Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, orzechy, goździki oraz cynamon. Za pomocą miksera - jajka i cukier ubić na puszystą masę. Do jaj dodać składniki sypkie naprzemiennie z olejem, cały czas mieszając. Na koniec dodać marchew, mieszając ręcznie - najlepiej łyżką drewnianą. Ciasto przełożyć na blaszkę o wymiarach 27x17 cm (lub tak jak w moim przypadku 22x22 cm), wysmarowaną masłem i posypaną(...)przez 35-40 minut. Wystudzić. Teraz czas na masę serową. Wszystkie składniki przełożyć do większej miski i zmiksować za pomocą blendera ręcznego na gładką masę. Wystudzone ciasto przekroić na dwie równe warstwy. Połową kremu posmarować spód ciasta, przykryć drugim blatem i posmarować go pozostałym serkiem (boki ciasta również). Na koniec udekorować układając owoce oraz orzechy. Szczerze mówiąc - wbrew
Świat Ciastaproszku do pieczenia) oraz partiami szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy. Ciasto rozkrawamy na dwie części. Masa: Rozpuszczamy galaretkę cytrynową w pół szklanki wrzątku. Studzimy. Ubijamy śmietankę kremówkę na sztywno. Ser ricotta ucieramy z cukrem pudrem, a następnie delikatnie łączymy z wystudzoną galaretką(...)żelatyną oraz ubitą śmietaną. Do formy do pieczenia wkładamy jeden blat szpinakowy. Masę serową rozsmarowujemy równą warstwą na cieście. Przykrywamy drugim blatem. Dekorujemy truskawkami lub innymi owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem
Pyry na Gazstaropolskie, ale dzisiaj ratowałam się przepisem znalezionym na kwestii smaku . Moi niespodziewani goście byli bardzo zadowoleni. A ja spieszyłam się tak bardzo, że zapomniałam zrobić przyzwoitego zdjęcia z porcją ciasta na talerzyku. A więc jeśli nie macie niczego w zanadrzu na święta, skorzystajcie z tej receptury. Na pewno będzie pysznie. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 4 łyżki kakao • 4 łyżki(...)cukier, sodę i proszek do pieczenia, wymieszać. 5. Wlać masę z rondelka i zmiksować na małych obrotach miksera lub wymieszać rózgą tylko do połączenia się składników w jednolite ciasto. 6. Masę wlać do 2 foremek o wymiarach ok. 8 x32 cm wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika na 30 - 35 minut (do suchego patyczka). 7. Wyjąć ciasta
W mojej kuchniZdejmujemy garnek z ognia i zostawiamy na około 10-15 min do ostygnięcia. 3 Do ciasta dodajemy stopniowo po jednym jajku i miksujemy robotem do uzyskania miękkiej jednolitej masy. 4 Ciasto wkładamy do worka cukierniczego i wyciskamy okręgi na papierze do pieczenia. 5 Do rozgrzanego tłuszczu wkładamy ciasto papierem do góry. Ciasto powinno samoistnie oddzielić się od papieru. Papier należy
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisypieczenia. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy w 180 C około 50 minut (na tzw. suchego patyczka). Połowę mleka zagotowujemy, w drugiej mieszamy cukry, jajka, mąkę i budyń na jednolitą masę. Następnie wlewamy go do gotującego się mleka i cały czas mieszamy(...)się nie przypaliło. Odstawiamy do wystudzenia. Masło ucieramy na puszystą masę i stopniowo dodajemy budyń, ciągle mieszając. Upieczony i przestudzony biszkopt przekrawamy na trzy części. Następnie składamy ciasto: biszkopt, masa budyniowa, część pokrojonych truskawek, następnie powtarzamy czynność a potem biszkopt cienka warstwa masy budyniowej oraz połówki truskawek, które zalewamy tężejącą galaretką
Zainspirowana w kuchniNastępnie dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia i za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa kokosowa - ugotować budyń w 1/2 litra mleka - wystudzić. Następnie margarynę utrzeć. Do spienionej margaryny dodać cukier i ubijać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać wystudzony budyń(...)kuchennym), dodać wiórki i dobrze wymieszać. Proporcje można dobrać według własnego gustu. Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Po wystudzeniu biszkopt przekroić na 2 blaty. Na jeden blat ciasta wyłożyć 2/3 masy przykryć drugim blatem ciasta, na który wyłożyć pozostały krem. Wierzch ciasta posypać posypką
