ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:291/3191)

Sernik na spodzie brownie ze śliwkowym musem 96

masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany spód(...)masy dodajemy przesianą mąkę i ostudzoną czekoladę z masłem. Szpatułką, delikatnie łączymy wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 17-20 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia. Masa serowa W misce łączymy przynajmniej trzykrotnie zmielony twaróg, śmietanę, cukier, jajka i mąkę ziemniaczaną. Krótko lecz intensywnie mieszamy lub miksujemy. Tak przygotowaną masę serową wylewamy na przygotowany spód

Pogotujmy.pl
Pyszny sernik wiedeński z mandarynkami. 123

iasto : M ąkę wymieszaj dokładnie z proszkiem do pieczenia, przesiej przez sitko. Dodaj pokrojone w cienkie plastry masło  ( masło powinno mieć temperaturę pokojową ) oraz cukier. Zagnieć ciasto na jednolitą masę. Rozwałkuj na kształt przygotowanej tortownicy. Wyłóż na tortownicę wyścieloną papierem do pieczenia.    M asa serowa : T waróg zmiksuj z cukrem i żółtkami. Jeśli masz twaróg nie mielony(...)łyżką lub najlepiej rózgą cukierniczą . Połowę masy serowej wylej do przygotowanej tortownicy, a następnie wyłóż na ser wcześniej odsączone na sitku mandarynki. Teraz wylej drugą część masy serowej i wyrównaj łyżką. Gotowe ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika do temperatury 175 C i piec około 50 minut, a następnie wystudź przy uchylonych dźwiczkach piekarnika.    P olewa : C zekoladę połam

Przepisy i porady kulinarne
Drożdżówki z serem 144

Przygotowanie:   Ciasto drożdżowe: mąkę, drożdże przesiewamy do miski, dodajemy cukier, masło, mleko, szczyptę soli, jajko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż nie będzie kleić się do dłoni. Formujemy kulkę, obsypujemy mąką i zawijamy w folię spożywczą. Wkładamy na 2 godzinki do lodówki. Masa serowa(...)twaróg (mielony), jajko, budyń, cukry, mieszamy razem do uzyskania gładkiej masy. Po 2 godzinach wyjmujemy ciasto przez moment wyrabiamy a następnie wałkujemy na cienki prostokąt.  Na ciasto rozkładamy równomiernie masę serową.  zwijamy 2 razy i kroimy w paski o szerokości około 5 cm. Zawijamy.  Smarujemy białkiem i pieczemy przez około 30 minut w 190C

Amatorka kuchenna
Ciasto orzechowo - jabłkowe 233

jabłek2 galaretki cytrynowe (u mnie 8 łyżek kaszy manny)cynamon 1,5 łyżeczki (jeśli ktoś lubi, bo jest on niekonieczny)Masa orzechowa:20 dag posiekanych orzechów15 dag cukru3 łyżki miodu3 łyżki mleka15 dag masłaPrzygotowanie:1. Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na 3 części. Każdy oddzielnie pieczemy przez ok. 20 min w 180st. C.2. Jabłka trzemy na tarce o dużych(...)jeszcze przez chwilkę smażymy (ok.3min).3. Składniki na masę orzechową gotujemy, często mieszając.4. Pierwszy placek przykrywamy 1/2 masy jabłkowej, na drugi kładziemy resztę. Przykrywamy 3 plackiemi wylewamy masę orzechową. Ciasto odkładamy w chłodne miejsce conajmniej na 1 godz.Smacznego

charlotte gotuje
MASA ORZECHOWA DO CIAST + FILMIK 109

Masę orzechową polecam do przełożenia różnych ciast, szczególnie pierników, biszkoptów oraz napełnienia babeczek. Jest to masa miękka o konsystencji masła orzechowego. Bardzo smaczna, polecam. SKŁADNIKI :  400 g orzechów włoskich 50 g masła 50 ml spirytusu  1/2 szklanka cukru 1/2 szklanka mleka lub śmietany(...)garnka masłem i mlekiem oraz energicznie mieszamy. Masę należy zagotować. Odkładamy do ostygnięcia. Masa stygnąc robi się gęsta. Na koniec wlewamy alkohol i dokładnie mieszamy. Masa jest gotowa do przełożenia ciast, napełnienia babeczek lub orzeszków. Jest bardzo smaczna.                                       Zapraszam

