wyjątkowe ciasto, które zachwyca swoim smakiem, są tu wiśnie, masa czekoladowa, cukierki Michaszki, czegóż chcieć więcej? smakuje obłędnie, musicie spróbować!!! SKŁADNIKI Ciasto orzechowe: 4 jajka, 1/2 szkl. mąki, ½ szkl. cukru ½ szkl. zmielonych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu Masa czekoladowa: 1 szkl. mleka, ½ szkl. cukru, 1 budyń waniliowy, 2 łyżki kakao, 30 ml likieru czekoladowego(...)dodajemy cukier, mieszamy, następnie ostudzoną żelatynę a na końcu cukierki, mieszamy delikatnie łyżką Polewa: Czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła, dodajemy śmietanę i mieszamy dokładnie. PRZEŁOŻENIE CIASTA: Biszkopt smarujemy masą czekoladową, wciskamy wiśnie osączoną z zalewy, układamy warstwę herbatników nasączonych w herbacie, smarujemy pianką śmietankową, układamy drugą warstwą herbatników, polewamy rozpuszczoną czekoladą, ozdabiamy
słodki bratekPowinniśmy otrzymać coś w rodzaju sypkiej kruszonki. Oddzielamy białka od żółtek. 2 żółtka i 1 całe jajko dodajemy do sypkich składników na spód. Pozostałe białka będą potrzebne do masy makowej. Do ciasta dodajemy też 2 łyżki kwaśnej śmietany. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji przypominającej plastelinę. Jeśli masa jest zbyt sucha dodajemy nieco śmietany, jeśli zbyt klejąca – trochę(...)bakalie, skórkę pomarańczową, roztopione masło, jabłko, miód, sok z połówki pomarańczy. Mieszamy do połączenia. Białka ubijamy na pianę i dodajemy do masy makowej. Mieszamy delikatnie pianę z białek i mak. Wykładamy na przygotowany wcześniej spód. Z pozostałego ciasta robimy dekorację. Pieczemy ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym na 180 stopni. Po wyciągnięciu z pieca dekorujemy tartę prostym lukrem z cukru
Ciastkozercyrozgniecione Jajka łączymy z cukrem i pastą migdałową na jednolitą puszystą masę. Stopniowo, miksując, wlewamy olej. Łączymy z mąką. Dodajemy szpinak i miksujemy do jednolitej masy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto. Pieczemy w 185 stopniach przez 50-60 minut. Sprawdzamy wykałaczką, czy jest suche. Po wyciągnięciu z piekarnika dajemy ciastu odpocząć około 20 minut, po czym zdejmujemy(...)konsystencji gęstej zupy-kremu lub kisielu - jak kto woli. Ubijamy kremówkę z cukrem pudrem i gdy zgęstnieje dorzucamy do niej galaretkę, mieszamy mikserem i dodajemy banany, znów mieszamy. Masę wykładamy na ciasto, po czym rozkruszoną częścią ciasta przykrywamy ją. Na wierzchu układamy owoce. Wybór należy do Was, w oryginale jest to granat. Ja użyłem również borówek
BaRepaspolewę czekoladową: 85 g masła 3 łyżki cukru 3 łyżki wody 2 łyżki kakao Dodatkowo: kwaśny dżem (np. malonowy lub porzeczkowy) wiórki kokosowe Przygotowanie: Ciasto białe: Jajka ubić z cukrami na puszystą, gęstą masę. Cienką strużką wlewać olej, cały czas ubijając, następnie dodać wodę i aromat (ekstrakt) waniliowy . Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wmieszać w masę. Keksówkę(...)kremu.) Dodawać partiami po 2-3 łyżki ostudzonej masy budyniowej, cały czas ucierając. Polewa: Podane składniki rozpuścić w rondelku i gotować na małym ogniu, aż do zgęstnienia masy. Przełożenie: Kromki ciasta jasnego i ciemnego przekładać krem budyniowym i dżemem. Najłatwiej kromki od strony złożenia jedną smarować kremem a drugą dżemem, łączyć tak by krem i dżem stykały się
My sweet a lifeszklanka groszku 1 papryka 1 brokuł opakowanie ciasta francuskiego masa serowa: 2 jajka 200 ml śmietany 16% 20 dag żółtego sera przyprawy według uznania (ja daję pieprz, sól, paprykę ostrą i słodką i zioła) Groszek rozmrażamy (dla mnie z rozmrożonego wycieka za dużo płynu i tarta jest mokra). Brokuła kroimy na różyczki i obgotowujemy 5 minut. Paprykę kroimy(...)kostkę lub paski. Na wysmarowaną formę do tarty wykładamy ciasto francuskie. Formujemy brzegi. Na ciasto nakładamy kolejno: groszek, paprykę i brokuły. Przygotowujemy masę serową: jajka roztrzepujemy ze śmietaną i dodajemy tarty ser oraz przyprawy. tak przygotowaną masa zalewamy tartę. Pieczemy w temperaturze 200 c około 30 minut. Tarta ląduje na miksie