Ciastka - domowe słodkościświąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale nie jest takie trudno do zrobienia należy tylko pamiętać aby rozsmarować masę na 3/4 ciasta tak aby nie sięgała za bardzo do brzegów. W ten sposób unikniecie wylania się masy makowej z ciasta podczas pieczenia. A właśnie masa makowa. Pamiętam jeszcze(...)odchodzić od brzegów naczynia czyli około godziny. Gotowe ciasto przykrywamy ścierką i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 3 godziny aż wyrośnie. Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę. Rozwałkowujemy na kwadrat grubości około 2 cm. Całość smarujemy masą makową i zwijamy. Przekładamy struclę do podłużnej brytfanki i zostawiamy na pół godziny aż jeszcze trochę urośnie. Przed włożeniem do pieca należy posmarować
ciastkarnia na kruchym spodzieNaleśniki znają chyba wszyscy.Nie wszyscy jednak znają ogrom ich smaków.Podstawą jest ciasto naleśnikowe, z którego usmażymy cieniutkie, delikatne placuszki.My do naleśników dodamy masę serową.Zaczniemy od składników na ciasto:-1,5 szklanki mąki pszennej-2 szklanki mleka-1/4 łyżeczki cukru-1 łyżka oleju-2 jajkaNa masę twarogową:-0,5 kg twarogu-100-150 ml kwaśnej śmietany-cukier(...)należy je odwrócić na drugą stronę.Zdejmujemy na płytki talerz a na patelnię wlewamy kolejną porcję ciasta.Gotowy placek naleśnikowy smarujemy masą twarogową, składamy na pół i jeszcze raz na pół ( czyli w " ćwiartkę"). Z tej porcji ciasta uzyskamy 8-9 naleśników. Właściwie są już gotowe i można je podać ze śmietaną i cukrem bądź sokiem.Jeszcze lepiej
Maminek kulinarnypłaskie łyżeczki proszku do pieczenia Białka ubić z cukrem na sztywno,dodać żółtka wymieszane z octem. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz kakao,delikatnie wmieszać do masy jajecznej. Ciasto przelać do przygotowanej blaszki i piec ok 30 min w 180 st.C. Masa chałwowa: 3 żółtka 1/2 szklanki mleka 1 łyżka maki ziemniaczanej 300 g chałwy 200 g masła
Niespełnione zdolności kulinarnegarnuszku aby całość była bardzo gorąca ale nie wrząca. Dodać do tej mieszanki len, odsączone daktyle, sodę zalaną octem i całość zblendować na gładką masę. 4. Mokre składniki wymieszać z suchymi. 5. Ciasto wlać do tortownicy wyłożonej na dnie papierem do pieczenia i piec w 180’c ok 35-40 minut do suchego patyczka. 6. Po wystudzeniu ciasto wyrównać(...)lodówki. PRALINY I ZDOBIENIE 13. W tym czasie suszone owoce na praliny zalać wrzątkiem na 30 minut. Odsączyć i miksować na gładką masę. 14. Dodawać do masy po trochu pozostałe ciasto zagniatając całość aż powstanie masa dająca lepić się jak plastelina. Uformować kulki a następnie jajeczka. 15. Następnie tort wyciągnąć z obręczy, polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i ustroić
Candy Pandaswyczerpałam. I zostanę w bezdennej rozpaczy z produktem ciastopodobnym. No ale święta w Polsce oznaczają kawki, kawunie i ciasteczka a jednym makowcem świat nie obskoczymy. Jakoś pieczenie ciast z masami nie jest moją ulubioną działalnością kuchenną, ba, sama myśl o tym napawa mnie niepokojem. Co zrobić? Jak nakarmić spragnionych słodkości i się nie narobić? Jest sposób – ciasto czekoladowe wzbogacone aromatem(...)pomarańczową i znów mieszamy. Białka ubijamy na lekko sztywno. Dodajemy połowę białek do masy czekoladowej i delikatnie łączymy, żeby masę rozluźnić, dodajemy resztę białek, mieszamy i wlewamy do formy. Pieczemy około 50 min. Patyczek się nie sprawdzi do próby, bo ciasto po upieczeniu jest mokre i ciężkie. Może lekko pęknąć z wierzchu. Korzystając z tego, że ciasto się piecze
