którym przypomniałam sobie przeglądając stare zeszyty z przepisami. Choć przepis stary, sernik ten zawsze dobrze smakuje. Łączy w sobie smak murzynka i pysznej wilgotnej masy serowej. Całość oblana warstwą czekolady. SKŁADNIKI Ciasto: 5 jajek 2 szklanki mąki pszennej 1 kostka masła 3/4 szklanki cukru 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 7 łyżek wody Masa serowa(...)Masa serowa: Masło rozpuszczamy. Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy ostudzone masło, następnie dodajemy porcjami twaróg, na końcu dodajemy cukier waniliowy, budyń waniliowy oraz wiórki kokosowe. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy ok. 60 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu zostawiamy jeszcze 15 minut w piekarniku. Ostudzone ciasto dekorujemy polewą. Polewa: Masło rozpuszczamy z mlekiem i cukrem, dodajemy kakao
słodki bratekłyżki cukru 300 ml słodkiej śmietanki 30% 1 szklanka świeżych malin Polewa czekoladowa malinowa Sposób przygotowania: Ciasto: masło przekładamy do rondelka wlewamy wodę dodajemy szczyptę soli i gotujemy. Gdy zawrze wsypujemy powoli mąkę pszenną i energicznie mieszamy do czasu aż masa zacznie odchodzić od ścianek naczynia. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Gdy masa będzie zimna wbijamy(...)ubijamy na sztywny krem, dodajemy po łyżce stopniowo do budyniu cały czas miksując na najniższych obrotach aż do uzyskania gładkiego kremu. Dodajemy świeże maliny, mieszamy już łyżką. Wykładamy masę na ciasto, dekorujemy malinową polewą czekoladową. Chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i KardamonPyszne delikatne ciasto biszkoptowe , połączone z śmietankową warstwą i zielonym budyniem ugotowanym na soku.Zielone galaretki i masa nadają ciastu fajny wiosenny wygląd .Ciasto na pewno przypadnie do gustu młodszym i starszym łakomczuchom :)Biszkopt:5 jaj1 cukier waniliowy 16 g4 łyżki cukru5 łyżek mąki2 łyżki mąki ziemniaczanej2 łyżki oleju1 łyżeczka proszku do pieczeniaBiałka ubić z cukrami na sztywną pianę, dolać żółtka
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniawczoraj wieczorem, kiedy „mnie nosiło” i nie wiedziałam „co mam zrobić z rękami”. I został rozkrojony na „śniadanie”. Składniki na ciasto: 100 g margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g mąki 4 łyżki cukru 1 jajo Masa serowa- 1 kg mielonego sera białego- zmielić 3 razy nie korzystać z sera z wiaderka 600 ml mleka 3 budynie śmietankowe(...)wkaldam składniki do robota i w kilka sekund mam kulę ciasta. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Zrobic dziurki widelcem. I wlać masę serowa na ciasto. I tu jak wolicie ,pieczecie tak jak jest, a następnie tylko cukier puder lub polewa na wierzchu. Ja ubiłam pianę z białek i cukru , delikatnie połozyłam na wierzch
Z Kuchni Do Kuchnisól morska w płatkach. Prawdziwe sernikowe niebo !.Tylko nie przesadźcie z solą. Składniki: okrągła foremka o średnicy 22 cm z odpinanym brzegiem. Ciasto: 270 g kruchych herbatników,dałam czekoladowe 30 g mielonych migdałów 85 g roztopionego masła Masa serowa: 700 g sera twarogowego z wiaderka,może być kremowy President 150 g cukru 4 jajka 1 laska wanilii lub 2 łyżeczki(...)ucieramy z cukrem ,dodajemy po jednym jajku i ucieramy mikserem do połączenia się masy.Dodajemy wanilię ,mieszamy. Wyjmujemy foremkę z kruchym spodem z lodówki i wylewamy na niego ostrożnie masę sernikową.Ciasto pieczemy w 170 stopniach przez około 50 minut .Studzimy. Sos karmelowy: W małym garnku umieścić śmietankę ,masło i cukier.Mieszając podgrzewać do momentu ,aż cukier się rozpuści .Zagotować ,mieszać
