondelka, dodać cukier, masło oraz wiórki kokosowe, wszystko zagotować - w pozostałym mleku rozpuścić proszek budyniowy, mieszankę wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać przez(...)kilka minut do zgęstnienia masy - gotowy budyń jeszcze gorący wyłożyć na ciasto czekoladowe, wyrównać, pozostawić do ostygnięcia WARSTWA OWOCOWA - galaretkę rozpuścić w gorącej, przegotowanej wodzie, ostudzić, następnie wstawić do lodówki, aby zgęstniała na tyle, aby można ją było wyłożyć na wierzch ciasta, ale żeby nie była lejąca - czereśnie oczyścić, wydrylować, ułożyć na wierzchu - na owoce wyłożyć gęstniejącą galaretkę - całość schłodzić
Smakołyki Berenikiprzygotowywaliśmy dynię na halloween. Dzieci chodziły po domach zbierać słodycze lub robić psikusy. Tak więc, żeby nic się nie zmarnowało – wykorzystałam również pozostałości dyni, a całość otuliłam puszystą pianką. Ciasto wyszło mokre i delikatne. SKŁADNIKI : dynia – 1 średnia sztuka śliwki – 6 sztuk mąka pszenna – 300 gram – 1½ szklanki jajka – 4 sztuki cukier – 230 gram olej słonecznikowy– 1 szklanka(...)chwilę mikserem. Następnię podgrzać na średnim ogniu, ciągle mieszając do momentu, aż masa zrobi się ciepła. Zostawić do wystygnięcia. Tortownicę wysmarować margaryną, posypać bułką tartą. Wlać połowę ciasta. Teraz dodać białą masę i zalać resztą ciasta. Śliwki umyć, pozbyć się pestek i pokroić na 4 części. Ułożyć na górę ciasta. Piec 35 minut w temperaturze 180º funkcja góra/dół
kuchniabellissima.wordpress.comWykonanie: Ciasto: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać. Masło pokroić na małe kawałki i dodać do mąki, mieszać do momentu, aż masa będzie grudkowata. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i wyrobić ciasto. Podzielić ciasto na dwie części 1/3 i 2/3, zawinąć w filię i schłodzić w lodówce kilka godzin lub w zamrażalniku około 1 godziny. Masa jabłkowa(...)piekarnika lekko przestudzić. Piana: Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, na koniec dodać proszek budyniowy i wymieszać na najniższych obrotach miksera. Podpieczone ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć masę jabłkową, a następnie piankę budyniową i zetrzeć na wierzch mniejszą część ciasta. Piec około 1 godziny, aż ciasto ładnie się zrumieni. Przestudzone można posypać cukrem pudrem. Życzę
talerz przyjemnościpodzielić na dwie części (większą i mniejszą, tak 2/ 3 i 1/3). Mniejszą część ciasta owinąć w folię spożywczą i włożyć do zamrażarki. Większą część ciasta rozwałkować na dnie formy wyłożonej papierem do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego zmielonego; 4 jajka; 80 g budyniu śmietankowego lub waniliowego; 1 szklanka cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 250 g masła(...)Następnie dodać ser i budyń, wszystko wymieszać na jednolitą masę. Na koniec dodać pianę ubitą z białek, delikatnie wymieszać. Masę wylać do formy na przygotowany wcześniej spód z ciasta. Na wierzch masy serowej wyłożyć brzoskwinie pokrojone w talarki średniej grubości. Beza: 5 białek; 1 szklanka cukru kryształu; Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i ubijać do momentu aż piana
In my kitchenpieczenia i kakao. Dodać pokrojoną na kawałki margarynę, cukier i żółtka. Połączyć składniki, szybko zagnieść kruche ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, włożyć do torebki foliowej i odstawić do zamrażalnika na 60 minut. MASA BUDYNIOWA Białka jaj ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Gdy piana jest już ubita, dodawać po trochu cukru, cały(...)strumieniem olej, dokładnie zmiksować. DODATKOWO Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na cząstki. Blachę o wymiarach 25 x 36 cm. wysmarować tłuszczem, zetrzeć połowę ciasta do blachy, wylać masę budyniową, ułożyć na masie jabłka i zetrzeć drugą część ciasta. Wstawić ciasto do piekarnika i piec 35 minut w 180 stop
Kuchnia Danusimakowiec rozpowszechniło się dopiero po II wojnie światowej. Zapraszam do komentowania, lajkowania ! Składniki: ciasto 300 g mąki 120 g masła 60 g mąki krupczatki 30 g cukru pudru 20-30 g śmietany 12%(2-3 łyżki) 10 g proszku do pieczenia(1 łyżka) 2 żółtka masa makowa 500 g mielonego suchego maku 400 ml mleka 100 g miodu(...)minut. Odcedzamy i posypujemy mąką. Orzechy mielimy. Gdy mak napęcznieje dodajemy orzechy i rodzynki. Mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy do masy makowej. mieszamy. Wykładamy gotową masę na ciasto. Z pozostałego ciasta tworzymy kruszonkę, którą układamy na maku. Całość pieczemy najpierw 30 minut w 180 stopniach, następnie 15 minut w 170 stopniach. Studzimy. Cukier puder mieszamy z ciepłą wodą
Ciasta z tradycjamipuder, żółtko i sól. Dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na 1 godzinę. W między czasie kiedy ciasto się chłodzi, jaja miksujemy z cukrem i cukrem wanilinowym na pulchną masę. Do jaj dodajemy ser i miksujemy przez 2 minuty, po tym dodajemy masło, mąkę, oraz wiórki kokosowe i miksujemy kolejne 2 minuty. Forme(...)opruszamy bułką tartą lub mąką. Ciasto kruche dzielimy na dwie nie równe części (2/3 na spód, 1/3 do dekoracji). Wiekszą częścią wyścielamy dno tortownicy i na to wylewamy masę serową. Pozostałe ciasto kruszymy lub ścieramy na tarce na górę sernika. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę. Po upieczeniu zostawiamy w wyłączonym piekarniku sernik jeszcze
Kuchnia ŁukaszaBoże Narodzenie, ale również na Wielkanoc i były zawsze wspaniałe. Nie ważne, że czasami pękały, nie ważne, że często nie doczekiwały lukrowania, smakowały bajecznie! A wszystko dzięki cudownemu ciastu i domowej masie makowej - bogatej w bakalie, wilgotnej i słodkiej od miodu. Tak pysznej, że trzeba było się powstrzymywać, by nie wyjeść jej z miski łyżeczką, by mogła później stanowić nadzienie(...)także klusek z makiem czy świątecznych ciast. Jednak by użyć jej do wypieków, należy dodać do niej ubite na pianę białka (dzięki temu ciasto nie będzie odstawać od nadzienia). Zwykle na 1/2 kg masy makowej dodaje się pianę ubitą z 2-3 białek.Gotową masę makową - jeszcze bez dodatku białek! - przechowujemy kilka dni (nawet do tygodnia) w lodówce
Ratunku obiad