ladykitchenCiasto absolutnie doskonałe :) W internecie można je znaleźć również pod nazwą Marlenka. Składa się z kilku miodowych blatów, przełożonych kremem na bazie masy krówkowej. To jedno z tych ciast, które wymaga cierpliwości i wyrzeczeń, bo jeśli tylko uda nam się nie zjeść całego ciasta w ciągu pierwszych dwóch dni, poznamy jego wyjątkowy smak ;) A to wszystko dlatego, że miodowe blaty(...)zacznie unosić się przyjemny orzechowy zapach. Uwaga aby nie spalić orzechów bo będą gorzkie! Poprażone orzechy przesiekać. Kiedy wszystkie składniki są gotowe możemy przejść do przekładania ciasta. Na miodowym blacie rozprowadzamy 1/5 masy i przykrywamy kolejnym blatem i tak aż do końca. Ostatni blat również smarujemy masą i posypujemy posiekanymi orzechami oraz groszkami czekoladowymi. Wstawić do lodówki na conajmniej
DefinicjaSmakuŚwiąt pozostało już tylko kilka dni a ja nadal zasypuję Was słodkościami. Myślę, że to już jedno z ostatnich Świątecznych ciast w tym roku, na następne będziecie musieli poczekać kolejny rok. Nie mniej ta jedna z ostatnich pozycji jest wyjątkowa. Pachnie i wygląda Świętami, jest wykwintna, mocno piernikowa, czekoladowa. Jest niebem w gębie. Składniki (na formę(...)masę mieszam z wcześniej rozpuszczonym masłem i czekoladą. Dokładnie mieszam i wylewam ciasto do formy wysmarowanej masłem. Piekę w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut. Upieczone ciasto studzę. Masa serowa czekoladowa Kremówkę podgrzewam z masłem i czekoladą do rozpuszczenia składników. Studzę. Masę serową miksuję z dodatkiem przesianej mąki ziemniaczanej i kakao, Amaretto, cukrem pudrem i jajkami oraz białkiem
Mango Papajaduże łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko Składniki masy jabłkowej: 1 kg jabłek 1/2 szklanki cukru 2 czubate łyżeczki cynamonu 1 kisiel cytrynowy bez cukru cukier puder do oprószenia ciasta Przygotowanie masy jabłkowej: Obrane i pokrojone na małe kawałki jabłka wkładamy do garnka i pod przykryciem, na średnim ogniu, doprowadzamy do zagotowania. Słodzimy, zmniejszamy ogień i pod przykryciem prużymy około(...)rodzaju jabłek. Jabłka muszą zacząć się rozpadać. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon i całość dokładnie mieszamy. Dosypujemy kisiel i szybko całość jeszcze raz dokładnie mieszamy. Przygotowanie ciasta: Mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia wsypujemy do miski. Dodajemy pokrojone w małe kawałki masło i całość rozcieramy w rękach. Nie musimy zrobić tego dokładnie. Następnie dodajemy jogurt oraz
Smak mojego domuśliwkowe polewa czekoladowa opcjonalnie masa orzechowa wykonanie: W garnku z grubym dnem umieszczamy masło, miód oraz cukier. Mieszamy i podgrzewamy (nie doprowadzamy do zagotowania), aż cukier się rozpuści. Zestawiamy z ognia i odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika, jajka i mieszamy do połączenia się składników. Sodę dodajemy do mleka, mieszamy i wlewamy do ciasta. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)piernik na 2 część wzdłuż dłuższego boku, tak aby uzyskać dwa osobne ciasta. Oblewamy czekoladą i dowolnie dekorujemy. (Ja jednego piernika przełożyłam tylko powidłem a drugiego powidłem i masą orzechową.) *Ciasta najlepiej upiec ok. 7 dni przed świętami. Przełożyć, zawiną w folię spożywczą, obciążyć. Polać czekoladą 1-2 dni przed świętami. składniki na polewę: 130 g masła lub margaryny
Domowy Smak JedzeniaŻółtka ubić z cukrem na puszystą masę Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodawać stopniowo do masy żółtkowej, wymieszać. Z białek ubić pianę na sztywno, delikatnie wmieszać do masy żółtkowej. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy(25x40). Piec w 175 stop.przez ok.30 minut. MASA Wlać wodę do garnka, dodać cukier, zagotować. Jabłka obrać, wydrążyć gniazda nasienne, przecisnąć przez kratkę
Kuchnia Danusi