ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:290/3191)

Jabłecznik z bakaliami na kruchym spodzie 100

cynamon, gotować parę minut mieszając i zestawić z ognia, lekko przestudzić. Wyjąć ciasto z lodówki, odkroić 1/4, resztą wyłożyć blachę dużą na ciasto wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową z bakaliami i na wierzchu ułożyć paski z pozostałego ciasta. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180stC  i piec ok 50 minut

Camilla w kuchni
Ule kakaowe 254

łyżki wódki Na nadzienie: 1/5 puszki masy kajmakowej Dodatkowo: Wafle, biszkopciki, bądź małe opłatki.  Przygotowanie: Masa zewnętrzna: Herbatniki zemleć na proszek,dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Jeśli masa będzie zbyt sucha dodać odrobinę masy kajmakowej lub wódki, jeśli zbyt kleista dosypać zmielonych herbatników lub cukru pudru. Jeśli używamy wafli, wyciąć kieliszkiem małe kółeczka.  Złożenie: Odrywać po kawałku

My sweet a life
Bezglutenowe ciasteczka deserowe – prosty przepis krok po kroku 126

wszystkie suche składniki. Dodajemy żółtka, masło/margarynę, śmietanę oraz skórkę z cytryny. Całość siekamy nożem. Posiekane ciasto zarabiamy energicznymi ruchami. Robimy to tylko do momentu uzyskania jednolitej masy – kruche ciasto nie lubi długiego zagniatania. Formujemy kulę i owijamy folią spożywczą lub wkładamy do foliowego woreczka śniadaniowego, po czym wkładamy na 30 – 40 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto

Okiem Blondynki by McBlondi
Ciastka podwójnie czekoladowe 124

ciasto o jednolitej strukturze. 3. Dodaj posiekaną białą czekoladę ( mniej więcej 1 kostkę na 4 części - żeby kawałki były wyczuwalne podczas jedzenia :) ) i przesiekaną żurawinę. 4. Wyrób ciasto ręcznie - masa jest bardzo gęsta. 5. Z masy formuj kuleczki wielkości piłeczki pingpongowej. 6. Spłaszczając mocno każdą z kulek, układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 7. Piecz

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Bezglutenowy chleb gryczany 162

pestek dyni - 2 łyżki ziaren słonecznika - 1 łyżka siemienia lnianego - 500ml wody - 1 łyżeczka oliwy Wykonanie: - W misce wymieszać razem wszystkie suche składniki - Stopniowo dodawać letnią wodę, mieszając masę łyżką - Ciasto powinno być dość płynne; w razie potrzeby dodać więcej wody - Masę przelać do foremki wyłożonej papierem do pieczenia - Wierzch posmarować oliwą - Wstawić do nagrzanego piekarnika

Wegańska kuchnia orientalna
Ciasto barrrdzo czekoladowe 156

mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100 g cukru 6 jajek szczypta soli Polewa: 250 g czekolady 250 g śmietanki 30% CIASTO: Białka oddzielić od żółtek. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło lub oliwę, dokładnie rozmieszać. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, połączyć(...)tortownicy o  średnicy 26 cm i piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. POLEWA: Czekolady umieścić w rondelku, połączyć ze śmietanką, rozpuścić na gładką, aksamitną masę. Przestudzić. Ciasto po upieczeniu głęboko nakłuć w kilku - kilkunastu miejscach patyczkiem do szaszłyków, polać przestudzoną polewą

Cakes By Kejt
Babka cytrynowa - najlepsza na świecie 156

spód i boki) i posypać bułką tartą. Wylać do niej ciasto. Piec ok 50 min w 180ºC.5. Ciasto przestudzić. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny na gładką masę, polać ciasto, włożyć na chwilę do lodówki (żeby lukier szybciej stężał). Inspiracja: Kotlet.TV

Kto ugości moich gości?
Chlebek cytrynowo-pieprzowy 317

cebulę. Ocet wymieszać z mlekiem. Powinno wyglądać jak lekko zwarzone. Wlać do mąki ,wymieszać. Jeżeli ciasto będzie za gęste dodać trochę mleka i zagnieść na gładką masę. Wyrobione ciasto podzielić na 2 części i rozpłaszczyć na placki o grubości 2,5 cm. Wierz naciąć na 8 trójkątów. Oprószyć mąką. Piec w temp.210 stop. 25 minut, aż się dobrze zarumieni