Kulinarne Fantazje Marioli
Sernik czarno biały 274

cukru pudru 5 żółtek 25 dag margaryny 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki kakao Zarobić ciasto jak na kruchy placek szybko zagniatając. Ciasto podzielić na 2 części i schłodzić w zamrażalniku. Masa serowa: 1 kg sera, dwu krotnie mielony 1 szklanka cukru pudru 3 żółtka 6 łyżek wiórków kokosowych 4 łyżki  roztopionego masła 1 olejek(...)cytrynowy 1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej Utrzeć żółtka z cukrem. Dodać ser, masło, mąkę z kokosem i olejek, nadal ucierając. Na formę zetrzeć na tarce jedną część ciasta. Nałożyć równo masę serową, a na wierzch zetrzeć drugą część ciasta. Piec w tem.180C przez 1 godzinę. źródło,, ciasta Anastazji

Apetyczna babeczka
SERNIK REWELACJA, SUPER PUSZYSTY, NA KRUCHYM SPODZIE, W NOWEJ ODSŁONIE 225

misie miksera i przy pomocy haka zagniotłam kruche ciasto. Można również zagnieść ciasto ręcznie. Gotowym ciastem wykleiłam dokładnie spód tortownicy (wcześniej wyłożonej papierem). Tortownicę z ciastem umieściłam w lodówce na czas przygotowania masy serowej. Masa serowa: - 700g gęstego sera (używam Juliko) - 84g miękkiego masła - 1 budyń śmietankowy bez cukru (lub 40g mąki ziemniaczanej) - 5 jajek ( osobno białka i żółtka(...)delikatnie mieszamy. Na samym końcu dodałam omączone rodzynki i delikatnie przemieszałam. Nie mam zbyt dużego doświadczenia z dodawaniem rodzynek do ciast, następnym razem chyba wyłożę część ciasta, rozsypię rodzynki i zaleję resztą masy serowej. Moje rodzynki bowiem mimo wymieszania z mąką opadły na dno (może to sprawiła ich wielkość... nie wiem, sprawdzę następnym razem). Masę serową wylałam na schłodzony spód

Smaczne Zdrowe
Ciasto z orzechami i jabłkami (Siostry Anastazji) 852

Kiedy przeglądałam książkę Siostry Anastazji, zwróciłam uwagę na ciasto z orzechami.  Jest to jedno z niewielu ciast bez mas.  Ponieważ miałam w domu sporą ilość jabłek i orzechów postanowiłam, że je przygotuję.  Bardzo zdziwiła mnie jednak ilość jabłek w oryginalnym przepisie - 16.  Trochę dużo, prawda?  Podpytałam koleżanki, które miały inne wydania tej książki(...)żółtka, orzechy, mąkę, sodę i proszek.  Dokładnie wymieszać.  Białka ubić na sztywno.  Delikatnie wymieszać je z masą jabłkową.  Formę o wymiarach 23x38 cm wyłożyć papierem do pieczenia.  Piekarnik rozgrzać do 170 - 180 stopni.  Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.  Piec około 50 - 60 minut (do suchego patyczka).  Posypać cukrem pudrem

Sto kolorów kuchni
Muffiny z masą krówkową “kukułka” HELIO 107

połączenia. Miksera nie potrzeba. Układam ciasto do foremek, po 1 łyżce na to łyżeczka masy krówkowej “kukułka” HELIO i przykrywam kolejną łyżką ciasta, lekko rozciągam ciasto, by przykryć masę. Tak postępuję z 12 muffinkami. Piekę przez 20-25 minut na środkowej półce piekarnika bez termoobiegu do ładnego piaskowego koloru. Muffinki popękają wypuszczając masę, to normalne. Smacznego! Do przepisu

Zasmakuj Kuchni
Muffiny z masą krówkową 162

wymieszane składniki mokre i szybko wymieszać (tylko do połączenia się składników).Formę na muffiny wyłożyć papilotkami lub dobrze natłuścić i wlać niewielką ilość ciasta (tak aby tylko przykryło dno). Następnie nałożyć po 1 czubatej łyżeczce masy krówkowej i przykryć pozostałym ciastem.Muffiny piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 20 minut.SMACZNEGO!Uwagi(...)użyć papilotek, gdyż ciasto jest dość rzadkie i muffiny ciężko odklejają się od papilotek. W razie ich upieczenia bez użycia papilotek mogą wystąpić problemy z wyjęciem z formy.Za pomocą suchego patyczka można sprawdzić, czy muffiny są upieczone. Jeśli po wbiciu w muffinkę patyczek pozostaje suchy, muffiny są gotowe, jeżeli mokry - należy je jeszcze dopiec.Można użyć masy krówkowej tradycyjnej

