upiecze? Pierwotna receptura pochodzi z magazynu KUCHNIA 09/2017. Drożdżowe ślimaczki z powalającym nadzieniem daktylowo - pistacjowym ciasto: 125 ml letniego mleka 15 g świeżych drożdży 3 łyżki cukru trzcinowego ok 350 g maki pszennej 2 łyżki masła (roztopionego) żółtko 1/4 łyżeczki soli masa daktylowa: 200 g suszonych daktyli 100 g niesolonych pistacji (bez skorupek) 2 łyżki soku z cytryny do posmarowania(...)Piekarnik nagrzewamy do 170 st.C. W rondelku podgrzewamy daktyle z sokiem cytrynowym i odrobina wody. Powinny sie rozpaść na gładką masę. Mieszamy z posiekanymi pistacjami. Mieszamy składniki masy cynamonowej do smarowania. Ciasto wykładamy na blat obsypany mąką, odgazowujemy i rozwałkowujemy na spory prostokąt. Smarujemy masa daktylowa a następnie zwijamy ciasno w roladę. Ciasto tniemy na grube plastry
Dzieje kuchennej Wiewióryjeszcze jagody. Inspiracją był przepis znaleziony tutaj . Przygotowywałam w tortownicy o śr.25cm. Składniki: Spód: - 120g kruchych ciastek (dałam domowe maślane, orkiszowe) - 20g stopionego masła klarowanego Masa: - 400g gęstego sera twarogowego (u mnie "Mój ulubiony" Wieluń) - 250ml słodkiej kremówki - 40g żelatyny - 1/3 szklanki* wrzątku - 220g ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżka soku z cytryny - 3 szklanki* umytych, odsączonych jagód(...)wody), rozpuszczona w 250ml wrzątku (u mnie z owoców leśnych bez dodatku cukru, dodałam ksylitol) *szklanka 250ml Ciastka rozkruszyłam w miarę drobno, dodałam stopione masło klarowane i zagniotłam ciasto. Gotową masą wykleiłam dokładnie dno tortownicy (masy jest bardzo mało, ale wystarcza na cieniutki spod). Boki tortownicy przesmarowałam wcześniej masłem, a dno wyłożyłam papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiłam
Smaczne Zdrowesię ukryć, że „Tajemniczy Ogród” to ciasto dość praco- i czasochłonne, dlatego jego przygotowanie proponuję rozłożyć na 2 dni: jednego upiec biszkopty, a drugiego przygotować masy i przełożyć nimi ciasto. Do przepisu wprowadziłam kilka swoich modyfikacji. Przede wszystkim poncz do nasączenia biszkoptów. W oryginalny przepisie go nie było, a uważam, że w tym rodzaju ciasta jest on wskazany. Obie masy(...)homogenizowany serek miksujemy z tężejącą galaretką. Przygotowaną masę wykładamy na ciemny biszkopt (uprzednio należy go nasączyć), wyrównujemy i przykrywamy drugim blatem jasnego biszkoptu, który nasączamy kilkoma łyżkami pozostałego ponczu. Polewa: Masło, wodę, cukier oraz kakao przekładamy do garnuszka i gotujemy ok. 2 minuty. Odstawiamy do przestudzenia. Gęstą polewę rozsmarowujemy na wierzchu ciasta. Gotowe ciasto posypujemy kakaową posypką i wstawiamy
MyCookBook.plmleka , 25g drożdży , 3 łyżki cukru kryształu, 1 jajko , 400 g mąki , 50g masła , szczypta soli , Masa cynamonowa: 50g masła , 2,5 łyżki cukru trzcinowego, 1 łyżka cynamonu . PRZYGOTOWANIE: 1. Ciasto: Do ciepłego mleka dodaję drożdże oraz łyżeczkę mąki i łyżeczkę cukru. Mieszam i odstawiam na 10 minut do wyrośnięcia. Mąkę przesiewam(...)przestudzone masło. Wyrabiam ciasto. Odstawiam w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia. 2. Masa cynamonowa: Masło ucieram z cukrem trzcinowym i cynamonem na jednolitą masę. 3. Wyrośnięte ciasto wykładam na stolnicę i dzielę na mniejsze porcje. Z ciasta formuję około 30cm wałeczki. Dwa wałeczki łączę ze sobą na jednym z końców i razem zaplatam. Końce zaplecionych wałeczków
Tradycyjna kuchnia KasiSzarlotka to takie ciasto, które wszystkim smakuje, zapraszam na moją wersję. SKŁADNIKI Ciasto: (blaszka 24x34 cm) ½ kostki margaryny, 2 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 i ¾ szkl. mąki, 1 łyżka kakao, ½ szkl. cukru, 1 cukier waniliowy Masa jabłkowa: 750 ml smażonych jabłek, 1 galaretka cytrynowa Pianka budyniowa: 4 białka, 3 łyżki budyniu wiśniowego, 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: kasza(...)ciasta wykładamy foremkę, podpiekamy 20 min. w 180 stopniach. Masa jabłkowa: Jabłka zagotowujemy, dodajemy galaretkę, mieszamy. Piana budyniowa: Białka ubijamy z cukrem, dodajemy budyń. Podpieczone ciasto posypujemy kaszą manną, układamy masę jabłkową, pianę z białek i ścieramy resztę ciasta. Pieczemy jeszcze ok 25 min. w 180 stopniach