Kulinarny karnet Christophera
Makowa baklava jest równie dobra jak makowiec, a może nawet i lepsza 218

całkowicie odparować pozostałość płynów w rondlu; wymieszać i odstawić na bok i ostudzić. Ciasto (blacha o wymiarach ok. 34 x 24 cm) 500 g masy makowej 4 łyżki roztopionego masła 450 g ciasta filo (1 opakowanie) 2 łyżki miodu naturalnego sok z cytryny Ciasto filo rozmrozić, wyjąć z pudełka i rozłożyć na płasko; sprawdzić wielkość płatów i podzielić(...)nasmarować 1/4 roztopionego masła. Na dnie blachy ułożyć 1/3 ilości ciasta smarując każdy płat (niekoniecznie dokładnie) roztopionym masłem (1/4 ilości masła) ; rozsmarować na niej połowę masy makowej i przykryć kolejną 1/3 płatów ciasta i 1/4 porcji roztopionego masła; nałożyć drugą połowę masy makowej i nałożyć na nią ostatnią porcję płatów i posmarować ostatnią 1/4 porcji masła; wstawić na 15 minut

Jem więc Jestem
Pani Walewska - Pychotka 1106

Składniki:*Ciasto:500 g mąki2 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru waniliowego100 g cukru pudru200 g masła (zimnego)6 żółtek*Masa bezowa:8 białek ( sześć pozostanie z ciasta i dwa z masy budyniowej)2 łyżki mąki ziemniaczanej1,5 szklanki cukru pudruokoło 2 szklanki posiekanych orzechów włoskich lub jakiś innych zamienników*Masa budyniowa:500 ml mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki(...)aromatu waniliowego. Jeden ze spodów zostawiamy na dnie blaszki (musi być wyłożona papierem do pieczenia), wykładamy na niego całą masę budyniową, rozprowadzamy, delikatnie na masę przekładamy drugi spód. Wstawiamy do lodówki najlepiej na noc, żeby ciasto się "przegryzło

Piekę, bo lubię
Ciasto jagodowo-serowe 181

dodać ser i dżem i wymieszać wszystko razem. Na koniec dodać rozpuszczoną, lekko przestudzoną żelatynę i wymieszać. Składanie ciasta: Do wyłożonej folią aluminiową lub spożywczą formy (tej, w której pieczony był biszkopt) wyłożyć jedną część biszkoptu. Biszkopt ten posmarować cieniutko warstwą masy serowej i wyłożyć na to tężejącą masę(...)jagodową. Wyrównać i wstawić do zamrażarki, by masa szybko zastygła. Następnie na masę jagodową wyłożyć masę serową (trochę odłożyć na wierzch ciasta) i przykryć drugą częścią biszkopta. Wierzch ciasta posmarować cienko masą serową, posypać jagodami i wylać na wierzch tężejącą galaretkę jagodową lub inną o ulubionym smaku

In my kitchen
Torcik marchewkowy 105

oleju; 4 jaja; kilka kropli aromatu migdałowego; 100 g rodzynek; Składniki na masę serową: 500 g twarożku śmietankowego lub białego sera; 100 g cukru pudru; 200 g masła; kilka kropli aromatu waniliowego; skórka otarta z 1 cytryny; Opcjonalnie: około 100 g czekolady do dekoracji; Wykonanie: Ciasto: Wymieszać w misce mąkę, proszek do pieczenia, cukier, cukier waniliowy, cynamon i sól. Dodać(...)migdałowy. Dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm (formę należy wyłożyć papierem do pieczenia). Piec około 60 minut w temperaturze 170 o C. Po upieczeniu ciasto dobrze wystudzić. Masa serowa: Stopić masło i wystudzić. Zmielić ser i utrzeć razem z cukrem pudrem. Dodać skórkę cytrynową i aromat waniliowy. Nie przerywając miksowania powolutku, cieniutkim strumieniem wlewać masło. Ciasto

In my kitchen
Tarta z gruszkami i masą marcepanową! 175

TARTA Z GRUSZKAMI I MASĄ MARCEPANOWĄ! Jedna z najlepszych jaką jadłam i zrobiłam! Bardzo łatwa w wykonaniu a wykwintna w smaku! Gorąco Wam polecam!   SKŁADNIKI: -500 g mąki - 250 g masła (nie używaj margaryny!) - 3 żółtka - 1 białko - 2 łyżki zimnego mleka - łyżeczka proszku do pieczenia - 150g cukru zmielonego Wszystkie składniki zagnieć jak najszybciej. Ciasto owiń folią i schładzaj(...)wnętrze tortownicy. Na masę marcepanową: - 3 białka  - 3 czubate łyżki cukru pudru - 1/2 szklanki zmielonych migdałów - 4 łyżki śmietany w/w zmiksuj blenderem na gładką masę, wylej całą masę na gruszki. Ciasto pieczemy przez 55 minut w nagrzanym piecu!  Smacznego! Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni

SMYKWKUCHNI
Tarta z masą czekoladową 126

połączone filmy z kuchnią. W planach mam również ciasto z Leonardo DiCaprio, ale to na kolejny raz. Miłego!   Składniki kruche ciasto   2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru pudru 2 żółtka 200 g masła masa czekoladowa 350 g mleka zagęszczonego słodzonego 2 łyżki kakao 3 łyżki mąki 2 jajka Sposób przygotowania Do mąki dodać cukier, żółtka, masło, zagniatać(...)mąką, wyłożyć ciasto. Dać je do lodówki na godzinę. Przygotować masę czekoladową - mleko przelać do miski, dodać jajka, kakao i mąkę, zmiksować do czasu uzyskania masy. Piekarnik nagrzać do 200 stopni, włożyć ciasto na ok 20 min (do momentu aż się zarumieni). Wyjąć, przelać masę czekoladową, zmniejszyć temperaturę do 160 stopni, włożyć ciasto i piec

pink envelope
Tarta ze śliwkami w budyniu 587

waniliowym budyniu...   Polecam na jesienne wieczoru lub do popołudniowej kawy... Składniki na formę 24cm Ciasto: - 200g mąki krupczatki - 100g masła - 50g cukru pudru - 1 żółtko - 2 łyżki śmietanki 12% lub 18% (u mnie ta co szła do budyniu) - kilka kropel olejku waniliowego Masa budyniowa: - 1 budyń waniliowy bez cukru - 330ml śmietanki 12% - 170ml mleka 3% - 4 duże łyżki cukru(...)wolnym ogniu cały czas mieszając, odstawiamy, dodajemy masło, mieszamy dokładnie, odstawiamy do ostygnięcia, do chłodnej masy dodajemy żółtko i olejek waniliowy i mieszamy aż będzie gładka masa, wylewamy na spód ciasta, wykładamy pokrojone wcześniej śliwki i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, u mnie 5 ostatnich minut piekłam tylko na górnej grzałce. Wyciągamy i studzimy ciasto, najlepsze

Wypieki Rene
Szarlotka owsiana z jabłkami 173

Szarlotka, całkiem inna, niż te, które do tej pory jedliście ;) Kruche, maślane ciasto, wypełnione masą jabłkową z cynamonem i owsianymi płatkami. Kruszonka też niezwyczajna - chrupiąca, z brązowym cukrem i płatkami owsianymi. Całość smakuje wspaniale, po prostu. Dosyć szybko się ją robi, pachnie nieziemsko, no bo jak inaczej może pachnieć pieczone jabłko z cynamonem? ;) Bardzo polecam! Składniki na ciasto(...)wymieszać nożem, zgarniając mąkę do środka. Szybko wyrobić gładkie ciasto. Formę o boku 25 cm natłuścić i oprószyć mąką. Równomiernie wyłożyć wyrobione ciasto, wylepiając spód i boki formy. Nakłuć widelcem. Schłodzić w lodówce przez około 45 minut. Masa jabłkowa: 1,5 kg jabłek 2 łyżki brązowego cukru 1,5 łyżeczki cynamonu 50 g płatków owsianych Kruszonka: 50 g płatków owsianych

Domowa cukiernia Ewy
Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1694

Miód, budyń i masa krówkowa – to najważniejsze składniki Jeżeli chcecie zachwycić przepysznym i rozpływającym się w ustach ciastem, to musicie zdecydować się na ciasto Marlenka. Jednocześnie musicie mieć na to zarezerwowane sporo czasu i trochę cierpliwości, ponieważ bajzel jest przy tym niemiłosierny No chyba, że to tylko u mnie tak wyglądało. W sumie sama masa w przygotowaniu jest dość(...)kawałki już w foremce. Każdy blat pieczemy 7 minut w 170 stopniach. Gdy blaty ostygną przekładamy je masą. Warstwy masy będą raczej cienkie. Na wierzchu powinniśmy mieć masę. Jako ozdobę posypałam ciasto cienko posiekanymi orzechami włoskimi. Ciacho najlepiej jeść dopiero na drugi dzień, wtedy idealnie zmięknie i dobrze będzie się go kroić. Ciasto trzymamy w lodówce. Z foremki wykroiłam

Relaxtime
Tort czekoladowy z cytrusami 138

następnie dodać ekstrakt waniliowy. Do ubitej masy jajecznej dodać przesiane suche składniki i delikatnie wymieszać przy pomocy szpatułki. Na koniec dodać masło i również delikatnie wmieszać w masę. Gotowe ciasto przelać do tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej na spodzie papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy ok. 35 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni, do tzw. suchego patyka. Ciasto w blaszce(...)łyżek cukru pudru Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, przestudzić i dodać śmietanę, dokładnie wymieszać. Do masy następnie dodać cukier puder i ponownie dokładnie wymieszać, aby pozbyć się grudek cukru. dodatkowo : syrop z klementynek do nasączenia ciasta Każde z ciast przekroić na pół, tworząc cztery blaty ciasta. Dolną warstwę wyłożyć na paterę, skropić syropem pozostałym z odsączenia klementynek oraz

Plate of Joy

Proponowane wyszukiwania