Posypka kokosowa: 4 łyżki wiórek kokosowych 1 łyżka margaryny 1 łyżka cukru Dodatkowo: kakao do posypania ciasta WYKONANIE 1. Ciasto: Mąkę siekamy nożem z margaryną i proszkiem, potem dodajemy żółtko i jajko, cukier i śmietanę, zagniatamy. Chłodzimy 30 min. 2. Masa serowa: Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodajemy miękką margarynę, następnie ser oraz mąkę, budyń, kaszę mannę i olejek(...)pianę z białek - delikatnie mieszamy łyżką. Masę dzielimy na 2 części. Do 1 dodajemy 1 łyżkę kakao. Mieszamy. 3. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem, posypujemy kakao. Wylewamy trochę jasnej masy na środek ciasta, następnie kakaowej i tak na przemian do wyczerpania składników. Patyczkiem do szaszłyków robimy wzorki. Pieczemy ok. 50 min. w 180 stopniach. Zostawiamy do wystudzenia w piekarniku przy uchylonych
słodki bratekjednym żółtku na przemian z mąką wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu ubijamy pianę z białek i delikatnie musimy ją wmieszać do ciasta. Gotowe przelewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i szykujemy masę(...)serową. Masło ucieramy z cukrem, dodając po jednym żółtku. Następnie dodajemy porcjami zmielony twaróg i wiórki kokosowe. Białka ubijamy na pianę i delikatnie łączymy z masą. Gotową masę serową wykładamy na ciasto kakaowe. Ja wykładam łyżką, robiąc nie wielkie kupki z masy serowej. Całość wstawić do nagrzanego, do 180'C, piekarnika na ok 50 min. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest
Ciasteczkowy PotwórGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinaresobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj jaja i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Nadzienie: Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę. 6. Nadzienie: Wymieszaj jabłka z imbirem, gałką muszkatołową
Kuchnia w Słońcu Skąpanazacząć od przygotowania kruszonki, czyli najprostszego kruchego ciasta. Mąkę przesiać i wsypać do miski, dodać cukier i masło. Palcami, rozcierając, połączyć wszystkie składniki. Powinno powstać nie zbite ciasto, a sypka masa z niewielkimi grudkami. Ciasto przykryć lub przesypać do woreczka i schować do lodówki przynajmniej na 1-2 godziny. W tym czasie trzeba umyć czereśnie i wypestkować je. Foremki
Codzienna kuchnia niecodziennaoliwą i oprószyć solą oraz pieprzem. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozłożyć płat ciasta francuskiego. Nożem zrobić nacięcie wzdłuż każdego boku, uważając aby nie przeciąć ciasta na wylot. Masę jajeczną rozsmarować na cieście, zostawiając nacięty rant. Na niej ułożyć szparagi i połówki pomidorków. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20 minut, aż boki tarty się zezłocą
wyzwania kuchennerośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy
Walijskie Pichcenienastępnie kisiel. Układamy ciasto warstwami: Na spód posmarowanej masłem blaszki wykładamy jasne ciasto, które smarujemy dżemem. Na marmoladę trzemy połowę ciemnego ciasta wyjętego z zamrażarki. Na ciasto wykładamy masę serową. Na ser wykładamy pianę, a na pianę trzemy pozostałe ciemne ciasto. Sernik pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 180 stopni przez 55 minut. Smacznego
Poezja Smaków - blog kulinarnyOstatnio cały czas mam zachcianki na coś słodkiego najlepiej żeby było to ciasto bez masy, ucierane, typu babka. Tak właśnie powstało to cudownie szybkie i smaczne ciasto! Chyba każdy zna idealne smakowo połączenie orzechów i cynamonu, figi dodają niesamowity aromat dodatkowo ciasto jest niesamowicie wilgotne. Piekłam w tortownicy o średnicy 22 cm. Czytaj więcej
Pychotkaaamąki proszek do pieczenia, cukier puder oraz zimne masło drobno posiekane nożem. Zagnieć ciasto aby uzyskać kruszonkę. Dodaj do ciasta dwa żółtka. Zagnieć ciasto aby uzyskać jednolitą masę. Następnie podziel ciasto na 2 równe części, zawiń obie w folię aluminiową i wstaw do lodówki na 40 min – 1h. Nagrzej piekarnik do 175 st C. Blachę wielkości
nietylkopasta.plodstawiłam pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1,5h, do podwojenia objętości. Wyrośnięte ciasto wyłożyłam na blat podsypany delikatnie mąką (u mnie dunst), lekko zagniotłam i rozwałkowałam. Na cieście rozłożyłam masę cynamonowo-orzechową, lekko ją wwałkowałam, posypałam także dodatkowo cynamonem. Zwinęłam ciasto w wałek i pokroiłam na plastry, u mnie wyszły 24 plastry. Kawałki ciasta ułożyłam na 2 blaszkach
Smaczne Zdroweczosnku. Zrobić dołek w mące i wlać ciepłe mleko, jogurt, olej i roztrzepane widelcem jajko. Wyłożyć ciasto na lekko obsypaną mąką stolnicę. Dokładnie wyrobić ciasto na gładką elastyczną masę. Ponownie włożyć ciasto do lekko naoliwionej miski, przykryć ręcznikiem i odstawić do wyrośnięcia. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Nagrzać piekarnik do 240 C, włożyć blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Zagnieść ciasto
Kuchnia Pokoleńweekend a więc nie może zabraknąć ciasta na deser ;) Pomyślałam o cieście po którym nie będę miała wyrzutów sumienia :). Z pośród różnych przepisów zdecydowałam się na pyszne , aromatyczne ciasto marchewkowe przełożone masą z serka śmietankowego. Ciasto rewelacja i polecam je zrobić wszystkim miłośnikom wszelkich wypieków uważających na swoja wagę ;). Składniki: 2/3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru brązowego 1 łyżeczka
Różne smaki w kuchnisobą wszystkie suche składniki ciasta, dodaj majonez i stopniowo dolewając rozczyn drożdżowy, wyrabiaj ciasto. 3. Kiedy ciasto będzie już w miarę zwarte dodaj roztopione masło i wyrób elastyczną masę. 4. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 30min. do wyrośnięcia. 5. Wyrośnięte ciasto podziel na 8-10 równych części i każdą z nich rozwałkuj na kształt koła
Kuchnia w Słońcu Skąpanalekkiego stężenia. Śmietanę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym następnie dodajemy tężejącą galaretkę i dobrze mieszamy mikserem, następnie dodajemy kosteczki galaretki i delikatnie mieszamy. Na jedno ciasto wykładamy całą masę i przykrywamy drugim ciastem karpatkowym. Wierzch oprószamy cukrem pudrem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilimomentu zagotowania i odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy ze skórką z cytryny dodając stopniowo po łyżce budyniu aż do wykorzystana całego. Miksujemy aż do uzyskania jednolitej masy. Do udekorowania ciasta możemy uprażyć na patelni wiórki kokosowe z cukrem wanilinowym :) Ciasto składamy: biszkopt 2/3 masy biszkopt 1/3 masy uprażone wiórki kokosowe SMACZNEGO
Słodkie ciachopatelnię i na małym ogniu odparować miód. Gdy miód zgęstnieje odstawić go do ostygnięcia. Do miski wsypać mąkę, cukier waniliowy, sól i dodać miód i pokrojone masło. Wyrobić ciasto na jednolitą masę. Zrobić to szybko, ciasto nie powinno się nagrzać. Można użyć robota kuchennego z końcówką do gęstych ciast. Z ciasta uformować wałek o grubości 3 cm i zawinąć
Kuchnia Pokoleńskładniki: otręby, siemię lniane, słonecznik i wlać 3 szklanki wody. Wymieszać. • Dodać ciasto odstawione w ciepłe miejsce i całość mieszać aż do uzyskania jednolitej masy. • Gotowe ciasto wylać na posmarowaną masłem blachę (ilość odpowiednia na 3 keksówki). • Przed wstawieniem do piekarnika odstawić na 5 minut, aby trochę urosło. • Piec 1 godzinę
To co kochamSernik można powiedzieć ekspresowy, bez potrzeby robienia ciasta kruchego na spód. Puszysty z polewą czekoladową. SKŁADNIKI: (tortownica 24 cm) MASA SEROWA: 1 kg twarogu tłustego trzykrotnie zmielonego 6 jaj 100 g stopionego, ostudzonego masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżki cukru waniliowego 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub budyń waniliowy polewa . SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Masa serowa Żółtka utrzeć z cukrem oraz(...)Następnie stopniowo wlewać stopione masło i dalej ucierać, dodać mąkę lub budyń i jeszcze chwilę ucierać. Na koniec dodać białka ubite na sztywną pianę, delikatnie połączyć z masą serową. Ciasto wlać do tortownicy wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 60 -70 minut w temperaturze około 180 C (góra - dół). Po upieczeniu sernik zostawić
RAROSSAdokładnie z żółtkami i musztardą. Dodałem starty żółty, ser i sól. Dokładnie wymieszałem. Ciasto francuskie rozłożyłem w żaroodpornej formie. Brzegi pozawijałem dookoła na wysokość ok 1 cm. Posmarowałem ciasto roztrzepanym żółtkiem. Masę serową wyłożyłem na ciasto i dokładnie wyrównać tak by nie wychodziło za brzegi. Na serze ułożyć równo szparagi. Między nimi rozłożyłem pokrojoną mozzarellę. Całość skropiłem oliwą i wstawiłem
