przepis stary jak świat Sposobów na jego przygotowanie jest tak wiele, że ciężko było by je tu wyliczyć. Niezmiennymi składnikami pozostają jednak dwukolorowe kruche ciasto i biszkopt. Zawsze pojawiają się także bakalie, masa i jakaś konfitura lub marmolada. A oto i moja rodzinna receptura na to ciasto Bawole oko Składniki: Kruche ciasto: 500 g mąki 250 g margaryny (u mnie(...)czas ubijając masę. Na koniec dodajemy adwokat. Całość ucieramy do połączenia składników. Mleko podgrzewamy. Dodajemy do niego cukier puder i ucieramy, aż powstanie gładki lukier. Na kruche ciasto z marmoladą nakładamy masę, przykrywamy ją biszkoptem, który smarujemy lurem. Całość posypujemy suszoną żurawiną. Smacznego Artykuł Bawole oko pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujePyszne kruche ciasto przełożone masą serową i jabłkową najlepiej smakuje na drugi lub trzeci dzień jak placki zwilgotniejj od mas ale czy tak długo dotrwa...??Czas pieczenia: 3 x 20 min Temperatura pieczenia: 180 °C Wielkość formy : Ciasto kruche(...)podanych składników zrobić kruche ciasto, podzielić na trzy części,do jednej dodać kakao i ponownie zagnieść.Rozwałkować i upiec blaty. Piec w 180 stopniach około 20 min.Masa jabłkowa:60 dag prażonych jabłekgalaretka owocowa (wiśniowa) Jabłka prażone zagotować,zestawić z ognia , dosypać suchą galaretkę i mieszać do jej rozpuszczenia ,ostudzić.Masa serowa:40 dag twarogu 12 dag cukru
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniamąki pszennej (100 g) 1 mała płaska łyżeczka sodu (byt duża ilość sprawi ,że ciasta będą gorzkie i nie dobre) 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki olejku / esencji migdałowej kakao Wykonanie: W mikserze ucieramy następująco: masło z cukrem pudrem aż powstanie nam jasna biała masa, następnie dodajemy jajko, olejek migdałowy(...)cytryny. Miksujemy aż składniki się połączą, a na sam koniec wsypujemy porcjami mąki przesiane z sodą. Jeżeli to możliwe miksujemy bądź końcówkę ciasta wyrabiamy rękoma na plastyczną masę. Z uzyskanego ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego bądź ciut większe. Korek, bądź gwint z butelki obtaczamy w kakao i odbijamy kółko tworząc imitacje pieczarki. Tak gotowe ciasteczka przekładamy
W Moim Magicznym Domujeszcze skusicie się i np na Nowy Rok przygotujecie takiego oto pysznego przekładańca. Ciasto znane pod kilkoma nazwami - miodownik , orzechowiec czy snikers to 3 blaty miodowego ciasta przekładane kremem budyniowym i masą krówkową, zwieńczone pyszną chrupiącą orzechową warstwą. Ciasto konkretne , słodkie , dość ciężkie , ale jednocześnie jakże pyszne :) Składniki : foremka 25x40 Blaty miodowe: 4 szklanki mąki 130g zimnego masła(...)dodawać po łyżce zimny budyń W blaszce na dnie ułożyć pierwszy blat ciasta ( bez orzechów) wyłożyć na niego równą warstwą krem budyniowy.Przykryć kolejnym blatem ciasta (bez orzechów). Następna warstwa to masa krówkowa. Jeśli używamy gotowej i jest bardzo gęsta możemy ją chwilkę podgrzać wstawiając puszkę do gorącej wody . Na warstwę karmelu układamy nasz ostatnio blat ciasta miodowego z warstwą
Malinowa Kawiarenkajestem pewna jak to z tą wuzetką jest – kto ma rację i jak ta klasyczna, oryginalna powinna smakować, to jedno wiem na pewno – ta smakuje świetnie:) Kakaowe ciasto: 230 g miękkiego masła lub margaryny 110 g drobnego cukru 6 jajek 60 g ciemnego kakao (roztartego w 1/2 szklanki wrzącej wody) 230 g mąki krupczatki 1,5 łyżeczki proszku(...)wrzątku kakao. Na samym końcu partiami dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę. Białka ubijamy na sztywną pianę (można przed ubijaniem dodać szczyptę soli) i łączymy delikatnie z kakaową masą. Wylewamy na blaszkę (21x32cm) wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy na około 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Po przestudzeniu kroimy na dwa blaty. Krem: 250g miękkiego masła
Smaki Na Talerzuciemny biszkopt i nie miałam żadnego pomysłu na krem. Ale szukając czegoś w szafce znalazłam dwie puszki brzoskwiń i od razu wpadł mi do głowy pomysł na masę śmietanową, podobną jak do ciasta Biała Dama. I tak oto powstało kolejne ciasto:) Co prawda zniknęło szybciej niż powstało, ale co tam... Biszkopt: 5 jajek, szklanka cukru(...)kilkoma łyżkami wrzątku, dokładnie wymieszać i przestudzić. Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Dodać do śmietany wraz z cukrem, wymieszać. Na koniec dodać przestudzoną żelatynę, wymieszać dokładnie. Masą przełożyć blaty ciasta. Schłodzić. Polewa: 150g cukru pudru, 6 łyżeczek wody, 2 łyżki kakao. Wszystko rozpuścić, lekko przestudzić i rozsmarować na wierzchu ciasta. Przechowywać w lodówce
