zawsze sięgam po ten, sprawdzony, niezawodny. I polecam go serdecznie! Składniki: (na blaszkę 35x25cm) CIASTO: 200g masła czubata łyżka smalcu 1 szklanka cukru 1/2 kg mąki tortowej 1/2 łyżki śmietany 18% 4 żółtka 1 całe jajko 1 płaska łyżka proszku do pieczenia odrobina drożdży MASA JABŁKOWA: 15-20 średnich jabłek (najlepsza jest antonówka) 1 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka cynamonu(...)przypalają. Pod koniec duszenia dodać bułkę tartą i sok oraz skórkę z cytryny. Dokładnie wymieszać. Blaszkę o wymiarach 35x25cm wysmarować smalcem** i wysypać mąką. Wyłożyć pierwszy placek ciasta, na niego 1/2 masy jabłkowej, kolejną warstwę ciasta, znów jabłka i ciasto. Na środku górnego ciasta zrobić niewielkie nacięcie. Piec w piekarniku nagrzanym do 180'C 1 godzinę. Gotową szarlotkę polać
Cakes By Kejtjajka 90g cukru 30g mąki kukurydzianej Dodatkowo: 100g czekolady 3 łyżki śmietanki Przygotować ciasto na spód. Mąkę z cukrem oraz masłem/margaryną wymieszać i powoli połączyć z mlekiem. Całość zagnieść i wstawić do lodówki - na około 10-15 minut. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki umieścić w misce i dokładnie zmiksować. (Do połączenia się składników. Nie należy napowietrzać(...)sernika i lepiej tu pominąć ubijanie białek. Dzięki temu sernik nie opadnie i będzie idealnie gładki.) Formę (wyłożoną papierem do pieczenia) wylepić (spód i boki) schłodzonym ciastem. Na ciasto przelać masę serową. Sernik wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 50-60 minut w 190 stopniach. (Sprawdzić wykałaczką, czy jest dobrze upieczony.) Ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i posmarować polewą
Di gotujeBardzo smaczne, proste i nie wymagające pieczenia ciasto. Polecam, jest rewelacyjne Składniki: Herbatniki – około 40 sztuk Słone krakersy – około 26 sztuk 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan-fiksy 2 łyżki cukru pudru 2 budynie czekoladowe (opakowanie na 0,75l) o,75 litra mleka 1 łyżeczka masła 1 puszka masy kajmakowej 1 czekolada gorzka lub mleczna *** Blachę(...)krakersy wykładamy masę kajmakową. Aby masa dobrze się rozprowadzał najlepiej jest zamkniętą puszkę włożyć do garnka, zalać gorącą wodą i podgrzewać na małym ogniu przez około 30 minut *** *** Na kajmak wykładamy herbatniki i odstawiamy całość do wystudzenia *** *** Śmietanę kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem oraz śmietan-fiksami i wykładamy na wystudzone ciasto *** *** Czekoladę ścieramy na tarce i wykładamy na wierzch
Blog z ApetytemBardzo proste ciasto w stylu mazurka. Masa kokosowa daje wyśmienity smak. Musicie koniecznie upiec, bardzo smaczne ciasto i nie wymaga ani specjalnych zdolności, ani zbyt dużo czasu. Składniki 1 szklanka śmietany kremówki {36%} 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa 250 … Czytaj dalej Ciasto z kokosem
gotuj ze mnąDoprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut
Kuchnia Pokoleńdodajemy cukier i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodajemy zmiksowane orzechy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut. Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę. Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte
Delusional TrineSernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców? Szukając przepisu na ciasto na imieniny mojej córki, natrafiłam na tym blogu na ten oto przepis. Jak zwykle zresztą, bardzo lubiąc kombinować z nowymi przepisami, zabrałam się i za ten :) Przepis jest hm... jak dla mnie idealny(...)godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach C, aż środek sernika będzie twardy. Masa Serowa: Zmiksować ser z żółtkami, cukrem, likierem, budyniem i śmietaną
Smaczne Zdroweśmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.================== Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier(...)wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem dam mniej cukru
w mojej kuchnicukier do posypania zawijasków Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku na aż powstanie masa z kawałeczkami. Na ciasto francuskie wykładam masę i bardzo delikatnie zwijam rulon. Kroję rulon w plastry o szerokości 1,5 -2 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję
MojaQchnia.plmasę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną(...)stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam
IzabelawkuchniMiękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami. 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g miodu prawdziwego 50 g masła 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć wyrośniętą górkę. Równy blat ciasta położyć na ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać
https:KKuchniaMniamPrzepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi
Bon Appetit Małgorzatykukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki. Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony. Rabarbar dokładnie myjemy(...)przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Naleśnikowe roladki
DefinicjaSmakumieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm. Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przygotowany papier, formując okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego
KucharzycaCzekoladowe ciasto z masą serowo-jogurtową, w błyszczącej polewie. Sposób przygotowania tego ciasta jest dosyć nietypowy, a jednocześnie całkiem prosty i nie wymaga takiej precyzji jak na przykład do zrobienia tortu. Tutaj biszkoptu nie trzeba przekrajać na równe blaty, a zwyczajnie pokroić na małe kawałki. Każdy kawałek zanurza się w masie i układa w naczyniu "jak popadnie", warstwami
Arabeska waniliowa