ciasta z masa - 47855 przepisów (strona:258/3191)

Zawijaniec z ciasta francuskiego i szpinaku 307

Doprawić odrobiną soli i pieprzu. Smażyć aż szpinak zmięknie i utworzy się papka. Wykonanie – ciasto francuskie odwinąć, na środku rozłożyć plastry sera, na to masę ze szpinakiem. U góry pokruszyć kulkę mozzarelli. Boki ciasta ponacinać, tak żeby można było zapleść tz. warkocz Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec 20 minut

Kuchnia Pokoleń
Ciasto z malinami i kremem z nutelli 197

dodajemy cukier i stopniowo dodajemy do białek cały czas ubijając. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia przez sitko, dodajemy zmiksowane orzechy. Dodajemy do masy jajecznej i mieszamy całość delikatnie  za pomocą łyżki, nie miksujemy. Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem blachę(...)Pieczemy w 180 stopniach przez 35 - 40 minut.  Następnie przygotowujemy krem. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, pozostawiamy do ostygnięcia. Następnie miksujemy z nutellą i masłem na gładką masę.  Gdy ciasto ostygnie, przekrawamy je na pół i przekładamy kremem, na krem wysypujemy wafle, a na to kładziemy drugą część biszkoptu. Wierzch i boki smarujemy kremem, na wierzch układamy umyte

Delusional Trine
SERNIK Z ODROBINĄ KOKOSU 273

Sernik, tak bardzo uwielbiany przez wielu z nas. Zazwyczaj kojarzy nam się ze zwykłą masą ciasta...no może z dodatkiem jakiś owoców?  Szukając przepisu na ciasto na imieniny mojej córki, natrafiłam na tym blogu na ten oto przepis. Jak zwykle zresztą, bardzo lubiąc kombinować z nowymi przepisami, zabrałam się i za ten :) Przepis jest hm... jak dla mnie idealny(...)godziny. Po tym czasie jedną część rozwałkować i wyłożyć na dużą blaszkę. Podpiec spód w 180 stopniach C przez około 15 minut. Następnie wyłożyć masę serową i zetrzeć na tarce o grubych oczkach resztę kruchego ciasta. Całość piec 1h w 180 stopniach C, aż środek sernika będzie twardy. Masa Serowa: Zmiksować ser z żółtkami, cukrem, likierem, budyniem i śmietaną

Smaczne Zdrowe
Ciasto trójkolorowe 207

śmietany Z podanych składników zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.==================                                                                                          Masa jabłkowa: 1 kg jabłek cukier(...)wymiarach 21x35 cm wyłożyć pergaminem, po czym na jej dno rozwałkować ciasto kruche. Można delikatnie posypać je bułką tartą, by wchłonęła wilgoć z jabłek. Na kruchym cieście równomiernie rozłożyć przestudzone jabłka, masę kokosową, a na sam wierzch wylać ciasto orzechowe. Piec około 40 minut w temp. 180'C. Po upieczeniu i ostudzeniu udekorować lukrem.Ja osobiście następnym razem dam mniej cukru

w mojej kuchni
Zawijaski z ciasta francuskiego z orzechami i figą 151

cukier do posypania zawijasków Orzechy, rodzynki, masło, figęm cukier i cynamon umieszczam w młynku do mielenia orzechów. Mielę wszystko w młynku na aż powstanie masa z kawałeczkami. Na ciasto francuskie wykładam masę i bardzo delikatnie zwijam rulon. Kroję rulon w plastry o szerokości 1,5 -2 cm. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia ślimaczki. Smaruję je roztrzepanym jajkiem, posypuję

MojaQchnia.pl
Sernik kajmakowy z rodzynkami na krupczatkowym spodzie. 213

masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy masę krówkową i ser, całość dokładnie ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy razem z rodzynkami do masy serowej i delikatnie mieszamy. 3. Do pieczenia: Schłodzone ciasto wałkujemy na posypanej mąką pszenną(...)stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 24 cm x 35 cm, gdyby ciasto nie dało się wałkować, należy wylepić nim dno blaszki. Na ciasto wykładamy równomiernie masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 160 minut około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Ja studziłam kilka godzin, potem na noc zimny włożyłam

Izabelawkuchni
Piernikowa rolada z marcepanem i śliwkową czekoladą 313

Miękkie i aromatyczne ciasto zawinięte razem z masą marcepanową i powidłami śliwkowymi z dodatkiem czekolady. Idealne połączenie smaków w roladzie ozdobionej polewą czekoladową i piernikowymi pralinkami. 1/3 szklanki cukru brązowego 100 g miodu prawdziwego 50 g masła 1/2 szklanki maślanki 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 2 łyżki kakao 1 łyżka przyprawy do piernika szczypta soli 1/2 łyżeczki proszku(...)formy i usunąć papier. Ostrym nożem delikatnie ściąć wyrośniętą górkę. Równy blat ciasta położyć na ścierkę bawełnianą i rozsmarować połowę powideł śliwkowych. Nałożyć rozwałkowaną masę marcepanową i rozsmarować pozostałe powidła. Zrolować dokładnie ciasto wzdłuż dłuższego boku pomagając sobie ściereczką. Zawinąć roladę i przestudzoną wstawić do lodówki. Odcięte ciasto zważyć i rozdrobnić. Czekoladę rozpuścić z masłem nad kąpielą wodną i wlać

https:KKuchniaMniam
Ciasto z obłędnym kiwi 406

Przepis mam od mamy, te ciasto robi furorę u nas w rodzinie.Ciasto z kiwiSkładniki biszkopt:5 jajek¾ szklanki cukru1 łyżeczka octu + łyżeczka proszku do pieczenia albo sody oczyszczonej4 łyżki stołowe mąki tortowej (pszennej)1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanejSkładniki masa:100 g masła2 op. kisielu cytrynowego1 opakowanie galaretki agrestowejSkładniki pianka:100 g śmietany 30 %2 op. galaretki agrestowejponadto: kiwiBiszkopt:białka ubić(...)dodać masło, wymieszać mikserem i wystudzić.Pianka:galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę.Ciasto z kiwi:Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi

Bon Appetit Małgorzaty
Orkiszowe nalesniki z musem rabarbarowym 224

kukurydzianej dodatkowo jogurt naturalny listki świeżej mięty kilka groszków gorzkiej czekolady/ 1-2 kostki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą i miksujemy na gładką masę. Jeśli ciasto  jest zbyt gęste dolewamy więcej wody, jeśli zbyt rzadkie dosypujemy więcej mąki. Naleśniki smażymy na suchej nieprzywierającej patelnie po ok. 30 sekund z każdej strony. Rabarbar dokładnie myjemy(...)przekładamy do rondelka, następnie dodajemy ksylitol i dusimy na małym ogniu do momentu aż rabarbar zupełnie się rozpadnie i zamieni w mus. Można zmiksować. Jeśli masa jest zbyt rzadka dodajemy do niej łyżeczke mąki kukurydzianej rozrobionej w dwóch łyżkach wody i zagotowujemy. Studzimy. Na naleśniku rozsmarowujemy mus i zwijamy go w rulonik. Kroimy pod skosem na kilkucentymetrowe kawałki. Naleśnikowe roladki

DefinicjaSmaku
Wytrawne ptysiowe gniazdko 133

mieszamy energicznie. Gdy masa stanie się błyszcząca i zacznie odchodzić od ścianek garnka, zestawiamy z ognia i pozostawiamy do ostudzenia. Do ostudzonej masy dodajemy jajka i miksujemy ciasto na gładką masę. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg o średnicy ok. 25 cm. Przy użyciu rękawa cukierniczego lub łyżki wykładamy masę na przygotowany papier, formując okrąg. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego

Kucharzyca
Tartaletki serowe z matcha 184

Półkruche ciasto i słodka masa serowa z dodatkiem zielonej herbaty matcha to propozycja na słodki poczęstunek. Małe słodkie i niepozorne. Zawsze chętnie do nich wracam gdy mam ochotę na coś słodkiego. Matchę kupicie w sklepie  Kuchnie Świata Składniki: Ciasto na około 15 sztuk 35 dag mąki pszennej 20 dag masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 2 żółtka 4 łyżki(...)tartaletek wycinać kółka i wylepić te foremki. Masa serowa: Wszystkie składniki masy serowej umieszczamy w misie miksera i miksujemy krótko tylko do połączenia, aby nie napowietrzać masy. Wylać do przygotowanych foremek z ciastem. Wstawić do nagrzanego do 200*c piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie temp zmniejszyć do 180*c i piec około 35 minut –do lekkiego zrumienienia

Wanilia i Kardamon
Mazurek chałwowo - orzechowy z czekoladą 200

cukier puder i zagnieść jednolite ciasto. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić ciastem. Odrobinę ciasta odłożyć na uformowanie wałeczków na boki ciasta, wtedy skutecznie przytrzyma nam masę na mazurku. Gotowe ciasto ponakłuwać i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok. 30 minut w temperaturze 160 stopni C. Przygotować masę chałwowo – orzechową: Śmietanę, chałwę, cukier puder i orzechy umieścić w malakserze(...)garnuszka i podgrzewać na małym ogniu cały czas mieszając ok. 3 minut, do momentu, aż masa zacznie gęstnieć. Gotową masę przełożyć na kruchy spód i wyrównać. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać wierzch mazurka. Udekorować orzechami. Ciasto najlepiej jest przechowywać w lodówce. Smacznego

Na słodko lub wytrawnie
Tradycyjne naleśniki z serem 202

Składniki na ciasto: - 1,5 szklanki mąki tortowej - 1 szklanka mleka - 1 szklanka gazowanej wody mineralnej - 2 jajka - szczypta soli - 2 łyżki oleju kokosowego (do ciasta) - olej kokosowy (do smarowania patelni) Składniki na masę serową: - 500g twarogu tłustego - 2 średnie jajka - 3 łyżki cukru - 1 łyżka cukru z wanilią - esencja rumowa(...)migdałowa (ja daję trochę jednej i drugiej) Do wysokiego naczynia dodajemy wszystkie składniki – mleko, wodę, jajka, przesianą mąkę, sól i olej kokosowy – miksujemy do uzyskania jednolitej, gładkiej masy (bez grudek). Ciasto odstawiamy na 30 minut (mąka napęcznieje). W tym czasie szykujemy masę serową. Umyte jajka wyparzamy wrzątkiem, wbijamy do misy malaksera, dodajemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę

mojewypiekiinietylko
Napoleonka na kruchym cieście 469

przepisy. Ciasto jest słodkie, troszkę za słodkie jak na nasze obecne smaki, kiedyś chyba się jadało słodsze ciasta... Następnym razem dodam trochę mniej cukru i do ciasta i do masy. Przepis zostawiam z oryginalnymi proporcjami, osoby, które wolą mniej słodkie wypieki powinny dodać troszkę mniej cukru. Napoleonkę najlepiej jest kroić(...)budyniu dodajemy żółtka i dokładnie je rozcieramy. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę, a następnie, cały czas ucierając, dodajemy do niego po łyżce zimnego budyniu. Gotową masą smarujemy jeden blat ciasta i przykrywamy drugim blatem, lekko dociskając. Ciasto dostawiamy na noc i kroimy następnego dnia. Posypujemy cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Migdałowy makowiec 238

migdały, rozpuszczony miód, cukier puder, esencję migdałową, skórkę pomarańczową – mieszamy. Wsypujemy płatki migdałowe, , rodzynki, żurawinę, wlewamy śmietankę – dokładnie masę mieszamy, przykrywamy i odstawiamy do następnego dnia. Masę makową mamy prawie gotową, więc szykujemy ciasto (ja zrobiłam na drugi dzień i chłodziłam przez godzinę, ale polecam zrobić wieczorem). Do miski przesiewamy mąkę tortową, proszek do pieczenia i cukier puder – mieszamy składniki(...)Migdałowy makowiec, to ciasto na święta, po świętach… i nie tylko. Zwolennicy ciast z makiem, powinni być usatysfakcjonowani. Maku jest duuuużo, migdały dodatkowo powiększyły ilość masy makowej, która jest wilgotna i pyszna. A ciasto? Kruche, delikatne i… chyba bardziej kruche już być nie może.  Smacznego. Wydrukuj przepisThe post Migdałowy makowiec appeared first on Moje Wypieki I Nie Tylko

mojewypiekiinietylko