gotującego się soku dolewamy sok z budyniami i cały czas, energicznie mieszamy masę trzepaczką. Gorący i gęsty zielony budyń wylewamy na upieczony biszkopt. Wyrównujemy je powierzchnię. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Masa śmietanowa: Zielone galaretki rozpuszczamy w szklance gorącej wody. Gdy galaretka będzie zimna i zacznie lekko tężeć dodajemy ją do ubitej z 2 łyżkami cukru śmietany. Miksujemy tylko do mementu(...)masy dobrze się połączą. Śmietanową masę wykładamy na wystudzony budyń, wyrównujemy jej powierzchnię i wstawiamy do lodówki na 5-10 minut. Po tym czasie na ciasto wykładamy delicje, wciskając je w masę śmietanową. Formę ponownie wkładamy do lodówki na czas przygotowania wierzchniej galaretki. Zieloną galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Gdy ostygnie i będzie lekko tężeć przykrywamy nią wierzch ciasta
MyCookBook.plDzisiaj na osłodę proponuję jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą i masą krówkową. Chciałam trochę „podkręcić” :) jabłecznik, stąd tyle pysznych dodatków. Ciasto ciekawie wygląda, jest smaczne, aromatyczne i na jednym kawałku nie można poprzestać. Gościom bardzo smakowało. Na zimowe wieczory jak najbardziej polecam! Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Jabłecznik łaciaty z czekoladą, polewą(...)wyrównać. 10. Do pozostałej masy krówkowej dodać masło i podgrzewać, mieszając, aż się zagotuje. Zdjąć z ognia i odstawić do przestygnięcia na około 5 minut. Następnie łyżką nakładać masę krówkową na ciasto, robiąc łatki ( patrz FILM ). Ciasto odstawić w chłodne miejsce na parę godzin, najlepiej na całą noc. Udanych wypieków:) Related Images: [ See image gallery at malacukierenka.pl
Mała Cukierenkachrupiącą skórką i wilgotnym wnętrzem, z kawałkami czekolady. Całość wieńczy pudrowa posypka. Nazwałabym je ciastem prababci, bo kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa, ale pozostanę przy nazwie Waniliowe ciasto z białą czekoladą. Przygotowanie trwa kilka minut, więc może się skusicie?"Składniki:45 g białej czekolady3/4 szklanki mleka30 g cukru3 jajka4 łyżki cukru z prawdziwa wanilia2 szklanki mąkiłyżka ekstraktu waniliowegołyżeczka(...)najwyższych obrotach do podwojenia objętości. Następnie wlewamy ostudzone mleko i dalej mieszamyW drugiej misce łączymy mąkę i proszek do pieczenia, a następnie dosypujemy do masy jajecznej. Białą czekoladę kroimy na drobno, dodajemy do ciasta, mieszamy.Masę przelewamy do podłużnej formy - keksówki i pieczemy w 180`C przez około 45 minut.Studzimy w formie.Smacznego
Słodkie Przyjemnościkawałki czekoladę , odczekać 3 minuty, po tym czasie dobrze wymieszać na gładką jednolitą masę. Gdy ostygnie przykryć rondelek folią spożywczą i włożyć na całą noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć z lodówki, wlać rum lub amaretto i zmiksować mikserem na gęsty gładki krem. Ciasto: Masło umieścić w rondelku razem(...)kakao, wlać wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, dokładnie wymieszać rózgą kuchenną aby nie było żadnych grudek z kakao. Wsypać mąkę i energicznie mieszać aby masa się nie przypaliła, ciasto będzie gotowe gdy masa stanie się szklista bez grudek i będzie odchodzić od brzegów garnka. Zdjąć z ognia i wystudzić. Do zimnej masy wbijać po jednym jajku-stopniowo
Wanilia i Kardamonnajlepiej w proszku lub żelu. Ja miałam czerwony w płynie, i efekt był bladoróżowy. Pasował mi, choć wolałabym intensywniejszy kolor - następnym razem z pewnością wykorzystam co innego. Ciasto pod masę musi być idealnie gładkie - moje nie było, i w efekcie widać było każdy najdrobniejszy mankament. Może to też być wina tego, że zbyt cienko rozwałkowałam masę. Nie chciałam jednak(...)może być imponująca. Dobrze się przechowuje i przewozi - zastyga, jest sztywna i chroni ciasto przed uszkodzeniem. Ogólnie jest to niezły sposób na ozdobienie ciasta - co kto lubi oczywiście.Jeszcze raz polecam wpis Rynn - tam o masie jest wszystko, po lekturze przygotowanie i ozdabianie pójdzie gładko. A teraz przepis.Masa plastycznaSkładniki:(na 700 g masy)600 g cukru pudru65 g glukozy