Z miłości do słodkościkolejna odsłona mojego ulubionego sernika <3 Z kuleczkami czekoladowymi i pianką. Pycha !!! Składniki na ciasto: 30 dag mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 10 dag cukru pudru 2 żółtka jaja 1 jajko 10 dag margaryny 2 łyżki smalcu Składniki na masę serowa: 1 kg białego sera 1 szklanka mleka 1 ½ szklanki cukru pudru 1 budyń(...)waniliowy 2 jajka 4 żółtka jaja kilka kropli aromatu waniliowego 2 łyżki kakao 1 szklanka kulek czekoladowych tłuszcz do formy Pianka i góra ciasta: 6 białek (pozostałych z masy serowej i ciasta) 1 szklanka cukru 1/3 szklanki orzechów włoskich 1/3 szklanki płatków migdałowych Wykonanie: Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, rozwałkować na stolnicy i przenieść na wałku do formy wysmarowanej
Tradycyjna Kuchniastop. Wyjąć ciasto z piekarnika, ostudzić.Krem śmietankowy: Żelatynę rozpuścić w 2 łyżeczkach gotowanej wody, ostudzić. Do szklanki wsypać kawę rozpuszczalną, dodać dwie łyżeczki gotowanej wody, dokładnie wymieszać, ostudzić. Bardzo schłodzone mleko przelać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę , ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodać żelatynę, dalej ubijać. Masa z kawą : Do rondla(...)dodać kawę, zmiksować. Polewa : Składniki polewy przełożyć do rondla, postawić na ogniu, mieszając doprowadzić do połączenia się składników i rozpuszczenia cukru, ostudzić. Składanie ciasta: biszkopt krem śmietankowy masa z kawą polewa
Kuchnia Danusipewnością goście będą zachwyceni.Przepis pochodzi z książki s Anastazji. Ciasto: 10 dag margaryny 10 dag cukru pudru 15 dag maki pszennej 6 żółtek 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Margarynę utrzeć z cukrem,dodać żółtka,na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Masa Serowa: 125 dag sera białego 10 jajek 35-40 dag cukru 30 dag masła(...)ćwiartki suszone śliwki. Piana: 6 białek 1 szklanka cukru pudru ( dałam 3/4 szklanki) Białka ubić na sztywną pianę,stopniowo dodawać cukier. Ciasto wylać do formy,na ciasto rozprowadzić masę serową.Piec ok 1 godz w 180 st. C. Na ok 15 minut przed końcem na wierzch ciasta rozprowadzić pianę i ponownie zapiec w piekarniku
Niespełnione zdolności kulinarnedobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach celcjusza. Podczas, gdy ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać(...)Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy wódką (ewentualnie mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego
Kolizje Smakówwsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksować na wolnych obrotach do połączenia się z masą. Masę przełożyć do foremki (20×30cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecw 180*C przez ok. 20-25 min, do suchego patyczka. Po upieczeniu odstawić do wystudzenia. Drugie ciasto upiec tak samo. Krem: Połowę mleka zagotować z cukrem. W pozostałym mleku wymieszać budyń(...)wodzie. Odstawić do lekkiego stężenia, gdy zacznie tężeć dodać maliny i wymieszać. Polewa czekoladowa: Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofalówce i wymieszać na jednolitą masę. Składanie ciasta: Na dnie blaszki ułożyć 1 biszkopt upieczonego ciasta, wyłożyć 1/2 kremu, następnie galaretkę z malinami. Wstawić do lodówki, aby galaretka stężała. Następnie wyłożyc resztę kremu i przykryć drugim biszkoptem
Malinowo w kuchniWymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną(...)przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również). Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy. Szczerze mówiąc - wbrew
Świat Ciastaproszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką(...)żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście. Przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem
Pyry na Gazstaropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki(...)cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 5. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Masę wlać do 2 foremek o wymiarach ok. 8 x32 cm wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 7. Wyjąć ciasta
W mojej kuchni