Humanistka w kuchniForemki z ciastem wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 25 minut (złote ciasto). Foremki wyciągamy i zostawiamy do wystudzenia. Chłodne ciasto wyciągamy z foremek. Masę orzechową lekko podgrzewamy, aby ułatwić sobie jej nakładanie. Przykładowy i szybki sposób podgrzania: masę przekładamy do żaroodpornej miseczki i podgrzewamy 30 sekund w mikrofalówce. Masa ma być miękka(...)mocno płynna. Ciasto smarujemy z wierzchu masą (około 1-11/3 łyżki). Na koniec każdy mały mazurek ozdabiamy wokół płatkami migdałowymi oraz czekoladową posypką (np. płatkami czekoladowymi). Podajemy. Smacznego * przepis i pomysł własny
Słodkie okruszkijajko. Wszystko zmieszaj. Mleko podgrzej w rondelku, a masło rozpuść. Dodaj mleko i masło do pozostałych składników. Na koniec wsyp drożdże i wszystko mieszaj do powstania jednolitej masy (wskazówka: możesz wyrabiać ciasto ręcznie, wówczas ugniataj je do momentu, aż będzie odchodzić od rąk, a jeśli będzie się kleić – dodaj trochę mąki). Włóż gotowe ciasto do miski i odstaw pod przykryciem(...)wyrośnięcia (wskazówka: w tym czasie przygotuj masę serową i kruszonkę). Podziel ciasto na 6 części i formuj z nich kule. Układaj je w odstępach od siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Za pomocą szklanki zrób wgłębienia na środku każdej bułki. Następnie włóż na środek przygotowaną masę serową, połóż kilka jeżyn i posyp kruszonką. Tak przygotowane bułki włóż do nagrzanego
Przepisy na widelcuktórym nie może zabraknąć słodkości. Przedstawiamy wianuszek w opcji makowej. Ciasto drożdżowe świetnie komponuje się z makiem, a dodatkiem uzupełniającym jest tu lukier pomarańczowy ze skórką pomarańczową. Robi się go szybko i łatwo a efekt na stole jest bardzo ciekawy. Do wypieku użyłam Masy makowej z bakaliami oraz skórki pomarańczowej firmy Helio, która przekazała nam do przetestowania(...)Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20-30 minut. Wyrośnięte ciasto wałkujemy w prostokąt (możemy zrobić 2 mniejsze wianuszki lub jeden duży) i smarujemy masą makową. Ciasto zwijamy w roladę i łączymy jej końce tworząc koło. Nacinamy je co ok 2 cm i wywijamy kawałki w bok. Wianuszek smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiłyżką. Następnie do suchej masy dodajemy olej, bakalie, starte marchewki, i wbijamy jajka, całość mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej masy. Dno okrągłej formy ( ja użyłem tortownicy o średnicy 26 cm) wykładamy pergaminem, lub smarujemy masłem i przekładamy do niej ciasto. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni i pieczemy w nim ciasto przez 50 minut, sprawdzając na koniec patyczkiem stopień wypieczenia środka(...)piekarniku jeszcze przez pięć minut Ciasto wyjmujemy z piekarnika i na jeszcze ciepłym układamy kawałki czekolady. Po kilku minutach ( kiedy czekolada zostanie ogrzana przez ciasto), nożem rozkładamy czekoladową masę po wierzchu ciasta. Następnie ciasto studzimy i podajemy
Miód i pieprzSerniki uwielbiam i często je piekę ....delikatna śmietankowa masa serowa połączona z wyraźnie śliwkowym spodem, polana czekoladową polewą tworzą pyszną całość. Polecam to ciasto na różne okazje także świąteczne. Składniki Blaszka 24/28 cm Ciasto śliwkowe: 30 dag śliwek w czekoladzie+kilka do dekoracji 10 dag masła 100 g brązowego cukru pudru 15 dag mąki tortowej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku(...)rozpuszczenia cukru,odstawić do wystygnięcia. Gdy masa będzie chłodna wbić dwa jajka,zmiksować,cały czas mieszając wsypywać powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowane ciasto rozprowadzić w wyłożonej pergaminem formie. MASA SEROWA : Twaróg zmiksować mikserem z jajkami, cukrem, olejkiem do ciasta oraz budyniem rozpuszczonym w mleku i masłem na gładką masę. Wylać na śliwkowy spód całość wstawić