Pożeraczka, czyli raz adobrzeubijając. Mąkę przesiewam i łączę z masą jajeczną. Blachę do pieczenie wykładam papierem do pieczenie i przekładam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp. 180'C , wstawiam ciasto i piekę 35-40 min. Wyjmuję i studzę. Masa jabłkowa- Jabłka obieram, ścieram na tarce jarzynowej o dużych oczkach, przekładam go garnuszka, dodaję masło oraz cukier i podgrzewam na niewielkim ogniu do czasu(...)cukru i cukru waniliowego, na końcu wlewam tężejącą galaretkę i masę przekładam do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskam niewielkie kleksy na masę jogurtową. Tak przygotowane ciasto ponownie schładzam w lodówce przez ok 1 godz
Ciasteczkowy Potwórzawalonymi" stołami od jedzenia i pachnącymi wypiekami. To ciasto gości na naszym stole od lat, gdyż cały urok tkwi w jego prostocie. Kiedy mam już dość potraw, słodkich ciast z mnóstwem mas chętnie sięgam po kawałek tego ciasta, bo na nie zawsze znajdę miejsce ;) jak i cała moja rodzina, gdyż zawsze pierwsze znika z talerzyka :D Składniki powinny być(...)powstania kruszonki. Następnie wlej olej, sok wiśniowy i wymieszaj mikserem do połączenia składników. Następnie dodawaj po jednym jajku i krótko wymieszaj, do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę posmaruj olejem lub masłem i posyp mąką. Ciasto przełóż do blachy i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz w temperaturze 175 o C na funkcji góra-dół przez około 55-60 minut . Ciepłe ciasto
Kulinarna (nie)codziennośćmiękka palma, cukier ubić mikserem na kogel-mogel wsypać przesianą mąkę z proszkiem i mikserem ubić na dość gęste ciasto do foremek silikonowych 4x7cm nałożyć czubatą łyżkę ciasta - łyżeczkę masy krówkowej - pół śliwki następnie do foremek nałożyć na wierzch resztę ciasta piec w 200C około 30 minut ostudzone babeczki posypać pudrem cukrem.............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięłyżek cukru 350 g masła (w temperaturze pokojowej) 100 g orzechów (u mnie orzechy laskowe Helio Natura ) 2 łyżki adwokatu Dodatkowo: około 850 g masy makowej (u mnie masa makowa z bakaliami Helio ) galaretka rozpuszczona w szklance gorącej wody (u mnie truskawkowa) Wymiary formy 28 cm x 24 cm. Zaczynamy do jasnego biszkoptu. Rozdzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy(...)biszkopt tylko od strony wewnętrznej, czyli tam gdzie później nałożyłam masę makową). Na dolną warstwę nakładamy równo całą masę makową, przykrywam drugą częścią biszkoptu i smarujemy ją równomiernie masą orzechową. Ciasto odkładamy w zimne miejsce do stężenia. Smacznego Artykuł Makowiec królewski pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujeKruche ciasto ze śliwkami i budyniem Dziś polecam pyszne i proste w ykonaniu kruche ciasto z soczystymi śliwkami i masą budyniową. Do jego wykonania użyłam foremki o wymiarach 32/20 cm, ale można też upiec w trochę mniejszej blaszce, wówczas ciasto będzie wyższe. Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej krupczatki 300g mąki pszennej tortowej 150g cukru 250g masła(...)Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180’C (góra – dół) i pieczemy przez 60 minut *** *** Po upieczeniu ciasto należy dobrze wystudzić lub schłodzić aby masa budyniowa się nie rozlewała. Wierzch ciasta posypujemy cukrem pudrem *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: PRZEPISY NA PYSZNE I EFEKTOWNE CIASTA KLIKNIJ TUTAJ CIASTA BEZ PIECZENIA – NAJLEPSZE PRZEPISY KLIKNIJ TUTAJ IMPREZOWE HITY! POMYSŁY
Blog z ApetytemPyszny sernik z ciastem kakaowym według przepisu mojej Teściowej.Świetne ciasto na każdą okazję :)SKŁADNIKI (blacha 40x25cm)Kruche ciasto kakaowe:500g mąki pszennej300g masła1 szklanka cukru3 łyżki kakao2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 jajko Masa serowa1,20kg półtłustego twarogu w kostce8 jajek300g cukru1 budyń waniliowy lub śmietankowy200g masła1 olejek (waniliowy lub śmietankowy)rodzynkiPRZYGOTOWANIEZ przesianej mąki(...)malakserze ucieramy żółtka z cukrem. Dodajemy roztopione masło, budyń, olejek i małymi porcjami dorzucamy ser. Ubijamy białka i dodajemy do masy serowej. Wrzucamy rodzynki - w/g uznania. Mieszamy masę łyżką.Połowę ciasta wykładamy na blachę (posmarowaną tłuszczem i wyłożoną papierem do pieczenia). Nakładamy masę serową. Na wierzch kruszymy (lub ucieramy na tarce) drugą połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze
Moje Kuchenne Rewelacjemąki wymieszanej z solą dodać pokrojone masło. Rozdrobnić nożem. Dodać żółtka i zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie taka potrzeba, dodać 2 łyżki zimnej wody. Ciasto wyrobić na jednolitą masę. Od razu ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę do tarty, przygotowując rant wysoki na ok. 3 cm. Wstawić formę z ciastem do lodówki na przynajmniej 2 godziny. Piekarnik rozgrzać(...)stopni C. Ciasto posmarować olejem i ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić do piekarnika i piec kwadrans. Do miski wrzucić fetę, ricottę, oregano, rozmaryn, sól, pieprz i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko dokładnie wymieszać, rozdrabniając sery widelcem. Do masy serowej dodać rozmrożony groszek zielony, pokrojony ser brie, rozdrobnione chili i startą gruszkę. Dokładnie wymieszać. Masę serową wyłożyć na podpieczony blat tarty. Piec
Weekendy w domu i ogrodziekakao wymieszane ze sobą Wykonanie: Białka ubijam na sztywną pianę dodając porcjami cukier i po jednym żółtku. Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i kakao do masy jajecznej cały czas ucierając. Ciasto przekładam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do piekarnika nagrzanego do temperatury(...)minut. Upieczone wyjmuję, studzę i kroję na dwa blaty. Kremówkę ubijam na sztywno dodając cukier puder i cukier waniliowy oraz zagęstniki do śmietany. Większą część masy wykładam na spód ciasta, przykrywam drugim blatem. Wierzch ciasta smaruję cienką warstwą śmietany, posypuję kakao wymieszanym z cukrem pudrem. dekoruję kleksikami z pozostałej bitej śmietany i schładzam w lodówce co najmniej przez
Ciasteczkowy Potwórkłopotów nawet tym, którzy rzadko gotują lub pieką. Dlaczego akurat ten przepis ? Od pewnego czasu, a właściwie odkąd robiliśmy ze Stasiem ozdoby z masy solnej z kawą i cynamonem „chodzą za mną” te zapachy. Ciasto jest aromatyczne, miękkie, delikatne, z wyczuwalną nutą przypraw korzennych. Stasiek pochłonął 2 spore kawałki, mąż stwierdził, że zjadliwe :) – to ten typ faceta(...)zmiksować. Dodać powidła – wymieszać. Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać kolejno żółtka – jedno po drugim stale miksując. Około 1/3 masy jajecznej przelać do ciasta wymieszać szpatułką. Dolać pozostałą masę jajeczną wymieszać. Blaszkę wyłożyłam papierem do pieczenia – ja użyłam kwadratowej o wymiarach 24×24. Przelać ciasto, na wierzchu ułożyć owoce. Piekarnik
Niebieski kubek z kawaWielkanocy czas to i czas na mazurki-przygotowałam dla was słodko-kwaśny mazurek cytrynowy,z krówkową masą o smaku adwokatowym- firmy Helio-wyszło pysznie-polecam Składniki: na ciasto: 2 i 1/4 szklanki mąki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 225 g zimnego masła Masa; sok wyciśnięty i skórka starta z 3 cytryn 3 jajka 75 g cukru pudru(...)włożyć do niego składniki na masę i podgrzewać na małym ogniu(n parze) aż zacznie gęstnieć-cały czas mieszając (ok 25 min) jak wystygnie wylać na ciasto na koniec masę krówkową zmiksować robotem ,żeby była trochę rzadsza i polewamy wierzch naszego mazurka,dekorujemy dowolnie bakaliami i np cukrowymi jajeczkami schłodzić w lodówce. smacznego
Swojskie jedzonko