Gospodyni Miejska
Tort czekoladowy z powidłami śliwkowymi 1020

jajka ubijamy wraz z cukrem na puszystą masę (powinna ona potroić swoją objętość). Dodajemy olej oraz przesiane suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia i kakao, mieszamy delikatnie do połączenia. Masę wylewamy do wyłożonej na dnie papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 21cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na około 30-40 minut (lub do suchego patyczka). Po przestudzeniu(...)tarce czekoladę, mieszamy szpatułką. Jeden z blatów układamy na paterze. Nasączamy go kawą lub likierem kawowym. Rozprowadzamy połowę powideł. Następnie wykładamy mniej więcej połowę kremu śmietankowego. Przykrywamy drugim blatem ciasta, który również nasączamy i smarujemy powidłami. Wykładamy drugą część kremu (kilka łyżek można zostawić do obłożenia boków tortu). Przykrywamy ostatnim blatem ciasta, delikatnie go nasączamy. Boki tortu smarujemy cienką warstwą

Smaki Na Talerzu
Ciasto przekładane z herbatnikami 598

ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje.  Porcelana  Magnum Bogucice Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3 łyżki cukru  3 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1,5 łyżki kakao 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Krem budyniowy: 2 budynie śmietankowe b/c 3 łyżki cukru 0,5 l mleka    200 g masła Masa(...)odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników. Warstwy ciasta: Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany. Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Przed podaniem zrobić dekorację z kakao.    Inspiracja

Ala piecze i gotuje
Sernik "Śnieżka" 138

części - do pierwszej wkładamy białą czekoladę a do drugiej deserową - obie masy w miskach dobrze wymieszaj. Z lodówki wyjmij blaszkę i wlewaj na środek (na przygotowany wcześniej spód ciasta) naprzemiennie partię masy jasnej i ciemnej - tak pokryjemy całe dno ciasta. Włóż do lodówki na min. 1,5 godziny.   Warstwa 2: Żelatynę wsypujemy do dużego kubka, zalewamy zimną wodą(...)nakładamy na warstwę nr 1, do pozostałej (1/3 masy), która została w misce dodajemy kakao i mieszamy. Ostatnią już masę (kakaową), nakładaj w sposób nieregularny tworząc wzorki (ja robiłam to za pomocą łyżeczki - polewając na jasną warstwę ciemny strumień ciasta :) Przygotowane cisto odstaw do lodówki na min. 4 godziny. Gotowy sernik posyp jadalnymi ozdobami świątecznymi. Ps. Sernik zainspirowany przepisem

Alutka-Gotuje
Ciasto Łabędzi puch 149

utrzeć na puch i dodawać po łyżce masy bułkowej. Ucierać do dokładnego połączenia się składników. Biszkopt podzielić na dwie części. Na pierwszej wysmarować dżem i wyłożyć połowę masy, przykryć drugą połową ciasta i wyłożyć resztę kremu. Można zostawić trochę na boki. Przygotować posypkę: masło roztopić na patelni, na małym ogniu, dodać wiórki i cukier. Mieszać aż będzie miała złoty kolor(...)Ciepłą posypkę wklepać w masę, aby dobrze przyległa.   Artykuł Ciasto Łabędzi puch pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia

Pieguskowa Kuchnia
Czekoladowe ciasto z tofu 142

mleko, syrop, rozgniecionego banana, mus jabłkowy, ocet i siemię. Zamieszaj, przelej do miski z suchymi składnikami i dokładnie wymieszaj. Czekoladową masę przełóż do przygotowanej formy i zapiekaj ok. 40 min. Przed wyjęciem sprawdź za pomocą drewnianego patyczka, czy ciasto jest dopieczone. Po 10 min. wyjmij je z tortownicy i pozostaw do ostygnięcia.  Podczas, gdy ciasto stygnie, zajmij się polewą(...)mleko i podgrzej. Kiedy całość się zagotuje, zdejmij z ognia i odstaw na chwilę. Do kielicha blendera wrzuć tofu, nerkowce, kakao, daktyle z mlekiem. Całość zmiksuj na jednolitą masę.  Wierzch ciasta posmaruj przygotowaną polewą i udekoruj świeżymi owocami. Smacznego

Roślinna - blog wegański

Proponowane wyszukiwania