słodki bratekkażdy rodzaj się nada. Sposób, dzięki któremu placuszki są takie pulchne to oczywiście soda. Dodatnie samego proszku do pieczenia nie zawsze może dać taki dobry efekt, gdy w cieście jest ciężka masa (w tym przypadku kawałki jabłka). A soda zazwyczaj zawsze daje radę i desery ładnie na niej rosną. W tym przepisie jabłka wykorzystałam na 2 rodzaje. Z 4 sztuk(...)jabłek dwa starłam i dodałam do ciasta, a kolejne dwie sztuki pokroiłam w małą kosteczkę i wymieszałam z masą. Możecie oczywiście wszystko zetrzeć i dodać do ciasta, jak kto woli. Do podania polecam kwaskowaty dżem, który idealnie przełamie się ze słodyczą jabłek. Z podanych składników wychodzi ok. 25 sztuk placków. Nie jestem pewna, bo zjadali je na bieżąco ;) (adsbygoogle = window.adsbygoogle
Zdrowie i pysznie na talerzunastroju. Zjadłabyś tonę czekolady i innych słodkości. Tak jest z moją przyjaciółką Barbarą, której podarowałabym mini szarlotki, w ten kryzysowy dzień. Deser, który rozpływa się w ustach: kruche ciasto na miodzie, masa jabłkowa z cynamonem przeplata się z pysznym śmietankowym budyniem, wszystko polane limonkowym lukrem i posypane karmelową posypką Delecty. W taki „kryzysowy dzień” świeżo upieczone szarlotki zapakuję w ekologiczny(...)Przygotować foremki do mini szarlotek, wysmarować masłem i oprószyć mąką. Połowę schłodzonego ciasta zetrzeć na tarce i wykleić nimi spód foremek. Następnie dodać łyżkę masy jabłkowej, po dwie łyżki budyniowej i znowu owoce. Drugą kulkę ciasto podzielić na cztery części i każdą rozwałkować, pokroić w paseczki i ułożyć na nasze mini szarlotki. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Trufelkowooznacza jakiś smakołyk, specjał. Abstrahując od znanych ciasteczek, nazwa tego ciasta jest według mnie jak najbardziej zasadna. Ciasto jest przewspaniałe. Zarówno całościowo jak i każda z warstw z osoba smakuje bajecznie. Delikatny biszkopt, brzoskwinie zatopione w galaretce a wszystko to przykryte czekoladową masą śmietankową. No prawdziwa delicja(specjał), mówię Wam:) Biszkopt: 5 jajek 3/4 szkl. cukru drobnego 3/4 szkl. mąki(...)żelatynę). Następnie wlewamy roztopioną, lekko przestudzoną czekoladę i delikatnie mieszając łączymy ją z ubitą śmietaną. Powstałą masę wykładamy na galaretkę. Śmietankę na polewę mocno podgrzewamy w garnuszku. Zestawiamy z pieca, dodajemy połamaną czekoladę i mieszamy, aż do całkowitego połączenia. Polewą dekorujemy wierzch ciasta. Źródło
Smaki Na Talerzuwidzę, że są przez was najczęściej odwiedzane. Dlatego dziś powracam do klasyka w lekko odmienionej formie. Banoffee pie znają chyba wszyscy: spód ciasteczkowy, masa krówkowa, banany i bita śmietana i tyle Naprawde tyle wystarcz, żeby zrobić ciasto, którym zachwyca się niemal każdy. A teraz do tych słodkości (bo nie ma co ukrywać, że ciasto jest dość słodkie) dorzućcie kilka malin(...)Banany kroimy w grubsze plastry, skrapiamy je sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) i układamy je na masie krówkowej, delikatnie dociskając, w we wszystkie szczeliny pomiędzy bananami wciskamy maliny. Śmietankę ubijamy wraz z cukrem puderem i przekładamy na owoce. Przed podaniem posypujemy ciasto kakao. Ciasto przechowujemy w lodówce. Gotowe Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Proste ciasto bez pieczenia Proste
Relaxtimeubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Biszkopt upiec w takiej samej formie co ciasto miodowe. Formę wysmarować masłem i wysypać mąką, ciasto wylać na formę. Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez ok 25-30 minut(...)grudek. Następnie dodać kostkę masła. Dokładnie wymieszać. 4. Do formy włożyć jedno ciasto miodowe. Na to wylać połowę gorącej masy budyniowej. Na masę położyć biszkopt i wylać resztę masy. Położyć drugie ciasto miodowe. 5. Przygotować polewę czekoladową. Margarynę roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać kakao, cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać i nie gotować. 6. Polać ciasto polewą i udekorować