Ladylaura.Margarynę ucieramy do białości dodajemy partiami cukier. Oddzielamy żółtka i po jednym dodajemy do ciasta. Białka odstawiamy. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i amoniakiem. Dodajemy do masy i ucieramy do połączenia (ciasto będzie gęste) Ubijamy na sztywno pianę z białek i powoli łączymy z ciastem. Dzielimy na 3 równe części. Do 1 dajemy kokosy, do 2 orzechy(...)której piekliśmy ciasto wykładamy, aż po brzegi folią spożywczą. Układamy jeden placek (u mnie orzechowe) i smarujemy odłożonym dżemem. Wylewamy lekko tężejącą galaretką. Nakładamy 2 ciasto (białe) i dociskamy. ROBIMY MASĘ : Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w połowie szklanki wody, studzimy. Następnie ubijamy śnieżkę ze szklanką zimnego mleka, aż będzie sztywna, następnie dodajemy galaretkę i dobrze ubijamy. Wylewamy
Pani na deserróżnymi słodkimi pysznościami, ale być może skusicie się na pysznego cytrynowca z dużą ilością ananasa i upieczecie go np. na Sylwestra i Nowy Rok? :) Ciasto jest wyjątkowo pyszne i proste do zrobienia: biszkopt przełożony masą budyniowo-cytrynową z kawałkami ananasa z puszki. Bardzo lekkie, orzeźwiające… trudno poprzestać na tylko jednym kawałku :) Dodatkowych walorów smakowych dodaje posypka z wiórków kokosowych (jeśli(...)ananasy (jeśli używacie ananasów w plastrach musicie je najpierw pokroić) i ponownie mieszamy. Połowę masy wykładamy na dolną część biszkoptu i równo rozprowadzamy. Przykrywamy drugą częścią ciasta, a na wierzch nakładamy pozostałą część masy i dokładnie ją rozsmarowujemy. Na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi (lub płatkami migdałowymi). Ciasto odstawiamy do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki. Smacznego
MyCookBook.plwzięła się jego nazwa, ale spodobała mi się więc ją zostawiłam i u mnie Składniki: Ciasto: 350g mąki pszennej 250g zimnego masła lub margaryny 100g cukru 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18% 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: 2 kg jabłek 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa Masa orzechowa: 200g orzechów włoskich 120g cukru(...)pierwszym kruchym blacie wykładamy połowę masy jabłkowej *** *** Przykrywamy drugim kruchym plackiem i wykładamy na niego resztę masy jabłkowej *** *** Całość przykrywamy ostatnim upieczonym kruchym blatem. Na wierzch wykładamy masę orzechową *** *** Ciasto wkładamy na całą noc do lodówki *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: POTRAWY WIGILIJNE PRZEPISY TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ
Blog z Apetytemposypką, mniam! Jak na razie nie ustaliłam co jest lepsze, szarlotka czy sernik. A jak Wy uważacie? Zapraszam na Sernik na czekoladowym spodzie z kruchą posypką."Składniki:Na kruche ciasto:200 g masła500 g maki3 żółtka180 g cukru100 g czekolady deserowejMasa serowa:1 kg mielonego sera białego5 jaj3 białka150 g cukru1/3 szklanki oleju rzepakowego3 łyżki mąki pszennej4 łyżki maki ziemniaczanej1(...)ubijamy do podwojenia objętości. Następnie wlewamy olej i lekko zmiksowany ser, dalej ubijamy.Do masy serowej dodajemy obie mąki i ekstrakt i mieszamy. Na koniec, do masy należy dodać ubitą na sztywno pianę z białek.Ciasto przelewamy na kruchy upieczony spód, ciasto wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut, następnie wierzch sernika posypujemy drugą częścią ciasta również startą na tarce
Słodkie PrzyjemnościPonadto: 500 g malin (mogą być mrożone, nie rozmrażamy ich wcześniej), cukier puder do oprószenia Wykonanie: Masło/margarynę kroimy w kostkę i zagniatamy ze wszystkimi składnikami ciasta na jednolitą masę. Dzielimy na dwie części- jedna ok. 60% a druga ok. 40%. Zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalnika. Możemy to zrobić dzień wcześniej. Jak już ciasto się zamrozi(...)ubijając. Następnie powoli wsypujemy budynie i wlewamy olej. Miksujemy do połączenia składników. Na spód przelewamy ubitą pianę. Układamy maliny otworkami do góry. Maliny lekko wciskamy w masę. Na wierzch zetrzeć resztę ciasta (40%). Pieczemy w 190C przez 30-40 minut. Po całkowitym wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Smacznego