Wanilia i Kardamonnormalnie miksować do całkowitego połączenia składników. 4. Do drugiej miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać szczyptę soli i wymieszać. Mieszankę powoli wsypywać do ucieranej masy. Miksować do połączenia składników. 5. Gęste ciasto przełożyć do formy i piec przez ok. 23-25 min., nie dłużej - ma wyjść niedopieczone. Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia (najlepiej wyjąć z formy i studzić(...)Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej z dodatkiem łyżki serka lub śmietany, dokładnie wymieszać i odstawić do przestygnięcia. Na schłodzonej warstwie masy czekoladowej równomiernie rozprowadzić polewę. Ciasto ponownie wstawić do lodówki, najlepiej
Domowa Cookierenka Agijasną puszystą masę. Później dodajemy stopniowo żółtka cały czas ucierając. Kolejno dodajemy mak i mieszamy. W drugiej misce ubijamy na sztywno białka. Pianę stopniowo dodajemy do masy maskowej i delikatnie mieszamy. Następnie gotowe ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Pieczemy w nagrzanym do 150°C (z termoobiegiem) piekarniku do suchego patyczka (u mnie zajęło to około 50 minut(...)ubijmy 250 ml kremówki. Pod koniec dodajemy cukier puder i utrwalacz do śmietany. Następnie ciasto makowe przecinamy w dwóch miejscach, tworząc trzy blaty. Dolny blat smarujemy jasną tężejącą masą, przykrywamy środkowym ciastem, które smarujemy tężejącym czekoladowym kremem. Całość przykrywamy górnym blatem. Na koniec boki i górę tortu smarujemy i ozdabiamy ubitą śmietaną. Górę dekorujemy według uznania, u mnie ciasteczkami oreo
PatiGotujedodajemy przesianą i wymieszaną mąkę razem z proszkiem do pieczenia, kakao i migdałami. Wszystko razem mieszamy (miksujemy) aż do momentu kiedy masa będzie gładka i błyszcząca. Tak przygotowaną masę na ciasto przelewamy do foremki (wyłożonej papierem do pieczenia – spód – a boki wysmarowane masłem) i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika (z termoobiegiem 150 stopni). W przepisie Erica(...)podgrzewamy jednocześnie pilnując żeby nie doprowadzić do wrzenia. Kiedy śmietana będzie gorąca zdejmujemy z gazu i dodajemy posiekaną czekoladę. Mieszamy na gładką masę i odstawiamy do przestudzenia – byle nie w lodówce żeby nie stężała Kiedy ciasto już wystygło bierzemy się za złożenie naszego torcika Przekrawamy na dwie równe części upieczone ciasto (jeżeli na górze upieczonego ciasta zrobił się
Kuchenne Wariacjewaniliowy i cała masę kajmakową, mieszamy aż składniki się połączą i masa zagotuje. Następnie wsypujemy mleko w proszku i szybko mieszamy. Masę odkładamy do ostygnięcia, teraz będzie ona gęstniała. Formę do pieczenia 25/30 wykładamy folią aluminiową. Zimne ciasto rozwałkowujemy na kształt formy, przekładamy je i odcinamy(...)ranty. Z końcówek wycinamy ozdobnie paseczki które układamy na brzegach ciasta. Nakłuwamy je widelcem i pieczemy 25 minut w temperaturze 180 %. Ciasto wyjmujemy i studzimy. Następnie letnią masę rozsmarowujemy na cieście, omijając brzegi mazurka. Teraz ozdabiamy mazurek według uznania. Najlepiej smakuje na drugi i trzeci dzień, smacznego
Kulinarne Fantazje Marioliformy wlewamy ciasto z kakao, następnie wylewamy nieregularnie ciasto z makiem a na wierzch nierówno ciasto z wiórkami kokosowymi. Placek piec około 20-25 min, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. W czasie gdy placek się piecze przygotowujemy masę. Połowę mleka zagotować , a resztę(...)rozrobić z budyniami i wlać do gotującego się mleka. Zagotować. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, gdy budyń ostygnie, stopniowo dodawać go do margaryny. Utrzeć na jednolitą masę. Wystudzone ciasto przekroić na 2 placki. Spód skropić dowolnym alkoholem, ja użyłam nalewki z czarnej porzeczki. Na placek nałożyć większą połowę masy, przykryć drugim plackiem. Na wierzch wyłożyć pozostałą masę
na moim stole...