R'n'G KitchenFetę kroimy w kostkę, rozgniatamy widelcem. Szynkę kroimy w paski Na połowie ciasta rozsmarowujemy majonez, następnie ciasto smarujemy koncentratem. Możemy też majonez wymieszać z koncentratem i tak przygotowaną masą posmarować ciasto. Na wierzchu układamy plasterki szynki i pokruszoną fetę. Wszystko posypujemy posiekaną tajską bazylią. Ciasto składamy na pół, czyli część ciasta bez farszu nakładamy na lewą stronę ciasta. Ciasto lekko
Kulinarne przygody Gatitywrzącą wodą. Wszystko mieszamy widelcem do połączenia składników i zostawiamy na chwilę do ostygnięcia. Kiedy ciasto będzie już można bez obaw dotykać ręką, wyrabiamy je na gładką masę. Gotowe ciasto zostawiamy w misce przykrytej ściereczką lub talerzem na ok. 20 min. W tym czasie ogarniemy farsz. 2. POR + CZOSNEK (8 min) Por płuczemy pod bieżącą wodą i myjemy go dokładnie
Nerds Kitchenmożemy posiekać nożem. Gdy masło połączy się z mąką dodaję jajka i śmietanę i zagniatam ciasto. Ciasta nie wyrabiam zbyt długo tylko do momentu gdy powstanie jednolita gładka masa. Wyrobione ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 30 minut do schłodzenia. Po około 30 minutach: Ciasto wyjmuję na blat lekko podsypany mąką i rozwałkowuję na prostokąt
Uwaga Babcia Gotujewyrobić ciasto. Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na 3 placki o takich samych wymiarach i piec w temperaturze 180 o C przez około 20 - 25 minut. Ciasto ostudzić. Przygotować masę: Mleko, cukier i kaszę przełożyć do garnka o grubym dnie. Całość doprowadzić do wrzenia gotować aż masa zgęstnieje, następnie ostudzić. Do kaszy dodać masło, olejek rumowy i utrzeć(...)masę. Pierwszy placek posmarować powidłami, następnie położyć drugi placek na którym rozsmarować masę. Masę przykryć ostatnim plackiem. Ciasto podzielić na mniejsze części. Przygotować polewę: Wszystkie składniki przełożyć do garnka o grubym dnie i delikatnie podgrzewać cały czas mieszając do momentu aż wszystkie składniki się połączą. Ciasto posmarować polewą
Mama Gotujeoraz drożdżami. Całość wyrabiamy mikserem ok. 5 minut. Ciasto powinno być gładkie. Miskę przykrywamy ściereczką. Odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 40-50 minut. Składniki nadzienia mieszamy na gładką masę. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blat i chwilę wyrabiamy. Dłońmi lub wałkiem rozciągamy ciasto na prostokąt o grubości 1 cm. Smarujemy je mieszanką marcepanowo-maślaną. Zwijamy ciasto w roladę i kroimy
Dzieje kuchennej WiewióryGoście nie uwierzą z czego jest masa do tego ciasta ... sama nie wierzyłam - masa z bułki to niemożliwe ... Prosty przekładaniec, który świetnie się prezentuje na małych przyjęciach:) W telegraficznym skrócie biszkopt, dżem z czarnej porzeczki dla przełamania slodyczy, rozpływająca się w ustach masa i kokosowa posypka ... mniam. Polecam i życzę smacznego. Inspiracja do przepisu z moimi
cucinaremąką razową. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 min. do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę pszenną z solą, dodajemy wyrośnięte drożdże, pietruszkę i wyrabiamy ciasto do uzyskania masy o jednolitej konsystencji. Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach blachy. Blachę podsypujemy mąką i przekładamy na nią ciasto, brzegi rozciągamy tak, żeby były równe. Ciasto z wierzchu nacinamy
Moniki SmakołykiCiasto powinno być gęstsze, niż naleśnikowe. Energicznie mieszamy przez około 3-5 minut. Dolewamy olej. Kiedy ciasto nie będzie miało grudek, dodajemy ser i ponownie mieszamy na jednolita masę. Rozrobione ciasto odstawiamy na ok 15 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy je na drobne kawałki. Dodajemy owoce do ciasta i mieszamy. Smażymy na rozgrzanej patelni do zarumienienia
ChilliJemyrośnie przygotowujemy sobie nadzienie. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiając do smaku cukrem. Wyrośnięte ciasto przekładamy na wysypaną mąka stolnicę. Rozwałkowujemy je na prostokąt o grubości około 0.5 cm. Na ciasto wykładamy masę serową. Prostokąt składamy na 3 wzdłuż dłuższego boku tzn. 1/3 część ciasta od dołu zawijamy do góry i 1/3 część ciasta od góry zawijamy do dołu. Kroimy
Walijskie Pichcenie