Passion of Cookingbiałości następnie dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz makiem i wszystko delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, pieczemy w nagrzany do do 180°C piekarniku około 20 -30 minut. Przygotowujemy masę budyniową: 500 ml mleka zagotowujemy z dodatkiem cukru oraz masła, w pozostałym mleku rozprowadzamy proszek budyniowy oraz mąkę(...)odstawiamy z ognia, studzimy. Z owoców leśnych oraz wody gotujemy kompot, do gorącego kompotu dodajmy galaretki dobrze rozpuszczając. Odstawiamy do stężenia, od czasu do czasu mieszając. Na wystudzone ciasto wykładamy masę budyniową, następnie wylewamy tężąca się galaretkę, na wierzch układamy herbatniki. W garnuszku podgrzewamy mleko dodajemy połamana czekoladę i dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej polewy. Polewę czekoladę wylewamy na herbatniki
kgwjanczewośniadanie, na dobre zagościło w mojej kuchni. Tym razem Gosia zaproponowała puszystą drożdżowkę z serem i śliwkami. Kwintesencja końca lata... soczyste i dojrzałe śliwki, zatopione w puszystym cieście drożdżowym, poprzeplatanym kremową masą serową. Idealne na każdą okazję. Moja córka, która nota bene, nie uznaje żadnego ciasta z owocami, no może z wyjątkiem szarlotki, zjadła pokaśny kawałek, jeszcze ciepłej drożdżowki(...)przekładamy do miski, przykryamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Serek ricotta, śmietanę, cukier i pastę waniliową mieszamy w miseczce na jednolitą masę. Śliwki myjemy, kroimy na połówki i pestkujemy. Wyrośnięte ciasto szybko wyrabiamy na podsypanym mąką blacie i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok 40 x 30 cm i grubości około 3mm. Kroimy wzdłuż
Mia Cucina Sofietadeser spodziewałam się dużo gości. Nie mogłam ich zawieść! Kruche z frangipane i jeżynami Składniki: Kruche ciasto 210 g masła, zimnego 150 g cukru 250 g mąki tortowej 10 g proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli 2 jajka Nadzienie 400 g masy marcepanowej, 60% migdałów 2 łyżki mąki 80 g masła 30 g kokosowych wiórków 3 jajka skórka otarta z jednej(...)dodaj jajka i miksuj dalej. Ciasto będzie dosyć elastyczne i łatwe w obróbce. Prostokątną foremkę o wymiarach 20 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia następnie wyklej ciastem foremkę. Masę marcepanową zetrzyj na tarce. Zmiksuj z jajkami, miękkim masłem i kokosowymi wiórkami. Na koniec dodaj otartą skórkę z limonki i jeszcze raz wymieszaj. Posmaruj kruchy jeszcze nieupieczony spód powidłami
codojedzeniakiełbaski, ta jest zdecydowanie częściej spotykana, lub taką zwykłą, prostokątną. Ciasto występuje też w nieco przeładowanej ciastkami formie, ale ja preferuję tą wersję, gdzie mamy równowagę między smaczną masą a ciasteczkami. Ciasto nie jest bardzo słodkie w smaku i jak stwierdził mój mąż, wielki fan bloku, czuć, że to jedna rodzina ciast A jeszcze, żeby was zachęcić, to wolne tłumaczenie(...)bakaliami, wrzucamy do garnka i zagotowujemy. Mieszając gotujemy ok 10 minut. Odstawiamy na 15 minut do schłodzenia. Po tym czasie dodajemy herbatniki i bakalie. Mieszamy. Masę wykładamy na folię spożywczą, formując kształtem kiełbaskę. Zawijamy ciasto w folię i czekamy aż wystygnie. Ciasto wkładamy do lodówki do stężenia. 4.29 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/tinginys-litewski-blok/ MieszamWGarnku Artykuł Tinginys – litewski blok pochodzi z serwisu
Mieszam w Garnku