Motylkowa Kuchniaidea jest podobna. Jeżeli nie macie pomysłu na niedzielne ciasto to zachęcam do jego wypróbowania. Składniki: Ciasto: 250 gram tłuszczu/ margaryny 3 jajka 3 szklanki mąki 1 szklanka cukru pudru lub drobnego 2 łyżeczki proszku do pieczenia Otarta skórka z 3 pomarańczy Masa: ½ l wody Sok z 3 pomarańczy ½ szklanki cukru Kisiel pomarańczowy 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka Polewa(...)Przez cały czas mieszamy. Chwilę gotujemy. Gorącą masę wykładamy na jeden placek, przykrywamy drugim. Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy na wolnym „ogniu” razem z mlekiem. Mieszamy. Jednolitą masą polewamy ciasto o posypujemy płatkami migdałowymi. Czekamy do wystygnięcia. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function
Smaki EwyDzisiaj są imieniny taty i tak się zastanawiałam co upiec, przeglądałam internet, zeszyty z przepisami, które mam i zdecydowałam się upiec Brzdąca. Tata bardzo lubi ciasta z masami kakaowymi, czekoladowymi. Masa w tym przepisie jest na bazie budyniu czekoladowego. Jest to zupełnie inny przepis niż widziałam w internecie i postanowiłam wypróbować go. Składniki: 5 jaj 1 szkl cukru 1 szkl(...)sztywną pianę, dodać cukier i żółtka na przemian ciągle miksując. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i dodać do masy. Na koniec wlać olej i ocet. Blachę (u mnie tortownica)wysmarować masłem i wysypać bułką tartą i wylać ciasto. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 stopni przez ok 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty
Motylkowa Kuchniamniejsze kawałki . Masło z cukrem miksuję na puszystą masę . Następnie dodaję do masy jajka , cukier waniliowy i dalej miksuję aby składniki się połączyły ( może się zdarzyć że masa na ciasto będzie podobnie wyglądała jakby się lekko zważyła ale po dodaniu mąki będzie dobrze :) Teraz dodaję miód i jeszcze przez chwilę miksuję . Ciasto w misce na chwilę odstawiam aby przygotować mąkę(...)niej kakao , proszek do pieczenia , szczyptę soli i wszystko razem dokładnie mieszam . Tak wymieszaną mąkę dodaję do zmiksowanej masy . Na początku składniki mieszam w misce łyżką żeby wstępnie się połączyły . Następnie wykładam na blat i wyrabiam dłońmi przez kilka minut aż ciasto stanie się gładkie i lśniące . Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około
Uwaga Babcia GotujeDzisiaj ciasto jak mleczny batonik znanej firmy. Maxi King. Ciasto szybkie, przekładane herbatnikami, bardzo słodkie, bo z dodatkiem masy kajmakowej więc jeśli lubicie mocno słodkie ciasta to ta propozycja Wam posmakuje. Masa mleczna wykonana jest na mleku w proszku, jest dość zwarta. Wierzch oblany czekoladą i prażonymi orzechami.... Mmm niebo w gębie! Przepis ze strony Świat Ciasta(...)Ciasto Maxi King Składniki na blaszkę 23x33cm: Do przekładania: około 400g herbatników Na masę mleczną: 300g masła lub margaryny 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią lub laska wanilii 400-500g mleka w proszku (nie w granulkach!) Na masę kajmakową: puszka gotowej masy krówkowej Na polewę czekoladową: 2 tabliczki
Smak mojej kuchnikokosu łyżka masła 2 łyżki cukru Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia kakaowego biszkoptu (można to zrobić nawet dzień wcześniej). Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Ubijając dalej dodawać cukier a następnie żółtka, później wodę i olej. Mąkę wymieszać z kakao, mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do foremki wyścielonej(...)której piekł się biszkopt wyłożyć wysoko nowym papierem do pieczenia. Na dnie rozłożyć paski ciasta tak, żeby odstępy między nimi miały mniej więcej taką samą szerokość jak ciasto. Wypełnić je masą serową. Na masę serową nałożyć po pasku ciasta a pomiędzy nie znowu ser. Tak tworzyć kolejne warstwy aż do wyczerpania składników. Gotową szachownicę wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia